Wereldreis voorbereiden: zo kies je je route

Een wereldreis plannen is een leuke, maar ook een lastige bezigheid. Want hoewel je bezig bent met het plannen van een super lange reis (yay!), zul je ook veel ingewikkelde keuzes moeten maken. Welke landen wil je bijvoorbeeld bezoeken? Eerder kon je al onze wishlist voor onze wereldreis bekijken, maar stap twee is toch een stuk lastiger: want welke route kies je voor je wereldreis? 

Een route kiezen is een belangrijk onderdeel van het plannen van je wereldreis. Er is zoveel moois om te ontdekken. Waar ga je wel heen en welke bestemmingen sla je over? Deze tips helpen je om de ideale route voor je wereldreis uit te stippelen.

Een wereldreis plannen

1. Pak je wishlist erbij

Je wereldreis plannen begint met het uitkiezen van de bestemmingen die je tijdens je reis wilt bezoeken. Maar hoe kies je nou uit al die landen welke plekken je tijdens je reis gaat ontdekken? In onze vorige blog noemden we al dat het makkelijk is om een uitgebreide longlist te maken met alle landen die eventueel in aanmerking komen. Zo’n lijst is een mooi startpunt om mee aan de slag te gaan.

Ga je samen met iemand op reis? Leg jouw lijst dan naast die van je medeavonturier en vergelijk welke bestemmingen op allebei jullie lijsten voorkomen. Andersom zijn er misschien ook landen die één van jullie op de longlist heeft staan, maar die de ander niet zo ziet zitten. Prioriteer vervolgens je wishlist. Welke landen móet je echt zien? En welke landen beschouw je als bonus? Hou er ook rekening mee dat sommige landen misschien gemakkelijker zijn om als losse reis te boeken, bijvoorbeeld omdat het weer er heel anders is dan op de rest van je bestemmingen.

2. Een wereldreis plannen? Keuzes maken! 

Helaas, zelfs tijdens een wereldreis kun je niet alle plekken zien die je graag zou willen. Keuzes maken is moeilijk, maar uiteindelijk leveren die keuzes ook een fijnere reis op. Voordat je je gaat verheugen op bepaalde landen, is het slim om te kijken hoelang je op reis wilt en wat het budget is dat je ongeveer per dag wilt uitgeven. Heb je een klein dagbudget? Dan vallen dure landen als Nieuw Zeeland of Argentinië vaak af. En hoe relaxt is het om twintig landen in drie maanden te zien? Hoeveel landen je wél wilt bezoeken tijdens je wereldreis, kun je eigenlijk alleen maar zelf bepalen en is afhankelijk van jouw manier van reizen. Wij nemen graag de tijd in een land en de planning voor onze wereldreis is dan ook om gemiddeld één tot twee maanden in een land te verblijven. Bepaal op basis van je wensen hoeveel landen je tijdens jouw reis maximaal wilt (of kunt) bezoeken. 

3. De volgorde bepalen

Heb je bepaald welke landen je tijdens je wereldreis wilt bezoeken? Mooi! Dan is het nu tijd voor het echte werk: een route maken voor je wereldreis. Hoe moeilijk het is om je route vast te leggen, is een beetje afhankelijk van het aantal landen dat je wilt bezoeken. Maar of je nou drie of vijftien bestemmingen aandoet, met deze punten kun je altijd rekening houden:

  1. Reisrichting
  2. Seizoenen
  3. Speciale evenementen of feesten

Punt 1 betekent simpel gezegd dat je moet bepalen of je richting het oosten of richting het westenreist. Natuurlijk kun je ook kriskras de wereld over vliegen, maar dat is niet erg goed voor het milieu óf je portemonnee. Slimmer is het dus om te kijken welke landen in de juiste vliegrichting liggen. Begin je bijvoorbeeld in Kazachstan en vlieg je daarna door naar China en vervolgens naar Amerika? Dan is dat een stuk logischer dan wanneer je eerst naar China vliegt en vervolgens naar Kazachstan gaat. Je maakt in dat laatste geval namelijk veel meer kilometers.

Wereldreis met het vliegtuig

Ook kun je het beste met de seizoenen rekening houden. Wil je naar bestemmingen met een lang regenseizoen? Kijk dan eerst wanneer je daar het beste kan verblijven en pas de rest van je plannen daar een beetje op aan. In de meeste landen is het regenseizoen trouwens niet in het hele land tegelijkertijd. Het kan best zijn dat het in het noorden regelmatig met bakken uit de lucht komt, maar dat er in de rest van het land niets aan de hand is. 

Hetzelfde geldt als je bepaalde evenementen of feesten wilt bijwonen. Bijvoorbeeld Loy Krathong in Thailand of Carnaval in Brazilië. Deze festiviteiten zijn niet iedere week en als je ze niet wilt missen, zul je op een bepaalde tijd op een bepaalde plek moeten zijn. Wil je dit soort evenementen ervaren tijdens je reis, gebruik de periode van zo’n evenement dan als basis en bouw je reis daar verder omheen. Hou er wel rekening mee dat de prijzen iets hoger kunnen liggen in deze drukkere periodes.

Loy Krathong en Yi Peng

Hoe flexibel wil je zijn? 

Ga je een wereldreis plannen en boeken? Dan heb je grofweg twee kampen. Het ene kamp boekt alle vliegtickets en soms zelfs hostels van tevoren en het andere kamp gaat praktisch op de bonnefooi op reis. Omdat je vrijwel altijd en overal over internet kunt beschikken, is dat laatste een stuk gemakkelijker geworden. Deze manier van reizen geeft je ook de meeste vrijheid omdat je sneller je reis kunt aanpassen als je ergens wat langer wilt blijven dan je had verwacht. Maar als je deze manier van reizen niet gewend bent, kan het lastig zijn om alles los te laten en gewoon maar te zien waar je terecht komt.

Travel the world

 

Een mooie middenweg is door bijvoorbeeld alleen een aantal vliegtickets van tevoren te boeken. Stel je vliegt van Europa naar Indonesië en vervolgens drie maanden later van Bangkok in Thailand naar Australië. Hoe je die drie maanden daartussen indeelt, is helemaal aan jou. Maar die vlucht vanuit Bangkok naar Australië geeft je wel een richting en net even wat meer rust. Ook voor de eerste nacht na een lange vlucht is verstandig om al ruim van tevoren je slaapplaats geregeld te hebben. Als je érgens geen zin in hebt na uren opgevouwen gezeten te hebben in een vliegtuig, is het wel met je veel te zware backpack door de straten van een grote stad slenteren op zoek naar een bedje voor die avond. 

Over het algemeen geldt: hoe flexibeler je bent, hoe goedkoper je reis is. Ook kom je daardoor misschien wel op bijzondere plekken die je tijdens je wereldreis plannen nooit hebt kunnen bedenken om te bezoeken. 

Wereldreis plannen route vastleggen

Ga je vliegen?

Ga je een wereldreis plannen, dan denk je al snel aan reizen met het vliegtuig. Maar je kunt ook prima met de trein, boot, bus, auto of zelfs fiets de wereld rond. Beter voor het milieu en vaak zie je een heel andere kant van de landen waar je doorheen reist. De Transsiberie Express lijkt me bijvoorbeeld een mooie manier om van Rusland naar China te reizen. Je doet er even over, maar slow travel is niet voor niets een trend; je ziet zo veel meer van een land!

Met de trein op wereldreis

Ben jij wel eens op wereldreis geweest en heb je tips om een route te plannen? Laat het ons weten via een reactie!

Delen:

16 reacties

  1. Bij een wereldreis komt zeker een hoop planning kijken. Je route kiezen is inderdaad iets waar je goed over na moet denken. Ik begon inderdaad ook met welke landen willen we zien, mij vriend en ik. Daarna keken we naar een logische route en welke periode geschikt was. En daarna hebben we een around the world ticket geboekt en vast een camper in Australië en Nieuw Zeeland omdat we die sowieso wilden hebben. Ook planden we het zo dat we met Kerst & Oud en Nieuw in Melbourne en Sydney waren, dus prima feestdagen voor daar 🙂

  2. Mijn ‘wereld’ reis is nooit verder gekomen dan Azië en Europa. Ik vloog naar Myanmar en Indonesië, en reisde met de bus en trein naar huis. Onder andere met de Trans-Mongolië express.

    Ik heb niet zoveel gepland qua route. Ik zou het de volgende keer het zelfde doen: een continent en zo min mogelijk vliegen.

    Dat het dan geen echte wereldreis is? Ik lig er niet wakker van.

    Have fun!

    1. Haha, zeker niet zou ik zeggen, dat klinkt juist heerlijk! Wij zullen ook alleen de grote lijnen gaan plannen, dat het gevoel van vrijheid lijkt me juist heerlijk!

  3. Het lijkt me een hele klus om je route te bepalen voor een wereldreis. Ik denk dat je idd begint met het vastleggen van bestemmingen die je zeker wilt bezoeken. Om vervolgens een zo logisch mogelijke route samen te stellen. Ik heb nooit een wereldreis gemaakt, al zal ik het best tof vinden om voor een lange periode op reis te gaan. Wie weet gaat het er ooit nog eens van komen. Succes met alle voorbereidingen!

    1. Dankjewel! Het is jammer genoeg nog best ver weg, maar er moet nog genoeg geregeld worden. Ik verwacht vooral dat de globale planning die we nu maken compleet anders gaat lopen als we eenmaal op reis zijn, haha :p

  4. Wij planden een route, veranderden die… en nog een keer.. om onderweg tot de conclusie te komen dat wij veel langzamer reizen dan we vooraf gedacht hadden en dat we liever een regio of land heel goed zien dan slechts wat indrukken. Zodoende hadden we na een half jaar nog maar een kwart gezien van wat we eigenlijk gepland hadden, haha.. maar het was wel leuk om die route te bedenken.. deel van de voorpret 🙂

    1. Hahaha, ja wij zien het ook als voorpret inderdaad. Het is altijd leuk om inspiratie op te doen over verschillende landen en een beetje een idee te hebben van datgene wat je wilt doen tijdens zo’n lange reis. Maar bij ons ligt de nadruk tijdens het reizen ook vooral op genieten van een bestemming en vooral geen haast hebben 🙂

  5. Als eerste wat een goed en handig artikel. Ik denk oprecht (als ik Facebook groepen lees) dat veel mensen het lastig vinden. Zelfs bij 3 weken reizen moet je bepaalde dingen van de bovenstaande tips meenemen. Op wereldreis gaan lijkt mij wel echt kicken. Ik zou iemand zijn de half zou plannen. Vooral omdat er bepaalde dingen zullen zijn waar je graag bij wilt zijn. Ik heb bijvoorbeeld mijn reis deels ingedeeld rondom de Full Moon party.

  6. Lijkt me zo moeilijk om een route te plannen. Ik vind alles leuk en je moet met zoveel rekening houden. Ik ben echt een planner en het zou voor mij juist heel goed zijn, om het los te laten. Niet makkelijk, maar wel heel goed voor deze control freak 😉

  7. Ik zou een globale route plannen en gaande weg bijstellen. Zo doen we het ook als we een week of vier door een land reizen. We wijken eigenlijk altijd van de geplande route af door omstandigheden. Dat is juist ook zo lekker…die flexibiliteit. Zo zou ik ook een wereldreis aanpakken! Leuk blog!

  8. Herkenbaar. Ook maakte ik geen ‘wereldreis’ – ik ging immers de globe niet rond – ik reisde wel 6 maanden door Azië. Voorbereidingen zijn gelukkig ook voorpret.

    1. Hoi Eva!
      Ik ben benieuwd wat je route ongeveer was in deze zes maanden. En wat zou je achteraf anders hebben gedaan?
      Groetjes Carlijn

  9. Leuke en handige tips! Wij willen heel graag in 2019 onze backpacks pakken en op wereldreis gaan. Afgelopen week toevallig de eerste hand gelegd en een mogelijke route! ZIN!!

    1. Wat tof! Wij gaan ook in 2019 en zijn inmiddels al druk bezig met de voorbereidingen. Komt meer bij kijken dan ik dacht! Welke landen staan er op jullie planning?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen