Van Singapore naar Kuala Lumpur met de trein, hier moet je op letten

Als je op zoek bent naar een comfortabele, budgetvriendelijke én mileuvriendelijke manier om van Singapore naar Kuala Lumpur te reizen (of vice versa natuurlijk), overweeg dan eens een treinreis. Maar de reis van Singapore naar Kuala Lumpur met de trein is ingewikkelder dan je misschien zou denken. Er komen maar liefst drie verschillende treinen én een ritje in de metro van Singapore bij kijken om je op je plaats van bestemming te brengen. Hierdoor is het misschien niet de meest snelle manier van reizen, maar het is wel een leuke manier om wat meer van het land te zien. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over de treinreis van Singapore naar Kuala Lumpur. 

Eén van de belangrijkste dingen om voor je reis te weten, is dat het verstandig is om ruim van tevoren een kaartje te kopen. En als je dat doet, leg je jezelf vast op een bepaalde datum en tijd. Je hebt geen flexibiliteit, want je ticket is alleen geldig op die specifieke datum én tijd. Mis je je trein, dan kun je dus een nieuw kaartje kopen. In de praktijk betekent dit vaak dat je niet meer op dezelfde dag kunt vertrekken.

Reis je vanaf Singapore naar Maleisië of andersom, dan zul je in sommige gevallen zelfs weken van tevoren je kaartjes moeten regelen. Zeker in het weekend zijn de treinen in een mum van tijd vol. Locals gebruiken de treinen veel omdat het de snelste manier is om de grens van Singapore en Maleisië over te steken. Reis je per bus, dan is een wachttijd van twee uur niet ongewoon…

Je kunt je tickets direct bij de vervoerder KTM boeken, maar 12Go.asia werkt vaak soepeler. De website van KTM deed het bij ons vaak niet.

Oké, voor de reis van Singapore naar Kuala Lumpur met de trein moet je een aantal stappen volgen:

  • Stap 1: kaartjes kopen
  • Stap 2: ga naar het Woodland Train check point
  • Stap 3: laat je ticket valideren
  • Stap 4: ga door de douane (2x!)
  • Stap 5: ga aan boord (en herhaal 😉 )

Stap 1. Koop kaartjes voor de trein van Singapore naar Kuala Lumpur

Als je kaartjes gaat kopen voor de treinreis van Singapore naar Kuala Lumpur, kom je waarschijnlijk al je eerste struikelblok tegen… Typ je bij 12Go.asia ‘Singapore’ in bij vertrek en ‘Kuala Lumpur’ bij bestemming, krijg je opties om met de bus of het vliegtuig te gaan. Maar de trein? Niets!

Geen zorgen, het ligt niet aan jou. Voor 2011 kon je zonder problemen één kaartje kopen voor een treinreis van Singapore naar Kuala Lumpur, maar nu kan dat helaas niet meer. Zoals ik in de inleiding al noemde, moet je maar liefst drie verschillende treinen nemen én dus ook drie kaartjes kopen. Volg je het nog? Voor een reis van Singapore naar Kuala Lumpur met de trein heb je deze drie tickets nodig:

Het is een hele uitdaging om deze reis in één dag te voltooien, omdat de treinen niet vaak vertrekken. De trein van Singapore naar Johor Bahru vertrekt nog wel dertien keer per dag (08.30, 09.45, 11.00, 12.30, 13.45, 15.00, 16.15. 17.30, 18.45, 20.00, 21.15, 22.30 en 23.45). Maar de trein van Johor Bahru naar Gemas gaat maar vier keer per dag (10.10, 14.00, 19.15 en 10.30). Als je de eerst beschikbare optie zou nemen, arriveer je om 14.54 in Gemas.

Met de trein van Singapore naar Kuala LumpurTijd om over te stappen op het station van Gemas
Foto door Clay Gilliland [CC BY-SA 2.0]

Vanaf Gemas moet je nog één laatste trein nemen naar Kuala Lumpur en die vertrekt maar twee keer per dag (om 8.05 en 15.15).

De enige optie om de reis in één dag te doen, is om de trein van 08.30 of 09.45 naar Johor Bahru te nemen, vervolgens over te stappen op de 10.10 naar Gemas en tot slot de trein van 15.15 naar Kuala Lumpur te pakken. Zeker in het laatste deel van deze reis heb je weinig speling als er treinen vertraagd zijn. Met een beetje pech zul je een nachtje in Gemas door moeten brengen. Lukt het wél, dan kom je om 17.31 in Kuala Lumpur aan.

Of, doe wat wij deden en plak er een paar dagen Melaka tussen. Het is ongeveer een uurtje rijden naar Melaka vanaf het dichtstbijzijnde station Tampin. Maar je hoeft niet over te stappen in Gemas, want de trein uit Johor Bahru rijdt nog door tot het station van Tampin!

Traveling by train Singapore to Kuala Lumpur stop in MelakaMelaka is een leuke stop onderweg naar Kuala Lumpur

Oké, nu het gedeelte van de tickets duidelijk is, laten we kijken hoe je zorgt dat je ook daadwerkelijk aan boord kunt bij de eerste trein.

Stap 2. Ga naar Singapore Woodlands Train Checkpoint

Eén van de dingen die wij COMPLEET verkeerd ingeschat hadden, was de tijd die het kost om vanaf downtown Singapore naar het Woodlands Train Checkpoint te komen. De snelste manier is meestal met de metro, maar in het weekend dat wij er waren, werd er nét aan het spoor gewerkt (zul je altijd zien natuurlijk). Uiteraard wordt er in Singapore voor een passend alternatief gezorgd (echt, daar kan de NS nog een puntje aan zuigen), maar in ons geval deed de bus er wel een stukje langer over dan we ingecalculeerd hadden. Resultaat: we kwamen behoorlijk gestresst aan op het Woodlands metrostation met nog 20 minuten voordat onze trein zou vertrekken… En dát was het moment dat we er achter kwamen dat het vertrekstation van de trein ergens anders is en we nog een busritje moesten maken.

Goed, uiteindelijk hebben we het gered, maar ik kan je aanraden om iets meer marge te nemen door uiterlijk drie kwartier voor vertrek van je trein aanwezig te zijn op het Woodlands Train Checkpoint. Vanuit downtown Singapore is dat ongeveer 45 minuten tot een uur met de metro en vervolgens nog ongeveer tien minuten met de bus.

Train from Singapore to Kuala Lumpur MalaysiaAls je dit ziet, zit je goed!
Photo by Joshua [CC BY-SA 4.0]

Stap 3. Je ticket valideren

Nu je op het Woodlands Train Checkpoint bent, kun je nog niet meteen in de trein stappen. Voordat je ook maar iets doet, moet je je ticket laten valideren bij de KTM balie. Hiervoor hoef je overigens je ticket niet uitgeprint te hebben, je ticket op je telefoon is voldoende. Als het druk is, kan het even duren, maar het valideren zelf duurt maar een paar minuten.

Laat je ticket zien aan de baliemedewerker en hij/zij geeft je een papieren ticket en je kunt weer verder.

Stap 4. Ga door de douane, twee keer!

Als je vanaf Singapore naar Kuala Lumpur reist, ga je een grens over. Dat betekent dat je door de douane moet en dat is bij Woodlands niet anders. Wat wél anders is, is dat je hier twee keer door de douane moet op één plek. Eerst krijg je een stempeltje van een douanemedewerker uit Singapore en vervolgens mag je doorlopen naar de Maleisische douanemedewerker die je (hopelijk 🙂 ) een nieuw visum voor Maleisië geeft. Vervolgens gaat je bagage door de scanner en ben je klaar om aan boord te gaan.

Stap 5. Ga aan boord

De trein staat waarschijnlijk al te wachten als je door de douane komt, dus je kunt direct instappen. De trein heeft geen vaste zitplaatsen (in tegenstelling tot wat misschien op je ticket staat), dus je kunt gewoon een vrije stoel zoeken. Omdat de treinreis zelf maar vijf minuten duurt, kun je er ook voor kiezen om gewoon te blijven staan. Zelfs de deuren blijven open, dus als je net als wij wat frisse lucht kunt gebruiken na een enerverende reis naar Woodlands, dan is dat een perfecte plek om weer een beetje tot rust te komen.

Omdat wij zo laat waren, was ik bang dat we de trein niet zouden halen, maar toen ik onze situatie voorlegde aan een douanemedewerker, zei hij dat de trein op ons zou wachten. Iets wat ik toen raar vond, maar eigenlijk logisch is. Door je ticket te valideren bij de bali weten ze immers dat je op het terrein bent.

Hoe dan ook, ik zou het niet gokken en gewoon lekker op tijd komen 🙂 Zoals ik eerder al aangaf is het verstandig om MINSTENS 45 minuten van tevoren op het Woodlands Train Checkpoint aanwezig te zijn.

Reis verder naar Kuala Lumpur

Als je aankomt in Johor Bahru werkt de rest van de treinreis eigenlijk redelijk ‘normaal’. Bij het boeken van je tickets heb je in veel gevallen een stoelnummer kunnen kiezen. Let daar ook op als je gaat zitten, want voor je het weet ben je een stoelendans aan het doen. Iets anders waar je rekening mee moet houden, is de kleding die je aandoet. De airco staat vaak erg hoog, waardoor het behoorlijk koud wordt in de trein. Een lange broek of een vest is dan wel handig om je warm te houden.

Jammer genoeg is er op sommige plekken niet veel over van de eens zo prachtige uitzichten tijdens de reis van Singapore naar Kuala Lumpur per trein. Je kijkt voornamelijk uit over talloze palmolieplantages. Iets wat je wel even met de neus op de feiten drukt over wat mensen doen met de prachtige natuur om ons heen. En het bevestigt tegelijkertijd dat we thuis niet voor niets producten met palmolie zo veel mogelijk mijden.

Wat kost een treinkaartje voor de reis van Singapore naar Kuala Lumpur?

Omdat je drie kaartjes koopt voor deze treinreis, betaal je drie verschillende prijzen. Het ticket van Woodlands naar Johor Bahru kost 16 Maleisische ringgit (ongeveer €3,40). Reis je de andere kant op, dan kost datzelfde kaartje je trouwens slechts 5 ringgit! De reis van Johor Bahru naar Gemas kost je 21 ringgit en het laatste stuk naar Kuala Lumpur 31 ringgit. Afhankelijk van je reisrichting betaal je dus 68 (€14,50) of 57 ringgit (€12,10) per persoon.

De trein in Maleisië is dus een behoorlijk goedkope manier om te reizen. Als je voldoende tijd hebt (of gewoon gek bent op treinen), kan ik ook zeker aanraden om het eens te proberen.

KTM Maleisië treinroutes

Wat kan ik doen in Singapore en Kuala Lumpur?

Heb je wat meer tips nodig voor dingen om te doen in Singapore en Kuala Lumpur? Check dan zeker deze blogs even:

De leukste dingen om te doen in Kuala Lumpur in drie dagen
Een weekend in Singapore: wat kost dat?

Bewaar deze blog

Treinreizen in zuid-oost Azië—————

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets aanschaft via deze links. Geen zorgen, je betaalt hiervoor niets extra’s!

Delen:

5 reacties

  1. Lijkt mij een leuke avontuur om met de trein te reizen. Je kunt onderweg van prachtige landschappen genieten. Deze tip voeg ik zeker toe aan mijn bucketlijst. Dank je voor het delen.

  2. Graag gedaan! Het is echt een fijne manier van reizen, je ziet inderdaad meer van het land (waaronder ook veel verwoestende palmolieplantages) en je bent veel flexibeler om eens ergens wat langer te blijven, zoals in Melaka 🙂

  3. Ik heb gelezen dat je vanaf je hotel naar een station kunt rijden en daar de nachttrein naar KL kan nemen. Weet u daar iets meer over? Het begint me nu al in paniek te brengen al die kaartjes en treinen, Pfff

    1. Het is helaas niet meer mogelijk om rechtstreeks vanaf Singapore naar Kuala Lumpur te reizen met één trein. Je zult een paar keer over moeten stappen. Onder stap 1 bij dit artikel zie je de afzonderlijke stukken waar je kaartjes voor moet kopen. Je kunt vanaf het centrum van Singapore inderdaad op de metro naar het Woodland Train check point stappen. Dit kost je ongeveer 45 – 60 minuten + een stukje met de bus. Vanaf hier start je reis richting Kuala Lumpur. Hopelijk heb ik het ietsje duidelijker gemaakt voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen