Wandelstokken, ze worden vaak gezien als ondingen voor oude mensen. En waarschijnlijk voelen ze ook zo wanneer je er voor het eerst mee loopt. Maar als je ze op de juiste manier gebruikt, kunnen ze je het leven tijdens het hiken zó veel makkelijker maken! Volg de onderstaande stappen, geef jezelf even de tijd om er aan te wennen, en je zult merken hoe veel lichter je wandelingen zullen worden.
Wat heb je aan wandelstokken tijdens het lopen?
Als je vaak (in de bergen) wandelingen maakt is het niet de vraag óf je profijt kan hebben van wandelstokken, maar op welke manieren je er allemaal je voordeel mee kunt doen. Wandelstokken kunnen je hikes op verschillende manieren lichter of makkelijker maken:
- Op vlakke ondergrond kun je met wandelstokken in een hoger tempo lopen.
- Met ondersteuning van stokken is een klim minder zwaar voor je benen.
- Een afdaling is minder belastend voor je knieën met wandelstokken.
- Wandelstokken geven je extra balans omdat je twee extra steunpunten hebt tijdens het lopen.
Als je je stokken op de juiste manier gebruikt, voel je een aanzienlijk verschil ten opzichte van lopen zonder stokken. Maar leren lopen met stokken vergt wel even wat handigheid. Om te beginnen met de hoogte waarop je ze afstelt. Op internet circuleren veel formules en calculators die op basis van je lichaamslengte een geschikte stoklengte uitspugen. Leuk als richtlijn, maar geen mens zit hetzelfde in elkaar en iedereen heeft zijn/haar eigen voorkeuren. Staar je hier dus niet blind op. Wanneer je onderstaande stappen doorloopt, hier een beetje met experimenteert en jezelf ook de tijd geeft om aan lopen met stokken te wennen, heb je binnen no-time heel veel profijt van het lopen met wandelstokken!

Wandelstokken afstellen: zo kies je de juiste hoogte
Laten we bij het begin beginnen, de juiste lengte van je wandelstokken instellen. De gouden regel hiervoor: wanneer je je bovenarm langs je lichaam houdt en je wandelstok op de grond rust, moet je elleboog een hoek van 90° hebben. Je onderarm is dan horizontaal. That’s it! Dit is je uitgangspositie en de lengte die je stokken moeten hebben. In mijn geval, stel ik mijn stokken altijd af op 120 cm. Ik ben 1,80 m lang, en volgens de calculator van Bergfreunde.nl zou ik mijn stokken op 122 cm af moeten stellen. Het komt er dichtbij in de buurt, en uit ervaring weet ik dat ik gewoon fijn loop met mijn stokken op 120 cm. Als je eenmaal een hoogte hebt gevonden die je prettig vindt is het gewoon een kwestie van dat getal onthouden en hoef je niet bij iedere wandeling te experimenteren met verschillende lengtes. Gewoon instellen en lekker gaan!
Je wandelstokken afstellen voor een steile klim
Wanneer je een (pittige) klimt hebt, kunnen je armen een flink deel van het werk van je benen overnemen. Om je armen optimaal te kunnen gebruiken, kan je ervoor kiezen om je stokken een beetje in te korten. Op deze manier blijft je arm zo dicht mogelijk in de buurt bij de ideale uitgangspositie van 90°. Geen helling is natuurlijk hetzelfde, dus het zal, wanneer je ervoor kiest om je stokken een in te korten voor een klim, altijd een benadering hiervan zijn. Je gaat tenslotte niet voor elke nieuwe klim of wissende hellingshoek aan je stokken sleutelen. Neem 5 tot 10 cm als richtlijn en kijk verder wat je zelf fijn aan vindt voelen.
Stokken afstellen voor een steile afdaling
Wat voor een klim geldt, geldt ook voor een afdaling, maar dan het tegenovergestelde. Om zo dicht mogelijk bij de uitgangspositie van 90° van je arm te blijven, kan je er ook voor kiezen om je stokken 5 tot 10 cm langer te maken. Het kan zijn dat je het fijn vindt om een kleinere hoek dan 90° in je arm hebt. Dus wanneer je je bovenarm langs je lichaam laat hangen, je pols hoger dan je elleboog op je wandelstok rust. Hierdoor kan je wat meer in je armen hangen. Zorg er wel voor dat je je wandelstokken weer goed vergrendeld bij het afdalen! Je zult er flink op leunen, aangezien je constant je eigen lichaamsgewicht aan het afremmen bent, en je wilt niet dat ze op dat moment inschuiven.
Experimenteer ook vooral een paar keer om te te klimmen en af te dalen zonder je stokken te verstellen. Ik vind het voor mezelf bijvoorbeeld niet nodig. Ik voel me comfortabel bij een stoklengte van 120 cm. Als het echt nodig is, kies ik er bij een steile afdaling nog wel eens voor om mijn wandelstokken bovenop de handvatten vast te pakken. Hierdoor heb ik iets meer lengte, plus ik kan er volledig op steunen om mijn knieën te ontlasten.

Lopen met wandelstokken
Stokken afgesteld? Lopen maar! Zoals ik eerder al zei, zullen je stokken in het begin waarschijnlijk als ondingen aanvoelen die je meer tegenwerken dan ondersteunen. Geeft jezelf echt even de tijd om eraan te wennen.
Het doel van lopen met wandelstokken is je voorwaartse beweging makkelijker maken. In de basis maak je bij lopen met wandelstokken dezelfde beweging met je armen als wanneer je gewoon over straat loopt. Wanneer je een stap zet met je rechterbeen, beweegt je linkerarm naar voren. Dit doe je ook als je met wandelstokken loopt.

Wat belangrijk is bij het lopen met wandelstokken, is hoe je ze voor je neerzet op de grond wanneer je een stap zet. Je hebt, zoals hierboven beschreven, de wandelstokken afgesteld terwijl deze rechtop stonden, met een hoek van 90° in je elleboog. Als je met je wandelstokken loopt, beweeg je je arm naar voren, zet de stok op de grond neer en beweeg je je arm naar achteren net zoals je dit doet als wanneer je zonder wandelstokken loopt. Maar wanneer je dit doet terwijl de stok rechtop staat, heeft dit nul toegevoegde waarde. Het zal je zelfs eerder tegenwerken.
Zet je wandelstok goed neer
Door je wandelstok schuin neer te zetten, dus met de punt op de grond en het handvat voor de punt van je stok en met je arm nog licht gebogen, wijst je stok al in de juiste richting om jou te ontlasten. Je hoeft nu maar een klein beetje kracht te zetten met je arm. Je trekt jezelf als het ware steeds naar je stok toe. Het schuin neerzetten van je stok is hiervoor essentieel. Ditzelfde doe je bij een klim met een enigszins egale ondergrond zonder grote stenen, boomwortels etc.
Bij het afdalen, gebruik je je wandelstokken om je eigen lichaamsgewicht af te remmen met je armen in plaats van je knieën al het werk te laten doen. Je kunt je linker- en rechterstok om en om neerzetten, net zoals met gewoon lopen. Een andere optie is om ze steeds allebei tegelijk voor je neer te zetten en als het ware steeds naar je stokken toelopen. Dit laatste is wat ik meestal doe. Op deze manier kan je altijd beide armen tegelijk gebruiken, in plaats van eentje, waardoor je de meeste kracht van je benen afhaalt.
Het belangrijkste is dat het goed/natuurlijk voelt wat je doet. Staar je dus niet blind op formules en calculators op internet, gebruik ze hoogstens als uitgangssituatie. Ga lekker lopen met stokken en experimenteer welke lengte jij in welke situatie goed vindt voelen. Geef het de tijd. Wandelstokken kunnen een wereld van verschil maken, waardoor je uiteindelijk ook langere en uitdagendere hikes kunt opzoeken!
Eén reactie
Dit is wel een handige tip. Ik had niet eraan gedacht dat een wandelstok met zoveel voordelen kwam. In gedachten zag ik het altijd als een hulpmiddel voor ouderen. Dank je voor het delen van deze tip. Ik zal bij mijn volgende natuurwandeling een wandelstok mee brengen.