Maleisië

Artikelen over

Maleisië

Ben je op zoek naar handige landeninformatie over Maleisië? Scroll dan even verder.

landeninformatie

Maleisië

Maleisië is misschien wel het meest afwisselende land van Azië. Als je wilt ben je binnen een uurtje van de drukke stad op het strand of in de dichte jungle. Het land is een mengelmoes van verschillende culturen, iets waar je op culinair gebied zeker van kunt profiteren.
Vlag Maleisië Dutchies Abroad

Handig om te weten

Hoofdstad: Kuala Lumpur
Taal: Bahasa Malaysia
Valuta: Maleisische Ringgit (MYR)
Landnummer: 0060 / +60
Noodnummer: Algemeen: 911・Vanaf mobiel: 112・Brandweer: 994
Hoogste punt: 4.095 m (Gunung Kinabalu)
Reisadvies: Bekijk het actuele reisadvies voor Maleisië

Als je 90 dagen of korter in Maleisië blijft, heb je geen visum nodig. Je moet dan wel een paspoort hebben dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in het land, met minimaal één lege visumpagina. Officieel moet je ook een retourticket of een ticket naar je volgende bestemming hebben.

Meer informatie hierover kan je bij de ambassades en consulaten van Maleisië krijgen.

Het is verstandig om je te laten vaccineren tegen DTP en hepatitis A. Afhankelijk van waar je naartoe gaat en wat je gaat doen, kan je je laten vaccineren tegen gele koortsBMRhepatitis BTBCrabiësJapanse encefalitisschistosomiasis, of een kuur tegen malaria nemen. Ook komen er muggen voor die andere ziekten overbrengen waar geen vaccinaties of medicijnen tegen zijn, maar waar je wel antimugmaatregelen tegen kunt nemen.

Maleisie Dutchies Abroad

Budget

De kosten die je per dag kwijt bent in Maleisië zijn hoger dan die in andere landen in Zuid-Oost Azië. Waar je in landen als Thailand, Laos, Cambodja en Nepal voor een schijntje kunt leven, moet je in Maleisië iets dieper in de buidel tasten. Geen zorgen, het is nog steeds geen duur land. Je kunt bijvoorbeeld al overnachten voor een paar euro, veel bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken en ook een maaltijd en vervoer kosten geen fortuin. Dat betekent trouwens niet dat het niet kan. Je kunt het in Maleisië eigenlijk zo duur maken als je zelf wilt. Onderstaande budgetten geven je een idee:

Budget€25,- per dag
Standaard€35,- per dag

De bovengenoemde budgetten zijn per persoon per dag. In de categorie ‘Budget’ verblijf je in eenvoudige hostels, eet je (bijna) altijd op straat en doe je goedkopere activiteiten. Bij het dagbudget ‘Standaard’ beschik je over een privékamer (eventueel in een hostel) en kun je wat vaker uit eten.

De beste reisperiode(n)

Eigenlijk kun je het hele jaar door in Maleisië terecht. Alleen als je op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent, kun je behoorlijk wat regen op je dak krijgen. De beste periode om naar Maleisië te reizen, lees je hieronder per regio:

– Westelijk deel van het schiereiland: december t/m februari
– Oostelijk deel van het schiereiland: maart t/m oktober
– Maleisisch Borneo: april t/m september

Het westerlijk deel van het schiereiland (waar ook Kuala Lumpur en George Town onder vallen) kun je eigenlijk het hele jaar wel bezoeken. Het is er vrijwel altijd heet en de luchtvochtigheid is hoog (gelukkig is er overal airco 😉 ). In onze winter is het er gemiddeld genomen iets droger. Voor het oosterlijke deel geldt juist dat de maanden maart t/m oktober de beste maanden zijn om naar dit deel van Maleisië af te reizen. Het regenseizoen is in het oosten ook wat heftiger dan in het westen. In de zomermaanden kan het behoorlijk druk worden. Dat begint al in juni als Maleisiërs zelf op vakantie gaan naar bijvoorbeeld de Perhentian eilanden, Redang of Tioman.

Hou er rekening mee dat het, zeker op Borneo, ook ‘in het seizoen’ heel hard kan regenen! Dat duurt meestal niet lang, maar het is wel vervelend als je nét even buiten bent tijdens zo’n fikse regenbui. Op de weersvoorspellingen hoef je trouwens niet te rekenen, die kloppen eigenlijk nooit in Maleisië.

Ook handig om te weten

Maleisië is een land waar mensen uit verschillende culturen wonen, maar de bevolking is voor het grootste gedeelte islamitisch. Iets waar je wel even rekening mee moet houden als je het land tijdens de ramadan bezoekt. Reis je buiten de gebaande paden in deze periode, dan kan het lastiger zijn om bijvoorbeeld eten te vinden omdat veel restaurantjes ‘s avonds dicht gaan.

De beste en goedkoopste manier om van A naar B te komen in Maleisië, is met een Grab-taxi. Grab is het Aziatische Uber en het werkt ongeveer op dezelfde manier. Installeer dus zeker even de app voordat je op het vliegveld aankomt!

Booking.com

Of meld je aan voor AirBnB en vind unieke slaapplekken in Maleisië