Reizen met een enkele reis: 5 manieren om problemen te voorkomen

Ga je met een enkeltje op wereldreis? Dat klinkt misschien als de ultieme manier van reizen als je flexibel bent en van een beetje vrijheid houdt. Maar, om maar gelijk met de deur in huis te vallen: je loopt het risico dat je niet verder komt dan het vliegveld waar vandaan je wilt vertrekken en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Wil je een enkele vliegreis boeken zonder problemen? Lees dan even verder.

Stel, je gaat op wereldreis en omdat je zo veel mogelijk vrijheid wilt hebben tijdens je reis, heb je besloten om alleen een enkeltje te boeken naar je eerste bestemming. Uiteraard heb je gewoon je visum geregeld en ben je van plan om ter plekke je volgende bestemming uit te zoeken. Klinkt heerlijk toch? Helaas zitten er een paar haken en ogen aan deze manier van reizen. Geen zorgen, het is niet onmogelijk (wij hebben het ook gedaan!), maar het vergt wat voorbereiding.

Wat is het probleem?

In theorie kan het land van bestemming jou om een aantal redenen de toegang weigeren als je aankomt op het vliegveld. In zo’n geval is je vliegtuigmaatschappij verantwoordelijk om jou terug te brengen naar het land waar je vandaan kwam (en riskeren ze bovendien een fikse boete omdat ze je niet goed gescreend hebben). Daarom kan zo’n maatschappij soms moeilijk doen als je probeert om naar een ander land te vliegen met alleen een enkeltje op zak. Het kan zijn dat de baliemedewerker je vraagt om een retourticket of een bewijs van doorreizen. Dat doen ze dus om te voorkomen dat ze jou terug moeten vliegen als je problemen hebt om het land binnen te komen.

Hoewel er lang niet altijd om een bewijs van doorreizen gevraagd wordt, loop je dus het risico dat je bij de incheckbalie al wordt tegengehouden en je je zorgvuldig geplande reis aan je neus voorbij ziet gaan…

Simpele optie: regel een visum

Voordat je verder leest, is het goed om te weten dat je veel minder risico loopt als je van tevoren een visum regelt voor het land dat je wilt bezoeken. Zo vroeg de baliemedewerker op Schiphol ons wel degelijk om een doorreisbewijs met onze enkele reis naar Nepal. Gelukkig waren we van tevoren al bij het Nepalese consulaat in Amsterdam geweest voor een visum en was dat voor haar voldoende. De regels zijn niet voor alle landen hetzelfde, dus check het goed voordat je naar het vliegveld gaat.

Wil of kun je geen visum regelen? Gelukkig zijn er een paar simpele opties om een bewijs van doorreizen te krijgen, zonder dat je je daarmee helemaal vastpint op een bepaalde route.

1. Een extra enkele vliegreis boeken en weer annuleren

Een van de veiligste manieren om bewijs van doorreizen te krijgen, is door ook écht een vliegticket te kopen naar een andere bestemming. Als je niet van plan bent om die vlucht ook daadwerkelijk te maken, zorg dan dat je je ticket boekt bij een maatschappij waarbij je je geld terugkrijgt bij het cancellen van de vlucht. Dat laatste doe je uiteraard pas op het moment dat je in het land van bestemming bent aangekomen.

Een aantal vliegtuigmaatschappijen biedt je de mogelijkheid om je tickets gratis te annuleren. Bij bijvoorbeeld Lufthansa, KLM, WOW-air, British Airways, EasyJet, Emirates, Thai Airways etc. kun je sommige tickets annuleren en je geld terugkrijgen. Check wel goed de voorwaarden, want soms moet je een duurder ticket aanschaffen om te kunnen annuleren of moet je boekingskosten van een paar tientjes betalen. Bij Thai Airways word je ticket trouwens automatisch na 24 uur geannuleerd als je kiest voor de optie ‘pay later’ en vervolgens niet betaalt.

Op Expedia.com (let op: alleen op .com!) kun je zoeken op ‘refundable tickets’. Je krijgt dan een lijst te zien met alle tickets die je binnen 24 uur gratis kunt annuleren. Op deze blog vind je een uitgebreide handleiding met hoe je dat doet.

 

Expedia flight cancellation

2. ‘Huur’ een ticket

Een veilige en redelijk goedkope optie, is het ‘huren’ van een vliegticket. Hiervoor betaal je vaak tien tot twintig dollar en krijg je een echt ticket. De service waar je zo’n ticket huurt, zorgt ervoor dat je ticket weer gecanceld wordt. Hierdoor loop je zelf geen risico en ben je in het bezit van een echt doorreisbewijs.

Je kunt hiervoor de website BestOnwardTicket.com of OneWayFly.com gebruiken. Bij de laatste optie is je ticket 14 dagen geldig, waardoor je minder stress hebt als je langer moet vliegen. Maar de tickets van OneWayFly.com zijn wel iets duurder.

3. Maak je eigen doorreisbewijs

Het is niet de meest legale manier, maar er zijn genoeg mensen die zelf een doorreisbewijs maken. Let op: als je gepakt wordt, kun je ernstig in de problemen raken. Zeker als je je bewijs van doorreizen laat zien aan de douanemedewerkers op het vliegveld van aankomst. Dat is illegaal en kan er zelfs voor zorgen dat je in de gevangenis belandt.

Wil je het risico nemen, dan kun je op deze website je eigen nepticket aanmaken. Nogmaals: dit is niet een methode die ik je aanraad!

4. Een vliegticket boeken

Je kunt ook een goedkope vliegticket aanschaffen waarmee je op een datum binnen je visum naar een ander land vertrekt. Je kunt vaak namelijk al voor een paar tientjes een ticket kopen naar een buurland. Of je die ticket ook daadwerkelijk gaat gebruiken is aan jou. Misschien zie je een uitje naar een ander land best wel zitten.


Een bus- of treinreis de grens over kan ook werken en is vaak goedkoper dan een vliegticket. Maar sommige maatschappijen nemen geen genoegen met iets anders dan een vliegticket.

Met de trein op wereldreis

5. Doe niets

Deze laatste optie lijkt misschien het meest risicovol, maar omdat er lang niet altijd gecontroleerd wordt, kun je het risico nemen dat je niet om een doorreisbewijs gevraagd wordt. Als je van plan bent om dit te doen, zorg dan dat je ruim op tijd op het vliegveld bent. Loop je wél tegen problemen aan, dan heb je namelijk nog de mogelijkheid om iets te regelen waardoor je wel een bewijs van doorreizen hebt (kies één van de bovenstaande opties).

Voor welke landen moet ik een bewijs van doorreizen hebben?

In principe geldt deze regel voor alle landen. Maar niet ieder land is even streng en dus word je bij het inchecken niet altijd gevraagd om een doorreisbewijs. Maar ga je naar Nieuw Zeeland, de VS, Indonesië, Costa Rica, de Filipijnen, Brazilië of Peru, dan kun je er haast zeker van zijn dat je om een bewijs van doorreizen gevraagd gaat worden en kun je beter van tevoren zorgen dat je je zaakjes goed op orde hebt.

Lees verder → Welk ticket koop je als je op wereldreis gaat? Dit zijn je opties

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen