Onze favoriete berghutten in het Triglav National Park in Slovenië

Als je gaat hiken in het Triglav National park, dan kom je ze ongetwijfeld tegen: berghutten. Ga je een meerdaagse wandeling doen? Dan ben je er zelfs op aangewezen, want kamperen of bivakkeren in het National park is verboden. Maar de ene berghut is de andere niet. Daarom hebben wij de leukste en handigste hutten voor je op een rijtje gezet.

Vodnikov dom na Velem polju (1.817 meter)

Vodnikov dom na Velem polju ligt aan de zuidoost kant van Triglav. Je bevindt je in het overgangsgebied tussen groene vegetatie en de ruigere rotspartijen die geleidelijk in elkaar overgaan, wat voor een uniek plaatje zorgt. Bij helder weer heb je geweldig uitzicht over de omliggende bergen en de sprookjesachtige groene vallei die onder de hut ligt. De berghut heeft in totaal 70 reguliere slaapplekken, waarvan 46 in privékamers. Je passeert de berghut als je vanuit Rudno Polje richting Triglav loopt, of andersom. Mocht je hier niet blijven voor een overnachting, is deze berghut in het Triglav National Park een pauzeplek die zeker de moeite waard is!

De beste hutten in Triglav National Park Vodnikov Dom na Velem polju

Pogačnikov dom na Kriških podih (2.050 meter)

Een hut die we pas dit jaar ontdekt hebben, maar meteen met stip naar de top van ons lijstje is gestegen is Pogačnikov dom na Kriških podih. Deze hut ligt iets richting het noordwesten vanaf Triglav en kijkt uit over de Trenta vallei. Je hebt vanaf hier een geweldig uitzicht over de omliggende bergen en met een beetje mazzel pak je bovendien een prachtige zonsondergang mee. De berghut heeft 79 slaapplaatsen waarvan 37 in privékamers en 42 in slaapzalen. Naast de prachtige ligging van de hut, is dit ook nog eens een van de weinige duurzame berghutten én wordt ie volledig gerund door studenten. Waar we ook blij van werden, was het eten in deze hut. Met name het zelfgemaakte, volkoren brood is een ware traktatie vergeleken met het (soms oude) witte brood dat je in andere hutten krijgt. Kortom: ben je in de buurt, zet deze berghut in Triglav National park zeker op je lijstje.

De beste berghutten in Triglav National Park Pogačnikov dom na Kriških podih

Zasavska koča na Prehodavcih (2.071 meter)

Zasavska koča na Prehodavcih ligt bovenaan de 7 meren vallei, een prachtige wandelroute die aan de westkant van het meer van Bohinj begint bij de berghut Koča pri Savici. De berghut ligt boven aan de 7 meren route en is de ideale overnachting voor deze wandeling. Je kan er ook naartoe lopen vanuit de Trenta vallei, of hier overnachten als je Triglav hebt beklommen en bij het meer van Bohinj wilt eindigen. Zasavska koča na Prehodavcih geeft je aan de westzijde een wijds uitzicht over alle bergen die aan de kant van de Trenta vallei liggen, en aan de oostzijde kijk je recht naar de top van Triglav. Daarnaast is de berghut omringt door drie van de zeven bergmeren: Rjavo jezero (het bruine meer), Mlaka v Laštah (poel in Laštah, dit bergmeer droogt vaak op in de zomer) en Jezero Pod Vršacem (het meer onder Vršac, deze is vaak het grootste deel van het jaar bevroren). Er is plek voor 39 man in de dormitory. Bij drukte wordt de winterhut vaak ook geopend, waar nog eens 24 man kan slapen.

Lijkt het je wat om de 7 meren route te wandelen? Of wil je een andere mooie hike in het Triglav National Park maken? In ons ebook vind je 28 routes (zowel meerdaagse routes als dagwandelingen) in dit prachtige stukje Slovenië.

Koča na planini Razor (1.315 meter)

Nog een hut die we dit jaar ontdekt hebben is Koča na planini Razor op 1315 meter hoogte. In deze hut helemaal in het zuidwesten van het Triglav National Park is ruimte voor 86 mensen. Er zijn 58 slaapplekken in privékamers en totaal 28 op gedeelde slaapzalen. Het eten is hier fantastisch en daar zijn ze zelf ook niet te bescheiden over. Zo kun je hier naar eigen zeggen de beste štruklji eten. En dat kunnen we beamen! Toen wij binnenstapte, werd er net een nieuwe lading van dit traditionele Sloveense gerecht gemaakt.

Verse štruklji maken in de berghut Koča na planini Razor in Triglav National Park

Naast het lekkere eten, hangt er ook een ongedwongen en gezellige sfeer in de hut. We kwamen na een helse regenbui met onweer in deze hut aan en het was een verademing. De meiden die de hut runnen, vroegen of we een radiator op onze kamer wilde om onze kleren te kunnen drogen. Die gastvrijheid en mate van meedenken is zeker niet in alle berghutten de standaard!

Je kunt deze hut nog niet reserveren via het online systeem. Als je er wilt slapen, kun je bellen of een mailtje sturen via de contactgegevens op PZS.si.

Bregarjevo zavetišče na planini Viševnik (1.620 meter)

Bregarjevo zavetišče na planini Viševnik is wat ons betreft de meest knusse berghut in het Triglav National Park. Het geeft je het gevoel alsof je bij de lokale boer aan het logeren bent. Het terrein van de berghut, gelegen in een klein dal met een paar kleine houten hutjes waar de koeien tussendoor lopen, omringd door bebossing, in combinatie met het feit dat er maar 15 slaapplekken zijn zorgen voor een heerlijke, rustige sfeer. De eetzaal bevindt zicht in één van de houten hutjes. Heel ruim is het niet binnen, dus het kan wel eens knus worden. Mocht je van kaas houden, er wordt hier eigen kaas geproduceerd die je gevacumeerd mee kan nemen! De hut is goed te bereiken vanaf het meer van Bohinj. Zowel vanuit Ukanc aan de westzijde van het meer, als vanuit Stara Fužina aan de oostzijde van het meer.

De beste hutten in Triglav National Park Bregarjevo zavetišče na planini Viševnik

Je kunt deze hut nog niet reserveren via het online systeem. Als je er wilt slapen, kun je bellen of een mailtje sturen via de contactgegevens op PZS.si.

Triglavski dom na Kredarici (2.515 meter)

Triglavski dom na Kredarici is de bekendste en hoogst gelegen berghut van Slovenië, en hierdoor ook de ideale berghut om te overnachten wanneer je de volgende dag de top van Triglav wilt beklimmen. In de omgeving van de top liggen meer hutten waar je ook kunt slapen, maar Triglavski dom na Kredarici ligt er het dichtste bij. Ideaal om ‘s ochtends zo vroeg mogelijk en met zo min mogelijk andere mensen op de top te kunnen staan! In totaal kunnen er 341 mensen in de hut slapen, waarvan 200 in de zogenoemde dormitories en 141 in privékamers. Een klein stukje ten noorden van de hut (op je slippers te belopen) ligt het topje van Kredarica op 2.540 meter hoogte. Vanaf dit punt heb je geweldig uitzicht over de omliggende bergen en dalen (uiteraard niet zo spectaculair als vanaf de top van Triglav ;-)). Ben je een echte vroege vogel? Dan kan je bij helder weer vanaf dit punt ook genieten van een prachtige zonsopkomst.

Hoewel Kredarica de hut is waar we het meest overnacht hebben én het de beste uitvalsbasis is voor een klim naar Triglav, is het serviceniveau in de hut de laatste jaren wel achteruit gegaan. Niet zo gek als je je realiseert hoeveel mensen er in deze hut overnachten. Maar vanwege de locatie mag ie toch niet in dit lijstje ontbreken.

Berghut Triglavski dom na Kredarici

Reserveren en annuleren van je overnachting in berghutten

Het is verstandig om je overnachting(en) van tevoren te reserveren. Zeker in het weekend, want veel Slovenen trekken dan zelf de bergen in. Voor bijna alle hutten kan dat tegenwoordig ook online via de website van de Sloveense bergsportvereniging. Het kan natuurlijk zo zijn dat je wandeling anders loopt dan gepland en je een overnachting niet gaat halen of later aankomt. Neem dan even contact met de hut op om dit door te geven. Na een bepaald tijdstip, meestal rond 17.00, maar dit verschilt per berghut, laten de berghutten de reserveringen vervallen en geven ze die plekken aan mensen die zonder reservering aangeklopt hebben en op een wachtlijst staan. Als je laat weten dat je later dan gepland aankomt, en wat je verwachting is, houden ze je plekje vast. Ga je het helemaal niet redden, laat het dan ook even weten zodat ze hier rekening mee kunnen houden.

Sommige berghutten brengen sinds kort €11,- in rekening via je creditcard wanneer je niet op komt dagen of je minder dan 48 uur van tevoren annuleert. Dit is nieuw, en het is ons niet bekend hoe ze hiermee omgaan als dit door overmacht tijdens je hike gebeurt.

Korting met je NKBV-lidmaatschap!

Ben je lid van de NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging)? Dan krijg je 30 tot 50% korting in alle berghutten. De 30% korting geldt voor kamers met 1 t/m 6 bedden. Een NKBV-lidmaatschap geeft je naast korting in de berghutten (ook buiten Slovenië), onder andere ook korting bij de Bever, toegang tot bergsportreizen en cursussen en tot hun reisverzekering waarmee je zowel in de zomer als winter gedekt bent voor al je bergsportactiviteiten.

Andere berghutten in het Triglav National Park

Liggen de bovengenoemde hutten niet op jouw route? Op deze website vind je een overzicht van alle berghutten in het Triglav National Park!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen