Slovenië in de winter: een must visit!

Slovenië is een steeds populairder vakantieland aan het worden voor tijdens de zomervakantie. Niet zo gek: de natuur is prachtig en afwisselend, het is nog relatief goedkoop en qua afstand is het ook prima met de auto te doen. Toch is Slovenië in de winter minstens net zo’n pareltje als in de zomer!

Het stond al een tijdje op onze wish-list: Slovenië in de winter bezoeken. Samen met Britte heb ik er een keer een zomer doorgebracht, en omdat ik er meerdere zomers heb gewerkt was ik bloednieuwsgierig hoe de natuur er dan bij zou liggen. Het is gewoon een compleet ander land en het heeft onze verwachtingen flink overtroffen!

Slovenië in de winter: rust

De hotspots zoals het meer van Bled, de Vintgar kloof en het meer van Bohinj zijn de afgelopen jaren zo populair dat het er in de zomer een komen een gaan van bussen met toeristen is. Begrijpelijk, want het zijn ook zeker prachtige plekken! Toch neemt al die drukte veel van de charme van die magische plekken weg. Rond de feestdagen is Bled ook wel populair met alle verlichting rondom het meer etc., maar buiten deze periodes kan je er bijna een kanon afschieten zonder dat er ook maar iemand omkijkt. Je bent waarschijnlijk (zo goed als) alleen op de mooie plekjes en uitkijkpunten, en dan begrijp je pas écht waarom deze hotspots hotspots zijn!

Slovenië in de winter - meer Bled
Het meer van Bled

Geen files

Tijdens het hoogseizoen is het enorm druk op de weg in Slovenië! Zo kan je al uren in de rij staan om de Karawankentunnel überhaupt in te mogen als je vanuit Oostenrijk komt. De snelwegen zijn prima ontwikkeld, maar de lokale wegen zijn voor een groot deel nog niet ingesteld op deze drukte. Bezoek je Slovenië in de winter? Dan heb je hier allemaal geen last van! Als er sneeuw is gevallen zijn sommige wegen wel afgesloten, voornamelijk hoge bergpassen en andere kleine bergweggetjes. Parkeer de auto dan gewoon tot aan de afzetting, trek je wandelschoenen aan en loop verder. Je staat verstelt van de mooie plekken die je tegenkomt, en de kans is groot dat je helemaal in je eentje bent!

Slovenië in de winter - Bohinjska Bistrica
De auto ergens op een random plek geparkeerd en gaan wandelen!

Wintersport!

In het noordwestelijke deel van Slovenië heb je de Julische Alpen, grenzend aan Oostenrijk en Italië. Net zoals in die landen, kan je in Slovenië in de winter ook prima skiën en snowboarden! Verwacht niet zulke eindeloos grote gebieden als bij de buren, maar beginners tot lichtgevorderden kunnen prima uit de voeten in bijvoorbeeld Krajnska Gora en Vogel om (kilo)meters temaken! Plus de prijzen voor een warme chocomel, biertje, glühwein of een portie patat zijn bij lange na niet zo hoog als in de buurlanden.

Adembenemende natuur

De natuur is één van de bekendste punten waar Slovenië bekend om staat. Het helderblauwe water van de Soča of Zelencibron lijken nog blauwer wanneer deze omgeven zijn door een mooi pak sneeuw! Als je van mooi wandelen houdt zijn de Savica en de Martuljek waterval ook zeker de moeite waard om te bezoeken. De besneeuwde wandelpaden worden niet onderhouden, maar met een paar bergschoenen is het goed te doen en met name de route naar de Martuljek waterval brengt je door een sprookjeslandschap! Het voordeel ten opzichte bij de Savica waterval in de zomer is dat je er dan voor moet betalen, het één grote file naar boven is waar je vervolgens zo’n beetje op je beurt moet wachten om een foto te kunnen maken.

Ben je nog wat avontuurlijker ingesteld? Zet je auto neer aan de rand van een natuurgebied, leg vast waar je ‘m heb geparkeerd (bijvoorbeeld met GPS), ga gewoon een stuk wandelen en laat je verrassen door de omgeving!

Slovenië in de winter - Savica waterval
De Savica waterval

Geen volgeboekte accomodaties in de winter in Slovenië

Lang niet alle accomodaties zijn open in de winter, maar buiten de feestdagen om hoef je je niet druk te maken om volgeboekte hotels of hostels. Wij kozen ervoor om in de omgeving van Bled te slapen, in het 1A Adventure Hostel in Lesce. Een prima hostel waar je in de zomer ook allerlei activiteiten kunt boeken. Vanuit deze omgeving ben je snel op verschillende mooie plekken, zonder er al te lang voor te hoeven rijden.

Meer inspiratie nodig?

Ben je van plan om naar Slovenië te gaan? Op onze bestemmingenpagina vind je alle benodigde basisinformatie!

Delen:

13 reacties

 1. Aan het einde van de week vertrek ik voor een sneeuwvakantie naar Oostenrijk, maar na het lezen van dit artikel ga ik voor een volgende skitrip zeker Slovenië in gedachten houden

 2. Ik zou zeker gaan skiën daar, ook al is het gebied misschien niet al te uitdagend, het is wel erg mooi! En niet toeristisch, ook een groot pluspunt. Ik ben erg nieuwsgierig naar Slovenië, eerst maar een bezoek in de zomer en wie weet daarna ook wel in de winter!

 3. Jij laat zien dat sommige plekken niet alleen zomerse plekken zijn. Prachtig om te zien dat in de winter dit land ook magisch is. En dat stukje van geen files is helemaal fijn!

 4. Wat mooi! Ik ben net in Bosnië geweest (ook al zoveel sneeuw) en ik kan niet wachten om weer terug te gaan naar de sneeuw. Slovenië in de winter lijkt me prachtig.

 5. Prachtig zeg zo met die sneeuw! Slovenië staat hoog op mijn lijstje om ooit eens te bezoeken. Met sneeuw lijkt het me ook mooi en bijkomend voordeel dat het er dan minder druk is. Ik ben niet zo’n liefhebber van kou, maar je kunt je vast na wat inspanning bijkomen in een warm café of restaurant 😉

 6. Prachtige foto’s, wat een landschap! Ik heb zelf Slovenië nog niet bezocht, dus ik wil er liever naartoe met mooier weer zodat we kunnen hiken. Uiteraard reizen we dan wel – zoals altijd – buiten het hoogseizoen!

  1. In Slovenië zou ik dat op dit moment zeker doen. Het is ontzettend druk in de zomer. Als je wilt gaan hiken in het Triglav National Park, moet je er wel rekening mee houden dat er op hoogte (Triglav) nog sneeuw kan liggen tot eind mei/begin juni. Als je vragen hebt, kun je ons altijd even een berichtje sturen 🙂 Ik hoop dat wij in juni ook weer kunnen gaan! Miste het hiken in de bergen nu ook 🙂

 7. Slovenië lijkt me zowel in de zomer als in de winter een prachtige bestemming vanwege de natuur. 🙂 Maar het ziet er in ieder geval sprookjesachtig uit in de wintertijd!

 8. Wat een sprookjesachtige foto’s! Het is net winter wonderland 🙂 Hoe zijn de afstanden tussen de genoemde plekken en bezienswaardigheden? Is dat een beetje te doen in de winter? Het ziet er in ieder geval erg aanlokkelijk uit.

  1. De afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn prima te doen met een auto. Vanuit Bled is alles wel binnen een uurtje te bereiken 🙂 Alleen als je richting de Sočavallei wilt moet je wat langer in de auto zitten, zo’n 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe vaak je stopt onderweg om je ogen de kost te geven 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen