We kunnen nu toch wel zeggen dat de zomer écht voorbij is. In de Alpen begint de eerste sneeuw al een beetje te vallen en de ads voor wintersport zien we ook meer en meer op ons beeldscherm voorbij komen. Winter is coming, tijd om je voor te bereiden op het wintersportseizoen! De winkels hebben alle wintersportartikelen nog ruim op voorraad en met een beetje mazzel hebben ze misschien nog wel wat ‘leftovers’ van vorig seizoen liggen voor een leuk prijsje. Ga je een snowboard kopen? Dan is het handig als je van tevoren vast weet waar je op moet letten. Na het lezen van dit artikel hoeft de verkoper je een stuk minder uit te leggen en weet jij waar je naar moet kijken naast alleen die supervette prints op de boards.
Je hebt het snowboarden lekker onder de knie en je hebt besloten om je eigen snowboard te gaan kopen in plaats van ieder jaar op een ander huurboard te staan. Maar de keuze tussen al die snowboards! Waarschijnlijk kijk je eerst naar de prints op de snowboards, heel begrijpelijk ;-). Maar is dat snowboard met dat vette plaatje ook wel geschikt voor jouw snowboardstijl en -niveau? Om je op weg te helpen heb ik de belangrijkste eigenschappen voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden bij een snowboard kopen:
Lengte: size matters
Snowboards hebben verschillende lengtes en worden aangegeven in centimeters. De lengte van je snowboard hangt onder andere af van je eigen lengte, maar ook van je niveau, stijl en gewicht. Als vuistregel kan je wel aanhouden dat wanneer je snowboard tussen je schouders en neus uitkomt, dit over het algemeen een geschikte lengte voor je is. De volgende punten spelen een rol bij het bepalen van de lengte van je nieuwe board:
- Een korter snowboard is wendbaarder dan een lang snowboard. Voor beginners is dit heel geschikt, vanwege het draaigemak bij het oefenen van bochten. Maar ook als je geen beginner meer bent, maar gewoon wilt freestylen en tricks wilt doen, kies je vanwege de wendbaarheid voor een korter snowboard. Deze boards komen qua lengte ongeveer tussen je sleutelbeen en kin. Op hogere snelheden zal een wat korter snowboard alleen minder stabiel zijn.
- Bij een wat langer snowboard zal er wat meer techniek en/of kracht bij komen kijken om ‘m de bocht om te krijgen. Hij heeft namelijk niet de wendbaarheid van een korter snowboard. Deze snowboards zijn hierdoor ook geschikter voor gevorderde boarders. Daar staat tegenover dat wanneer je op hoge snelheid de piste afscheurt, een langer board een stuk stabieler onder je voeten blijft. Ook wanneer je off-piste gaat of de poedersneeuw opzoekt, zul je eerder voor een langer snowboard kiezen. Dit geeft je meer drijfvermogen op de sneeuw. Qua lengte komen deze boards ongeveer tot je voorhoofd of zelfs een paar centimeter boven je hoofd uit.
- Naast je lengte, niveau en stijl, speelt je gewicht ook een rol bij de keuze voor een snowboard. Als je licht bent dan heb je een korter en flexibel snowboard nodig om er voldoende controle over te hebben. Heb je een ‘normaal’ gewicht, dan zou je prima uit de voeten moeten kunnen met een snowboard die tussen je kin en neus komt. Ben je wat zwaarder, dan is een langer en minder flexibel snowboard de beste keuze om het maximale eruit te halen.
Ik kwam deze calculator tegen. Vet handig om een indicatie te krijgen van welke lengte snowboard het beste bij jou past!
Van vette prints op je board ga je niet beter snowboarden, van de juiste eigenschappen wel!
De juiste breedte? Check je schoenmaat
De breedte van je snowboard hangt vooral af van je schoenmaat. Je wilt dat de neus of hielen van je schoenen niet over de rand van je snowboard uitsteken. Je kan wel raden wat er kan gebeuren als je dan een bocht wilt maken: de neus of hielen van je schoenen slepen door de sneeuw en voor je het weet lig je ondersteboven op de piste. Aan de andere kant wil je ook weer niet dat je bij de neus en de hielen van je schoenen centimeters ruimte over hebt. Je moet dan bij iedere bocht veel harder werken om je snowboard te kantelen. Zonde van je energie! Voor de optimale prestatie kies je dus voor een board dat zo smal mogelijk is, maar waarbij je tenen en hielen precies binnen je snowboard vallen.
Voor mensen met grotere schoenmaten zijn er van veel snowboards gelukkig ook wide varianten te krijgen. Dit is niks anders dan een bredere versie van een ‘standaard’ snowboard. Een wide snowboard is te herkennen aan de letter “W” achter de lengtemaat van het snowboard.

Flex: ga je voor snelheid of wendbaarheid?
Naast de lengte en breedte van je board en je stijl, is de flex van je snowboard ook belangrijk. De flex is de stijfheid van je snowboard over de lengteas. Een snowboard met weinig flex (dus meer stijfheid) is stabieler op hoge snelheid, heeft meer grip op harde ondergrond en reageert veel directer. Hierdoor is er minder ruimte om onregelmatigheden op te vangen en kleine foutjes te corrigeren. Het tegenovergestelde is het geval bij een snowboard met veel flex. Deze reageert minder direct op kleine bewegingen, waardoor een klein foutje niet meteen resulteert in een valpartij. Een snowboard met meer flex is daardoor geschikt voor beginners, maar ook freestyle snowboarders gaan voor snowboards met veel flex. Als ze een keer niet helemaal goed landen, kunnen ze dit een stuk makkelijker corrigeren. Op hoge snelheid zal een board met weinig flex een stuk minder stabiel onder je voeten zijn.
Zoals ik bij het stukje over de lengte van een snowboard al noemde, speelt je gewicht ook een rol bij de flex van je snowboard. Als je licht bent heb je liever een snowboard met wat meer flex om onregelmatigheden makkelijker op te kunnen vangen en lekkere bochten mee te kunnen maken. Weeg je wat meer, dan kan je beter een snowboard kopen met wat minder flex.

Profielen: van eenvoudig tot complexe combinaties
De profielen zijn in mijn ogen het lastigste onderdeel om je in te verdiepen bij een snowboard kopen. Waar je vroeger een snowboard had met een rocker, camber of flat profiel, heb je nu ook de keuze uit eindeloos veel combinaties hiervan: dit worden hybrides genoemd. Dit zijn combinaties van verschillende profielen om je het beste gevoel op de sneeuw te geven in de situaties waar jij je snowboard voor gebruikt.
- Camber
Een snowboard met een camber profiel heeft twee contactpunten met de sneeuw; één aan de voorkant en één aan de achterkant. Door de kromming hiertussen staat er veel spanning op het snowboard, wat voor veel stabiliteit zorgt. Hierdoor kun je ‘agressief’ boarden en heb je veel grip met je kanten. Dit kan er ook voor zorgen dat je snowboard door een kleine beweging in ene grip krijgt op één van de zijkanten terwijl je dit niet wilt. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor beginners.
- Rocker
Snowboards met een rocker profiel hebben maar één contactpunt, tussen de bindingen in. Ze zijn wat minder stabiel dan camber snowboards, met name op hogere snelheden. Het voordeel van een rocker profiel is dat deze veel wendbaarder is, waardoor deze meer geschikt is voor beginners. Maar ook voor jibben (speels boarden met veel rotaties etc.) is een rocker geschikt. Een rocker heeft ook veel drijfvermogen en is daarom perfect als je lekker door de poedersneeuw wilt crossen.
- Flat
De naam zegt het eigenlijk al, een snowboard met een flat profiel ligt plat op de sneeuw. Hierdoor zal je niet snel verrast worden doordat één van de kanten plotseling grip krijgt bij een kleine beweging; ideaal voor beginners! Daarnaast is een snowboard met een flat profiel ook stabiel op hogere snelheden door het grote oppervlakte dat contact heeft met de sneeuw.
- Hybrid
Tot slot zijn er de hybride profielen. De voordelen van verschillende profielen zijn toegepast op één board om jou het ideale snowboard te geven. Wat dit inhoudt, verschilt natuurlijk per persoon. Je kunt niet zeggen dat het ene profiel beter is dan het andere (dat is overigens ook zo bij de andere profielen). Het blijft een persoonlijke voorkeur. Op de afbeelding hieronder zie je een hybride snowboard met een camber profiel in het midden en een rocker profiel aan de voor- en achterkant. Dit is slechts één van de vele variaties die er zijn. Fabrikanten experimenteren hier veel mee, geven het weer een eigen naam… Maar een beetje verkoper die je helpt bij een snowboard kopen, kan je hier prima over adviseren!

Snowboard kopen? Kijk of je eerst kan testen!
Het blijft spannend, een snowboard kopen. Het is niet goedkoop en je koopt iets op basis van tips en adviezen, zonder dat je er daadwerkelijk ook maar een kleine afdaling mee hebt gedaan. Bij sommige indoor skibanen is het mogelijk om materiaal te uit te testen. Op deze manier weet je zeker dat je met een board de deur uit loopt waar jij je comfortabel op voelt en maximaal plezier van kan hebben!

Heb jij wel eens een snowboard gekocht? Welke tips heb jij nog om mee te geven?
3 reacties
Wat grappig dat je schoenmaat van invloed is op de grootte van het snowboard dat je nodig hebt! Maar als ik er over nadenk ook wel weer logisch.
Bij gebrek aan sneeuw in de bergen van de woestijn gaan wij regelmatig zandboarden. Hard werken! Er zijn nog geen skiliften…;-)
Haha! Nog nooit gedaan maar lijkt me hartstikke gaaf om te doen!