Zweden

Artikelen over

Zweden

Ben je op zoek naar handige landeninformatie over Zweden? Scroll dan even verder.

landeninformatie

Zweden

Zweden staat bekend om zijn prachtige meren, uitgestrekte bossen en natuurlijk de Ikea. Het is een enorm groot land met maar liefst 29 nationale parken en 3500 natuurreservaten. Zweden is dan ook bij uitstek een land om met een tentje te ontdekken.
Flag Sweden Dutchies Abroad

Handig om te weten

Hoofdstad: Stockholm
Taal: Zweeds
Valuta: Zweedse Kroon (SEK)
Landnummer: 0046 / +46
Noodnummer: 112
Hoogste punt: 2.106 m (Kebnekaise)
Reisadvies: Bekijk het actuele reisadvies voor Zweden

Voor Zweden heb je als inwoner van de EU geen visum nodig. Je hebt wel een geldig paspoort of een geldige nationale identiteitskaart nodig om je te kunnen legitimeren.

 

Er zijn geen verplichte of aanbevolen vaccinaties voor Zweden. Alleen als je naar het zuiden van Zweden gaat, wordt aangeraden om je eventueel te laten vaccineren tegen tekenencefalitis. Afhankelijk van wat je precies gaat doen.

 
Een avondje bij Boulebar Tanto

Budget

In Zweden ligt het prijsniveau iets hoger dan in Nederland, maar een stuk lager dan dat in buurtland Noorwegen. Voornamelijk hotelovernachtingen en alcohol zijn in verhouding erg duur in Zweden. Dagelijkse boodschappen zijn iets duurder dan je gewend bent in Nederland, maar zelf koken is zeker een mooie manier om een vakantie naar Zweden betaalbaar te houden.

Budget€55,- per dag
Standaard€70,- per dag

De bovengenoemde budgetten zijn per persoon per dag. In de categorie ‘Budget’ verblijf je in eenvoudige hostels of op campings, zul je meestal zelf eten moeten klaarmaken en doe je goedkopere activiteiten. Bij het dagbudget ‘Standaard’ beschik je over een privékamer (eventueel in een hostel) en kun je af en toe lekker uit eten. Wil je dagelijks uit eten, dan stijgt het dagbudget behoorlijk.

De beste reisperiode(n)

Zweden is een land waar elk seizoen zo haar charmes heeft. In de zomer gaat in het noorden voor een aantal maanden (!) de zon niet onder, wat een bijzondere ervaring is. In de wintermaanden heb je de kans om het Noorderlicht te zien en kun je er prachtige tochten maken met sledehonden. De zomers in Zweden kunnen fris en nat zijn, maar ook zonnig en aangenaam. De beste reistijd voor een actieve wandel- of fietsvakantie is mei t/m augustus.

Ook handig om te weten

In Zweden geldt het allemansrätt, oftewel het allemansrecht. Dit betekent dat je overal mag ‘rondzwerven’. Zolang je geen schade toebrengt aan de natuur of aan landbouwgewassen en de eventuele landeigenaar niet stoort, mag je overal wandelen, fietsen, zwemmen, varen, kamperen en niet-beschermde bloemen, paddenstoelen of bessen plukken. In de vijf grote meren en langs de hele kust mag je ook vissen. Leuk weetje: Zweeds en Noors is niet dezelfde taal, maar kent wel veel overeenkomsten. Noren en Zweden kunnen elkaar over het algemeen ook prima verstaan.

Booking.com

Of meld je aan voor AirBnB en vind unieke slaapplekken in Zweden