Wildkamperen… Voor de één is het de ultieme vrijheid, terwijl een ander het misschien meer als hel op aarde ervaart. Had je mij tien jaar geleden gezegd dat ik het leuk zou vinden om er met een tentje op uit te trekken en ook nog eens te overnachten in de middle of nowhere, dan had ik je voor gek verklaard. Maar nu vind ik (wild)kamperen één van de leukste dingen om te doen tijdens een reis. Toegegeven, het is misschien anders dan je gewend bent. Daarom geef ik je tien tips voor je eerste keer wildkamperen. Nou maar hopen dat je het net zo leuk vind als ik!
Iedere kampeerliefhebber heeft deze vraag vast wel eens gehoord: wat is er in vredesnaam leuk aan kamperen? Als jij die vraag ook regelmatig stelt, dan is dit niet het artikel voor jou. Die-hard kampeerders die een stapje verder willen, kunnen beter wel even verder lezen. Hou je van kamperen, dan hoef ik je namelijk helemaal niet uit te leggen dat het gevoel van vrijheid dat je hebt geweldig is. Of hoe voldaan je je kan voelen als je een maaltijd hebt gemaakt in het piepkleine pannetje dat je meehebt. En al helemaal niet hoe geweldig het is als je ‘s ochtends je tent openritst en vervolgens in het waterige ochtendzonnetje een kopje koffie kunt zetten.
Wat is wildkamperen?
Het woord zegt het eigenlijk al: kamperen in het wild. Waar je op een camping nog de ‘luxe’ hebt van een aangewezen plek, een douche en misschien zelfs een klein supermarktje, zul je het als je in het wild kampeert helemaal zelf moeten doen. En dat vergt voor sommige trips best wat voorbereiding!
1. Hou rekening met de regels
Niet overal mag je zo maar je tentje opzetten in de vrije natuur. In sommige landen is het zelfs verboden en de boetes kunnen hoog oplopen. Ben je van plan om tijdens een vakantie te gaan wildkamperen? Bekijk dan eerst even wat de regels van je vakantieland op dit gebied zijn. In de Alpenlanden mag je bijvoorbeeld niet in het wild kamperen, maar vaak wel bivakkeren. Dit houdt in dat je maximaal één nachtje blijft en voor een bepaalde tijd al je spullen hebt ingepakt en opgeruimd (vanzelfsprekend laat je natuurlijk geen afval achter als je gaat wildkamperen). In Scandinavië geldt het allemansrecht (ook wel het right to roam). Daar mag je op veel plekken gewoon je tentje opzetten! Ook in Schotland mag je wildkamperen. Doe dus goed onderzoek naar de regels van jouw vakantiebestemming.
2. Bedenk waarom je het doet
Wildkamperen is echt niet altijd leuk. Je leeft in een tentje van twee bij anderhalf, je eet elke dag eenvoudig en soms ook hetzelfde (Juul kon geen havermout meer zien na onze trip naar Scandinavië) en je zult jezelf moeten vermaken. Bovendien is het soms lastig om een geschikte plek te vinden om je tentje op te zetten, waardoor je soms langer moet doorlopen dan je had gewild. En dan heb ik het nog niet eens over de regen gehad… Ik wil je natuurlijk niet ontmoedigen, maar realistisch zijn is wel belangrijk. Zeker als je een langere trip gaat maken. Ben je nog steeds enthousiast? Mooi zo 🙂 Bedenk je dus voordat je op reis gaat waarom je graag wilt wildkamperen en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af.
Is wildkamperen en hiken nog steeds leuk als het al de hele dag regent en je je wandelkaart moet drogen met je gasbrander? Ja hoor 🙂
3. Denk goed na met wie je op pad gaat
Net zo belangrijk als waarom je gaat kamperen, is met wíe je dat doet. Heb je een partner die wildkamperen net zo ziet zitten als jij, dan is dat natuurlijk super. Maar wil je met een vriend(in), zus, broer of collega op pad gaan, bedenk je dan goed dat je straks in de natuur volledig op elkaar aangewezen bent. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat jullie elkaar ook na de reis nog een beetje aardig vinden. Grote kans dat er tijdens jullie reis wat irritaties en ergenissen gaan spelen en je hebt niemand anders om ze op af te reageren dan je reisgenoot… In je eentje wildkamperen kan natuurlijk ook, maar ik kan me goed voorstellen dat je dat misschien een beetje té spannend vindt zo’n eerste keer.
4. Zorg voor de juiste spullen
Ben je een ervaren kampeerder? Dan beschik je ongetwijfeld over spullen om je een nachtje in het wild te redden. Hou er wel rekening mee dat je alles wat je nodig hebt op je rug moet meenemen. Dus die zware katoenen tent is leuk, maar toch iets minder praktisch als je gaat wildkamperen. Zorg dus in ieder geval voor een goede tent, matje en slaapzak. Bij outdoorwinkels als Bever is het aanbod enorm uitgebreid. Ben je van plan voornamelijk in het wild te gaan kamperen, let er dan op dat de spullen die je aanschaft niet te zwaar zijn. Van veel items zijn ook lichtgewicht varianten beschikbaar. Die kosten vaak iets meer, maar als je van plan bent er regelmatig met een rugzak op uit te trekken, wil je geen last hebben van extra gewicht. Ik probeer voor mezelf een rugzak van maximaal 15kg aan te houden voor langere hikes (zeker in bergachtig gebied). Juuls backpack is vaak nog een paar kilo zwaarder, maar op meer dan 20kg zit je écht niet te wachten.
Je kampeerplek is je huisje voor een nacht. Compleet met waslijn!
5. Probeer het uit
Hoewel je in Nederland niet mag wildkamperen, telt ons land wel een aantal paalkampeerplekken*. Dit zijn plekken die door Staatsbosbeheer zijn aangewezen om te overnachten. Hier zijn vaak geen voorzieningen en komt dus heel dicht in de buurt van wildkamperen! Leuk om eens uit te proberen als je van plan bent om in het buitenland je tentje in het wild op te zetten. Op de website van Staatsbosbeheer kun je de coordinaten van de paalkampeerplekken vinden, die zul je moeten invoeren in je telefoon of gps om op de juiste plek terecht te komen. Het blijft Nederland, dus check wel even de regels voordat je zomaar je tentje opzet 😉
Ook in België mag je officieel niet in het wild overnachten, maar net als in Nederland zijn er aangewezen plekken waar je wel een nachtje in je tentje mag slapen. Op deze website lees je er meer over.
* Geen zorgen, je slaap niet op een paal 🙂 Het heet paalkamperen omdat er midden op het terrein een paal staat, in een straal van 10 meter mag je je tent opzetten. Er mogen maximaal drie tenten per nacht op een paalkampeerplek staan.
6. Zoek alternatieven
Van tevoren ben je natuurlijk super enthousiast over je plannen en reken je erop dat je elke dag in je tentje wil liggen. Maar onderweg wil je op sommige momenten alleen maar een fijn, comfortabel bed om in te liggen. En ook een douche is hemels na een paar dagen in de wildernis. Hou er bij het plannen van je trip rekening mee dat je soms totaal geen zin hebt om je tentje in te kruipen en zorg dat je jezelf af en toe ook een echt bed gunt. Zoek bij het uitstippelen van je route dus naar plekken waar je eventueel kunt uitwijken naar een hostel of een hut.
In Zweden waren wij maar wat blij toen we na een vermoeiende dag lopen, zomaar dit leuke hutje tegenkwamen om in te overnachten!
7. Geluiden horen erbij
Echte stilte kun je in Nederland bijna niet ervaren. Er is altijd wel een auto die ‘s nachts over een nat wegdek rijdt, een ambulance die met loeiende sirenes langsrijdt of een buurman die vooral ‘s nachts naar de tv kijkt. Tijdens het wildkamperen ga je ervaren hoe stilte klinkt. Zeker als je bijvoorbeeld in Scandinavië rondtrekt. Als je in je slaapzak kruipt hoor je niets anders dan de geluiden van de natuur; de wind die langs je tentje blaast (en waardoor je je gaat afvragen of je die haringen wel stevig genoeg hebt aangedrukt), een uil die verderop in een boom zit of een konijn die langs je tent ritselt (waarvan je zeker weet dat het een beer is die het op jou gemunt heeft). En al die geluiden zijn best even wennen! Probeer je niet te druk te maken om die vreemde geluiden, maar vooral te genieten van de stilte.
8. Omarm het onverwachte
Als je gaat wildkamperen, zul je flexibel moeten zijn. Je kunt van tevoren niet precies plannen waar je gaat slapen en dat is voor veel wildkampeerders ook juist de charme. Zo kun je onverwacht overnachten op geweldige plekken en de volgende ochtend wakker worden met een uitzicht waar je gewoon even stil van wordt.
Onze kampeerplekjes op de Lofoten, zijn nog steeds de mooiste plekken waar we ooit overnacht hebben.
Eindelijk kwam daar dan toch de zon! Wat een geluksmomentje 🙂
9. Hou je aan de ongeschreven regels
Als je gaat wildkamperen, hou je je aan bepaalde ‘regels’. Leave no trace is daarbij de belangrijkste. Zo zorg je dat niemand kan zien dat jij op een plek overnacht hebt. Neem al je afval mee, inclusief etensresten en sigarettenpeuken, begraaf je behoeftes en was jezelf met een biologisch afbreekbare zeep. Doe dat laatste niet ín de stromende rivier, maar haal wat water uit de natuurlijke bron en was jezelf flink wat meters van de waterbron. Check van tevoren ook even of je vuur mag maken op de plek waar je gaat kamperen. In sommige landen mag het helemaal niet (zoals Nederland), in andere landen mag het alleen in bepaalde maanden of is een kampvuur zelfs helemaal geen probleem. Ook als je een vuurtje gaat maken geldt: zorg dat de natuur er geen last van heeft. Breek dus geen takken van bomen af, maar gebruik de takken die al op de grond liggen. Maak ook geen vuurtje op een rots, hierdoor kan de rots namelijk splijten.
In Abisko National Park mag je op bepaalde plekken een vuurtje maken.
Water tappen en afwassen doe je gewoon in een riviertje. Doe dat wel zonder zeep! Wil je toch zeep gebruiken? Haal dan wat water uit de rivier (gebruik bijv. een pan) en was jezelf of je afwas op ruime afstand. Gooi het water met de biologisch afbreekbare zeep weg, ook weer op flinke afstand van het water.
10. Geniet!
Voor mij is wildkamperen de manier om ultieme rust te ervaren en écht even weg te zijn. Om optimaal te genieten van de natuur van het land dat ik bezoek. Het gevoel dat je in de middle of nowhere bent, er vrijwel niemand in de buurt is en je helemaal op jezelf aangewezen bent: heerlijk! En dan heb ik het nog niet eens gehad over het relaxen bij je zelfgestookte vuurtje, de prachtige sterrenhemels of de verfrissende ‘douche’ die je ‘s ochtends neemt in het meertje of de rivier in de buurt van je tentje. Gek genoeg komt het echte wauw-gevoel bij mij vaak achteraf. Pas als ik thuis ben realiseer ik me echt op wat voor bijzondere plekken ik tijdens mijn reis ben geweest. En ook dan kan ik nóg een keer genieten van al het moois dat ik heb gezien.
Heb jij wel eens in het wild gekampeerd? Of lijkt het je wat? Ik ben benieuwd! Deel je ervaringen in de reacties.
19 reacties
Ik vind jullie foto’s echt zo top! Ik weet niet of wildkamperen echt mijn ding zou zijn. Kamperen vind ik wel leuk, maar meestal ben ik het na een paar dagen wel weer beu. Voornamelijk het gebrek aan sanitair zou een dingetje zijn 😉 Als het voor een paar dagen is, vind ik het prima maar dan wel weer even bijkomen in een normaal bed en een warme douche 😉
Ik weet niet of ik het weken vol zou houden, maar voor een paar dagen tot een week lijkt het me wel heerlijk om juist de vrijheid te hebben en niet te weten waar je die dag gaat eindigen. Al is de juiste wandelbuddy wel erg belangrijk, je moet wel goed tegen elkaars zweet en irritatiemomentjes kunnen ;p
Ik ga deze zomer op roadtrip door Scandinavië en hoop dan op veel plekken te kunnen gaan wildkamperen. Heb het in Nederland regelmatig gedaan maar idd in de meeste landen waar ik kom, mag het niet…
Gaaf! Wij gaan deze zomer ook weer 🙂 Waar gaan jullie naartoe? Met dat hopen op wildkamperen komt het wel goed hoor, het mag echt zo goed als overal!
Ik weet niet of ik ooit een hele vakantie zou gaan wildkamperen maar ik zou het best eens voor een paar nachten willen proberen. Hele mooie foto’s heb je er trouwens ook tussenstaan!
Handige tips, heb het nog nooit gedaan, maar met deze tips kan ik echt zo op pad. Het lijkt me een hele rustgevende ervaring en een met de natuur!
Hoi!
Mijn vriend en ik willen dit jaar gaan backpacken in Noorwegen en dan ook gaan wildkamperen.
Hoe deden jullie het met eten?
Hoi Naomi!
Wat leuk, welke regio gaan jullie naartoe?
Je hebt eigenlijk drie opties met eten tijdens het wildkamperen. Daarbij ga ik er voor het gemak vanuit dat jullie niet elke avond in de bewoonde wereld zijn 😉 De eerste optie is om gedroogde maaltijden te kopen. Deze vind je bij bijvoorbeeld de Bever en zijn vaak niet alleen snel klaar en lekker licht, maar ook nog best smakelijk. Het enige nadeel van deze maaltijden, is dat ze behoorlijk prijzig zijn. En dat het dus een behoorlijk dure hobby kan worden als je langere tijd wilt gaan wildkamperen en drie maaltijden per dag eet. Deze gedroogde maaltijden voor één persoon kosten al snel rond de 7/8 euro per stuk (onbijtjes zijn vaak iets goedkoper). De andere optie is om zelf je eten te drogen. Wij hebben een voedseldroger aangeschaft en drogen zelf maaltijden. Het is geen goedkoop apparaat, waardoor het zeker niet goedkoper is als je maar een paar maaltijden nodig hebt en niet van plan bent om ‘m vaker te gebruiken. Maar wil je wél vaker gaan wildkamperen dan is het misschien een goede optie. Een paar weken geleden heb ik er een artikel over geschreven: http://dutchiesoutside.nl/outdoormaaltijden-zelf-maken/ De derde optie is om zelf kant-en-klare maaltijden mee te nemen uit Nederland. In supermarkten hebben ze bijvoorbeeld vaak wel simpele pasta’s, noodles of andere maaltijden waar je alleen water aan hoeft toe te voegen. Bij zaken als de Action of de Xenos kun je met een beetje mazzel ook wel wat vinden (wij haalden er kant-en-klare risotto bijvoorbeeld). Het nadeel hieraan is dat je vrij veel moet meenemen omdat de voedingswaarde vaak minder hoog is en daardoor zit je weer met een zwaardere rugzak. Ook in de Noorse supermarkten hebben ze trouwens best veel aanbod in deze laatste categorie, dus je kan overwegen om daar ook het een en ander te kopen. Maar zoals we van Noorwegen gewend zijn; het is daar wel iets duurder.
Voor ontbijt maken we zelf altijd zakjes met havermout, (volle) melkpoeder, kaneel en wat rozijnen. Daar hoeven we dan ‘s ochtends alleen nog maar wat water aan toe te voegen en met wat honing erbij (die we wel altijd mee hebben), heb je een prima maaltijd.
Ik hoop dat ik je hiermee wat verder geholpen heb! Mocht je toch nog vragen hebben, let me know 🙂
Britte
Een leuke hack voor wildkamperen in Nederland; Het schijnt dat je met een visakte langs elke slootkant in Nederland een (vis)tent neer mag zetten om te nachtvissen. Je gooit een paar lijntjes uit zonder aas en voila……
Hahaha dit is inderdaad een geniale hack! Weet je ook wat je nodig hebt voor zo’n visakte? Een visvergunning o.i.d.?
Thanks voor de aanvulling!
Handige tips. Wij gaan deze zomer 3 weken naar Noorwegen. Vinden zelf altijd heel fijn om vrij te staan. Oostenrijk ook veel gedaan. Nu naar Noorwegen, zullen zien hoe dat gaat, ben benieuwd. Scheelt wel zoals jij al vermelde, dat mijn wederhelft ook daar van houd.
Ik heb de ervaring nog niet maar die gaat volgend jaar komen en ik kan niet wachten totdat het zover is!
Ik ga met de motor solo naar Zweden en daar rondtrekken. De bedoeling is om alleen maar wild te kamperen. Het worden 9 dagen in totaal dus dat is ook prima te overzien voor de eerste keer.
Ik heb vorige week een geschikte motor gekocht en ben nu langzamerhand mijn Gear aan het verzamelen 🙂
Nogmaals ik kan echt niet wachten tot het zover is helemaal niet na het zien van je foto’s!
Wauw, wat een geweldige reis! Heb je al een globale route of ga je die ter plekke bepalen? Wildkamperen in Zweden is geen probleem en 9 dagen is inderdaad perfect voor zo’n eerste keer. Alvast heel veel plezier!
wat je zegt over afwassen is incorrect. gebruiktabsoluut GEEN zeep in natuurbronnen, en probeer het afwassen en losen van het water ergens anders te doen dan in de bron…
Hoi Joep, bedankt voor je aanvulling. Ik heb het nog eens extra verduidelijkt bij punt 9.
Hi Britt ontzettend bedankt. Hebben jullie de auto naast de wildkampeerplekken gehouden of echt met bagage op de rug gaan lopen?
Prachtige plekken en handige tips. Wil je de locaties met mij delen?
Hi Merel!
We hebben vaak overnacht op plekken waar we nog wel even moesten lopen, maar als je mazzel hebt kom je ook prima plekken tegen waar je vlakbij de auto kunt slapen. Met name in Noorwegen hebben we dit wel gehad. De foto’s uit deze blog zijn in verschillende landen genomen (Zweden, Noorwegen en Schotland). Wil je ze allemaal hebben?
Groetjes,
Britte
Oooh wat een inspirerend artikel! Nu er volop reisrestricties gelden, zijn we ons aan het verdiepen in ‘uit onze comfort zone’. Bedankt dus voor de duidelijke info!
Leuk om te horen! Veel plezier alvast, jullie willen straks vast niet meer anders 😉