Het zal geen verrassing voor je zijn dat een bepaald niveau van fitheid belangrijk is bij een stevige (meerdaagse) hike. We krijgen regelmatig de vraag of we specifiek trainen voor onze meerdaagse tochten. En specifieker, wat voor training we dan doen. Om hier maar meteen antwoord te geven: nee, we trainen niet specifiek voor het hiken. Maar dat betekent niet dat we stilzitten. We doen nu een aantal jaar aan CrossFit. Wat is CrossFit? En waarom is het zo’n goede voorbereiding voor (meerdaagse) hikes?
Bij CrossFit draait het niet om supergoed worden in één specifieke sport. Het is een combinatie van conditie, kracht en gymnastische oefeningen. En wat je doet, verschilt iedere dag weer. Dat maakt het ongemerkt tóch een mooie voorbereiding voor hiken in de bergen.
Wat is CrossFit?
CrossFit is gebaseerd op trainen aan de hand van functionele bewegingen. Oftewel: bewegingen die je in het dagelijks leven maakt. In een CrossFit box (zo worden de CrossFit gym’s genoemd), vind je dan ook geen toestellen en ingewikkelde apparaten zoals in een sportschool.


Met deze bewegingen wordt door de coach iedere dag een WOD (workout of the day) samengesteld. De intensiteit en focus van die workout verschilt per dag. De ene dag heb je bijvoorbeeld een korte workout die draait om snelheid en conditie, terwijl er de andere dag juist zware gewichten op het programma staan. Een derde dag doe je een lange(re) workout waar het meer op duurvermogen aankomt. Oftewel, je traint je fitness in de breedste zin van het woord, in plaats van op een specifiek gebied zoals met veel sporten het geval is. Op de website van CrossFit kan je nog veel meer lezen over de trainingsmethode en de filosofie hierachter.
Hoe zijn wij met CrossFit begonnen?
We zijn bij CrossFit Hilversum terecht gekomen toen ik begin 2016 op zoek was naar een alternatief voor de standaard sportschool. Ik had al meerdere abonnementen versleten waar ik met goede moed aan was begonnen, maar waar ik na een paar weken alweer met lood in m’n schoenen naartoe ging. Ik wilde meer variatie én meer uitdaging. Na een paar proeflessen CrossFit (inclusief flinke spierpijn) was ik nog steeds enthousiast en dat is eigenlijk nooit meer weggegaan. Ook Britte was na twee weken om en inmiddels zijn we beiden zo’n vijf tot zes dagen per week in de box te vinden.
Wat maakt CrossFit zo leuk?
Het is niet één ding waardoor wij enthousiast werden (en blijven!) van CrossFit. De constante variatie in de workouts is een belangrijke, maar ook de gezelligheid in de groep hoort voor mij bij CrossFit. Je traint in kleine groepen, maar je bent toch zelfstandig op je eigen niveau bezig. Dat brengt ook weer een stukje competitie en uitdaging met zich mee. Wat die uitdagingen zijn of hoe competitief je wilt worden, is helemaal aan jou. Voor mij is het bijvoorbeeld een kick om te ervaren dat bepaalde bewegingen beter gaan of dat ik een score van een workout die ik eerder deed kan verbeteren. Goede begeleiding is daarbij wel super belangrijk. Een goede coach zorgt ervoor dat je bewegingen goed aanleert en geeft je opties om elke workout aan te passen aan je eigen niveau, zodat je er toch altijd het maximale uit kunt halen voor jezelf.

Hiken en CrossFit, voor ons de ideale combinatie!
Een goede conditie is belangrijk bij hiken. Als je denkt aan de fysieke voorbereiding voor een hike, is dit waarschijnlijk één van de eerste dingen waar je aan denkt. Maar een goede conditie is niet alles. Zeker als je meerdere dagen gaat lopen met een zware rugzak. Uiteindelijk zijn het je benen die de extra kilo’s al die kilometers moeten verplaatsen. De rugzak hangt op je bovenlichaam, wat ook voor belasting zorgt. Ga je ook nog eens de bergen in, dan moet je het extra gewicht van je rugzak niet alleen horizontaal verplaatsen, maar ook nog eens hoogte in. Kleine sidenote: vergeet ook de indeling van je rugzak niet, dat kan het verschil zijn tussen een comfortabele hike en een ongemakkelijke trip.
Lang verhaal kort: je hebt meer nodig dan alleen een goede conditie tijdens een hike. Bijvoorbeeld kracht in je benen en je core. Dit helpt om je hike comfortabeler te maken, het voorkomt blessures én, niet onbelangrijk, het levert je ook veel plezier op tijdens het hiken wanneer je niet constant aan het afzien bent!
Ik zie altijd half stervende spierbundels als ik beelden van CrossFit zie, daar heb ik geen zin in!
CrossFit is een intensieve manier van trainen, dat klopt. Maar uiteindelijk ben je zelf degene die bepaalt hoe hard je traint en wat je wilt bereiken, toch? Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt. Het gave aan CrossFit is dat het toegankelijk is voor iedereen. Een goede coach weet alle workouts en oefeningen aan te passen aan alle niveaus en situaties. Dit is ook belangrijk om blessures te voorkomen. Zo zitten we zelf wel eens met een blessure, maar zijn er ook mensen met een handicap, oudere mensen, zwangere vrouwen of tieners die vanwege de ontwikkeling van hun lichaam niet alle bewegingen mogen of kunnen doen. Maatwerk is belangrijk en het zorgt ook voor enorm diverse groepssamenstellingen, wat heel leuk is.

Ondanks de niveauverschillen, pusht iedereen zichzelf om fitter te worden. Of je nou alle bewegingen onder de knie hebt of dat je aangepaste vormen van bewegingen zonder gewichten doet. Je daagt jezelf uit binnen je eigen grenzen; je hartslag gaat omhoog, je spieren worden moe… Iedereen ervaart dit, ongeacht het niveau waarop je traint. Een workout die gericht is op de benen, zorgt bij iedereen voor brandende beenspieren. Ondanks dat je individueel traint, geeft dit toch een groepsgevoel.
Mentaal sterker door fysieke training
Naast fysiek fitter worden, geeft CrossFit nog een andere meerwaarde aan het hiken. Namelijk mentaal. Als je wel eens een langere hike gedaan hebt, ken je het gevoel waarschijnlijk wel: je benen zijn moe, het is slecht weer, je hebt last van pijntjes en het pad lijkt eindeloos. Het kan je zo’n moedeloos gevoel geven, waardoor je aandacht onbewust juist naar alle ongemakken gaat. Daar moet je doorheen bijten.
Trainen bij CrossFit Hilversum heeft ons geholpen om hier beter mee om te gaan. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat we alle tegenslagen en ongemakken nu zo van ons af kunnen schudden en altijd maar lopen alsof de omstandigheden perfect zijn. Maar het helpt absoluut! Afzien hoort bij fitter worden en je ontkomt er bij CrossFit zeker niet aan!
Waar ik in de sportschool met m’n halfbakken motivatie al snel de handdoek in de ring gooide, doe je dat in een groep waar iedereen hard aan het werk is toch niet zo gauw. En dit stukje afzien heeft ons onbewust allebei beter leren omgaan met ongemakken tijdens het hiken. We kunnen makkelijker situaties accepteren dat ze nou eenmaal zijn zoals ze zijn, en simpelweg onze ene voet voor de andere blijven zetten totdat we bij ons eindpunt zijn. Net zoals nog een rondje moet hardlopen nadat je benen al branden van de vorige oefening tijdens een WOD.
Trainen voor hiken? Doe deze workout!
Binnen CrossFit zijn er een aantal klassieke workouts die hun eigen naam hebben gekregen en eens in de zoveel tijd terugkomen. Eén van deze workouts is de workout genaamd Chad. Hierbij moet je 1000 keer een box van 20 inch op en af stappen met een rugzak van 20 kilo op je rug. Om je een idee te geven:
Wij trainen momenteel met de hele box voor deze workout, die over een paar weken op de planning staat. Uiteraard kun je deze workout ook aanpassen aan je eigen niveau. Je kan variëren met de hoogte van de box, je kan de rugzak weglaten, je kan het gewicht van de rugzak aanpassen, je kan het aantal herhalingen aanpassen… Ons doel is om ‘m over een paar weken zoals voorgeschreven te doen. Gaat dit zwaar worden? Ja! Vandaar dat er nu al aandacht wordt besteed in de lessen.
Deze workout heeft eigenlijk alles wat je tijdens een stevige hike kunt meemaken. Veel stappen moeten zetten, gewicht op je bovenlichaam, eentonigheid, wellicht uitzichtloosheid door de lange duur ervan… Het enige verschil is dat het weer tijdens de workout constant blijft!
Wij trainen momenteel voor een specifieke hike: de Alpe Adria Trail. Een lange afstandswandeling van meer dan 750 km die we in 2023 willen lopen. Benieuwd hoe en wat? Lees er meer over in deze blog.