Fjällräven Classic vs HIGHLANDER Slovenia: twee meerdaagse hike-evenementen vergeleken

De Fjällräven Classic en HIGHLANDER zijn soortgelijke meerdaagse hike-evenementen. In 2018 liepen we de Fjällräven Classic in Zweden en dit jaar hebben we voor het eerst twee HIGHLANDERS van HIGHLANDER Slovenia gelopen. De HIGHLANDER Julian Alps, in de Julische Alpen rondom het Triglav National Park en de HIGHLANDER Kamik-Savinja Alps, door de Kamnische Alpen. Soortgelijke evenementen dus, maar tegelijkertijd ook met grote onderlinge verschillen. Tijd om deze twee meerdaagse hike-events eens te vergelijken.

De Fjällräven Classic is onder veel hikers een bekend hike-evenement, georganiseerd door Fjällraven. Het oorspronkelijke evenement werd gehouden in Zweeds Lapland en loopt over een deel van het langeafstandspad Kungsleden. Inmiddels zijn er ook edities in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. HIGHLANDER organiseert sinds 2017 hike-evenementen over de hele wereld. De organisatie ligt bij lokale hike- en natuurliefhebbers uit het betreffende land. Bij beide evenementen wandel je een uitgezette route van ongeveer 100 kilometer en heb je alles wat je onderweg nodig hebt, mee in je rugzak. Zoals eten, drinken en tent met toebehoren.

Eten en drinken tijdens Fjällräven Classic

Bij beide evenementen zit het eten en drinken voor onderweg inbegrepen, al wordt het op heel verschillende manieren aangepakt.

Bij Fjällräven Classic krijg je Real Turmat outdoormaaltijden voor de eerste drie dagen bij de check-in in Kiruna. Je krijgt ontbijt, lunch en avondeten, al is het natuurlijk aan jou wanneer je ze opeet. Ben je een grote eter, net als ik? Je kunt zo veel maaltijden meenemen als je wilt. En er is ook ruim voldoende keuze. Bij de check-in kun je zelfs verschillende maaltijden proeven. Je kunt hier ook Pölarbrod (Zweeds brood) en gastankjes voor je brander oppikken. Bij checkpoint 3 vul je je outdoormaaltijden weer aan. Toen wij meededen (in 2018) lag er bij elk checkpoints een snack klaar. Iedere keer iets anders, maar allemaal lekker! Voor ons was dat altijd iets waar we naar uit keken. Onze editie was een natte en koude, dus elk (warm) extraatje was meer dan welkom! Al het afval dat je creëert, neem je mee tot aan de finish.

Maaltijden scoren tijdens Fjallraven Classic in Zweden

Eten en drinken tijdens HIGHLANDER Slovenia

Waar je bij de Classic voor meerdere dagen eten meeneemt, krijg je dit HIGHLANDER Slovenia per dag. Dit zijn geen outdoormaaltijden, maar producten van Sloveense merken. Rijst, pasta, blikjes zalm, tonijn, zakjes met koek, pastasaus, brood, blikjes paté en fruit zijn voorbeelden van wat je mee kan nemen. Meer variatie dan bij de Classic, maar ook meer gewicht en afval. Hier staat weer tegenover dat je het afval aan het eind van iedere dag gescheiden bij het checkpoint kunt achterlaten. Aan het eind van iedere dag vul je je eten en drinken weer aan voor de volgende dag. Ook zorgt de organisatie voor bier en soms zelfs een lokale schnaps.

Een greep uit het assortiment aan eten tijdens Highlander Slovenia
Foto door HIGHLANDER Slovenia

Starttijden van de hike-evenementen

Bij je inschrijving voor de Fjällräven Classic boek je een vertrektijd voor de bus van de check-in in Kiruna naar de start in Nikkaluokta. Deze vertrektijden zijn verspreid over drie dagen. Wij startten in groepen op specifieke starttijden, maar dat is nu niet meer het geval. Aangekomen bij het startpunt, bepaal je zelf wanneer je begint met lopen. Dit zorgt voor verspreiding van het grote deelnemersveld.

Bij HIGHLANDER Slovenia is het deelnemersveld een stuk kleiner, waardoor de start ook minder gereguleerd is. Iedereen start op dezelfde dag binnen een bepaald tijdsslot in de ochtend. Je bepaalt helemaal zelf wanneer je start binnen die tijd, dus je hebt alle vrijheid om je laatste voorbereidingen te treffen. Er is wel een vaste starttijd voor deelnemers die als groep willen starten.

Natuurbeleving

Als je gek op hiken bent, is de natuurbeleving waarschijnlijk een groot onderdeel van je plezier. Bij zowel de Classic als HIGHLANDER staat de natuurbeleving voorop. Maar toch verschillen ze onderling behoorlijk.

Het unieke aspect van de Fjällräven Classic is het allemansrecht, de vrijheid om je tentje op te zetten waar je maar wilt. Dit geeft je tijdens het evenement de vrijheid om je dagen zelf te plannen zoals je wilt. Je zit niet vast aan een vast aantal wandeldagen of een specifieke kampeerplek. Er ontstonden wel meerdere plekken waar tenten bij elkaar stonden, maar wij kozen er juist voor om niet in de buurt van anderen te gaan staan. De ruimte om ons heen, de stilte in de wijde omgeving, ‘s ochtends je tent open doen, (bijna) geen andere mensen of tenten in de buurt zien en een kudde rendieren voorbij zien trekken terwijl je zit te genieten van een kop koffie… echt een unieke ervaring!

Wildkamperen tijdens Fjallraven Classic in Zweden

Tijdens het lopen zie je wel constant deelnemers om je heen. De route loopt door heel open terrein en je kan meestal ver vooruit kijken waardoor je altijd wel deelnemers om je heen ziet lopen.

Highlander Slovenia en Fjallraven Classic Zweden - een vergelijking

Dat allemansrecht is er jammer genoeg niet in Slovenië. Hierdoor zit je vast aan de kampeerterreinen bij de checkpoints. Ondanks dat je hier niet de vrijheid om je heen hebt zoals bij de Classic, slaap je wel op unieke plekken waar de organisatie vergunningen heeft, waar je normaal niet mag slapen met je tentje. Uit je tentje kruipen met bijvoorbeeld uitzicht op de bergen in het Triglav National Park is ook niet bepaald een straf. En een praatje met de buurman of buurvrouw onder het genot van een kopje koffie met zulke uitzichten is ook wel gezellig! Ondanks dat iedereen elke dag vanaf dezelfde plek start, lopen de vertrektijden van de deelnemers enorm uiteen. Wij gaan graag zo snel mogelijk op pad om de dag maximaal te benutten, maar veel deelnemers nemen uitgebreid de tijd om te genieten van hun ontbijt, kopje koffie en het uitzicht.

Op de route van Highlander Slovenia
Foto door HIGHLANDER Slovenia

Onderweg op de route heb je bijna niet door dat je met een groep deelneemt aan een evenement. De groepsgrootte is aanzienlijk kleiner dan bij de Classic (200 vs 2000), maar het terrein is ook veel gevarieerder. Door de hoogteverschillen, afwisselende begroeiing en bossen zie je weinig andere deelnemers terug. Hier zit het verschil in natuurbeleving in ten opzichte van de Classic. Je komt wel eens andere deelnemers tegen, meestal mensen die zo’n beetje hetzelfde dagritme hebben als jij. Dit vonden we ook wel leuk, om af en toe een stukje met andere mensen te lopen en ervaringen uit te wisselen.

Logistiek en bijkomende kosten Fjällräven Classic

Wanneer je voor de Fjällräven Classic aankomt in Kiruna, is er voor deelnemers vervoer vanaf het vliegveld of het treinstation naar Kiruna zelf. Op de dag van je start stap je in de bus en rij je samen met een bus vol deelnemers naar het startpunt in Nikkaluaokta. Tijd om te lopen! Aangekomen bij de finish bij het Abisko Turiststation heb je wel zin in een goede maaltijd, een douche, een biertje en ben je in je hoofd misschien ook al bezig met een zacht bed waar je in kan ploffen. Dat kan allemaal in Abisko, maar hiervoor moet je wel flink in de buidel tasten.

De sfeer in de feesttent, de Trekker’s Inn, is geweldig met live muziek, eten en drinken, films, workshops etc. Eigenlijk alles waar je naar snakt na ruim 100 km hiken en slapen in de regen (in ons geval dan). Als je niks hebt geboekt buiten Abisko, kan je er eigenlijk ook niet omheen, er zijn weinig tot geen alternatieven in de directe omgeving. Je kan terug de natuur in om weer te gaan wildkamperen (in Abisko National Park mag dit alleen op toegewezen plekken), tegen betaling je tent opzetten bij het Abisko Turiststation, of een bed boeken.

Wij betaalden €156,- voor twee bedden in een gedeelde slaapkamer met stapelbedden. Dit was in een groepshuis waar je alle faciliteiten deelde. De organisatie biedt ook bustickets terug naar Kiruna aan, maar we schrokken van de prijs en gingen eerst even zelf zoeken naar een goedkoper alternatief. En die was er, op een steenworp afstand. Voor 140 Zweedse kronen, omgerekend €14,-, hadden we twee treintickets voor de volgende dag, naar Kiruna vanaf het Abisko Turiststation treinstation dat slechts 170 meter verderop ligt.

Verwacht in Kiruna zelf geen zee aan mogelijkheden. Het is een industriestad waar alles draait om de mijnbouw. Er zijn een paar Airbnb’s en er zijn een paar hotels. In eentje hebben wij na ons nachtje in Abisko nóg een nacht geslapen. Het verschil met de overnachting bij het Turiststation in Abisko? Voor de hotelovernachting betaalden we zo’n €130,- voor een eigen kamer met badkamer, uitgebreid ontbijtbuffet en toegang tot het zwembad.

Logistiek en bijkomende kosten HIGHLANDER Slovenia

Bij HIGHLANDER Slovenia zit eigenlijk alles bij je inschrijfgeld inbegrepen. De enige extra kosten die je eventueel hebt, zijn extra snacks en maaltijden die je bij berghutten onderweg kan kopen. Of de merchandise die bij de start en finish verkrijgbaar is. Bij HIGHLANDER Julian Alps moet je met de kabelbaan omhoog om bij het startpunt te komen. Voor HIGHLANDER deelnemers was dit €10,-, waar dit normaal €17,- kost.

De start van HIGHLANDER Kamik-Savinja Alps is prima met eigen vervoer te bereiken. Bij beide HIGHLANDERS is het vervoer vanaf de finish naar de bewoonde wereld geregeld. Voor de versie in de Julian Alps versie krijg je een treinticket en vervoer naar het treinstation om weer op het punt te komen waar de bus naar de kabelbaan vertrok. Bij de Kamink-Savinja Alps editie eindig je op een skihelling en mogen deelnemers gratis met de kabelbaan naar beneden. Net als bij de Fjällräven Classic, kan je bij HIGHLANDER overige bagage afgeven bij de start, om deze bij de finish weer op te pikken.

Hoe zwaar is Fjällräven Classic?

De Fjällräven Classic is fysiek goed te doen, mits je voorbereid bent uiteraard. De route verloopt grotendeels vlak zonder grote hoogteverschillen, op één echte klim na. De ondergrond is wel ongelijk, en je loopt ook een deel op smalle, houten vlonders. Het viel ons over het algemeen mee. Ups en downs heb je natuurlijk altijd wel. Maar ons plan was om de route in 5 dagen te lopen, uiteindelijk hebben we er 4 dagen over gedaan! Wij vonden de hoeveelheid regen en wind het zwaarste van de hele Classic. De eerste drie dagen hebben we bijna alleen maar regen en wind gehad, maar gelukkig scheen op onze laatste dag de zon. Het navigeren van de Classic is gemakkelijk. Je ziet bijna altijd wel andere deelnemers lopen en er zijn zo goed als geen afslagen op de route die je kan missen.

De route van Fjallraven Classic Zweden

Hoe zwaar is HIGHLANDER Slovenia?

Vergeleken met de Classic, is de HIGHLANDER wel een tandje zwaarder. Dit ervaarden we zelf, maar we spraken ook andere deelnemers die ook de Classic hadden gelopen. Zij hadden de Classic als een leuke uitdaging ervaren, maar hadden met de Classic als referentie de HIGHLANDER Julian Alps toch flink onderschat. Je bent elke dag wel hoogteverschillen aan het overbruggen, waarvan sommigen ook wel echt lang en/of steil zijn. Daarnaast liepen we tijdens HIGHLANDER Julian Alps in een hittegolf. Lopen in 37 graden is geen pretje en vraagt behoorlijk wat van je lichaam bij het afleggen van flinke hoogteverschillen met bepakking.

Uitzichtpunt tijdens Highlander Slovenia
Foto door HIGHLANDER Slovenia

Over het algemeen zijn de hoogteverschillen bij HIGHLANDER Kamnik-Savinja Alps minder heftig. Het terrein is over het algemeen wat glooiender, maar HIGHLANDER Slovenia zou HIGHLANDER Slovenia niet zijn als hier ook een paar fijne kuitenbijters in zitten! Ook bij deze editie zat de uitdaging ‘m vooral in het weer. Vanaf dag 2 t/m 4 heeft het bijna non-stop geregend, waarbij de temperatuur op dag 4 rond het vriespunt zakte. Compleet met harde wind, sneeuw en hagel. Dit was zwaarder dan de route zelf. Al is de route nog steeds pittiger dan die van Fjällräven Classic.

Flinke hoogteverschillen Highlander Slovenia
Foto door HIGHLANDER Slovenia

Dat geldt ook voor het navigeren. Bij HIGHLANDER moet je echt je route in de gaten houden, een afslag missen is zo gebeurd. Daarnaast kun je meestal niet ver vooruit kijken door de hoogteverschillen of bebossing, waar je bij de Fjällräven Classic eigenlijk altijd wel ziet waar je heen moet lopen zonder op je kaart of GPS-toestel te hoeven kijken.

Flinke hoogteverschillen Highlander Slovenia

De sfeer in de hikegroep

Eén van de grootste verschillen in beleving van de verschillende hike-evenementen, vonden we de sfeer en het contact met de andere deelnemers. De Fjällräven Classic is een aanzienlijk groter evenement dan HIGHLANDER Slovenia. Bij de Classic zijn de starts over meerdere dagen verspreid, je kan stoppen en kamperen waar en wanneer je wilt. Hierdoor bepaal je helemaal zelf hoe je je tocht indeelt. Het is ook maar net wat je persoonlijke voorkeur is en hoeveel contact je met anderen legt, maar wij spraken anderen voornamelijk bij de checkpoints en bij de finish.

HIGHLANDER Slovenia heeft één tijdslot om te starten, het staat vast waar iedereen kampeert en het deelnemersveld is ook maar een fractie van dat van de Classic. Het gevolg hiervan is dat je binnen no-time echt een groep bent. Aan het einde van iedere dag wissel je verhalen en ervaringen uit. Je hebt echt het gevoel dat je als groep hetzelfde doorstaat. Het weer, bepaalde pittige stukken van de route, je herkent mensen wanneer je ze tegenkomt onderweg, je motiveert elkaar onderweg… Je leert andere deelnemers echt een beetje kennen en wij hebben er dan ook leuke contacten aan over gehouden.

We hadden het niet verwacht, maar dit is voor ons toch wel het grootste onderscheidende aspect van HIGHLANDER Slovenia. Wanneer je met een groepje Slovenen verkleumd zit op te warmen in een berghut halverwege de route, moet je niet raar opkijken als iemand zomaar een rondje schnaps trakteert. Dan maakt het niet uit dat je elkaar eigenlijk pas een dag of twee kent. Het zorgt voor een samen-gevoel dat écht iets toevoegt aan het evenement.

Nog meer weten over Fjällräven Classic? Lees meer over onze ervaring tijdens Fjällräven Classic 2018 in Zweden.

Wil je ook meedoen met een meerdaags hike-evenement? Op de websites van de Classic en HIGHLANDER lees je er meer over. Wie weet zien we je daar!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen