Noorderlicht zien? Gebruik de NoorderlichtApp

Bij ons staat ie bovenaan onze wishlist: het noorderlicht zien! Het lijkt me een fantastische ervaring om dit natuurverschijnsel eens in het echt te bewonderen. Zeker nu ik op social media zo ongeveer dagelijks geconfronteerd wordt met de meest prachtige foto’s van dit schouwspel… Maar een tripje naar het noorden is geen garantie dat je dat felbegeerde aurora borealis ook echt zult zien. Je kansen zijn een stukje beter met de NoorderlichtApp.

 

Voigt Noorderlichtapp overzichtDe NoorderlichtApp is ontwikkeld door Voigt Travel en geeft je allerlei handige tips waar je rekening mee moet houden als je het noorderlicht wilt spotten. In de app vind je ook leuke feitjes en bijvoorbeeld informatie over hoe het eigenlijk komt dat de lucht zo’n magische kleur krijgt. Wil je het noorderlicht zien, dan moet je richting het noorden. Noord-Noorwegen, Lapland (het meest noordelijke deel van Zweden en Finland), IJsland of Spitsbergen zijn waarschijnlijk je meest voor de hand liggende keuzes. Het noorderlicht is alleen op heldere dagen te zien. Zie je ‘s avonds voordat je gaat slapen een dik wolkendek? Dan is de kans klein dat het noorderlicht zich die avond laat zien. Kies ook voor een afgelegen plek, zodat je geen last hebt van lichtvervuiling door de lichten die uit een dorp komen. 

De schaal van Voigt

Voigt Travel heeft voor deze app een eigen ‘Schaal van Voigt’ bepaald. Op de kaart in de app kun je zo in één oogopslag zien in welke sterkte het noorderlicht verwacht wordt op verschillende locaties. Wil je weten wat de cijfertjes precies betekenen? Ook dat staat in de app overzichtelijk uitgelegd. 

 

Voigt Noorderlichtapp kaart en schaal

Wakker blijven of gaan slapen?

Als het donker is, kan het noorderlicht verschijnen. Het laat zich lastig voorspellen, maar gemiddeld gezien heb je tussen 09.30u en 01.00 het meeste kans (afhankelijk van het seizoen). Handig dus als je van tevoren weet of de kans groot is dat er het zichtbaar is, anders zul je net zien dat je ligt te slapen terwijl anderen van een spektakel genieten. Met de noorderlichtvoorspelling in de app kun je inschatten of je beter wakker kunt blijven of gaan slapen. Wil je zeker weten dat je echt niets mist? Zet dan je notificaties aan. Dan krijg je een melding als het aurora borealis op z’n sterkst is.

 

NoorderlichtApp

Mooie plaatjes schieten van het Noorderlicht

Voigt Noorderlichtapp fotografietipsEindelijk, daar is het dan: het noorderlicht. Snel pak je je camera erbij en dan realiseer je je dat je geen idee hebt hoe je deze natuurpracht écht mooi kunt fotograferen… Balen! De NoorderlichtApp geeft je handige fotografietips waarmee het noorderlicht op je foto net zo mooi is als in het echt. Zo ontdek je welke instellingen op je camera je blindelings zou moeten kunnen vinden als je het noorderlicht mooi wilt kunnen fotograferen en laat de app met praktische voorbeelden zien wat het verschil tussen de instellingen kan betekenen in het eindresultaat van de foto. Extra handig: de tips zijn ook offline beschikbaar en kun je dus ook op het laatste moment raadplegen. 

Wat kun je met de app?

Voigt Travel heeft met deze app verschillende praktische functies gecombineerd. De functionaliteiten van de app op een rijtje:

 • Driedaagse weersvoorspellingen voor Lapland, noord-Noorwegen en Spitsbergen
 • Feiten en uitleg over het noorderlicht en tips waar je rekening mee kunt houden als je dit natuurfenomeen wilt zien
 • Handige fotografietips
 • Actuele foto’s en webcams van verschillende plekken waar het noorderlicht vaak te spotten is
 • Aanbiedingen voor reizen naar noord-Noorwegen en Lapland
 • Video’s, evenementen en contactinformatie van Voigt

 

Het noorderlicht spotten

Blijf realistisch

App of geen app, met een beetje pech ben je een week in Noorwegen of Zweden en zie je helemaal niets van het noorderlicht. Balen, maar het is wél wat er kan gebeuren. Ga je in de winter naar het noorden om het noorderlicht te spotten? Hou er dan rekening mee dat je geen enkele garantie hebt dat je het aurora borealis ook echt ziet. Zo voorkom je teleurstellingen op reis.

De NoorderlichtApp downloaden

Ga je deze winter richting het noorden? Vergeet dan zeker niet om deze app op je telefoon te zetten. Je kunt ‘m gratis downloaden voor je iPhone of Android.

 

Zoek je handige apps voor als je gaat reizen? Check dan dit artikel.

Delen:

14 reacties

 1. haha de app is inderdaad top, al ontwikkelde ik me daarnaast tot een soort meteo-expert met alle aurora forecasts die er waren… Ik móest en zou het Noorderlicht zien afgelopen winter in Noorwegen, helaas met 0 resultaat tot op heden… hoe frustrerend 😉

 2. Wat een handige app, ik wist helemaal niet dat deze bestond. Gek eigenlijk hè, dat we verwachten dat je automatisch het Noorderlicht ziet als je naar Scandinavië gaat? Ik ook trouwens hoor haha ;p

  1. Hahaha, ja veel mensen verwachten het. Ook omdat het door sociale media lijkt alsof het er elke avond is, denk ik… Ga je richting het noorden komende winter?

 3. Ik heb ook een aantal apps op mijn telefoon staan voor het noorderlicht. Handig als je weet wat de kp-index doet, dan hoef je tenminste niet voor niks de kou ik.

  Maar soms zijn de fluctuaties zo groot… een gokje wagen kan altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen