Snowboardschoenen en bindingen kopen: de tips helpen je bij het kiezen!

Als je een snowboard wilt kopen, heb je ook bindingen en schoenen nodig. Hier kan een aardig prijskaartje aan hangen. Daarom is het belangrijk dat je dan wel iets koopt wat goed bij je past, zodat je er optimaal van kunt genieten! Om je een beetje op weg te helpen, heb ik de belangrijkste punten om rekening mee te houden bij het aanschaffen van snowboardschoenen en bindingen voor je op een rijtje gezet.

Net zoals bij het kopen van een snowboard, heb je bij het aanschaffen van schoenen en bindingen te maken met allerlei eigenschappen om rekening mee te houden. Maat, stugheid, verschillende systemen… Uiteindelijk gaat het totaalpakket van board, schoenen en bindingen zorgen voor het juiste gevoel tijdens het boarden. Jouw persoonlijke voorkeur speelt hierbij een grote rol. Staar je dus niet blind op één specifieke eigenschap zoals stijfheid omdat je bijvoorbeeld hard wilt boarden, maar weeg de verschillende eigenschappen ook tegen elkaar af.

Snowboardschoenen

Het is belangrijk dat je een paar goed passende snowboardschoenen hebt. Naast dat ze het stukje verbinding zijn tussen je voeten en je bindingen, moeten ze de bewegingen van je lichaam goed overbrengen naar je board en je genoeg ondersteuning geven. Last but not least: ze moeten je voeten ook warm houden!

Snowboardschoenen

Stugheid

Snowboardschoenen verschillen onderling qua stugheid. Waar je voor kiest is onder andere afhankelijk van je niveau en wat je het liefst doet op (of naast) de piste. Schoenen die minder stug zijn, worden eerder gebruikt door freestylers en beginners. Deze brengen de bewegingen van je lichaam wat minder direct over op je bindingen en board, waardoor een klein foutje makkelijker te corrigeren valt en je niet meteen gestraft wordt met een valpartij. Heb je meer ervaring en wil je een directere reactie van je beweging op je board? Dan kan je ook kijken naar wat stuggere schoenen.

Een paar handige tips

Om de keuze hopelijk iets makkelijker te maken, heb ik de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet. Zo weet je waar je rekening mee moet houden:

  • Zorg ervoor dat je schoenen comfortabel zitten. Je hebt ze tenslotte de hele dag aan en je voeten krijgen toch flink wat te verduren als je de hele dag aan het snowboarden bent. Om zeker te weten dat je de juiste schoenen kiest, is het handig om bij het passen sokken aan te hebben die je ook gebruikt als je de piste op gaat. Twijfel je of je de juiste schoen hebt? Kijk dan nog even verder en probeer nog wat andere schoenen.
  • De binnenschoenen van sommige snowboardschoenen kunnen een beetje naar je voet gevormd worden. Ze worden in een speciaal oventje gedaan en daarna moet je ze een tijdje aanhouden in de winkel. Heb je twijfel of zit je schoen nét niet zoals je zou willen, vraag dan gewoon naar deze mogelijkheid. Die laatste kleine aanpassing kan je zo veel meer comfort, en dus plezier opleveren!
  • Gedurende de dag zwellen je voeten wat op, hierdoor kun je het beste wat later of aan het einde van de dag op pad gaan om schoenen te passen.
  • Als je al snowboardbindingen hebt, kijk dan of de schoenen die je op het oog hebt ook goed in je bindingen passen. Je schoen moet de binding goed vullen, en mag maximaal 5 tot 6 centimeter uitsteken. Als je schoen te groot is voor je binding, loop je het risico om tijdens het maken van een bocht de sneeuw te raken met de neus van je schoen, wat je uit balans kan brengen. Dit hangt ook weer samen met de breedte van je snowboard.

Ik kwam dit handige stappenplan tegen waarmee je van tevoren al kan bepalen welke schoenmaat je ongeveer nodig hebt, zodat je je specifieker kunt oriënteren.

Nieuwe snowboardschoenen

Bindingen

Je hebt niks aan snowboardschoenen als je nog geen bindingen hebt. Ook hier heb je weer de keuze uit verschillende soorten en systemen.

Maat

Bindingen heb je in de maten S, M, L en XL, waarbij elke maat nog een beetje te verstellen is om ‘m geschikt te maken voor je schoenen en board. Om te testen of je de juiste maat hebt, doe je je voet in de binding en maak je de straps vast. Het is belangrijk dat je geen gigantisch stuk strap hebt uitsteken wanneer je voet goed vastzit. Als dit wel het geval is kan je waarschijnlijk beter een maatje kleiner proberen. Je voet moet niet meer kunnen bewegen in de binding, maar het moet ook niet zo zijn dat je voet wordt afgekneld. Tot slot is het belangrijk, zoals ik bij de schoenen al noemde, dat de neus van je schoen niet te ver buiten de binding uitsteekt, om te voorkomen dat die in de sneeuw hapt tijdens het maken van een bocht. Daarnaast moet binding (uiteraard) niet buiten je snowboard uitsteken.

Baseplate

De baseplate is het plaatje op de zool van je binding, waarmee je je binding aan je snowboard bevestigt. Hiermee pas je ook de positie van je binding op je snowboard aan. Niet iedere baseplate past op elk snowboard, sommige merken hebben een eigen systeem ontwikkeld. Let hier dus goed op als je iets gaat aanschaffen!

Goeie snowboardschoenen voor maximale fun

Strap binding

De strap binding is eigenlijk het ‘standaard’ bindingsysteem. Dit systeem heeft twee straps; een ankle strap en een toe strap. Door beide straps helemaal los te maken, kan je in je binding stappen, en vervolgens beide straps, los van elkaar, zo strak doen als je zelf wilt.

Flow binding

Flow is een merk dat een eigen bindingsysteem heeft ontwikkeld. De bindingen van Flow hebben ook twee straps, maar het gemak van Flow bindingen is dat je deze maar één keer hoeft af te stellen. Je stapt in en uit je bindingen door simpelweg de highback (zeg maar de hiel van je binding) omlaag te klappen, waardoor je er snel en gemakkelijk in en uit kunt stappen. Een mogelijk nadeel is dat de twee straps met elkaar verbonden zijn en je een soort kap over je voet hebt. Hierdoor is het mogelijk dat wanneer je één van de straps aanpast, dit invloed heeft op de andere strap omdat ze met elkaar verbonden zijn, of dat het lastig is om ze zo af te stellen dat deze kap overal goed aansluit op je schoen.

Fastec binding

Fastec bindingen zijn een soort combinatie van de strap- en de Flow bindingen. Je hebt twee straps die je los van elkaar kunt afstellen, maar door een handig mechanisme kan je toch gemakkelijk in en uitstappen via de achterkant, zonder iedere keer je straps los en vast hoeft te maken.

Je weet nu waar je op kunt letten bij het kopen van een snowboard, snowboardschoenen en bindingen om het maximale uit je eerstvolgende wintersport te halen. Zoek die webshops op, stap die winkels binnen en ga kijken wat bij jou past. Succes en have fun!

Foto bovenin: Cheap Snow Gear Ltd

Delen:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen