Nepal

Artikelen over

Nepal

Ben je op zoek naar handige landeninformatie over Nepal? Scroll dan even verder.

landeninformatie

Nepal

Nepal is een prachtig land dat bekend staat om haar hoge bergen; maar liefst acht van de tien hoogste bergen ter wereld liggen in het land. Maar ook de cultuur en de gastvrijheid van de Nepalese bevolking, maken dat het land hoog op de wishlist van veel reizigers staat.
Vlag Nepal Dutchies Abroad

Handig om te weten

Hoofdstad: Kathmandu
Taal: Nepalees
Valuta: Nepalese Roepie (₨)
Landnummer: 00977 / +977
Noodnummer: Politie: 100 ・ Brandweer: 101・Ambulance: 102
Hoogste punt: 8.848 m (Mount Everest)
Reisadvies: Bekijk het actuele reisadvies voor Nepal.

Als je naar Nepal gaat, heb je een inreisvisum nodig. Het aanvraagformulier voor je visum kan je per e-mail aanvragen. Op dit formulier staat ook alle informatie, zoals de prijs. Je kunt een visum krijgen voor 15, 30 of 90 dagen, maar dit kan je in Nepal altijd nog verlengen tot maximaal 150 dagen per kalenderjaar. Je krijgt altijd een multiple entry visum. De dag dat je aankomt in Nepal, mag maximaal zes maanden ná de uitgifte van je visum liggen. Bij aankomst krijg je een datumstempel en vanaf dat moment gaat de teller lopen.

Wil je snel en zonder gedoe je visum in huis hebben? Vraag je visum voor Nepal aan via Kes Visum Support.

 

Kes is een bureau dat je kunt inschakelen om je visum voor je te regelen. Dit doe je gewoon online, dus geen ingewikkelde formulieren meer invullen of in de rij staan bij de ambassade. Zo kun jij je lekker bezig houden met het voorbereiden van je reis.

Het is verstandig om je te laten vaccineren tegen DTPbuiktyfus en hepatitis A. Afhankelijk van waar je naartoe gaat en wat je gaat doen, kan je je laten vaccineren tegen gele koortsBMRhepatitis BTBCrabiësJapanse encefalitisdengue, of een kuur tegen malaria nemen.

Verantwoord reizen - lokale bevolking Nepal

Budget

Nepal is één van de armste landen in Azië, waardoor je dagbudget hier lager is dan bijvoorbeeld in Thailand. Bij de bekende toeristische trekpleisters of in de grote plaatsen zoals Kathmandu of Pokhara, zijn de prijzen iets hoger dan gemiddeld in Nepal. Wil je voornamelijk in de stad blijven, reken dan ongeveer vijf tot tien euro extra per dag.

Budget€15,- per dag
Standaard€25,- per dag

De bovengenoemde budgetten zijn per persoon per dag. In de categorie ‘Budget’ slaap je op eenvoudige plekken. Tijdens trektochten kun je zelf je eten klaarmaken, maar als je in een dorpje verblijft, is het logischer om de locals voor je te laten koken. Dit wordt bovendien ook erg gewaardeerd omdat je ze hiermee werk geeft. Het is nog steeds goedkoop, makkelijk en bovendien hartstikke lekker! In de stad is zelf koken heel ongebruikelijk. Wil je goedkoop uit zijn? Ga dan voor streetfood. Uiteraard is het wel even opletten waar je koopt, maar met gezond verstand kom je een heel eind :). Bij het dagbudget ‘Standaard’ beschik je over een wat luxueuzere kamer en kun je wat vaker in restaurantjes eten. Ga je op trektocht? Dan slaap je vrijwel altijd in een tweepersoonskamer. Als je alleen of met een oneven aantal, in het hoogseizoen langs een populaire route reist, kan het voorkomen dat je met een vreemde de kamer moet delen. Dan wordt namelijk ieder bed benut. Buiten het seizoen is er vaak wel een eigen kamer te regelen als je alleen reist.

De beste reisperiode(n)

De beste tijd om naar Nepal te reizen hangt heel erg af van het doel van je reis en de plek(ken) waar je naartoe gaat. Het klimaat in de bergen is namelijk heel anders dan dat in bijvoorbeeld Kathmandu. Laat je dus van tevoren goed informeren of de activiteiten die je wilt ondernemen, aansluiten bij het weer dat verwacht wordt. Over het algemeen zijn de beste maanden om Nepal te bezoeken maart/april en oktober of november. In die maanden is het vaak droog en is de temperatuur prima. Hoewel het in november ook al weer wat kouder kan worden. Het regenseizoen van Nepal loopt van juni tot en met september. Hoewel de temperatuur vaak prima is, zorgt de regen wel voor andere, logistieke problemen. Wegen zijn bijvoorbeeld niet begaanbaar en dit kan een behoorlijk groot effect op je reis hebben. In de moessontijd naar de bergen gaan is ook geen goed idee. De route kan onbegaanbaar of gevaarlijk worden en van je uitzicht op de prachtige bergen is vaak ook niet veel over.

Ook handig om te weten

De aardbeving van 25 april 2015 heeft veel schade aangericht in Nepal. Ook het toerisme heeft flink te lijden gehad onder het natuurgeweld en sommige reizigers mijden het land nog steeds. Dit is echter compleet onnodig! Er zijn heel wat toeristische trekpleisters die niet of nauwelijks beschadigd zijn door de aardbeving en gelukkig is er (ook buiten de steden) al veel hersteld. Er zijn tal van mooie hikes die je kunt doen en activiteiten die je kunt ondernemen. Adventure awaits! Denk je na over een bezoek aan dit prachtige land? Laat je dan niet weerhouden. Met jouw bezoek steun je het land, de toerisme-industrie en de bevolking!

Iets anders om rekening mee te houden als je naar Nepal gaat, zijn de gewoontes en gebruiken van de lokale bevolking. Zo kun je beter niet knipogen naar een Nepalees (tenzij je interesse in hem/haar hebt…) en is het erg onbeleefd om dingen die je worden aangegeven aan te pakken met je linkerhand. Door je even te verdiepen in de lokale gewoontes voorkom je dat locals zich misschien opgelaten voelen door jouw gedrag.

Booking.com

Of meld je aan voor AirBnB en vind unieke slaapplekken in Nepal