Taxi in Kathmandu: dit zijn eerlijke prijzen naar al de highlights vanuit Thamel

In Kathmandu, en zeker rondom Thamel, ben je als toerist een populair doelwit voor taxichaufferus. Vergeleken met Nepalese standaarden heb je als westerling veel geld. Daarnaast ken je als toerist waarschijnlijk de routes en de omgeving niet goed en het verkeer is, zacht uitgedrukt, toch wel even wat anders dan in Nederland. Een taxi in Kathmandu is dus een prima manier om van A naar B te komen en de taxichauffeurs proberen hier van te profiteren. Zo moet je je erbij neerleggen dat je als toerist altijd meer voor een taxi betaalt dan een local. Maar wat is een redelijke prijs voor een taxiritje vanuit Thamel?

Tijdens onze drie maanden in Nepal hebben we vaak een taxi in Kathmandu vanuit Thamel genomen, onze taxiritten bijgehouden en wat meer onderzoek gedaan naar taxiprijzen en hier hebben we een overzicht van gemaakt om te voorkomen dat je veel te veel betaalt voor je eerstvolgende taxirit vanuit Thamel!

Taxi’s  in Kathmandu en rondom Thamel zijn niet duur. De meeste taxichauffeur gebruiken bij toeristen nooit hun meter en dekken deze af met een dekentje of iets dergelijks. Korte ritjes rondom Thamel kosten je zo rond de Rs 200 (€ 1,62). Tussen 22.00 en 06.00 uur gaan de prijzen wel met zo’n 50% omhoog en tijdens drukke momenten op de weg zullen taxichauffeurs ook proberen meer te vragen voor hun ritjes.

Onderhandelen: begin onder je richtprijs!

Het ligt je of het ligt je niet: onderhandelen. Het is iets waar je simpelweg niet aan ontkomt bij het regelen van een taxi in Kathmandu, en je snijdt jezelf behoorlijk in je vingers wanneer je het niet doet. Ik vond het in het begin ook super ongemakkelijk! Maar naar mate je het meer doet en het onder de knie krijgt, wordt het een stuk makkelijker en op een gegeven moment was het zelfs een leuk spelletje om deals te sluiten waar zowel wij als de taxichauffeur tevreden over waren. Dat is wel belangrijk: biede partijen moeten tevreden zijn over de deal. Ben je te ver gegaan? Dan merk je dat waarschijnlijk gauw genoeg aan z’n humeur in de auto. Kan gebeuren, zie het als een leermomentje 😉

Belangrijk is om je onderhandeling altijd onder je richtprijs te beginnen. Taxichauffeurs doen hetzelfde, maar dan erboven en je eindigt ergens in het midden. Wanneer je met je meteen met je richtprijs begint te onderhandelen, zal een chauffeur hier nooit direct mee akkoord gaan en  zal je uiteindelijk duurder uit zijn. Je moet het spelletje slim spelen, zij doen dat tenslotte ook 😉 Blijf vooral glimlachen! Dat maakt het spelletje ook een stuk leuker en makkelijker.

Voordat je een taxi in Kathmandu pakt: maak een deal voordat je instapt!

Stap NOOIT zonder deal in een taxi in Kathmandu, zorg altijd dat je een vaste prijs hebt afgesproken met je taxichauffeur. Soms zullen ze je proberen ervan te overtuigen dat ze duurder zijn doordat het druk is op de weg of dat ze op jouw bestemming moeilijk iemand mee terug kunnen nemen. Dat kan zo zijn, maar trap hier niet direct in. Probeer eerst een paar andere taxi’s om er achter te komen of dit echt zo is. Zeg gewoon dat je wel een andere taxichauffeur zoekt. Als ze echt vinden dat je te weinig wilt betalen laten ze je wel gaan. Goede kans dat ze je alsnog terugroepen en in de buurt van jouw prijs willen gaan zitten.

Maar goed, wat zijn dan eerlijke taxiprijzen vanuit Thamel?

Bhaktapur

  • Rs 700

Bhaktapur is vooral bekend om het Bhaktapur Durbar Square, het koninklijke paleis. Het ligt zo’n 13 kilometer ten oosten van Kathmandu en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. De gevolgen van de aardbeving in 2015 zijn nog duidelijk te zien. Hou er rekening mee dat je als toerist behoorlijk wat entree betaalt, namelijk Rs 1.500 per persoon.

Boudhanath

  • Rs 600

Boudhanath is een van de grootste stupas ter wereld, een must visit wanneer je in Kathmandu bent. Het is ook de meest toeristische plek rondom Kathmandu, maar laat dat je er niet van weerhouden om er ook naartoe te gaan, het is het zeker waard! Ook Boudhanath staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het beste moment van de dag voor een bezoekje is vlak voor zonsondergang. Voor zonsondergang kan je de stupa op, maar als je echt een spectaculair uitzicht wilt moet je zorgen dat je tijdens de zonsondergang op één van de dakterassen rondom de stupa heen zit. Je hebt dan een geweldig uitzicht op de stupa zelf, de winkeltjes die de lichten aandoen, kaarsjes die op straat worden aangestoken… er onstaat een heel apart en rustgevend sfeertje ondanks de hoeveelheid mensen!

Wanneer je Boudhanath verlaat, laat je dan niet gek maken door taxichauffeurs die je nog nét niet hun taxi in slepen. Ze kunnen enorm opdringerig zijn en je zonder afgesproken prijs willen laten instappen. Het kan helpen om hier wat minder vriendelijk te zijn en het wat harder te spelen. Net zoals zij dat doen. Vergeet niet dat de tarieven ‘s avonds hoger liggen en ga dus geen harde onderhandelingen voeren om dezelfde prijs te krijgen als waarvoor je naar Boudhanath toe bent gereden.

Taxi Kathmandu - Boudhanath

Budhanilkantha Tempel

  • Rs 700

Budhanilkantha is bekend vanwege het 5 meter lange standbeeld van Lord Vishnu dat in het water ligt. We zijn hier zelf niet geweest, maar omdat veel mensen hier wel naartoe gaan mag ie niet ontbreken in dit lijstje. Voor zo’n Rs 700 moet je er met de taxi vanuit Kathmandu kunnen komen.

Changu Narayan

  • Rs 1600

Changu Narayan is de oudste tempel van Nepal. Het is een oude Hindoe tempel die bovenop een heuvel ligt die ook wel Changu of Dolagiri wordt genoemd. Afhankelijk van het verkeer duurt het een uurtje om er te komen, wat je zo’n Rs 1.600 zal kosten.

Nagarkot

  • Rs 3000

Vanaf Nagarkot heb je de beste uitzichten over de Himalayas in de Kathmanduvallei, en het is dus ook een geweldige plek voor een zonsopkomst, waarbij je onder andere de Mount Everest ziet. Als de weersomstandigheden goed zijn kan je 8 van de 13 Himalaya gebergtes zien liggen, zoals Annapurna, Manaslu, Ganesh, Langtang, Jugal, Mahalangur, Numbur en Everest. Rondom Nagarkot zijn veel hikemogelijkheden, waarvan de Nagarkot Panorama hiking trail de populairste is.

Pashupatinath

  • Rs 500

Pashupatinath is de heiligste plek in Nepal en staat ook op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het is een populaire plek en veel mensen vinden het overgewaardeerd (inclusief wij). Bij binnenkomst word je direct belaagd door gidsen die opdringerig met je meelopen zonder dat je erom vraagt. Bij ons werkte het goed om direct heel duidelijk tegen ze te zijn en zeggen dat we geen gids nodig hadden.

Pashupatinath is vooral bekend door de openbare crematies die aan de oever van de heilige Bagmati rivier plaatsvinden en de sadhoes, die wel indrukwekkend zijn om te zien. Ze willen maar al te graag met je op de foto in ruil voor geld. Het ligt vlakbij Tribhuvan International Airport, het vliegveld van Kathmandu en voor rond de Rs 500 moet je er met de taxi vanuit Kathmandu kunnen komen.

Taxi in Kathmandu - Pashupatinath

Patan

  • Rs 500

Patan staat tegenwoordig ook wel bekend als Lalitpur. Na Kathmandu en Pokhara, is het de derde grootste stad van Nepal. Patan is vooral bekend om zijn rijke culturele erfgoed en wordt ook wel de stad van het festival en het feest genoemd. Net als Kathmandu en Bhaktapur, heeft het ook een Durbar Square die ook op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Een ritje met de taxi zal je zo’n Rs 500 kosten.

Swayambhunath (Monkey Temple)

  • Rs 300

Swayambhunath is beter bekend als de Monkey Temple. Het is een grote stupa bovenop een heuvel ten westen van Kathmandu. Zoals de naam al verraad, stikt het hier van de apen. Naast de grote stupa, vind je rondom de heuvel nog heel veel andere tempeltjes en heiligdommen. Het kan er behoorlijk druk worden, maar als je zorgt dat je er ‘s ochtends vroeg bent zul je er vooral locals zien die er hun geloof uitoefenen. Het aantal prayer wheels rondom de heuvel is echt gigantisch! Met gemak breng je hier een paar uur door. Een taxi vanuit Kathmandu regelen moet geen moeite kosten. Als je zin hebt in een ochtendwandeling, kun je vanuit Thamel ook prima lopen naar de Monkey Temple. Vergeet alleen je stofmasker niet!

Monkey temple Kathmandu

BONUS: Wat betalen locals voor een taxi in Kathmandu?

We zijn een keer opgepikt door een taxi die al locals in z’n auto had zitten. De meter was onbedekt en liep al, dus konden we mooi eens spieken wat locals nou betalen voor een taxiritje! Dit kwam uit op zo’n Rs 80 per kilometer. Ga er alleen niet vanuit dat jij dit tarief krijgt bij het regelen van een taxi in Kathmandu. Het zal je alleen maar discussies met taxichauffeurs opleveren die nergens toe leiden. Als je ergens anders naartoe wilt dan de plekken die ik hiervoor heb benoemt, kan je het als richtlijn gebruiken door de afstanden naar bovenstaande plekken te vergelijken en te kijken naar het prijsverschil. Dit kan je dan enigszins doortrekken naar jouw bestemming.

Taxi in Kathmandu

Heb je de droom of het plan om zelf naar Kathmandu te gaan? Lees hier alles wat je moet weten over het vliegen naar deze magische stad!

Met de taxi door Kathmandu - dit zijn eerlijke prijzen naar alle highlights

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen