Een trip naar Nepal is ongetwijfeld een van de mooiste reizen die je gaat maken. Zeker als je van zowel natuur als cultuur houdt en je avontuurlijk bent ingesteld. Maar een reis naar Nepal voorbereiden is nét even anders dan een weekendje naar België 😉 Dat begint al bij het zoeken van geschikte vliegtickets. Daarom in deze blog een paar handige tips als je gaat vliegen naar Kathmandu.
Vrijwel iedere reis naar Nepal, begint met vliegtickets uitzoeken. Aangezien Nepal (nog) maar één internationaal vliegveld heeft, zul je altijd vliegen naar Kathmandu; de hectische hoofdstad van het land. Vanuit Nederland zijn er 12 luchtvaartmaatschappijen die naar Nepal vliegen. Jammer genoeg zijn er nog geen rechtstreekse vluchten en zit je altijd met minimaal één overstap.
Waarom wij zo min mogelijk willen overstappen? Lees het hier!
Vliegen naar Kathmandu: een maatschappij kiezen
Misschien wil je graag met een bepaalde luchtvaartmaatschappij vliegen omdat je miles spaart. Of wil je liever geen stopover in bepaalde landen. Er zijn tal van redenen te verzinnen waarom je wel of niet met een bepaalde vliegmaatschappij wilt reizen. Daarom is het verstandig om daar rekening mee te houden als je vliegtickets naar Nepal gaat zoeken. Deze airlines vliegen naar Nepal vanaf Schiphol:
- KLM
- Ethiad Airways
- Emirates
- Qatar Airways
- Turkish Airlines
- China Southern
- Oman Air
- Korean Air
- Malaysian Airlines
- Singapore Airlines
- Cathay Pacific
Check ook de vliegtijden!
De meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen een aantal keer per week naar Nepal. De tijden waarop ze vliegen zijn vrijwel altijd hetzelfde; vergelijkbaar met de dienstregeling van een trein of een bus. Als je niet perse een voorkeur hebt voor een bepaalde maatschappij, kun je kijken naar vliegtijden die je aanspreken. Wil je bijvoorbeeld graag ‘s nachts vliegen of juist overdag?
Wij vlogen met Ethiad Airways naar Nepal. Eén van de redenen waarom we voor deze maatschappij gekozen hebben, is de vertrektijd. Om 20.25 uur vertrekken is namelijk redelijk gunstig om je jetlag tot een minimum te beperken. Meestal slaap je namelijk wel wat in het vliegtuig, maar nooit zo goed als in een gewoon bed. De volgende dag kom je rond 16.00 uur in Nepal aan en hoef je dus nog maar even ‘vol te houden’ voordat je weer kunt slapen. Met een beetje mazzel zit je meteen in het juiste ritme en ben je geen dagen kwijt aan je jetlag.
Zoek je de ideale vliegtickets voor je reis naar Nepal? Maar kom je er niet uit met Skyscanner? Juul schreef verschillende blogs over de handige ITA Matrix.
De goedkoopste vliegtickets naar Kathmandu
Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor je vliegtickets naar Nepal. Logisch! Ondanks dat Nepal steeds populairder wordt onder Nederlandse avonturiers, zijn de ticketprijzen nog relatief hoog. Zeker als je ze vergelijkt met bijvoorbeeld Bangkok of Kuala Lumpur. Voor een retourtje Amsterdam – Kathmandu betaal je gemiddeld tussen de 500 en 600 euro. Voor goedkopere tickets moet je écht mazzel hebben en niet vastzitten aan het hoogseizoen (maart – april of oktober – november).
Als je niet perse op een bepaalde datum moet reizen, kun je het beste geduld hebben met het boeken van je tickets. Zo’n zes weken voor vertrek zijn de tickets vaak het goedkoopst. Reis je in het hoogseizoen, dan kun je er beter iets eerder bij zijn; tussen de drie maanden en zes weken voor je reis. Wil je écht op een specifieke datum reizen, dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en op tijd boeken. Al betaal je dan hoogstwaarschijnlijk wel iets meer.
De vlucht naar Kathmandu: wat kan je verwachten?
Bij een vliegreis naar Nepal ontkom je dus niet aan een tussenstop, waardoor de vliegtijd vaak wat langer is. De tussenstops duren gemiddeld zo’n 3 tot 4 uur. Maar je kunt ook juist kiezen voor een langere tussenstop, waarmee je eigenlijk een extra citytrip kunt maken. De tussenstops zijn vaak in het Midden-Oosten (zoals Dubai, Abu Dhabi of Doha), in Istanbul of in India (Delhi of Mumbai). De totale vliegtijd exclusief stopovers is ongeveer 10 tot 11 uur, waarbij het eerste deel over het algemeen langer is dan het tweede deel (met uitzondering van Turkish Airlines).
Op het vliegveld van Kathmandu kunnen geen grote vliegtuigen landen. Daarom stap je op de plek waar je overstapt vaak in een kleiner vliegtuig. Dus waar je in het eerste deel vaak het comfort van een groot vliegtuig en de daarbij behorende luxe hebt, is het laatste deel iets meer afzien.
Turbulentie hoort erbij
Het laatste stuk van de vlucht is vaak behoorlijk hobbelig. Kathmandu ligt als het ware in een kom, omgeven door bergen. Daardoor is er vlak voor het landen vaak behoorlijk wat turbulentie. Niet erg, maar wel goed om van tevoren te weten. Ook kan het voorkomen dat vliegtuigen niet kunnen landen vanwege slechte weersomstandigheden en even moeten blijven rondcirkelen boven de stad. Vliegen naar Kathmandu is daardoor niet altijd een pretje, maar je krijgt er heel veel voor terug.

Het vliegveld van Kathmandu, Tribhuvan airport, is eigenlijk te klein voor het aantal mensen dat er landt. Met name de ruimte waar je je visum kan regelen (nog beter: doe het van tevoren!) en de bagagehal kunnen nogal druk en chaotisch overkomen. Ook omdat de mensen die op het vliegveld werken, gewoon in hun dagelijkse kloffie lopen en geen aparte uniformen hebben waar je ze aan kan herkennen. Word je dus aangesproken door een man in een neppe donsjas van The North Face die je vraagt om je tas door de scanner te halen, dan is dat hoogstwaarschijnlijk gewoon een douane-medewerker. Welkom in Nepal 🙂
Maar als je eenmaal het vliegveld van Kathmandu verlaat, kan het grote avontuur beginnen!