Corona in Slovenië: de spelregels in de bergen

Alles en iedereen is in de ban van het coronavirus, maar met het oog op de zomervakantie gooien veel landen de grenzen nu weer open. Heb je, net als wij, plannen om naar Slovenië te gaan, dan is de kans groot dat je de bergen in wilt gaan, en terecht! Om corona in Slovenië zo veel mogelijk te kunnen managen (100% voorkomen doe je niet) zijn hier allerlei richtlijnen voor opgesteld; ook als je natuur in gaat. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Update 4 juli 2020: De grenzen zijn open voor Nederlanders en Belgen! Helaas zijn op dit moment de grenzen van Slovenië nog niet open voor Nederlanders en Belgen. Waarschijnlijk zit je, net als wij, met gekruiste vingers te wachten totdat het land ook voor ons toegankelijk wordt. Inmiddels zijn de eerste berghutten wél weer open en langzamerhand volgen er meer. Dat zijn goede signalen!

Zoek je inspiratie voor een mooie of juist avontuurlijke hike? We hebben een ebook geschreven met meer dan 25 routes, inclusief GPX-bestanden en allerlei aanvullende informatie en tips. Bestel het ebook voor € 12,97!

Wil je maximaal voorbereid zijn voor wanneer Slovenië van oranje naar geel gaat? Hieronder hebben we de richtlijnen die zijn opgesteld corona in Slovenië onder de duim te krijgen/houden op een rijtje gezet, zodat je je optimaal kunt voorbereiden en meteen in de auto kan springen zodra het mag! Sommige punten zijn eenvoudige inkoppertjes, andere zijn voor ons ook nieuw. Voor het complete plaatje doorlopen we ze allemaal.

1. Persoonlijke gezondheid

Wees zo verstandig om überhaupt niet op vakantie te gaan als je je niet lekker voelt. Het kan natuurlijk gebeuren dat je op vakantie ziek wordt of een verkoudheid oploopt. Blijf binnen als dit gebeurt.

2. Ook om corona in Slovenië te beheersen geldt de welbekende 1,5 meter!

Houd altijd 1,5 meter afstand, net zoals we in Nederland en België “gewend” zijn. Kom je op een plek waar dit niet kan? Zorg dan dat je een mondkapje bij je hebt die zowel je neus als je mond bedekt. Dit geldt ook wanneer je niet in de bergen bent.

3. Corona in Slovenië: (openbaar) vervoer

Gebruik zo veel mogelijk eigen vervoer als je in Slovenië van A naar B gaat. Openbaar vervoer wordt zo veel mogelijk afgeraden. Mocht je toch afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, lees dan goed wat the Slovenian National Institute for Public Health zegt over het gebruik van het ov.

4. Wat moet je standaard in je rugzak hebben?

Eén van de zaken die je standaard in je rugzak moet hebben, heb ik net al genoemd: één of meerdere mondkapjes. Ben je op een openbare plek, zoals een supermarkt of winkelcentrum? Dan moet je verplicht een mondkapje dragen. Daarnaast wordt er verwacht dat je altijd een flesje handdesinfectiemiddel bij je hebt. Als je de bergen ingaat, kan een vuilniszak ook handig zijn, hier kom ik later op terug.

Backpack inpakken Dutchies Abroad

5. Je uitrusting

Nu gaan we het hebben over buiten spelen! Afhankelijk van wat je gaat ondernemen, zul je een bepaalde uitrusting mee hebben. Gebruik zo veel mogelijk je eigen spullen. Mocht je toch iets moeten lenen of uitwissen, maak dit dan zowel voor als na gebruik grondig schoon.

Gebruik geen chemische middelen om eventuele klimspullen zoals een helm, via ferrataset of andere hardware mee schoon te maken. Het kan kunststof en textiel beschadigen, stiksels kunnen oplossen en de samenstelling van het materiaal kan veranderen. Allemaal zaken waardoor je materiaal niet meer veilig is en veiligheid is juist waarvoor je het gebruikt!

PETZL, één van de grootste fabrikanten voor bergsportuitrusting, heeft de volgende richtlijnen uitgebracht voor hun materiaal:

  • Stop je gebruikte materiaal 72 uur in quarantaine. Bijvoorbeeld door het in een vuilniszak of iets dergelijks te stoppen (dit is niet de reden om een vuilniszak mee te nemen in je rugzak)
  • Was je uitrusting in warm water (max 65℃) met vloeibare zeep met een pH-waarde tussen de 5,5 en 8,5
  • Droog je uitrusting zoals voorgeschreven

Deze richtlijnen bieden geen 100% garantie op infectie/verspreiding van corona in Slovenië, maar minimaliseren de kans wel.

Nagenieten van een mooie wandeldag in Triglav national park

6. Groepsgrootte

Het kan zijn dat je een georganiseerde activiteit onderneemt waar andere mensen zich bij aansluiten. Informeer van tevoren naar de verwachte en maximale groepsgrootte. Hoe groter de groep, hoe lastiger het is om 1,5 meter afstand te houden. In principe is het de verantwoordelijkheid van de organisator om hier rekening mee te houden, maar het kan nooit kwaad om zelf na te denken en je eigen afwegingen te maken.

Corona in Slovenië - zo hou je er rekening mee op vakantie

7. Bergpaden met kabels en via ferratas

  • Om te beginnen, volg de aanbevelingen die de Alpine Association of Slovenia heeft opgesteld met betrekking tot veiligheid in de bergen op.
  • Gebruik op delen waar een kabel hangt en bij via ferrata’s altijd handschoenen die je hele hand bedekken en desinfecteer je handen wanneer je je handschoenen uit doet.
  • Houd bij kabels minstens één kabellengte afstand met anderen.
  • Staan er mensen bij de start van een kabel of via ferrata? Wacht dan op een veilige plek totdat deze vrij is. Vanzelfsprekend, op 1,5 meter uiteraard.
  • Als je mensen wilt passeren, zowel tijdens het stijgen of het dalen, doe dit dan op een veilig gedeelte waar je 1,5 meter afstand kunt bewaren en dus ook geen kabel aanwezig is. Communiceer ook altijd met de persoon die je wilt passeren om misverstanden te voorkomen.
  • Blijf niet hangen aan het einde van een kabel. Je wilt achter je geen file veroorzaken van mensen die de kabel ook willen gebruiken.

Hike to Mount Triglav

8. Berghutten

  • Desinfecteer je handen voordat je een berghut binnenstapt, wanneer je naar de wc bent geweest en wanneer je tafels, stoelen, deuren en andere dingen hebt aangeraakt die anderen waarschijnlijk ook aanraken.
  • Draag je mondkapje binnen in de hut en houd zo veel mogelijk afstand van anderen. Aan een tafel en op je slaapkamer mag je je mondkapje afdoen.
  • Zorg ervoor dat je spullen (tas, schoenen) zo veel mogelijk op afstand liggen van de spullen van anderen. Ideaal gezien 1,5 meter natuurlijk. Eventueel kun je een vuilniszak meenemen en die over je spullen heen doen in de hut. Laat van tevoren wel even je schoenen buiten luchten ;-).
  • Volg eventuele richtlijnen van de hut zelf altijd op.
  • Als je in een hut wilt overnachten, boek deze dan minstens 3 dagen van tevoren. Zo heeft het personeel voldoende tijd om iedereen een slaapplek te geven die aan de richtlijnen voldoet. Neem ook je eigen slaapzak mee, de hutten delen geen dekens en kussens uit. Een overzicht van alle hutten en hun contactgegevens vind je op de website van PZS.
    • Mocht je je besluiten toch niet in de hut te overnachten? Laat ze dit dan zo snel mogelijk weten. Iemand anders maakt graag gebruik van jouw plekje. Bovendien is het wel zo netjes. Een berghut beheren is al geen vetpot en ze hebben al zat opbrengsten misgelopen, dus ze zijn blij met elk bed dat ze kunnen vullen.
  • Bijkomend voordeel: waar je normaal schouder aan schouder met je snurkende buurman ligt op een slaapzaal, zal je daar nu geen last van hebben!

Op vakantie gaan in deze ‘coronatijd’ is even anders dan je gewend bent, maar hé als we met een paar voorwaarden we weer de bergen in kunnen dan is dat prima, toch?

Bestel nu! Ebook - Slovenië - Blogbanner

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen