Review: Wildling schoenen en barefoot lopen

Er is een groep actievelingen die erbij zweert: (hard)lopen op barefoot schoenen. Schoenen die zo’n dunne zool hebben, dat het lijkt alsof je op je blote voeten loopt. Zo zou je meer connectie hebben met de ondergrond én is het daardoor beter voor je balans en spieropbouw. Wij namen de proef op de som met een paar Wildling schoenen uit de najaarscollectie.

Wildling Shoes is een Duits merk dat sinds 2015 aan de weg timmert. Het merk biedt een ruime collectie aan lichtgewicht en ergonomische uniseks schoenen én heeft een lijn voor kinderen. De schoenen kenmerken zich door de dunne zool. Die is minder dan 4,5 mm! Ook de natuurvriendelijke materialen waar de schoenen van gemaakt zijn, zijn het vermelden waard. Biologisch katoen, hennep, linnen, wol, gerecycled rubber en gerecyclede kurk zorgen voor een super lichte schoen, die toch comfort biedt.

Buiten wandelen met Wildling schoenen

Waarom testen we Wildling schoenen?

Juul is al een tijdje op zoek naar een ander soort schoenen voor tijdens het hiken. Niet omdat zijn huidige schoenen niet goed zijn, maar meer omdat hij nieuwsgierig is naar andere mogelijkheden. Toen Wildling ons vroeg om een paar schoenen te testen, waren we daar dus wel voor te porren. Want hoewel we nog nooit een setje barefoot schoenen uitgeprobeerd hebben, spreekt het lichtgewichte en duurzame aspect van deze manier van lopen ons zeker aan.

Wildling barefoot schoenen testen

De eigenschappen van de schoenen

De Wildling schoenen zien er anders uit dan andere schoenen die je gewend bent. De dunne zool valt als eerste op. Het verschilt een beetje per model, maar de dikte van de zolen van Wildling schoenen zit altijd ergens tussen de 1,5 en 4,5 mm. Heel erg dun dus. En dat voel je zodra je ze aantrekt. Je kunt het qua steun nog het beste vergelijken met een goedzittende pantoffel. Juul en ik kregen allebei een paar uit de najaarscollectie met wollen inlegzooltjes. Die zorgen ervoor dat de schoen lekker warm blijft, ook als de temperatuur zakt.

Minimalistische wandelschoenen testen - Wildling Schoenen

Onze eerste barefoot ervaring

Toegegeven, lopen met zo’n dunne zool is even wennen. De eerste stappen voelt het alsof je geen schoenen aan hebt. Na een paar minuten lopen begint het wat minder vreemd aan te voelen. Je loopt eigenlijk zonder dat je het door hebt waar je precies op loopt. Het enige waaraan ik het af en toe merkte, is de eikeltjes en beukennootjes waar ik op ging staan. Dat voel je een stuk beter dan wanneer je wandelschoenen aanhebt.

Het gewicht van de Wildling schoenen speelt een belangrijke rol tijdens het lopen. Met name als je bijvoorbeeld een hele dag wandelt, zullen je benen ‘s avonds en de volgende ochtend een stuk minder zwaar aanvoelen.

Barefoot schoenen vs. bergschoenen

Je kunt het eigenlijk niet met elkaar vergelijken, de barefoot schoen en een bergschoen zoals wij die voor onze hikes in de bergen gebruiken. Maar we gaan het toch doen, omdat we juist voor die hikes op zoek zijn naar andere schoenen. Het eerste verschil is direct duidelijk: de steun van de barefoot schoenen is een stuk minder dan die van de bergschoen. Sterker nog, er is vrijwel geen steun. Een kenmerk van dit type schoen. Toch wordt de barefoot schoen gezien als beter voor je lichaam. Dat komt omdat je voeten en enkels met barefoot schoenen veel meer ‘zelf’ moet doen. Daardoor worden ze sterker. De schoen houdt meer rekening met de vorm en motoriek van je voet. Bovendien wordt je balans beter en loop je uiteindelijk minder risico op blessures.

Barefoot schoenen uitproberen - hiken in Nederland

Iets wat voor ons wel een dingetje is met de Wildling schoenen, is de grip die je hebt. De dunne zool geeft namelijk een stuk minder stevigheid dan onze bergschoen. Logisch, want alleen het profiel van onze bergschoenen is al dieper dan de complete zool van deze schoenen. Voor een boswandeling is zo’n dunne zool prima, maar ga je de bergen in dan heb je toch echt iets meer profiel nodig.

Ons oordeel over Wildling schoenen

We zijn niet onverdeeld enthousiast over de schoenen. Maar dat heeft meer met het type schoen te maken, dan met het merk zelf. Barefoot lopen blijkt voor ons beiden geen match. Dan kiezen we in de bergen en onze meerdaagse hikes toch voor meer gewicht en vooral: meer grip en steun rond de voet. Dat doet verder niet af aan de kwaliteit van Wildling schoenen. Die is namelijk dik in orde. Bovendien scoort het merk pluspunten omdat het aangesloten is bij de B Corp beweging (internationale certificering voor bedrijven die een positieve impact op mens en milieu centraal stellen) én de vele leuke designs die er te koop zijn.

Ben jij vooral dol op de bossen en wil je barefoot hiken eens uitproberen? Dan zijn dit de schoenen die je wilt!

_________________________________________________________________________________

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Maar ik deel niets anders dan mijn persoonlijke mening 🙂

Wildling Barefoot shoes

vanaf €79
7.8

Pasvorm/comfort

9.0/10

Veelzijdigheid

6.5/10

Prijs/kwaliteit

9.0/10

Loopcomfort

7.0/10

Looks

7.5/10

Plus

  • Super licht
  • Duurzame materialen en B Corp onderneming
  • Comfortabel en warm
  • Beter voor je lichamelijke gezondheid

Min

  • Te weinig grip voor bergachtige omgevingen
  • Barefoot lopen is wennen
  • Loopt minder comfortabel op bijv. asfalt

Delen:

Eén reactie

  1. Hallo daar, heb twee jaar alleen maar op barefoot schoenen gelopen en mijn voeten zijn letterlijk veranderd! Ze zijn iets breder geworden. Tijdens yoga en dans heb ik beter evenwicht. Ook is er veel meer beweeglijkheid in mijn voeten. Ze zijn echt heel gelukkig zo mijn voeten! Kan zeker aanraden om een tijdlang barefoot te lopen en dan het verschil te ervaren! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen