Ga je de bergen in? Dan heb je een goede hike-uitrusting nodig. Wandelschoenen, een comfortabele broek, een kaart én natuurlijk een rugzak. Want of je nou een paar uurtjes gaat wandelen of voor een meerdaagse bergroute kiest, een tas heb je al snel nodig om te zorgen dat je veilig en verantwoord kunt bergwandelen. Waar let je op als je een hike rugzak gaat kopen?
First things first, ga niet té veel op de looks af als je een hike rugzak koopt. Ja, het is fijn als je tas bij je hippe outdooroutfit past, maar het is absoluut niet het belangrijkste. Waar je in het dagelijks leven misschien vooral fashionable voor de dag wilt komen, spelen er in de bergen heel andere zaken waar je je rugzak op uitkiest. Bijvoorbeeld comfort, volume, gemak en gewicht.
Ga ook altijd even langs in een buitensportwinkel zodat je verschillende tassen kunt passen. Je kunt ‘m daarna altijd online kopen als je dat liever wilt. Als het even kan, kies er dan een winkel met een ruim assortiment. Wij gaan altijd graag naar Bever in Houten. Het is een zogenaamd flagship store en ze hebben een enorm assortiment aan tassen. Fijn, want dan kun je goed vergelijken.
Hier moet je op letten als je een rugtas gaat kopen:
1. Pas de hike rugzak op de goede manier
Een hike rugzak zit waarschijnlijk anders op je rug dan je gewend bent. Al is het maar omdat ze, vanaf ongeveer 20-25 liter, een heupband hebben. Je doet deze rugzak ook net even anders om dan een normale tas:
- Doe de tas over je schouders met alle bandje los.
- Pas als eerste de heupband aan. Duw de tas omhoog en zorg dat de heupband op je heupbot leunt. Hiermee voorkom je dat de zware rugtas volledig op je schouders rust. Ongeveer driekwart van het gewicht in de rugtas wordt door de heupband gedragen.
- Trek de heupband aan en zorg dat deze strak (maar comfortabel) zit. Zorg dat je nog voldoende ruimte over hebt om de heupband strakker of losser te doen. Handig als je meer of minder kleding aan hebt tijdens het lopen.
- Pas nu de lengte van de schouderband aan. De banden mogen niet knellen, maar er mag ook geen (of nauwelijks) ruimte tussen je schouders en de band zitten.
- Snoer nu ook andere bandjes aan, bijvoorbeeld het kleine bandje op je borst. Met de kleine bandjes bovenop je schouderbanden kun je de rugzak iets dichter naar je toe trekken of juist meer ruimte creëren tussen je rug en je tas.
- Is de tas goed afgesteld en zit ie nog steeds lekker? Dan kan hij door naar de volgende ronde.
Knelt de tas wel bij je schouders of heb je juist veel ruimte tussen de banden en je schouders? Bij sommige tassen is de rug in hoogte te verstellen en kun je dit aanpassen. Ook zijn er soms verschillende maten beschikbaar. Check dat dus eerst even voordat je de tas afschrijft.
Probeer zo veel mogelijk tassen te testen. Dan ervaar je goed de verschillen tussen de tassen en leer je aanvoelen wat wel en niet lekker zit.
2. Ga voor comfortabel
Een hike rugzak moet op de eerste plaats lekker zitten. Je loopt er een aantal uur per dag mee rond. Iedere irritatie die je bij het passen voelt, zal tijdens een langere wandeltocht tien keer erger aanvoelen. Ieder lichaam is anders. Daarom betekent wat comfortabel zit ook voor iedereen wat anders. Ik vind het bijvoorbeeld helemaal niet fijn om een ventilatiepaneel in mijn rugzak te hebben. Dan zit er ruimte tussen je rug en de tas, waardoor je dus minder last hebt van een zweterige rug. Maar het betekent ook dat het gewicht verder van je rug afzit en dat vind ik minder fijn lopen. Wat jij prettig vindt, zul je zelf moeten ervaren. Neem dus ruim de tijd om een rugzak te testen.
Let ook op of de tas nergens schuurt of irriteert. Bijvoorbeeld schouderbanden die tegen je nek aankomen of een vervelend drukpunt in je rug.
3. Een passende prijs
De prijs van de tas is natuurlijk ook een belangrijke factor als je een tas uitkiest. Duurder is niet perse beter, het is vooral belangrijk wat jij goed vindt zitten. Dit geldt zeker als je je tas koopt bij een buitensportwinkel. Let op dat je wel appels met appels vergelijkt. Dus kijk ongeveer naar dezelfde inhoudsmaten en check of er bijvoorbeeld al een regenhoes bij de tas zit of dat je die er nog apart bij moet kopen.
4. Selectie gemaakt? Voeg gewicht toe!
Heb je uit het enorme assortiment een eerste selectie gemaakt? Dan is het tijd om de overgebleven rugzakken nog een keer te passen. Dit keer gevuld met gewicht. In de bergen loop je tenslotte ook niet met een lege rugzak rond. Geen zorgen, je hoeft niet je hele paklijst in je tas te stoppen, want in een goede winkel hebben ze zakken van verschillende formaten en gewicht die je in je tas kunt doen.

Hoeveel gewicht je toevoegt is afhankelijk van het formaat van je tas en hoeveel je ongeveer verwacht mee te nemen als je gaat hiken. Voor een grote rugzak kun je ongeveer 12-15kg aanhouden, voor een kleinere 5-10kg.

Stel je rugzak met de gewichten erin opnieuw af volgens het stappenplan bij punt 1. Je zult nu ervaren dat het gewicht inderdaad voornamelijk op je heupen rust en de schouderbanden vooral voor balans zorgen.
Handig: als je hike rugzakken gaat testen met gewicht, kun je direct ervaren hoe groot het verschil is tussen een goed verdeeld gewicht en een random ingepakte tas. Wil je meer weten over de ideale gewichtsverdeling in je rugtas? Juul schreef er eerder al een blog over.