Backpack kopen? Met deze tips vind je de perfecte rugzak!

Als je voor het eerst gaat backpacken, is er één ding dat sowieso op je to-do list staat: een backpack kopen! Maar hoe kies je nou een geschikte backpack? Een vraag waar geen eenduidig antwoord op te geven is. Om je verder te helpen, heb ik de belangrijkste punten om rekening mee te houden op een rijtje gezet in dit artikel.

Belangrijk bij een backpack kopen: ga voor kwaliteit

Ga je een backpack kopen, dan koop je die waarschijnlijk niet om slechts één keer te gebruiken. Zo wel, dan snap ik dat je hier geen fortuin aan wilt uitgeven. Alles wat je kan besparen, kan je tenslotte weer bij je budget voor je reis stoppen; erg verleidelijk! Toch wil je niet dusdanig bezuinigen op je backpack dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Stel je voor, je bent op pad en je rits scheurt uit… sta je dan! Als je zeker wilt weten dat je een kwalitatief goede backpack koopt, kan je het beste wel naar de “A-merken” kijken (Osprey, Deuter, Lowe Alpine, The North Face en Vaude zijn hier een paar voorbeelden van). Je hebt dan gegarandeerd een backpack van goede kwaliteit. En als je door die paar tientjes extra vervelende verrassingen voorkomt, is dat het wel waard toch?

Wat kost een goede backpack?

Op wat voor bedrag moet je rekenen bij een backpack kopen? Een vraag die ik vaker krijg en die ook op internet heel vaka gesteld wordt. Voor een bedrag tussen de €100,- en €250,- moet je zeker wel een degelijke tot goede backpack kunnen vinden. Hoe groter je backpack is, hoe meer accessoires en handigheidjes etc. de tas heeft, hoe hoger het bedrag op het prijskaartje zal zijn.

Backpack kopen Noorwegen

Hoe groot moet je backpack zijn?

Ook over de benodigde grootte worden veel vragen gesteld. Een grote backpack heeft meer ruimte, wat het verleidelijk maakt om hier ook optimaal gebruik van te maken. Bedenk ook dat dit allemaal gewicht is wat je mee moet sjouwen! Het hangt dus voor een groot deel van je eigen keuzes af. Maar dit is waarschijnlijk niet het antwoord waar je naar zocht. Om onszelf als voorbeeld te nemen: Britte en ik hebben vorige zomer een maand door Scandinavië getrokken met een tentje en hadden voor ruim twee weken gedroogd eten mee. Britte had een backpack van 55 liter en ik eentje van 70 liter. We hebben er toen wel een sport van gemaakt om zo min mogelijk mee te nemen. Om je wat meer handvatten te geven, kan je de volgende maten als richtlijn gebruiken (voor mannen):

40 – 60 liter60 – 80 liter80 – 100 liter
 Voor als je weinig spullen meeneemt, niet maandenlang op reis gaat en de warmte op gaat zoeken.Geschikt als je meerdere maanden gaat backpacken en je kan meenemen wat je nodig vindt. Daarnaast moet het lukken om wat ruimte over te houden voor souvenirs of andere spullen die je onderweg koopt.Dit formaat kies je als je langere expedities of kampeertochten gaat maken, dikke/warme kleding nodig hebt en je voor een groot deel afhankelijk bent van je eigen voorzieningen zoals eten wat je mee moet nemen en kampeerspullen.

Comfort op je rug: het kan kan je reis maken of kraken

Zorg dat je backpack als gegoten zit

Comfort is, naast voldoende ruimte, één van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden. Je zal je backpack vaak op je rug hebben tijdens je reis en als ie niet lekker zit kan dit na een tijdje serieus vervelend worden. Dit kan zo veel plezier wegnemen! Daarnaast is het ook slecht voor je rug en schouders. Als wij een backpack kopen, gaan we altijd naar een winkel toe in plaats van in een webshop te bestellen. Hier kan je verschillende modellen op je gemak uitproberen, ook met gewicht erin, zodat je zeker weet dat je op langere termijn niet voor pijnlijke verrassingen komt te staan. Zelf gaan we altijd naar een specialistische winkel, zoals een Bever Flagshipstore. Hier hebben ze een gigantisch assortiment, met alle soorten tassen die je maar kunt bedenken. Daarnaast heeft het personeel ook echt verstand van zaken, waardoor je geheid met een tas naar buiten loopt die precies bij jou en je reisplannen past.

Backpack kopen Triglav

Gemakkelijk in- en uitpakken

Het in- en uitpakken van je backpack kan best een gedoe zijn. Heb je net zo je best gedaan om je backpack zo praktisch mogelijk in te pakken, zul je zien dat je iets nodig hebt wat onderin je tas zit. Wat voor ons echt een eye-opener was, was dat we erachter kwamen dat er backpacks zijn die ook aan de voorkant open kunnen. Sinds we dit weten willen we echt niet anders, als je iets nodig hebt wat niet bovenin je tas zit, hoef je ‘m niet helemaal leeg te trekken en vervolgens weer zorgvuldig in te pakken.

Sommige backpacks hebben meerdere compartimenten. Handig om je tas geördend te houden of om bijvoorbeeld je vieze kleren van je schone gescheiden te houden.

Backpack kopen Schotland

Backpacks voor vrouwen

In eerste instantie zou je er misschien niet aan denken, maar er zijn speciale backpacks voor vrouwen. Eigenlijk is het heel logisch! Vrouwen hebben over het algemeen een iets kortere rug dan mannen, waardoor de rugzakken een wat korter rugvlak hebben voor een goede pasvorm. Ook zijn de schouderbanden iets anders. Deze zijn iets smaller uitgesneden om te zorgen dat het gewicht van de rugzak op de juiste plek terecht komt. Ter hoogte van de borst zijn ze juist weer iets breder. Tot slotte zijn de heupbanden iets anders. Vrouwenheupen zijn breder dan die van mannen. Het gewicht van je backpack leunt voornamelijk op je heupen, dus het is belangrijk dat de heupband goed zit. Bij vrouwenbackpacks zijn deze daarom extra soepel en flexibel. Zo zal die altijd goed meebewegen met het lichaam en tegelijkertijd het gewicht goed over je heupen blijven verdelen.

Backpack kopen Slovenië

Vergeet je dagrugzak niet

Het is altijd handig om ook een dagrugzak bij je te hebben, zodat je niet altijd met die grote tas op je rug hoeft te sjouwen wanneer je iets gaat bekijken of ondernemen. Je hebt dagrugzakjes die bijna op te vouwen zijn tot broekzakformaat, ideaal!

Backpack kopen Zweden

Heb je de juiste backpack gevonden? Tijd om ‘m in te pakken! Dit is ook een mooie gelegenheid om ‘m precies zo af te stellen zoals jij dat wilt. Hierbij is het puur een kwestie van uitproberen en aanvoelen. Bekijk dit artikel voor handige inpaktips en hoe je het gewicht het beste kan verdelen in je tas.

Succes en vooral heel veel plezier!

Delen:

24 reacties

 1. Ik ben heel blij met mijn backpack, speciaal voor vrouwen. Het maakt toch wel een verschil, qua vorm. In de winkel heb ik er wel een stuk of 10 gepast, voordat ik op degene uitkwam die ik nu heb. Een goede investering, want een backpack gaat heel lang mee.

 2. Ik ben zelf geen backpacker, maar kan me inbeelden dat je een goede research nodig hebt, zodat het zeker door alle weersomstandigheden kan en ook niet te belastend is voor je rug en schouders!

 3. Mijn dagrugzak gaat al 10 jaar mee, maar is nu wel aan vervanging toe. Als je een goede rugzak koopt, kan hij dus behoorlijk wat jaartjes mee 🙂 . Mijn backpack heb ik een jaartje of vijf, maar ik baal dat deze alleen aan de bovenkant open kan. Dat is niet echt handig. Mijn volgende backpack wordt er zeker eentje die ook een rits aan de voorzijde heeft.

  1. Haha, dat is zeker het bewijs 🙂 Ja, dat is echt zo veel handiger! Zeker met een flinke backpack lijkt datgene wat je nodig hebt altijd nét onderop te liggen!

 4. Wat een ontzettend handig artikel! Ik heb zelf een backpack van 50 liter en hij is perfect. Ik heb genoeg ruimte voor een reis van twee weken, maar ook voor een reis van twee jaar (je neemt toch hetzelfde mee). Hij draagt fijn en is best praktisch. Ik ben naar de winkel gegaan, waar ik blij mee ben, want op internet had ik eerste instantie een andere backpack gekozen die in de praktijk echt vreselijk zat.

 5. Wat een handige post! Ik heb mijn backpack nu een aantal jaren en wat fijn is, is dat hij helemaal open kan zoals een koffer 🙂 maar toch heeft ieder voordeel ook weer z’n nadeel, als we langer weggaan ook met dikkere kleding is hij stiekem toch wat aan de kleine kant!

 6. Goede tips! Ik heb een poosje geleden ook een packpack gekocht bij Bever en daar hebben ze ons ook prima geholpen. Voor mij was de tip “niet te groot” een hele goede. Ik was even vergeten dat ik alles dan ook mee moest tillen 😀

 7. Handige tips! Heel belangrijk, dat je backpack goed op je rug zit. Zelf reis ik elk jaar met een Active Leisure van 45l. Die is ideaal, ook voor een reis van 3 a 4 maanden (wassen moet je toch 😉 Mag zelfs mee als handbagage in het vliegtuig.

 8. Ik heb een backpack van 60 liter en hij is al bijna 20 jr oud! En hij heeft een rits van voren. Toen al! Ik moet zeggen dat ik mijn backpack niet vaak meer gebruik, kies nu vaker voor tas op wieltjes omdag we veel roadtrips maken.

 9. Wat een handig artikel, goeie tips! Backpacken lijkt me ontzettend leuk, maar ik twijfel wel of het echt iets voor mij is. Ik houd dit artikel in gedachten, voor mocht ik toch not eens het avontuur aan gaan.

 10. Fijne tips! Ik heb vooral dagrugzakken, en ook toen ik een week ging hiken in Noord-Italië had ik aan een dagrugzak genoeg voor eten en kleding. Nu zoek ik wel echt een grotere variant, maar ik blijf twijfelen over de grootte. Ik wil dus echt niet een té grote backpack meeslepen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen