Rondreis: met de trein door Noorwegen en Zweden

Met de trein door Scandinavië reizen, het klinkt als een geweldige ervaring en dat is het ook zeker! Zoals elke manier van reizen voor- en nadelen heeft, is dat met treinreizen door Noorwegen en Zweden net zo. Van plan om de trein te pakken om deze landen te ontdekken? Hieronder de voor- en nadelen hiervan die wellicht het overwegen waard zijn!

Treinreizen door Noorwegen en Zweden: denk om je nachtrust

Wij kozen ervoor om meerdere keren ‘s nachts met de trein te reizen. Dit was gunstiger voor het aantal reisdagen dat we hadden op ons Interrail-ticket, plus dan konden we overdag hiken of iets anders ondernemen. Met name in Zweden viel deze nachtrust flink tegen: de verlichting in de trein bleef de hele nacht aan en elk station werd luid omgeroepen door de speakers. Ondanks dat het ons niet de rust gaf waar we op gerekend hadden, hadden we nog steeds het voordeel van de beschikbare dag voor ons. Bij onze treinreis van Bodø naar Trondheim hadden we een aparte slaapcabine tot onze beschikking. Dit is een goed alternatief als je zeker wilt zijn van een goede nachtrust, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Voor zo’n cabine betaal je ongeveer hetzelfde als voor een hotelkamer. Met als voordeel natuurlijk dat je wel onderweg bent naar je volgende bestemming. Als je gaat treinreizen door Noorwegen en Zweden, houd hier dan rekening mee en plan geen heel inspannende activiteiten nadat je een nachtje in de trein hebt doorgebracht of kies voor een slaapcabine.

 

Nachttrein

Slaapcabine Noorwegen

Grote stappen snel thuis!

Spoorwegkaart Scandinavië
Bekijk de spoorwegkaart van Scandinavië

De lange afstandstreinen in Zweden en Noorwegen zijn ideaal om veel kilometers te maken. Afhankelijk van het moment waarop je wilt vertrekken of aankomen, ben je regelmatig zelfs sneller met de trein als met de auto. Zo kan je met de trein binnen 4 á 5 uur van Malmö naar Stockholm reizen, een afstand van 612 km met de auto. Wij zijn vervolgens van Stockholm naar Örnsköldsvik gegaan. Dit is met de auto 527 km en je doet er met de trein zo’n 5 á 6 uur over. 
Op sommige trajecten doet de trein er iets langer over dan de auto. Maar daar staat tegenover dat je ongelimiteerd van de omgeving kunt genieten, even je ogen dicht kunt doen als het jou uitkomt of een boek kunt lezen. Daarnaast kom je veel uitgeruster aan in vergelijking met een lange autorit.

Treinreizen in Noorwegen: (on)comfortabel

Afhankelijk van hoe je in Noorwegen reist, kan het of heel comfortabel zijn, of juist niet. Wanneer je een treinticket koopt bij een loket, automaat of via internet, krijg je automatisch een stoelnummer toegewezen. Je hebt geen stress bij het instappen over het vinden van een zitplaats en je kan zorgeloos van de geweldige omgeving genieten!

Wij kwamen achter dit systeem doordat we meerdere keren werden gewezen op het feit dat we op de stoel van andere mensen zaten. Aangezien wij met een Interrail-ticket reisden, hadden we geen vaste plekken en (waarschijnlijk) door het hoogseizoen, waren alle stoeltjes bezet. Hierdoor zaten we vaak op de grond bij de deuren, niet relaxed als je meer dan 3 uur in een trein moet zitten. Gelukkig zijn er in veel treinen restaurantcoupés mét zitgelegenheid. Je mag hier eigenlijk alleen zitten als je iets te eten of drinken koopt en daar zijn de Noren best streng in. Natuurlijk is het ook zonde van je budget als je elke keer wat te eten of drinken moet kopen in een Noorse trein. Als het kan, reserveer dan van tevoren een plek in de trein, daarmee maak je je treinreis een stuk comfortabeler!

Treinreizen is dé manier om te genieten van de indrukwekkende landschappen terwijl je van A naar B reist

Abisko

Don’t miss a thing!

Door te kiezen voor treinreizen door Noorwegen en Zweden kun je op je gemak genieten van de geweldige Scandinavische landschappen waar de trein doorheen rijdt. Eén van de mooiste trajecten, die over het 130 jaar oude spoor van Bodø naar Trondheim, hebben wij ‘s nachts afgelegd omdat het niet anders uitkwam met onze planning. Achteraf zagen we wat we hadden gemist en baalden we een beetje dat we dit stuk slapend hebben afgelegd. Een goede reden om nog een keer terug te komen naar deze regio. Je ontkomt er niet altijd aan, omdat het soms gewoon praktischer is om ‘s nachts te reizen, maar kijk van tevoren goed wat de echt mooie routes zijn en of je die overdag kunt afleggen.

 

Don't miss a thing!

Elk voordeel heeft z’n nadeel

Naast de geweldige natuur heeft Scandinavië nog een kenmerk, namelijk wisselvallig weer. We waren onderweg richting Odda, om naar Trolltunga te hiken en daar een mooi kampeerplekje te vinden, maar de weersvoorspellingen waren niet best: regen, regen en regen. We hadden geen backup-plan voor onze route, dus we moesten ter plekke kijken voor een uitwijkmogelijkheid. Hier werden we geconfronteerd met een nadeel van het comfortabele reizen per trein in Scandinavië: op de mooie plekken waar het weer goed was, kwam helemaal geen trein! Dus mocht je voor de mooie natuur buiten de bewoonde wereld naar Scandinavië gaan, wees dan flexibel. Je zult misschien af en toe een auto moeten huren of met de bus moeten gaan om op bepaalde plekken te komen.

 

Treinreizen door Noorwegen en Zweden is een onvergetelijke ervaring, je ziet prachtige landschappen en je kunt echt snel van A naar B. Tegelijkertijd beperk je jezelf ook door het relatief beperkte spoornetwerk van Scandinavië, maar met wat creativiteit kun je nog steeds op geweldig mooie plekken terecht komen!

 

Rondreizen met de trein heeft zo haar charmes, maar of we een volgende keer weer voor de trein kiezen is nog maar de vraag… Marcella gaf me met haar blog met 9 tips voor rondreizen in ieder geval weer genoeg inspiratie voor een volgende rondreis!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen