11 tips als je wilt meedoen aan de Fjällräven Classic

In augustus deden Juul en ik voor het eerst mee aan de Fjällräven Classic. Een tocht van 110 km door de Zweedse natuur, waarbij je alles wat je onderweg nodig hebt in je backpack moet meenemen. Onderweg kampeer je op de meest afgelegen plekken en maak je je eigen maaltijden klaar. Een geweldige ervaring! Wil je meedoen aan de Fjällräven Classic of twijfel je nog? Dan zijn deze tips handig om in je achterhoofd te houden.

Meedoen aan een georganiseerde wandeltocht was voor ons best een beetje spannend. Beiden hadden we nog nooit meegedaan aan zo’n wedstrijd (ja, dat is de Classic officieel wel) en we hadden dan ook geen idee wat we konden verwachten. Deze tips helpen je op weg om volgend jaar goed voorbereid aan de start te staan.

1. Wees er op tijd bij!

Om maar meteen bij het begin te beginnen: hou de kaartverkoop goed in de gaten! De kaartjes voor de Fjällräven Classic gaan begin januari in de verkoop en gaan de afgelopen jaren als warme broodjes over de toonbank. Binnen een dag of twee zijn de startbewijzen uitverkocht.

Ben je te laat voor de officiële verkoop? Je hebt nog steeds kans om een kaartje te bemachtigen! Via de Facebookgroep van de Zweedse Classic bieden mensen die toch niet kunnen of willen meedoen hun kaartje aan.

2. Zorg voor een gunstige starttijd

Als het even kan, zorg dan dat je een kaartje bemachtigt van een startgroep die om negen uur ‘s ochtends vertrekt. Wij vertrokken nu om vier uur ‘s middags en dan is je eerste dag gelijk al erg kort (tenzij je natuurlijk tot ‘s avonds laat door wilt lopen). Het is geen mega big deal, maar wel lekkerder om in het juiste loopritme te komen.

3. Meedoen aan de Fjällräven Classic = veel oefenen

Hoewel het wandelpad van de Classic bij lange na niet het moeilijkste langeafstandspad ter wereld is, is een goede voorbereiding onmisbaar. Een groot deel van de tocht voert namelijk door onherbergzaam gebied zonder ook maar een spoortje bereik. ‘Even’ omkeren of opgepikt worden is dus geen optie. Toch hoef je geen ervaren bergsporter te zijn om de 110 kilometer uit te lopen. Wat wél verstandig is om van tevoren te oefenen met het lopen met een zware rugtas.

Daarvoor hoef je echt niet meteen een week de wildernis in te trekken, maar kun je ook prima in de buurt blijven. Zo liepen wij ter voorbereiding onder andere het Voetstappenpad, een route van 26 kilometer om onze woonplaats Hilversum. Makkelijk te bereiken dus en gelijk een mooie training mét rugzak.

Fjällräven Classic voorbereiden

4. Zorg voor een goede basisconditie

Zo’n wandeltocht wordt een stuk gemakkelijker als je een beetje een goede conditie hebt. Geen zorgen, dat betekent niet dat je vanaf nu elke dag naar de sportschool moet. Maar ga eens wat vaker stukken lopen (vooral ook zonder rugzak!) of fietsen.

Tijdens de Classic krijgen je knieën en heupen het ook zwaar te verduren. Om sterkere gewrichten sterker te maken, ontkom je dus niet helemaal aan de sportschool. Vraag een sportinstructeur eens om specifieke oefeningen ter voorbereiding op een lange wandeltocht met een zware rugzak.

5. Beperk het aantal spullen dat je meeneemt

Zoals gezegd, alles wat je mee wilt nemen tijdens de meerdaagse hike, zul je zelf in je rugtas mee moeten nemen. Grote kans trouwens dat je denkt dat je veel meer spullen nodig hebt dan daadwerkelijk het geval is. Douchen kun je niet onderweg, dus dat scheelt al een hoop gewicht. En met laagjes kleding kom je een heel eind, dus meer dan één of twee t-shirts heb je niet nodig. Fjällräven heeft op haar website een checklist staan met items die zij aanraden om in ieder geval mee te nemen. Een aantal van die items is zelfs verplicht.

Extra handig! We maakten zelf ook een paklijst voor een meerdaagse hike! Lees eerst even de handige tips in dit artikel of download ‘m direct via de afbeelding hieronder.

Gratis paklijst voor je wandelvakantie!

6. Kies voor lichtgewicht items

Van de spullen die je wél meeneemt, wil je natuurlijk het liefst dat ze zo licht mogelijk zijn. Dat begint eigenlijk al met je backpack. Hoe meer volume de tas aankan, hoe zwaarder hij over het algemeen leeg al is. Dus kies niet voor de grootste backpack om maar voldoende ruimte te hebben. Kijk echt naar het formaat dat je nodig hebt. Voor deze tocht had ik een tas van 55 liter en Juul een tas van 75 liter, maar ik heb ook mensen gezien die met veel kleinere tassen liepen. Het heeft dus ook te maken met hoeveel comfort je wilt tijdens het lopen. Ik wil bijvoorbeeld wel lekker kunnen slapen, anders kan ik al voorspellen dat het lopen niet heel lekker gaat de volgende dag.

Natte voeten tijdens de Classic

Maar gewicht besparen is soms nog best lastig en lichtgewicht buitensport spullen zijn behoorlijk prijzig! Als je niet vaak gaat hiken, probeer dan zo veel mogelijk spullen te lenen. Het enige wat écht niet mag ontbreken, is een goede (lichtgewicht) tent en een warme slaapzak. Met het laatste zijn wij tijdens de tocht van afgelopen jaar in de fout gegaan. Onze slaapzak had een comforttemperatuur tot 8 graden, dus toen het ging vriezen hadden we daar niet genoeg aan… Kijk dus goed naar de weersvoorspelling en hou er rekening mee dat het ‘s nachts behoorlijk koud kan worden.

Tips nodig bij de aanschaf van nieuwe spullen?

7. Boek op tijd je trein- of vliegtickets

Met ruim 2000 man die naar het noorden van Zweden wil, kun je er maar beter op tijd bij zijn met het boeken van je trein- of vliegtickets. Met de auto kan natuurlijk ook, maar hou er rekening mee dat het ruim 2600 kilometer is vanaf Utrecht. In Kiruna, het verzamelpunt van de Classic, is een vliegveld waar in ieder geval één keer per dag een vliegtuig vanaf Stockholm landt. Je hoeft trouwens niet te wachten tot de tickets goedkoper worden, want dat gebeurt eigenlijk niet of nauwelijks. Vind je tickets voor onder de 150 euro pp dan zou ik direct boeken!

Check direct de prijs van de vluchten:

Met de trein vanaf Nederland naar Kiruna is ook een optie, maar ook hier geldt: je bent wel eventjes onderweg! Wij reisden in 2016 met een interrailticket door Scandinavië en vanuit Nederland ben je al snel zo’n 24 uur onderweg om in Stockholm te komen. Vanaf daar kun je met de nachttrein rechtstreeks naar Kiruna. Die rit kost je zo’n 15 uur. Dan kun je natuurlijk wél mooi een weekendje Stockholm aan je reis vastplakken!

Reisdeal Stockholm 1

Zorg trouwens dat je wel ongeveer een dag voordat je start in Kiruna bent! Afgelopen jaar hoorden we dat er een vlucht vanaf Stockholm was geannuleerd, waardoor meerdere mensen hun starttijd niet konden halen…

8. Oefen met het inpakken van je rugzak

Net als dat je moet oefenen met het lopen met een zware rugzak, is het minstens net zo verstandig om te oefenen met het inpakken van je backpack. Zeker als je geen ervaren hiker bent, is het handig als je even een paar trucjes kent waardoor je tas een stuk prettiger aanvoelt op je rug. Zo is het verstandig om de zwaarste spullen dichtbij je rug te stoppen en geen spullen aan de buitenkant van je tas te laten bungelen. Even een paar keer proef inpakken scheelt je een hoop gedoe onderweg! Bovendien kun je op deze manier direct uitproberen of alles in je rugzak past en of je ‘m dan nog kunt tillen.

Meer tips voor het inpakken van je rugzak?

9. Maak een globale planning

De route van de Classic is ieder jaar hetzelfde en dat maakt het redelijk makkelijk om van tevoren een globaal plan te maken. Bepaal hoeveel kilometer je ongeveer op een dag wilt lopen en waar je aan het eind van de dag je tentje wilt opzetten. Hierdoor zorg je dat je tijdens het lopen een doel voor ogen hebt. Er gaan namelijk écht momenten zijn dat je het allemaal even niet meer zo ziet zitten en het liefst meteen je tentje wilt opzetten. Heb je dan een afstand in je hoofd voor die dag, dan kan dat nét even die extra motivatie zijn die je nodig hebt om je doel te halen.

Op de finish van de Fjällräven Classic

10. Maak géén gebruik van de bus

Fjällräven heeft tijdens de Classic veel zaken ontzettend goed geregeld en veel dingen zijn ook bij de ticketprijs inbegrepen. Waar je ter plekke nog wél voor moet betalen, zijn buskaartjes als je vanaf de finish in Abisko terug wilt naar Kiruna. Geen probleem zou je zeggen, behalve dat ze voor die kaartjes omgerekend zo’n 20 euro per persoon vroegen! En dat terwijl je met de trein voor 5 euro per persoon in Kiruna bent…

Dus wil je terug naar Kiruna, koop dan lekker treinkaartjes en geniet onderweg van een mooi stukje Zweden.

11. Boek een accommodatie voor ná de Classic

Ben je gefinisht? Dan is het heerlijk om even één of twee nachtjes tot rust te komen in een goed hotel. Althans, dat vonden wij 😉 Het is een beetje lastig, want hoe weet je wanneer je klaar bent? Met die globale planning kom je al een heel eind en ná de Classic is er over het algemeen ook wel weer voldoende accommodatie beschikbaar in Kiruna. Maak niet de fout om in Abisko te blijven, want daar betaal je natuurlijk de hoofdprijs voor een overnachting. Wij betaalden 160 euro voor twee bedden in een gedeelde kamer…

Na de finish hadden wij nog twee overnachtingen in Hotel Arctic Eden in Kiruna. En die fijne bedden en het heerlijke ontbijt waren meer dan welkom na een paar dagen afzien! En als je daar toch bent, kan ik ook Stejk Street Food aan de andere kant van de straat aanbevelen. Het is niet meer dan een simpele kar met een tipi-tent, maar ze maken er fan-tas-tische burgers en de eigenaar is hartstikke gezellig! Kiruna zelf is trouwens niet echt een spectaculaire stad in de zomer, dus je moet jezelf wel een beetje kunnen vermaken.

Lees verder:

Is meedoen aan de Fjällräven Classic iets waar jij over nadenkt? Heb je nog vragen? Deel ze in de comments!

—————

DisclaimerDit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets aanschaft via deze links. Geen zorgen, je betaalt hiervoor niets extra’s!

Delen:

2 reacties

  1. Leuk om te lezen over deze tocht. Ik vroeg me wel een aantal dingen af. Hoe hebben jullie het gedaan met eten? Wij drogen vaak ons eten voor een meerdaagse tocht. Hebben jullie dat ook gedaan of hebben jullie eten in het bos gezocht of gevist oid? En hoe lang hebben jullie er over gedaan en klopte dat met de planning??

    dank alvast

  2. Hi Linda,

    Goed om te horen dat je wat aan dit artikel hebt gehad! Lees ook zeker dit artikel even: http://dutchiesoutside.nl/fjallraven-classic-avontuur-zweedse-wildernis/ Daarin beschrijf ik de Classic meer van dag tot dag en lees je ook de antwoorden op veel van je vragen. Normaal gesproken drogen wij ook ons eigen eten, maar voor de Classic is dit niet nodig, omdat Fjällräven voor gedroogde maaltijden zorgt. Je moet deze wel zelf meenemen in je rugzak, maar je kunt op een aantal checkpoints ook weer je voorraad bijvullen. Onze ervaring was wel dat je veel meer eet dan tijdens een gewone meerdaagse hike, omdat je toch een hoger tempo aanhoudt. Over de tocht deden wij zelf 91 uur, in 5 dagen (mede door onze ongunstige starttijd van 16.00u). We hadden op een dagje langer gerekend, maar soms zit je lekker in een flow. Daar moet je trouwens niet altijd aan toegeven, want daar zijn je voeten de volgende dag minder blij mee 😉

    Ga je zelf ook meedoen met de Fjällräven Classic?
    Laat het me gerust weten als je nog meer vragen hebt!

    Britte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen