Vlieg zo gunstig mogelijk met deze zoektips!

Iedereen is gek op goedkope tickets en vluchten die goed aansluiten bij de wensen van je reis, toch? Maar het vinden van die tickets kan nog een behoorlijke klus zijn! Met de ITA Matrix kan je je zoekopdrachten tot in detail naar jouw wens invullen. De mogelijkheden om te zorgen dat je zo gunstig mogelijk kunt vliegen, zijn bijna eindeloos. In mijn vorige artikelen heb ik al geschreven over de basisfuncties van de ITA Matrix en hoe je geavanceerd kunt zoeken om je zoekopdracht optimaal aan te laten sluiten bij de wensen voor jouw vlucht. In dit derde en laatste artikel over de ITA Matrix, kijken we naar de laatste handige functies om de puntjes op de i te zetten voor jouw optimale zoekopdracht.

De kalenderfunctie: ideaal als je flexibel bent

Een gunstige vlucht zoeken met behulp van de kalenderfunctie is ideaal wanneer je flexibel bent in je vertrekdatum en een dagje eerder of later vertrekken geen probleem is. Je kunt ervoor kiezen om op een exacte datum te zoeken, of om de matrix naar de goedkoopste vluchten te laten zoeken. Hiervoor klik je op See calendar of lowest fares. Vervolgens voer je de eerst mogelijke vertrekdatum in en in het geval van een retourvlucht vul je in hoe lang je reis duurt. Dit kan een specifiek aantal dagen zijn, maar je kunt het ook flexibel houden. In het onderstaande voorbeeld willen we bijvoorbeeld tussen de drie en vijf dagen naar Budapest.

 

Flexibel vliegen door te zoeken met met kalenderfunctie

 

In je resultaten krijg je vervolgens een kalender te zien waarin bij iedere dag de goedkoopste prijs van die dag als vertrekdatum staat. Als je de duur van je reis flexibel hebt gehouden en in plaats van een vast aantal dagen een bereik hebt ingevuld, krijg je als je met je muis over de verschillende dagen de prijzen te zien afhankelijk van de duur van je reis. Ideaal als je op zoek bent naar een weekend of een midweekje weg, waar de ticketprijzen erg afhankelijk kunnen zijn van de duur van je verblijf en de datum waarop je vliegt.

Kalenderfunctie

One-way en Multi-city

Zoeken naar One-way en Multi-city vluchten werkt voor een groot deel hetzelfde als zoeken naar Round trips, waar ik eerder over heb geschreven in het artikel over de basis van de ITA Matrix en het daaropvolgende artikel over geavanceerde zoekfuncties. Het enige wat anders is, is dat je dit allemaal alleen toepast in het departure veld. Je bent namelijk toch niet van plan terug te komen op hetzelfde vliegveld.

One-way vluchten spreken voor zich, toch? Je boekt een ticket van A naar B, zonder een retour- of vervolgticket te hebben. Met de Multi-city functie zoek je eigenlijk gewoon naar meerdere One-way vluchten, die zo gunstig mogelijk aan elkaar worden geplakt op basis van de eisen die je invoert.

Een Multi-city zoekopdracht kan een uitkomst zijn wanneer je bijvoorbeeld vanuit Azië terugvliegt naar Europa, maar onderweg nog één of meerdere plekken wilt bezoeken. Meerdere One-way tickets boeken kan duurder zijn dan al je vluchten tegelijkertijd. In de matrix kan je tot zes vluchten toevoegen aan je Multi-city zoekopdracht. Het kan wel zo zijn dat je nog extra tussenstops hebt op bepaalde verbindingen.

Eerdere zoekopdrachten terugzien

Als je al eerder zoekopdrachten hebt gedaan met de matrix en hier later op terug wilt komen, kun je deze terugvinden boven het departure zoekveld. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn tijdens het oriënteren op vluchten, als je wilt vergelijken, of wanneer je de knoop hebt doorgehakt en terug wilt naar de zoekopdracht die je uiteindelijk wilt gaan boeken.

Zoekopdracht terugzien

Zoeken naar omliggende luchthavens

In plaats van een hele lijst met luchthavens in te voeren zoals bij de geavanceerde zoekopties, kan je er ook voor kiezen om omliggende luchthavens te betrekken bij je zoekopdracht om eventueel naartoe te vliegen. Door op nearby te klikken, naast je vertrek- of aankomstluchthaven, kan je aangeven in welke straal (in miles) je wilt zoeken naar alternatieve luchthavens. Vaak gaat dit om kleinere luchthavens waar minder vaak of geen internationale vluchten landen. Het hangt dus af van je vluchtvoorkeuren die je hebt ingevoerd of er resultaten gevonden worden naar deze alternatieve luchthavens.

 

Naar omliggende luchthavens zoeken

Miles sparen

Voor mensen die regelmatig vliegen, kan het interessant zijn om miles te sparen waarmee je kans maakt op bepaalde privileges. Hiervoor kan het handig zijn om een goedkope vlucht te boeken die een lange afstand aflegt, om meer frequent flyer miles te sparen. In je zoekresultaten kun je hier ook op sorteren. Je kunt de volgorde van je resultaten aanpassen door op price te klikken en vervolgens op Show price per mile. Je krijgt nu nog steeds de ticketprijs te zien, maar je resultaten zijn nu gesorteerd op de prijs per mijl, die onder de ticketprijs staat.

Dit moet je overigens wel met een korreltje zout nemen, want als je met meerdere luchtvaartmaatschappijen vliegt om op je bestemming te komen, ben je afhankelijk van het milesbeleid van de luchtvaartmaatschappijen. Die kunnen onderling wel verschillen.

Miles sparen

Flexibeler vliegen door over te stappen op een ander vliegveld

In het onderste gedeelte van het zoekveld, vind je nog een paar opties die je kunt selecteren wanneer je flexibeler of minder flexibel wilt zijn met het vliegen. De optie Allow airport changes staat als het goed is automatisch aangevinkt. Dit werkt wanneer je in je zoekopdrachten al meerdere luchthavens hebt ingevoerd, of wanneer je, in plaats van naar een specifieke luchthaven, zoekt naar een stad. Als je zoekt naar een stad, zoekt de matrix automatisch naar alle luchthavens vanuit waar je daar naartoe kunt vliegen.

 

Overstappen op een ander vliegveld

 

Door deze optie aan te laten, geef je je zoekopdracht de mogelijkheid om aan te komen op luchthaven A en vervolgens weer te vertrekken vanaf luchthaven B. Of om tijdens je vlucht een overstap te hebben waarbij je van luchthaven wisselt. In sommige grote steden, zoals New York bijvoorbeeld, kan dit je veel meer zoekresultaten opleveren. De luchthavens zijn daar allemaal goed bereikbaar. Daarnaast kan je het bewust meenemen in je zoekopdracht omdat je toch aan het touren bent en je nog wat sightseeing wilt doen. Natuurlijk hebben lang niet alle steden meerdere luchthavens, waardoor deze optie niet altijd iets toevoegt aan je zoekopdracht.

Als je wilt aankomen en vertrekken van hetzelfde vliegveld, is het verstandig om het vinkje te verwijderen. Bijvoorbeeld wanneer je in een hotel op de luchthaven wilt slapen.

Volgeboekte vluchten meenemen in je zoekresultaten

Voordat je een vlucht boekt, oriënteer je je meestal op de vluchtroutes, vertrek- en/of aankomsttijden, of wat jij ook maar belangrijk vindt bij het vliegen. Bij veel zoekmachines krijg je alleen de vluchten te zien met beschikbare stoelen. Logisch, daar kunnen ze tenslotte geld aan verdienen. Tijdens je oriëntatie kan je hierdoor wel het één en ander aan informatie missen. Wat maakt jou het uit of een vlucht vol is of niet? Je wilt alleen maar de mogelijkheden zien. 

In de matrix staat onder het vinkje Allow airport changes waar we het net over hadden, ook de optie Only show flights and prizes with available seats. Deze kan je uitzetten wanneer dit je niet uitmaakt. En dat een vlucht nu volgeboekt is, betekent ten slotte niet dat die vol blijft! Iemand kan zijn vlucht altijd annuleren. Dus zie je hier een interessante vlucht tussen, maar is deze vol? Je weet nu in ieder geval wel welke vlucht je in de gaten moet houden, die je anders misschien niet had gevonden.

Bekijk de prijzen in een voor jou vertrouwde valuta

Tot slot wil ik de optie om je prijzen in een door jou gekozen valuta in je zoekresultaten te krijgen nog even doornemen. De matrix laat standaard de valuta zien van je vertreklocatie. Je kan dit natuurlijk omrekenen via Google of met een app, maar je kunt ook, in het tweede veld boven de zoekknop, invullen in welke valuta je je zoekresultaten wilt zien.

SKYSCANNER

Zoals ik in het artikel met met de basis van de ITA-Matrix en de geavanceerde zoekfuncties al eeder aangaf, is er nog veel meer mogelijk met de ITA-Matrix en moet je er wel even de tijd voor nemen om er handig mee te worden. Daarnaast zul je je gevonden ticket terug moeten vinden op een site als Skyscanner waar je de tickets kunt boeken. Maar als je jezelf er een beetje wegwijs in hebt gemaakt, kan je er flink voordeel uit halen!

Ben je al bekend met de ITA-Matrix en heb je aanvullende tips? Laat het vooral weten!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen