Het blijft een hersenkraker, je handbagage inpakken. Want wat mag mee in je handbagage en wat niet? En als je ruimbagage nét te zwaar blijkt te zijn, wat kan je zonder problemen nog bij je handbagage proppen? Het is een behoorlijke waslijst aan regels en wij zien meer dan eens door de bomen het bos niet meer. Dus, wat mag mee in je handbagage? Hieronder vind je de belangrijkste regels op een rijtje!
First of all: de 100 ml regel!
Rondom het meenemen van vloeistoffen in handbagage lijkt nog altijd veel onduidelijkheid te zijn. We zien regelmatig mensen die last-minute nog hun vloeistoffen in hersluitbare plastic zakjes moeten doen, of een heftige discussie voeren omdat ze bepaalde vloeistoffen moeten achterlaten.Wat mag mee in je handbagage? De regel is eigenlijk heel simpel: je mag vloeistoffen meenemen in je handbagage, zolang het in verpakkingen van maximaal 100 ml zit. Per persoon mag je 1 liter meenemen, dus maximaal 10 verpakkingen. Deze moet je in een doorzichtige hersluitbare plastic zak stoppen. Zowel lege flesjes van 100 ml kan je van tevoren gewoon bij de drogist kopen. Daar kun je ook terecht voor allerlei handige producten in reisformaat; van shampoo tot scheerschuim en van deodorant tot lenzenvloeistof. De plastic zakjes delen ze vaak uit bij de douane, maar kan je ook gewoon even in de supermarkt halen. Hiermee voorkom je onnodige stress op het vliegveld en zorgt ervoor dat je zo snel en relaxed mogelijk aan de andere kant van de douane bent!
Let op, de verpakking van de vloeistof die je meeneemt mag maximaal 100 ml zijn. Dus heb je een douchegel in een verpakking van 200 ml waar nog maar een derde inzit, mag dit toch niet mee.
Mag je scheerapparaat mee in je handbagage?
Een scheerapparaat is geen probleem in je handbagage. Je zou denken dat de mesjes die erin zitten verboden zijn, maar omdat deze helemaal beschermd worden door de behuizing, wordt er niet moeilijk gedaan om scheerapparaten en mag je deze gewoon meenemen. Losse scheermesjes zijn geen goed plan om mee te nemen. Deze moet je sowieso inleveren, maar ik denk dat dit geen verrassing voor je zal zijn toch?
Een nagelschaartje mee, is dat gevaarlijk?
Nagelschaartjes vallen onder “puntige of scherpe voorwerpen waarmee letsel kan worden toegebracht”. Toch verschilt het per luchtvaartmaatschappij of ze dit toestaan in je handbagage of niet. Ik raad je aan om gewoon lekker op safe te gaan. Mocht je er uiteindelijk toch eentje nodig hebben, kan je die altijd nog aanschaffen voor een paar euro.
Wat mag mee in je handbagage: make-up?
Make-up valt onder de vloeistofregel. Hoe onlogisch het misschien ook klinkt, maar ook niet-vloeibare make-up zoals mascara, oogschaduw en lippenstift vallen hieronder. Je mag het dus wel meenemen, maar stop het van tevoren in de hersluitbare plastic zak met je overige vloeistoffen.
De regel voor vloeistof in een notendop: maximaal 10 verpakkingen van 100 ml
Hoe zit het met eten in m’n handbagage?
Eten is over het algemeen geen probleem om mee te nemen in je handbagage. Zolang het maar geen dierlijke producten bevat zoals melk of vlees. Neem dus gerust wat lekkers te snacken mee voor tijdens je vlucht. Wil je nog even je slag slaan in de taxfree winkels? Alles wat je hier koopt mag je meenemen in je handbagage. Zorg wel dat je de kassabon bewaart en dat het in een verzegelde tas zit om te voorkomen dat je nauwelijks tot geen plezier heb van je aankoop. Zo dachten wij voor m’n broertje die in Barcelona woont nog even snel een pot pindakaas te kopen, en deden die los in onze handbagage, helaas…
Babyvoeding
Wat mag mee in je handbagage als je een baby hebt? Met een klein kindje heb je natuurlijk nét iets meer nodig dan de gemiddelde reiziger. Babyvoeding bijvoorbeeld! Babyvoeding voor kinderen tot 1,5 jaar oud mag je gerust meenemen in je handbagage. Het kan wel zijn dat je wordt gevraagd om één of meerdere potjes babyvoeding open te maken om te controleren of er daadwerkelijk gepureerde broccoli in zit. Heb je opvolgmelk dat je met water moet mengen? Dan is het handig om van tevoren na te gaan of er in het vliegtuig water voor je gekookt kan worden. Dat scheelt een hoop gedoe met zelf heet water meenemen.
Medicatie
Heb je noodzakelijke medicatie? Dan mag je dit gewoon meenemen in je handbagage. Zorg wel dat je hiervoor een doktersverklaring bij je hebt. Mocht je vragen krijgen, kan je deze verklaring overhandigen en is er niks aan de hand.
Een föhn in je handbagage: mag dat?
Voor degenen die niet zonder föhn, stijl- of krultang kunnen: don’t worry! Het mag allemaal gewoon mee in je handbagage.
Mag m’n laptop in m’n handbagage?
Je mag je laptop gewoon meenemen. Zorg er wel voor dat deze niet helemaal onderin je handbagage zit! Bij de veiligheidscontrole moet je ‘m namelijk uit je tas halen en in een aparte bak stoppen voor de scan. In de VS vragen ze je soms of je je laptop aan wilt zetten. Zo kunnen ze controleren of hij het echt doet en het niet stiekem iets anders is.
Batterij bijna leeg? Neem gerust je powerbank mee
Superhandig, een powerbank! Zo zit je bijna nooit met een lege batterij. Maar wat mag mee in je handbagage? Helaas zijn de regels wat betreft powerbanks wel streng op de luchthavens. Powerbanks bestaan uit lithium batterijen en bij sommige luchtvaartmaatschappijen mogen lithium batterijen niet mee in de handbagage. KLM is één van de luchtvaartmaatschappijen waarbij je ze wel mee mag nemen, mits de batterij maximaal 160 Wh bevat. Dus heb je een powerbank die je mee wilt nemen? Controleer van tevoren bij je luchtvaartmaatschappij wat de regels rondom lithium batterijen zijn. Zonde als je ‘m achter moet laten!
Een drone, handbagage of ruimbagage?
Als je net als wij een drone hebt, wil je die waarschijnlijk wel meenemen op reis om te gekke beelden te schieten, en terecht! Ze werken net als powerbanks op lithium batterijen. Hier gelden dus dezelfde regels voor. Wij nemen binnenkort onze eigen drone voor het eerst mee in onze handbagage. We vliegen met Transavia, en de drone, inclusief batterijen mag gewoon mee in onze handbagage. De batterijen mogen alleen niet meer dan 160 kWh bevatten, moeten los van de drone verpakt worden en de polen moeten afgeplakt worden. Hou wel rekening met de maximale afmetingen en gewicht van je handbagage! Een drone neemt over het algemeen wel wat ruimte in. Kijk van tevoren dus goed naar het maximaal toegestane gewicht en formaat van de handbagage bij je luchtvaartmaatschappij.
Kampeerspullen: wat mag wel en wat mag niet?
Wat mag mee in je handbagage als je gaat kamperen? Trek je er met de tent op uit, dan heb je nou eenmaal meer spullen nodig dan wanneer je naar een verzorgde accomodatie gaat. Als we gaan kamperen hebben we bijvoorbeeld altijd een paar messen en aanstekers mee en we koken op gastankjes. Gastankjes mogen sowieso niet mee, ook niet in je ruimbagage, maar het opzetstukje voor de brander mag wel gewoon in je handbagage. Als je kampeerspullen mee hebt, controleer dan goed of je niet per ongeluk nog een mes, aansteker of iets anders scherps of licht ontvlambaars in je tas hebt zitten! Veiligheidslucifers kunnen een alternatief zijn voor je aansteker en mogen wel gewoon in je handbagage.

De absolute don’ts in je handbagage
Wil je geen onnodig gedoe bij de veiligheidscontrole en gewoon lekker zonder stress je reis starten? Neem voor vertrek dit lijstje met spullen die sowieso niet in je handbagage mogen nog even door. De meeste zijn waarschijnlijk vanzelfsprekend voor je, maar voorkomen is nog altijd beter dan dan genezen toch? Vergeet ook niet het toegestane gewicht en de afmetingen van je handbagage te checken!
- Vuurwapens en onderdelen van vuurwapens, zoals (start)pistolen, revolvers, stunguns, laserwapens en (jacht)geweren, maar ook speelgoedgeweren of imitatiegeweren die voor echte wapens kunnen worden aangezien
- (Kruis)bogen, katapulten, pijlen en harpoen- en speergeweren
- Chemische stoffen, gassen en sprays, zoals pepperspray en traangas (dit geldt niet voor deodorant)
- Scheermessen, scharen, zwaarden, breekijzers, (elektrische) boren, zagen, schiethamers of ander gereedschap met een blad van meer dan 6 cm
- Stompe voorwerpen waarmee letsel kan worden toegebracht, zoals honkbal- en softbalknuppels en vechtsportmateriaal
- Explosieven en brandgevaarlijke stoffen, zoals aanstekers, vuurwerk, dynamiet of buskruit
Als je meer informatie wilt over wat wel en niet mag qua bagage, dan is de Douane reizen app van de Belastingdienst erg handig! Deze is te downloaden in de App Store en de Google Play Store.
Bagage ingecheckt en ben je zonder problemen door de douane gekomen? Dan is het wachten tot vertrek. Wil je in deze tijd nog even werken, je social media bijwerken of nog even een aflevering van je serie op Netflix kijken? Lees hoe je overal ter wereld op alle vliegvelden gratis gebruik van Wi-Fi kan maken!
—————
Bron: Skyscanner
Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets aanschaft via deze links. Geen zorgen, je betaalt hiervoor niets extra’s!
31 reacties
Ik wist dus echt niet dat make-up onder de vloeistoffen regel valt. Weer iets geleerd 😉 Superfijn dat je de drone mee mag nemen, die zou ik echt niet in mijn ruimbagage doen!
Nee dan zou ik ook een stuk minder rustig in m’n stoel zitten! Het is maar de vraag hoe streng ze zijn met make-up. Ik heb het idee dat het, ondanks de vaste regels, per vliegveld en per persoon verschilt hoe moeilijk erover wordt gedaan :-/
Alhoewel jouw regels ongetwijfeld kloppen, werkt het in de praktijk anders. Ik heb namelijk een make-up tasje waar alles in zit (van mascara tot lippenbalsem, een pincet en een flesje parfum) en die doe ik nooit in het zakje en wordt er ook nooit uit gehaald. Ik vind het soms irritant dat er niet overal dezelfde regels gelden, maar okee … de dag dat ik weer gewoon een flesje water mag meenemen wordt er eentje om in te lijsten 😉
Ja wij hebben ook al meerdere keren ervaren dat de praktijk meer dan eens afwijkt van de officiële regels. Zo werd mij een keer gevraagd mijn slaapzak onder uit mijn backpack te pakken en deze helemaal open te ritsen, maar de twee aanstekers die we per ongeluk in onze tassen hadden zitten waren geen probleem :-/ Niet eenduidig handelen maakt het er ook niet duidelijk op voor passagiers…Ik heb geprobeerd de regels op een rijtje te zetten zodat je in ieder geval safe zit 🙂 En dat flesje water…ik denk dat die dag nog ver weg is, of een bijzondere uitzondering zal zijn 😉
Het blijft altijd een gedoe he? Die handbagage. Ik vind het vooral lastig om binnen het gewicht te blijven omdat ik vaak (veel) camera spullen bij me heb.
Haha ja dat kan ik me voorstellen! Wij hebben tot nu toe nog niet voor die uitdaging gestaan, maar de laatste tijd hebben we aardig wat aangeschaft en over twee weken willen we met alleen handbagage het vliegtuig in stappen…ik ben benieuwd!
Handige informatie om zo alles op een rijtje te zien! Toch merk ik dat het per luchthaven ook ontzettend verschilt. Op Schiphol kon ik zo mijn deodorant meenemen, maar in Engeland werd daar toch moeilijker over gedaan. Het blijft voor mij in ieder geval altijd een punt wat veel stress oplevert.
Ja dat herkennen wij ook helaas, ondanks dat de regels internationaal gelden. Wij gaan altijd maar gewoon op safe, zo worden we er vanzelf handiger en en komen we niet voor verrassingen te staan 🙂
Ik denk dat de powerbank in de toekomst wel eens verboden gaat worden. Er hangen zoveel gevaren aan lithium batterijen. Gelukkig is het nog niet zo. Handig stuk Juul!
De powerbank zal ik geen problemen mee hebben, maar als ze lithium batterijen helemaal gaan verbieden in handbagage zou dat wel flink balen zijn!
Wat een handig overzicht! Het blijft altijd weer een gedoe met die handbageregels. Ik had laatst toen we naar Maleisië vlogen dat mijn powerbank niet in mijn ruimbagage mocht. Bij het inchecken vroegen ze of ik uit mijn backpack wilde halen en in mijn handbage wilde stoppen. Had echt geen idee dat dat niet mocht!
Oh ik wist niet dat een powerbank überhaupt niet bij je ruimbagage mocht!
Leuk artikel 🙂
Wat betreft de laptop/camera hebben veel airlines (behalve de absolute budgetairlines) de regel dat je nog 1 tas met een laptop of met een camera los – dus naast de handbagage – mee aan boord mag nemen. Scheelt vaak enorm, vooral als je net als ik met een enorme tas lenzen etc reist.
Wat betreft lipo’s voldoet een LiPo Safety Bag ook prima. Sowieso je Drone batterijen daar voortaan in doen. En inderdaad, altijd in handbagage, nooit in het ruim. Powerbanks moeten tzt wellicht ook in safety bags. Ik heb mijn dronebatterijen er altijd in, ben meerdere keren gecontroleerd en het was altijd in orde.
Ilya
Handige aanvulling, dankjewel! 😀
Ik heb al meerdere keren een nagelvijl in mn handbagage gehad, en die is er maar één keer uitgehaald. Met aanstekers precies hetzelfde. Die heb ik er ook geregeld in gehad, maar zijn er nog nooit uitgehaald.
Ja erg herkenbaar. Officieel mag het niet, maar in de praktijk blijkt het toch nog wel eens anders te zijn. Aan de ene kant relaxed, aan de andere kant weet je op deze manier nooit waar je nou echt aan toe bent
Altijd handig, zo’n overzicht. De afgelopen keren heb ik met alleen handbagage gereisd. Dan leer je het wel snel, maar er word op verschillende luchthavens nog wel eens anders omgegaan met de regels.
Ja klopt, hierdoor wordt de onduidelijkheid ook wel in stand gehouden…
Handig om zo alle regels in 1 blog te zien staan. Wel apart dat elke luchthaven ze net weer even anders toepast. Zelf met oogschaduw of blush ook nog nooit problemen gehad.
Nee ik zie ook niet wat het risico van oogschaduw kan zijn…
Ik heb al bijna elke keer iets moeten afgeven: nagelvijl, nagelschaartje, pincet, zakmessen, lenzenproduct,..☹️. Altijd blijk ik nog wel iets kleins in één of andere zak te hebben
Haha heb je zoveel zakken of zijn je zakken gewoon reguliere opslagplaatsen voor je? 😛
Ik heb eigenlijk altijd één of twee powerbanks in mijn handbagage zitten. Nog nooit problemen mee gehad. Ook make-up doe ik nooit in het tasje met vloeistoffen. De fietspedalen die ik laatst in mijn handbagage meenam, wat dus wel mag, daar werd wel raar naar gekeken. 🙂
Haha, wat ging je doen dat je alleen fietspedalen bij je had dan?
Fijne tip over de drone. Ik had daar totaal niet bij stilgestaan dat daar ook aparte regels voor zijn. Wij denken erover om binnenkort ook een drone aan te schaffen, maar die gaat beslist in onze handbagage mee. Ik zou het toch niet aandurven om deze bij de ruimte bagage te doen. Straks gaat hij kapot of word hij gestolen. Wat zou dat zuur zijn zeg. 🙁
Ik weet niet wat voor drone jullie willen kopen, maar een drone neemt veel ruimte in bij je handbagage. Wij hebben zelf een kleine drone, een DJI Spark, en die heeft ook niet zulke sterke batterijen waardoor dit geen probleem is. Ik weet niet hoe dat met andere drones zit, misschien iets om in je achterhoofd te houden 🙂
Handige lijst! Ik merk heel veel verschil. Ik neem mijn scheermesje altijd mee en daar wordt nooit moeilijk over gedaan. Ook niet over spuitdeo. Misschien nog een handige tip: 100mg is niet hetzelfde als 100ml. Zo moest een vriendin van mij eens een heel duur potje crème weggooien. Zonde! Ik moet overigens ook bijna altijd mijn camera uit mijn fototas halen en aanzetten. Die tas doorzoeken ze altijd grondig..vooral op AMS
Wat zonde! Goeie tip inderdaad, dankjewel! 😀
Het verbaast me nog altijd wat sommige mensen mee denken te kunnen nemen…. De regels lijken me vrij duidelijk.
Mijn tas wordt altijd extra gecontroleerd. Het went.
Hallo!
Leuk artikel en heel handig.
Vergeet alleen niet credits te geven aan je informatie resource. Joun artikel heeft veel overeenkomsten met dit artikel uit 2016 : https://www.skyscanner.nl/nieuws/eindelijk-duidelijkheid-dit-mag-er-wel-en-niet-mee-in-je-handbagage
Dit kan ook toeval zijn, maar het niet aangeven hiervan kan soms vervelende gevolgen hebben, zoals het moeten verwijderen van het artikel. En dat zou jammer zijn aangezien ezien je er een heleboel mensen al mee geholpen hebt.
Bedankt voor je reactie! We hebben de credits toegevoegd 🙂 Hoewel we ons niet bewust waren dat het artikel zo veel overeenkomsten bevat, hebben we het inderdaad gebruikt in toen we er onderzoek naar deden!