Een goedkoop vliegticket is natuurlijk lekker, maar, afhankelijk van waar je prioriteiten liggen, lang niet altijd optimaal. Langere overstaptijden, meer tussenstops die ook nog eens extra milieubelastend zijn… Met de ITA Matrix, een compleet onafhankelijke zoekmachine, kan je je vliegreis helemaal naar eigen wens samenstellen!
De ITA Matrix is een compleet onafhankelijke zoekmachine om vliegtickets te zoeken. Je kunt redelijk basic zoeken op basis van bestemming en datum, maar je kunt ook eindeloos veel voorwaarden toevoegen aan je zoekopdracht om een optimale vliegreis samen te stellen. Hierover lees je meer in volgende blogs.
Je kunt de matrix gebruiken om vluchten te zoeken, om vervolgens met deze gegevens je vlucht te boeken bij een luchtvaartmaatschappij of een andere website. Boeken is niet mogelijk met de matrix. Dit zorgt er juist voor dat er compleet onafhankelijk wordt gezocht. De prijzen die de matrix geeft zijn all-in, dus inclusief alle toeslagen etc. De tickets zijn niet per se de goedkoopste die te krijgen zijn, het kan zo zijn dat je dezelfde vlucht tijdens het boeken ergens nog goedkoper kunt vinden. Maar dat is ook niet de primaire insteek. Het ideale is dat je exact kunt zoeken naar jouw wensen, ideaal bijvoorbeeld bij het boeken van een Open Jaw ticket!

Je zoekresultaten bestuderen
Bovenaan in je zoekresultaten zie je een balk met de goedkoopst gevonden vluchten. Klik je op een luchtvaartmaatschappij, dan krijg je alleen de vluchten van die maatschappij te zien, klik je op 1 stop, dan krijg je alle vluchten met één tussenstop te zien. En klik je op de prijs, dan zul je alle vluchten van de betreffende maatschappij voor die prijs te zien krijgen.
De prijzen die je te zien krijgt, zijn altijd gebaseerd de selecties die je in je zoekopdracht hebt gedaan. Dit betekent dat je bij het boeken op een andere site dezelfde opties aan moet vinken om dezelfde vlucht voor hetzelfde bedrag te vinden.

Complete trips bestuderen
Onder de balk met de goedkoopste vluchten staan alle gevonden vluchten onder elkaar. Rechtsboven in deze tabel kan je selecteren hoe je je zoekresultaten wilt bekijken. Onder Complete trips krijg je alle informatie van zowel je heen- als retourvlucht samengevat. Als je met je muis over een vlucht gaat, kan je rechtsboven nog meer details uitklappen. Maar stel, je bent tevreden over je heenvlucht, maar de retourvlucht komt je niet uit… Of andersom. Het zoeken naar een alternatief tussen alle zoekresultaten kan een beste klus zijn!

Individual flights: sleutelen aan je vlucht
Als je je heen- en retourvlucht zelf wilt samenstellen, kan dat via Individual flights. Boven de balk met goedkoopste vluchten is een balk tevoorschijn gekomen waar je kan selecteren welk van je vluchten aan wilt passen. Het kan zo zijn dat als je voor een bepaalde luchtvaartmaatschappij kiest, je bij het kiezen van je volgende vlucht uit minder luchtvaartmaatschappijen kan kiezen. Sommige maatschappijen voorkomen dat er retourtickets worden verkocht die ze moeten delen met andere maatschappijen. Wellicht zijn twee enkele reizen dan een alternatief.

Time bars: je vluchtgegevens in een duidelijk overzicht
Naast Complete trips en Individual flights, vind je ook de optie Time bars. Het is dezelfde informatie als je onder Individual flights terugvindt, alleen is alles schematisch weergeven. Het handige aan dit overzicht is dat je duidelijk ziet hoe lang je overstap duurt. Als je met je muis over een vlucht of overstap gaat, krijg je meer details te zien. Onderin de balk, onder elke luchtvaartmaatschappij zie je codes in gekleurde blokjes staan. Dit zijn de IATA-codes van de luchtvaartmaatschappijen die ook altijd het eerste deel van je vluchtnummer vormen.

Het kan zijn dat er een sterretje (*) achter een bepaalde vlucht staat. In dat geval gaat het om een codesharing-vlucht. Dit betekent dat een vlucht wordt aangeboden door luchtvaartmaatschappij A, maar uitgevoerd door maatschappij B. Hierdoor kan het zijn dat je bijvoorbeeld een vlucht via KLM boekt, maar wordt uitgevoerd door een andere maatschappij. Dit zie je terug doordat er meerdere IATA-codes voor je vluchtnummer staan.

De samenvatting van je vliegreis
Na het samenstellen van je vluchten, krijg je een overzicht te zien van de door jou gekozen vluchten. Deze informatie kan je gebruiken bij het zoeken naar de vliegtickets zelf. In het onderste gedeelte van het overzicht, staat de Fare construction. Dit is een soort vaktaal waarin staat hoe het ticket is samengesteld. Als je er verstand van hebt, kan je er misschien je voordeel mee doen. Het kan ook handige informatie voor reisbureaus zijn als je die inschakelt.

Met de ITA Matrix kan je je vlucht(en) dus helemaal zelf samenstellen zoals je zelf wilt. Naast een zo gunstig mogelijk tijdschema, of waar je je vliegschema ook op afstemt, kan je ook rekening houden met zo verantwoord mogelijk vliegen door bijvoorbeeld het aantal tusstenstops te beperken/vermijden of zelfs bepaalde luchtvaartmaatschappijen te vermijden.
Je kan nog veel geavanceerder zoeken met de ITA Matrix om een ideale vliegreis samen te stellen, waarover snel meer. Nieuwsgierig? Hieronder alvast een voorbeeldje:
[bsc_separator style=”solid” height=”2″]
Bronnen: ITA Software, Travel Codex
2 reacties
Wat leuk dat jullie hierover schrijven! Ik gebruik de ITA Matrix ook regelmatig, waarbij ik ook nog eens filter op alliance (wil miles kunnen sparen ;)) De optie time bars kende ik nog niet, ga ik binnenkort eens naar kijken. Dank voor de tip!
We zijn bezig met een serie, dus binnenkort meer