Open Jaw ticket: goedkoper en meer vrijheid tijdens je reis!

Je hoort de term nog niet zo vaak voorbij komen, toch is het een steeds populairdere manier van vliegtickets boeken aan het worden: gebruik maken van een Open Jaw ticket. Logisch, want het kan je behoorlijk wat voordeel opleveren!

Open Jaw betekent letterlijk open kaak. De naam slaat op de vliegroute die je aflegt, wat erop neerkomt dat je niet heen- en terugvliegt via hetzelfde vliegveld. Het voordeel? Meestal bespaar je er aardig wat geld mee, plus je hebt veel meer vrijheid tijdens je reis! Het is een makkelijke manier om tijdens één reis meerdere bestemmingen te ontdekken.

Wat is een Open Jaw ticket?

Het principe van een Open Jaw ticket is heel simpel. Het is een open vliegticket dat je koopt, waarbij je naar een bestemming vliegt en vervolgens vanaf een andere bestemming weer terugvliegt. Voorbeeldje: Je vliegt vanaf Schiphol naar Bangkok in Thailand, waar je vervolgens rondreist en vervolgens vanaf Hanoi in Vietnam weer terugvliegt naar Schiphol. Super interessant dus als je bijvoorbeeld wilt backpacken door Azië, maar wat flexibiliteit wilt om je route te bepalen.

Hanoi

Verschillende soorten Open Jaw tickets

Er zijn verschillende soorten Open Jaw tickets. Het hierboven genoemde voorbeeld is een Destination Open Jaw ticket. Je vertrekt vanaf een bepaald vliegveld naar het buitenland, en vliegt vervolgens vanaf een ander vliegveld terug naar het vliegveld waar je vandaan bent vertrokken.

Destination Open Jaw ticket
Destination Open Jaw ticket

Een andere mogelijkheid is een Origin Open Jaw ticketDit is eigenlijk het tegenovergestelde van een Destination Open Jaw ticket. Je vertrekt dan van een bepaald vliegveld naar het buitenland, waarna je aan het einde van je reis weer terugvliegt vanaf het vliegveld waarop je geland bent naar een ander vliegveld als het vliegveld waar je vandaan bent vertrokken. Dus stel, je vliegt van Schiphol naar Bangkok. Vervolgens ga je reizen, waarna je weer terugvliegt vanaf Bangkok, maar vervolgens landt op Düsseldorf.

Origin Open Jaw ticket
Origin Open Jaw ticket

Het derde soort ticket is een Double Open Jaw ticket, waarmee je vertrekt en landt op vier verschillende vliegvelden. Je vliegt dus bijvoorbeeld van Schiphol naar Bangkok. Aan het einde van je reis vlieg je dan vervolgens terug vanaf Hanoi, en land je op Düsseldorf.

Double Open Jaw ticket
Double Open Jaw ticket

Het is ook mogelijk om meer vluchten te combineren dan alleen een heen- en terugvlucht en dus tussenbestemmingen toe te voegen aan je reis.

Vrijheid, blijheid en geld besparen!

Het ideale aan een Open Jaw ticket, is dat je hiermee veel meer uit je reis kunt halen. Je hoeft niet persé terug te reizen naar hetzelfde vliegveld als waar je bent geland. In plaats daarvan, kan je (afhankelijk van het soort Open Jaw ticket) gewoon door blijven reizen en zo veel mogelijk zien en ervaren! Het biedt je veel meer vrijheid om het optimale uit je reis te halen, wat het ook ideaal voor backpackers maakt. Daarnaast bespaar je met Open Jaw tickets vaak behoorlijk wat geld.

Hoe kom ik aan een Open Jaw ticket?

Als je een Open Jaw ticket wilt boeken, zul je die zelf op moeten zoeken. Er zijn helaas geen specifieke websites met alleen maar Open Jaw tickets. Het makkelijkste is om hiervoor gebruik te maken van prijsvergelijkers zoals Skyscanner. Hier kan je vaak meerdere bestemmingen, terug vanaf andere bestemming of soortgelijke opties aanvinken. De ITA Matrix is ook een mooie manier om goedkope Open Jaw tickets te vinden. Ga daarvoor naar het tabje ‘Multi-city’. Op het eerste oog lijkt het misschien een wat ingewikkelde tool, maar dat valt gelukkig best mee. Je kunt de ITA Matrix gebruiken om vliegroutes en tickets te vinden, maar je kunt ze niet kopen via deze tool. Als je een geschikte route gevonden hebt voor een fijne prijs, kun je via Skyscanner of Kayak de tickets kopen. Lees de uitgebreidere blog voor meer tips over hoe je de ITA Matrix kunt gebruiken om goedkopere vliegtickets te vinden en Open Jaw tickets te boeken.

Tickets geboekt? Voorbereiden en inpakken maar! Controleer van tevoren goed welke afmetingen je handbagage mag hebben en wat je wel en niet mee mag nemen in je handbagage om onnodig gedoe tijdens het inchecken te voorkomen.

[bsc_separator style=”solid” height=”2″]

Plattegronden: Free Vector Maps

Bronnen: Backpacken Zuid-Amerika, Skyscanner, CheapTickets.nl

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen