13 tips voor je eerste reis naar Thailand

Thailand staat bekend om haar prachtige stranden, vriendelijke bevolking en heerlijke eten voor niet te veel geld. Niet zo gek dus dat het een razend populaire bestemming onder backpackers is. Maar als je nog nooit in Thailand bent geweest, werken alle verhalen die je erover hoort misschien niet in het voordeel van het land… Is het wel écht zo mooi? Word je niet ondersteboven gelopen door toeristen? En hoe zit het met die oplichtingspraktijken? Daarom geef ik je in dit artikel dertien tips voor je eerste reis naar Thailand. 

Als je eerste reis naar Thailand, ook je eerste reis naar Azië is, bereid je dan goed voor op een compleet andere cultuur. Niet alleen het eten en de religie van de lokale bevolking verschilt met die van ons, maar ook de gebruiken, het dagritme en de mentaliteit. Het is als Nederlander misschien even omschakelen als je in Thailand uit het vliegtuig stapt, maar met een ‘go with the flow‘ mentaliteit kom je een heel eind.

Vergeet The Beach

Oké, first things first: als je een reis naar Thailand gaat maken om het idyllische strand uit de film The Beach te bekijken, zul je met een flinke kater terug in het vliegtuig stappen. Dat prachtige strand dat ruim 20 jaar geleden het decor was voor de film, is nu een toeristische trekpleister waar je met een grote boog omheen zou moeten lopen. Alleen al om voet op Maya Beach op Koh Phi Phi te zetten, moet je al je portemonnee trekken. Om vervolgens te proberen om je voor te stellen dat Leonardo DiCarprio ergens verderop in z’n hangmat ligt, terwijl er honderden toeristen een selfie proberen te maken. Juist, forget it!

Een reis naar Thailand? Sla Bangkok over

Ik bedoel niet dat je Bangkok tijdens je reis helemaal niet hoeft te bezoeken, maar bewaar de stad in ieder geval voor een later moment gedurende je reis. Grote kans dat je vlucht vanuit Europa landt op het vliegveld van Bangkok, dus helemaal ontkom je ook niet aan de stad. Maar ik vond het erg prettig om direct door te vliegen naar een andere bestemming. In ons geval Chiang Mai, maar vanuit Bangkok kun je alle kanten op. Voordat we weer terug naar Nederland vlogen, hadden we nog drie dagen gepland in de stad. En ik moet zeggen: dat is prima bevallen. Op deze manier kom je namelijk niet direct vanuit het vliegtuig in de drukke, warme en lawaaiige stad terecht en kun je even rustig acclimatiseren (lees: je jetlag kwijtraken). In Bangkok gebeurt veel, is veel te zien en zijn ook ontzettend veel toeristen. Bezoek je de Thaise hoofdstad aan het einde van je reis, dan is de cultuurschok (en je jetlag) een stuk minder dan waneer je direct Bangkok in gaat.

Als je Bangkok uiteindelijk toch bezoekt, zijn het waarschijnlijk de geuren die je bijblijven. Van vreselijke stank tot heerlijk geurende maaltijden en van de lucht van benzine tot de kruidige geur van wierook. Juist deze geuren (en kleuren) maken je reis naar Thailand bijzonder.

>> Ben je klaar voor Bangkok? Bezoek dan zeker deze 11 hotspots en off-the-beaten-track tips!

Chiang Mai is trouwens een stad die we wél ontzettend leuk vonden! Onder andere omdat je in en om Chiang Mai heel veel kunt doen en zien. Het is inmiddels al weer een paar jaar geleden dat we er waren, maar ik kan niet wachten tot we volgend jaar weer een bezoekje brengen aan deze Thaise stad.

Drukte in Bangkok

Tempels in Bangkok
Bangkok is een drukke, hectische stad, maar er is ook ontzettend veel te zien!

Hou rekening met waar je pint en/of geld wisselt

Tuurlijk, met je Europese bankpas kun je zonder problemen pinnen in Thailand. Maar niet bij elke bank krijg je de zelfde hoeveelheid bahts voor je euro. Banken met de beste wisselkoersen zijn momenteel Krungsri Bank en Bangkok Bank. Pin je hier dan krijg je een paar baht meer voor je euro dan bij pinautomaten van andere banken. Het lijkt een klein verschil, maar als je een paar weken in Thailand blijft, kan het uiteindelijk toch een flink bedrag worden. Wil je ter plekke de wisselkoersen bij de verschillende banken checken? Download dan de app Thai Baht Exchange, hij is beschikbaar voor iPhone en Android.

Geld meenemen uit Nederland en wisselen in Thailand is ook een goede optie. Hiermee krijg je een betere wisselkoers dan waneer je zelf pint. Op het internationale vliegveld van Bangkok zit een wisselkantoor dat nette koersen geeft: Super Rich 1965 (met een oranje balie). Ter plekke is het even opletten, want er zit een kantoor met bijna dezelfde naam naast (Superrich Thailand). Je vindt de wisselkantoren in de kelder van het vliegveld. Daar kom je door de bordjes ‘Airport Rail Link’ te volgen. Als je euro’s meeneemt, kies dan voor zo biljetten met een zo hoog mogelijke waarde (minimaal €50). De wisselkoers voor deze biljetten is namelijk weer iets gunstiger.

7-Eleven wordt je nieuwe favoriete supermarkt

Werkelijk op elke straathoek in Thailand zit een 7-Eleven. Of je nou in het drukke Bangkok of ergens op een tropisch eilandje bent, de dichtstbijzijnde 7-Eleven is nooit ver weg. In deze supermarkt vind je de meest interessante producten, zoals chips met inktvissmaak, graspudding, rijstburgers of een enorme pindakoek (die trouwens wel erg lekker is). De 7-Elevens zijn 24 uur per dag open. Dus op welk moment van de dag je ook zin krijgt in chips met een vreemd smaakje, bij de 7-Eleven kun je terecht.

Ook leuk: in de 7-Eleven kun je een tosti kopen (tosti met aardbeien, anyone?) en ‘m direct opwarmen tussen een rooster. Da’s nog eens een goedkope lunch. Niet zo gek dat dit door heel veel backpackers gedaan wordt.

Thaise mensen zeggen geen ‘nee’

Het Thaise volk is by far het vriendelijkste volk dat ik ooit ben tegengekomen tijdens mijn reizen. Niet voor niets wordt Thailand ook wel het land van de glimlach genoemd. Maar een ‘nadeel’ van die glimlach is dat de meeste Thaise mensen alles voor je zullen doen, zelf als dat voor henzelf niet de juiste keuze is. Je kunt alles vragen, niets is te gek. Ik kwam er pas na mijn reis naar Thailand achter waarom dat is. Thai zeggen geen ‘nee’. Dat kan te maken hebben met de cultuur (als Thai stel je het belang van de groep boven je eigen belang), het uit de weg gaan van confrontaties of de angst om anderen teleur te stellen. Als reiziger, en zeker als nuchtere Hollander, kun je hier misschien wat makkelijk overheen walsen. Krijg je een ontwijkend of vaag antwoord op je vraag (iets in de trant van ik weet het niet of ik kijk eerst even), dan wil je gesprekspartner je hoogstwaarschijnlijk niet teleurstellen door ‘Nee’ te zeggen.

Dat de Thai het niet leuk vinden om ‘nee’ te zeggen blijkt wel uit hun vocabulaire: ‘ja’ is chai, maar voor ‘nee’ hebben ze eigenlijk geen woord. Hetgeen wat het dichtstbij ‘nee’ in de buurt komt is mai chai, wat letterlijk ‘niet ja’ betekent.

Doe onderzoek naar de perfecte plekken

Als je deze blog leest, doe je waarschijnlijk precies wat ik je met deze tip wil meegeven: lezen over Thailand. Maar kijk wat verder dan de plekken die je op de meeste blogs tegenkomt. Juist die minder bekende eilanden of bepaalde delen van het vaste land zijn echt de moeite waard. Hou daarbij wel rekening met je planning. Als je twee weken hebt, is het misschien niet haalbaar om én het noorden te ontdekken én een paar van de eilanden in het zuiden. En door heel het land vind je leuke hotels, hostels of guesthouses om in te verblijven, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken

Ik vond Koh Ngai en Koh Lanta (die zijn ook goed te combineren) allebei fijne eilanden. Lees meer over bountyeiland Koh Ngai, wat je er kunt doen (spoiler: helemaal niets!) en hoe je er komt.

Thailand is ook het ideale land voor een rondreis van een paar weken. Deze route is goed voor een mooie rondreis van 3 tot vier weken. Maar je kunt in Thailand letterlijk alle kanten op 🙂

Aankomst op Koh Ngai Thailand

Hou rekening met het weer

Niet ieder seizoen is ideaal om Thailand te bezoeken. Hou daar dus rekening mee in je planning. Maar tegelijkertijd is Thailand een groot land dat ook nog eens behoorlijk uitgestrekt is. Als het in het noorden regenseizoen is, kan het best prima weer zijn op de eilanden in het zuidwesten. De beste tijd om naar Thailand te gaan is tussen eind oktober en april. Gedurende die periode zijn de meeste gebieden in Thailand prima te bezoeken. Al kan het in het noorden alsnog relatief koud en vochtig zijn.

Zit je ‘vast’ aan reizen in de zomervakantie? Dan kun je het beste de eilanden in de Golf van Thailand bezoeken. Bijvoorbeeld Koh Samui, Koh Phangan (wees niet bang, hier kun je een stuk meer doen dan alleen de Full Moon party’s afgaan) en Koh Tao. Het is trouwens niet zo dat het tijdens het regenseizoen onafgebroken regent. Vaak regent het ‘s middags een uurtje en is het de rest van de dag droog. Heb je écht pech, dan regent het tijdens je vakantie van twee weken een paar volle dagen. Misschien kun je jezelf dan troosten dat de accommodatie die je geboekt hebt, wel een stuk goedkoper was dan wanneer je buiten het regenseizoen was gegaan 😉

Tips voor je eerste reis naar Thailand strand

Wil je Thaise feestdagen zoals het Thaise nieuwjaar in april of Loy Krathong in november/december meepakken tijdens je reis? Hou daar dan rekening mee in je planning. Loy Krathong wordt bijvoorbeeld lang niet overal in Thailand even uitbundig gevierd. Het zou zonde zijn als je zo’n festiviteit zou mislopen omdat je voorbereiding niet goed was.

Een deel van de uitbundige Loy Krathong optocht

Bezoek je een Thaise tempel? Bedek jezelf

Ben je van plan om een tempel of een paleis te bezoeken? Zorg er dan voor dat je ellebogen en knieën bedekt zijn. Sowieso is het handig om altijd een jasje of vest bij je te hebben. Zodat je ook als het eigenlijk niet op de planning stond, toch naar binnen kunt bij die mooie tempel. Weet je niet zeker of het nodig is om ook je schoenen uit te trekken? Volg het voorbeeld van de Thai. Trekken zij hun schoenen uit? Dan doe jij dat ook, wel zo netjes!

Tips voor je eerste reis naar Thailand tempel

Let op trucjes en oplichting

Als je een beetje gegoogled hebt op Bangkok en Thailand, kom je al snel de toeristenscams in Bangkok tegen. Het zijn voornamelijk de Tuk Tuk bestuurders die je vaak willen meenemen naar grote sieraden- of kledingwinkels buiten het centrum waar net een grote sale aan de gang is. En die tempel waar je eigenlijk naartoe gebracht wilde worden? Tja, die is helaas dicht vandaag… Geloof niet alles wat je Tuk Tuk bestuurder vertelt en laat je vooral niet meenemen naar andere plekken dan je zelf voor ogen had.

Tips voor je eerste reis naar Thailand Tuk tuk

Thaise markten zijn een must-visit

Thailand barst van de markten waar je veel lokale producten kunt kopen, maar bijvoorbeeld ook leuke souvenirs tegen een gunstige prijs. Maar laat je niet voor de gek houden. Zie je ergens merkkleding of sieraden die wel erg goedkoop zijn? Ga er dan maar vanuit dat het om namaakproducten gaat. Afdingen op de markt is normaal, dus ga zeker niet zo maar akkoord met de eerste prijs die je krijgt. Leuke markten om te bezoeken zijn de Tha Kha drijvende markt vlakbij Samut Songkhram, de Maeklong markt ín Samut Songkhram (waar de trein dwars dóór de markt rijdt) of de markt op zondagavond in Chiang Mai. Nog een extra tip: als je de authentieke versie van de drijvende markt wilt ervaren, ga dan om 6 uur ‘s ochtends. Dan doen de Thai zelf hun boodschappen en heb je geen last van busladingen toeristen, die komen pas rond 8 uur.

Goed voorbereid naar Thailand?

Ga voor een optimale voorbereiding van je reis naar Thailand met het uitgebreide boek van Tips Thailand! In dit papieren boek lees je alle informatie die je nodig hebt. Van paklijsten tot routes en van handige landeninformatie tot info over reizen met kinderen in Thailand.

Tips Thailand

>> Lees ook onze review van deze gids van TipsThailand.nl

Het verkeer in Thailand? Tja…

In Bangkok wil je absoluut niet zelf rijden. Per dag vallen er gemiddeld zo’n 80 doden in het verkeer en ik gok dat de meeste van die ongelukken in Bangkok plaatsvinden. De taxichauffeurs rijden nog redelijk oké, maar de tuktuk-bestuurders doen soms net alsof ze meedoen aan een spelletje Mario Kart (inclusief de bananenschillen, want vervuiling snappen ze niet altijd in Thailand).

Maar tijdens een reis naar Thailand kun je op sommige plekken ook best zelf rijden. Op verschillende eilanden is het bijvoorbeeld leuk om een scootertje te huren om het eiland te verkennen. Let wel op, vaak krijg je een scooter met een motor met 150cc of meer. Omdat dit een motorscooter is, heb je officieel een motorrijbewijs nodig. Daar vragen ze vrijwel nooit om, maar als je een ongeluk krijgt ben je dus ook niet verzekerd!

Tips voor je eerste reis naar Thailand scootertje huren

Laat je masseren

Als het even kan (en je het fijn vindt), laat je dan regelmatig masseren als je in Thailand bent. De massages in Thailand zijn heel goedkoop en erg goed. Wat dacht je van een voetmassage? Een handmassage? Of een fijne schoudermassage. Kleine tip: vaak kun je kiezen uit verschillende soorten massages. Wil je graag ontspannen? Dan kun je de typische Thaise massage beter overslaan. Een traditionele Thaise massage is van oorsprong een geneesmiddel en zoals je je misschien kan voorstellen, gaat dat er niet echt zachtzinnig aan toe…

Vermijd massagesalons met borden met teksten als “nice girls”, “happy girls” of ook maar iets wat daarop lijkt. Daar staat je heel wat anders te wachten.

Eten op straat? Geen probleem

Streetfood is in Thailand de normaalste zaak van de wereld. Zeker in steden als Chiang Mai en Bangkok, maar ook op verschillende eilanden is het op straat eten heel gewoon. Kijk waar de locals staan en of het eten vers gemaakt wordt. Je moet natuurlijk altijd blijven opletten, maar echt bang voor ziektes hoef je in Thailand niet te zijn. Bestel dus gerust een lekkere Pad Thai of een springroll bij die vriendelijk lachende Thai achter zijn kraampje. Deserts doen ze niet echt aan in Thailand trouwens, dus daar hoef je geen ruimte voor te bewaren 🙂

Tips voor je eerste reis naar Thailand streetfood

Eet je wel een keertje in een restaurant? Verwacht dan niet dat alle borden tegelijkertijd uitgeserveerd worden of dat je eerst je voorgerecht krijgt en pas na een half uur je hoofdgerecht. In Thailand serveren ze eten zodra het klaar is.

Oh, nog even over eten. Als het even kan, eet zo veel mogelijk mango’s terwijl je in Thailand bent. En bananen. En ananassen. Of eigenlijk al het fruit! Het is heerlijk 🙂

Tips voor je eerste reis naar Thailand fruit

>> Ben je overtuigd dat een reis naar Thailand iets voor jou is en zoek je nog wat leuke activiteiten? Denk dan eens aan een Thaise kookcursus

—————

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets aanschaft via deze links. Geen zorgen, je betaalt hiervoor niets extra’s!

Delen:

27 reacties

 1. Handige tips, wij maakten de fout om naar Koh Phi Phi te gaan, dat viel inderdaad erg tegen. Hoewel ik Bangkok wel echt super mooi vond, maar na 2 dagen ben je de drukte wel zat 😉

 2. Leuke en handige tips en in bijna allemaal kan ik me vinden behalve die van Bangkok. Zelf ben ik 4 dagen in Bangkok gebleven en als je zoekt zul je veel mooie plekken vinden. Dus ik zou juist adviseren om Bangkok voor 4 dagen mee te pakken en te ontdekken juist in het begin. Dan heb je de drukte gehad en kan je het daarna inruilen voor de rust (behalve als je naar PhiPhi gaat haha). Ook goede tip over de tuktuk en pinnen. Want dan kan nog wel eens fout gaan.

  1. Mooie plekken zijn er inderdaad genoeg in Bangkok, helemaal overslaan zou ik ook zeker niet doen 🙂 Maar veel mensen vinden het toch een behoorlijk hectische stad voor een eerste bezoek aan Azië. Ik vond het fijn dat ik op deze manier meer van Bangkok kon genieten. Maar iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren natuurlijk 😉

 3. Ik ben tot nu toe maar 3 dagen in Thailand geweest. Dat was echt heel leuk, maar het is er daarna niet meer van gekomen om terug te gaan. Gaat zeker een keer gebeuren, zeker als ik lees over de markten en het eten! Vond ik toen ook al geweldig!

 4. Ik krijg spontaan zin in Thais street food 🙂

  Ik herken wat je schrijft. De eerste keer BKK vond ik echt niks. Maar ik ben de stad naarmate ik er vaker kwam meer gaan waarderen. Nu vind ik het leuk en mis ik BKK soms echt…

  1. Ja, die drukte en choas leer je volgens mij ook beter te waarderen als je er vaker bent geweest. Ik kan ook niet wachten totdat we er weer wat tijd kunnen doorbrengen 🙂

 5. Handige tips! Het geld wisselen op het vliegveld in plaats van steeds pinnen kan inderdaad een hoop transactiekosten schelen. Zelf scooter rijden is op sommige plekken erg leuk in Thailand, hoewel je wel een motorrijbewijs moet hebben om verzekerd te zijn. Misschien nog een goede toevoeging, want helaas staat Thailand bekend om de vele verkeersongelukken ieder jaar… 🙁

 6. Wat een handig en interessant artikel! Ik droom al jaren over een reis naar Thailand, maar in verband met andere reizen is het er helaas nog niet van gekomen.. Ga dit zeker onthouden voor als het eindelijk zo ver is 🙂

 7. Mmm, nu krijg ik zin in al het lekkere verse Aziatische fruit haha! Interessante blog! Ik ben wel al naar Cambodja en Indonesië geweest, dus bij veel dingen kan ik me al iets voorstellen. Vooral handig in deze blog zijn de tips over de stranden en eilanden. Bedankt!

 8. Leuke blog voor als je de eerste keer Thailand bezoekt! I love Thailand, net 1,5 maand geweest en het was weer heerlijk! De eerste keer (was ook m’n eerste keer in Azië) was inderdaad best spannend. Bang op opgelicht te worden of beroofd of wat dan ook. De tweede keer was zo anders. Ik genoot met volle teugen! Van al het lekkere eten, de lieve mensen, de mango’s, banaantjes (die kleintjes zijn koning) en inderdaad de massages!

 9. Wat een goede tips! Zelf ook in Thailand geweest, maar je begint toch vaak in de hoofdstad. Ik vind het een heel goed plan om dat voor het laatst te bewaren. Zeker als je nog nooit in Azie bent geweest.

  Groetjes Esmar

 10. Heerlijk herkenbaar. Vooral dat geen nee zeggen. Dat ik de eerste paar dagen tijdens mijn eerste reis ook niet direct door. Gevolg, de plek waar ik heen wilde daar kwam ik nooit aan omdat de receptioniste het ook niet wist dus maar wat verzonnen had……

 11. Thailand was mijn eerste verre reis in mijn uppie en mijn eerste kennismaking met Azië. En wat vond ik het er heerlijk! Ik genoot van de drukte in Bangkok en ook van het toeristische Koh Phi Phi maar de rust op Koh Lanta was toch ook wel erg lekker. Nu ik dit allemaal gelezen heb wil ik terug!

 12. Wauw thanx voor je tips and tricks… Ik ga in februari naar thailand voor vrijwillegers werk in een hostel voor een maand. Daarna ga ik bare feet al liftend / lopend, thuis zien te komen 🙂 (meerdere jaren plan)
  Ik neem mijn tattoo spulletjes mee om wat centjes te verdienen onderweg.

  Ik heb een budget van 500 euro per maand om thuis te komen (liftend) …
  Ik vind het super spannend en heb geen idee of het me gaat lukken maar we gaan ervoor.

  you only live to experience and to experience to the fully go travel alone 😀

 13. Wij willen dit jaar graag naar thailand. Voor ons de eerste keer. Nu willen we waarschijnlijk in November gaan, is dit een goed maand om te gaan? We willen sowieso in de winter gaan( dec niet) vanwege werk lukt dit niet. Hoor het graag

  1. Wat leuk! Thailand is best een uitgestrekt land en daardoor hangt het ook best van je bestemmingen af of november een goede maand is. Over het algemeen begint het seizoen in Thailand in december, maar de laatste jaren zegt dat eigenlijk niet meer zo veel door de klimaatveranderingen. Het regenseizoen is in november wel voorbij, dus je zult waarschijnlijk niet van die enorme hoosbuien hebben. Behalve aan de kant van Koh Samui, daar regent het vaak juist wél.

   Kortom: als november voor jullie een goede optie is, zou ik het zeker niet laten vanwege het weer. Zolang je sommige eilanden links laat liggen, zal het vast helemaal goed komen! Mocht je nog meer vragen hebben, hoor ik het graag!

 14. Wij reizen ook direct door van Bangkok naar chiang mai alleen vragen we ons af hoeveel tijd we nodig hebben voor onze overstappen (zelf geboekt). Kunnen we bijvoorbeeld naar een transfer balie of moeten we de douane door het land en en dan weer de douane door het vliegveld in?

  Misschien heb je hier iets meer informatie over?

  1. Hi Isabelle,

   Als je zelf losse vliegtickets boekt, moet je meestal door de douane, je bagage ophalen en vervolgens weer inchecken bij de volgende vlucht. Ik zou hiervoor minstens twee uur aanhouden, misschien zelfs meer in Bangkok vanwege de drukte (afhankelijk van wanneer je reist). Als je de twee vluchten in één keer boekt, wordt je bagage vaak doorgelabeld, maar dit is vaak duurder dan twee losse vluchten en daarom kiezen wij ook vaak voor het laatste.

   Heel veel plezier alvast!
   Groetjes,
   Britte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen