11 tips om maximaal te genieten tijdens het bergwandelen!

De risico’s van bergwandelen worden nog wel eens onderschat. Toch kun hier zelf veel invloed op hebben. Met deze 11 eenvoudige tips beperk je deze risico’s tot een minimum waardoor je maximaal kunt genieten van je bergwandeling!

Kom thuis al in beweging!

Bergwandelen is niet te vergelijken met een boswandeling. In de bergen leg je bijna constant hoogteverschillen af, waarschijnlijk met bepakking op je rug en dat is je lichaam niet gewend. Als je zorgt dat je fit op pad gaat, is dit voor iedereen te doen. Stem je bergwandeling wel af op je eigen conditie en vaardigeden, en die van de rest van de groep waar je mee loopt. Om bijvoorbeeld te wennen aan de inspanning en eventueel de hoogte, kan het verstandig zijn om een paar inlooptochten te doen. Dit kan je dan als mooie graadmeter gebruiken voor het echte werk!

Voorbereiding = voorpret. Neem er lekker de tijd voor

Een goede voorbereiding is méér dan het halve werk. Echt, je kunt thuis en op locatie voordat je gaat wandelen zó veel voorbereiden. En het is nog leuk om te doen ook! Met o.a. wandelkaarten, gidsen, boekjes en Google Maps kun je hartstikke veel doen aan tochtvoorbereiding. Op het internet zijn ook veel ervaringen te vinden van andere mensen die dezelfde tocht of delen ervan al hebben gelopen. Zoek van tevoren ook op of de paden, routes en aangrenzende berghutten wel open zijn. Ga ook altijd nog even langs bij de lokale VVV of bij een gidsenbedrijf, zij hebben de meest recente en adequate informatie over het gebied. Last but not least: zorg voor een alternatieve route voor het geval de condities om wat voor reden dan ook tegenvallen. Als je je komst van tevoren bij een berghut hebt aangekondigd (wat wel verstandig is), breng die dan wel op de hoogte hiervan. Van het geld van een onnodige zoekactie kun je een hoop andere leuke dingen doen ;).

Laat je niet verrassen door het weer

Niets is zo veranderlijk als het weer in de bergen. Zorg dat je op de hoogte bent van het te verwachten weer. In de berghutten hangt altijd een actueel weerbericht dat specifiek op dát berggebied. Vergeet dat zeker niet te checken voordat je op pad gaat.Ben je niet zeker van het weerbericht, vraag het personeel dan om toelichting. Zij hebben vaak ook veel ervaring met het wisselende weer in de bergen. Dit geeft je alsnog geen 100% zekerheid, daarom is het handig als je plotselinge veranderingen ook zelf kunt herkennen, interpreteren en hier op in kunt spelen. Dit kan onaangename verrassingen voorkomen!

Bergwandelen - slecht weer op komst
Met de juiste voorkennis weet je dat deze wolken niet veel goeds betekenen

Heb je écht alles wat je nodig kan hebben?

Mocht je toch in een onverwachte regen- of sneeuwbui terecht komen, zorg er dan voor dat je hiervoor wel de juiste kleding bij je hebt. Een regenbroek en regenjas zijn onmisbaar als je gaat bergwandelen. Daarnaast kunnen een muts en handschoenen een hoop ongemak voorkomen. Het kan natuurlijk ook anders lopen; dat je de hele dag in de zon loopt. Wees dan vooral niet zuinig met je zonnebrandcrème en neem genoeg mee! Bijna niks is zo vervelend als met een verbrand hoofd in de zon moeten blijven lopen. Verder zijn extra eten, voldoende drinken, een EHBO-set, kaart en kompas, en een opgeladen telefoon met daarin de telefoonnummers van hulpdiensten en de berghutten onmisbaar in je rugzak.

Je bent als groep zo snel als de langzaamste

Geschikte schoenen: een must-have bij het bergwandelen!

Trek niet de bergen in op een paar sportschoenen, maar zorg voor degelijke bergschoenen met goed profiel voor voldoende grip. Hoge bergschoenen geven meer stabiliteit aan je enkels, wat fijn is als je over ongelijk terrein loopt. Als je zeker weet dat je over vlakke paden blijft lopen en niet door de sneeuw hoeft te lopen, kunnen lage berschoenen ook een prima optie zijn. Kom je dusdanig in de problemen dat er hulpdiensten aan te pas moeten komen en blijkt dat je uitrusting niet in orde was? Dan kun je een behoorlijke rekening verwachten.

Blijf op het pad

Het kan zo verleidelijk zijn of net even wat extra spanning geven: even van het pad af om een stukje af te snijden en lekker te klauteren. Hoe onschuldig dit ook lijkt, hier kunnen behoorlijke risico’s aan zitten. Die stukken zijn vaak steiler en de ondergrond kan verraderlijk los zitten. Daarnaast: de gebaande paden zijn er niet voor niets. Als iedereen zijn eigen route zou maken wordt er onnodig vegetatie kapot getrapt. We laten als mensen al op genoeg plekken onze (voet)sporen achter, vind je niet?

Bergwandelen - op het pad blijven

Blijf scherp

Ookal loop je in een groep, blijf altijd scherp tijdens het bergwandelen. Zowel op jezelf als op de rest. Als de voorste persoon een afslag mist en de rest van de groep er als kuddiedieren erachteraan loopt, ben je alsnog met z’n allen verdwaald. Probeer ook een in de gaten te houden hoe het met iedereen gaat door bijvoorbeeld op de ademhaling van je voorganger te letten. Heb je het idee dat diegene het zwaar heeft? Geef dit dan door en kijk of diegene ontlast kan worden.

Houd rekening met elkaar

Ik noemde het eigenlijk al een beetje bij het vorige punt. Bergwandelen doe je voor je plezier, net zoals de rest van de groep waarschijnlijk. Om dit plezier te behouden is het belangrijk dat je rekening met elkaar houdt en je als groep aan te passen aan elkaar. Heeft iemand het zwaar of is het tempo te hoog? Je bent zo snel als de langzaamste. Om de groep bij elkaar te houden kan het een goed idee zijn om diegene vooraan te laten lopen om het tempo te bepalen en de groep bij elkaar te houden. Of misschien kan er wel wat gewicht uit zijn of haar rugzak verdeeld worden.

Leave nothing but footprints

Stap voor stap

Bijna niks is zo vervelend als lelijk door je enkel gaan tijdens het bergwandelen, zeker niet als je ook nog eens flink wat gewicht op je rug meesjouwt. Blijf scherp op hoe je je voeten neerzet, neem eventuele afstapjes gecontroleerd in plaats van eraf te springen en loop niet te snel. Ook wanneer je al een paar uur aan het lopen bent moet je nog voldoende energie hebben om alert te blijven om val- en glijpartijen te voorkomen.

Gun jezelf pauze!

Plan ruim de tijd in voor je wandeling zodat je de mogelijkheid hebt om voldoende pauzes te nemen. Ondanks dat je hier misschien geen behoefte aan hebt, probeer bij iedere pauze iets te eten. Nog mooier is het als je dit ook tijdens het lopen doet om je lichaam van brandstof te blijven voorzien. Een zakje met nootjes of gedroogd fruit is goede brandstof en kun je gemakkelijk eten vanuit je broekzak. Het is niet verstandig om grote hoeveelheden in één keer te eten. Je lichaam moet dan keihard werken om dit te verteren wanneer je weer gaat lopen, terwijl je benen die energie ook goed kunnen gebruiken!

Respecteer de gastvrijheid

Als je in de bergen bent, blijf je te gast in de leefomgeving van allerlei andere dieren, ookal zal je die lang niet altijd zien. Wees je daar bewust van en gedraag je ook als een gast. Laat je afval niet slingeren maar stop dit in een vakje van je rugzak totdat je weer beneden bent. Berghutten moeten er ook zelf voor zorgen dat het door hun geproduceerde afval van de berg afkomt. Laat je afval hier dus ook niet achter, alleen het afval van de consumpties die je daar eventueel koopt. Zo kan iedereen blijven genieten van de bergen!

 

Bergwandelen - de gastheer
De gastheer van het gebied

Ga je serieuze hoogtemeters maken? Vanaf 2.500 meter is het al mogelijk om last te krijgen van symptomen van hoogteziekte, en dat kan verdomd vervelend zijn. Neem een stukje verdieping in hoogteziekte mee in je voorbereiding om het te voorkomen, te herkennen en te weten wat je moet doen als je er toch last van krijgt.

Delen:

8 reacties

  1. Goede tips guys! Soms zie ik mensen wel eens onvoorbereid een intensieve wandeling maken, geen idee waarom die mensen tot de natuur worden toegelaten… >.< Mensen die bijvoorbeeld met een klein flesje water naar beneden (en weer omhoog) wandelen in de Grand Canyon, mensen die zonder een jas of poncho het regenwoud van Costa Rica in gaan, mensen die bergen in Oostenrijk gaan beklimmen op slippers… ;p

    1. Ja, op sommige wandelingen weten mensen echt niet wat ze kunnen verwachten! Ik las laatst dat ze bijv. mensen niet meer de Mont Blanc laten beklimmen zonder basisuitrusting. Daar plukten ze inderdaad ook regelmatig mensen van de berg die totaal onvoorbereid waren.

  2. Goede tips en de meeste zijn vrij voor de hand liggend. Toch sta ik er soms van versteld hoe onvoorbereid mensen bergwandelen. Een geschikte schoen is wel heel essentieel!

    1. Sommige mensen verwachten gewoon dat ze een zware bergwandeling ‘wel eventjes doen’. En dan is het denk ik beter om de tips nog maar eens goed op een rij te zetten 🙂

  3. Goede tips waarvan de meesten bekend zouden moeten zijn bij de mensen. Toch blijf ik me erover verbazen hoe sommigen op pad gaan. Mannen en vrouwen op teenslippers, of zonder degelijke kleding of geen rugzak met eten, drinken en andere benodigdheden bij zich. Ik snap daar helemaal niks van. Ze denken wel ‘even’ de berg op te kunnen klimmen.

  4. Slimme tips! Ik vind wandelen in de bergen echt heerlijk, mits het niet een te steil pad is. De wandeling bij de Drei Zinnen in de Dolomieten is mijn allermooiste tot nu toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen