Reizen met alleen handbagage: zo doe je dat!

Tegenwoordig hoef je niet eens moeite te doen om een vliegticket te scoren waarmee je voor een paar tientjes in een andere stad zit. Maar vaak zit er bij die aanbiedingen een addertje onder het gras. Wil je een koffer meenemen? Dan betaal je daar zomaar 30 euro per enkele reis voor. En dan wordt die stedentrip toch ineens een stuk duurder. De oplossing? Reizen met handbagage! Want als je maar een paar dagen weggaat, kun je alles wat je nodig hebt prima in je handbagage kwijt.  

 

Reizen met handbagage, ik doe eigenlijk niet anders als we korte trips maken. Natuurlijk zijn er wat omstandigheden waardoor het ingewikkelder wordt om alles in je handbagage te krijgen. Zo is het in de zomer een stuk makkelijker dan in de winter om met alleen handbagage in het vliegtuig te stappen. Toch gaan deze tips je hoe dan ook ruimte schelen in je koffer of backpack.

Kijk goed bij welke airline je boekt

Wat je mag meenemen aan handbagage, verschilt per vliegtuigmaatschappij. Kijk daarom goed naar de afmetingen van de handbagage bij het boeken. Bij sommige airlines mag je een extra stuk handbagage meenemen. Bijvoorbeeld een handtas of een cameratas. Dat scheelt een hoop, want zo’n tas neemt al snel een hoop ruimte in in je koffer. Bij Ryan Air, British airways, Aer Lingus en SAS mag je bijvoorbeeld een extra tas meenemen. Bij Easy Jet mag het ook als je een Easy Jet plus traveller bent. Kijk dus als het even kan bij welke vliegtuigmaatschappij je boekt!

Gebruik mini-verpakkingen

Ik verbaas me hoeveel mensen nog steeds grote verpakkingen van shampoo, douchegel, creme en andere smeerseltjes meenemen op vakantie. Door hervulbare flesjes te kopen en deze thuis te vullen met al je favoriete smeersels, heb je écht voldoende voor die paar dagen die je van huis bent. Een mini deodorant en een mini tandpasta tubetje scoren en voila: je bent klaar om te gaan. Let op dat je de vloeistoffen in een doorzichtig plastic zakje moet doen voor de controle op het vliegveld. Je mag maximaal 100 ml per flesje en maximaal 1 liter per persoon meenemen. Het is handig om je zakje met vloeistoffen bij de hand te houden op het vliegveld. Anders moet je je netjes ingepakte tas of koffer weer helemaal overhoop halen.

Less is more

Hoe minder kleding je meeneemt, hoe beter voor je portemonnee. En hoeveel heb je eigenlijk écht nodig als je een paar dagen weggaat? Pak alles wat je mee wilt nemen en stal het uit. Kijk vervolgens kritisch wat je echt nodig hebt, en wat je misschien ook wel thuis kunt laten. Zware of grote items kun je ook aan of om doen als je gaat vliegen. Zo dragen wij altijd onze bergschoenen als we ze meenemen. Dat is niet altijd even comfortabel, maar het scheelt wél een hoop ruimte in de tas.

Slim inpakken

Moet echt alles mee? Dan zul je creatief moeten worden met het inpakken. Gelukkig kun je op YouTube heel wat video’s vinden van inpaktrucjes. Hieronder hebben we er een aantal verzameld. Heb je geen zin om de video’s te bekijken, lees dan wat handige inpaktips hieronder

  • Neem je meer dan één paar schoenen mee? Stop dan sokken of andere kleine spulletjes in je schoenen om ruimte te besparen.
  • Kies voor basic kledingstukken die je gemakkelijk kunt combineren. Zo heb je al snel meer outfits dan je denkt.
  • Laat grote, zware items als handdoeken thuis. Vaak kun je in een hotel prima handdoeken lenen. Wil je toch liever je eigen handdoek meenemen? Denk dan eens aan een hamamdoek! Die zijn licht, klein op te vouwen, multifunctioneel en bovendien beschikbaar in verschillende leuke designs.
  • Rol je kledingstukken strak op en verpak de rolletjes die ongeveer hetzelfde formaat hebben in een hersluitbaar plastic zakje om alle ruimte optimaal te benutten. Je kunt ook packing cubes gebruiken. Zorg dan wel dat je de ruimte tussen de cubes weer opvult met sokken of kledingstukken.

 

Kies de juiste tas of koffer

Niet alleen wat je meeneemt speelt een rol, ook de koffer die je kiest is belangrijk. Kies voor een rolkoffertje of een kleine backpack die voldoet aan de eisen van de vliegtuigmaatschappij. Ik gebruik meestal mijn 35 liter backpack als handbagage en die voldoet prima! Het handige aan een rolkoffer is dat je alle ruimte optimaal kunt benutten omdat ie rechthoekig is. Maar, vol is vol. Een backpack kun je juist wat meer volproppen en door de handige vakjes kan er meer in dan je misschien denkt.

 

Omdat er tegenwoordig heel veel mensen met rolkoffertjes reizen, past de handbagage vaak niet in de bagagerekken. Hierdoor loop je het risico dat je handbagage alsnog wordt ingecheckt. Je hoeft daar niet voor te betalen natuurlijk, maar als je je handbagage bij de hand wilt houden, kun je beter kiezen voor een backpack of een tas. Het cabinepersoneel stopt dit soort tassen namelijk liever niet in het ruim omdat ze wat kwetsbaarder zijn. 

 

Ben je nog op zoek naar een mooie handbagagekoffer? Bekijk ze hier!

Ga je shoppen? Ga met een lege handbagagekoffer heen!

Samen met mijn zusje ga ik af en toe een weekendje shoppen. In Londen bijvoorbeeld. Op de heenweg hadden we niets anders in onze handbagagekoffertjes dan onze toiletspullen, die we ook nog eens deelden. We wilden zo veel mogelijk ruimte in onze koffers houden, zonder dat we een extra ruimbagage koffer moesten meeslepen. En wat denk je? Na drie dagen in Londen waren allebei onze koffertjes tot de nok toe vol! De moraal van dit verhaal? Hou rekening met het doel van je trip bij het inpakken van je koffer. Weet je dat je vooral naar een stad gaat om te winkelen, dan kun je er wel vanuit gaan dat je je outfits voor de komende dagen gaat vinden. 

 

Reizen met handbagage, als het even kan doen wij dat zeker. Het scheelt namelijk niet alleen geld, maar ook tijd. Je hoeft ook niet te wachten voordat je koffer op de bagageband verschijnt en kunt zo snel mogelijk van je trip genieten. Reis jij vaak met handbagage? Of neem je toch vaak een extra koffer mee?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen