Dat het noorden van Noorwegen een must visit is als je van natuur, rust en ruimte houdt is geen geheim. Dat de Lofoten eilanden pareltjes in de Noorse zee zijn, waarschijnlijk ook niet. Maar heb je wel eens van Vesterålen gehoord? Deze archipel ligt ten noorden van de Lofoten en is nog redelijk onontdekt door buitenlandse toeristen. Onterecht, want de archipel heeft ontzettend veel te bieden. Daarom geef ik je 6 redenen waarom je NU naar Vesterålen moet (oké, mag 😉 ).
Vesterålen ligt, net als de zuidelijker gelegen Lofoten ver boven de poolcirkel. De eilandengroep bestaat uit drie grote eilanden (Langøya, Andøya, Hadseløya) en een aantal kleinere en er wonen totaal zo’n 30.000 mensen. De eilanden zijn voornamelijk met bruggen aan elkaar verbonden, maar er gaan ook veerboten tussen verschillende plekken. Op de eilanden zijn, net als op de Lofoten, geen snelwegen. Maar de hoofdweg die over de eilanden loopt brengt je eigenlijk overal waar je wilt zijn.
Hoe wij op Vesterålen terecht kwamen
In de zomer van 2016 waren we voor het eerst op de Lofoten en dat smaakte naar meer! Afgelopen zomer stond er weer een reis naar noordelijk Scandinavië op de planning, dus mochten de Lofoten absoluut niet ontbreken. Maar we kregen steeds meer signalen dat met name het zuidelijkste eiland Moskenesøya inmiddels behoorlijk toeristisch was… Tijdens onze eerste nacht op een van de noordelijkere eilanden, spraken we een man die met zijn gezin een nachtje aan het kamperen was op hetzelfde strand als waar wij ons tentje hadden opgezet. Hij bleek van Vesterålen te komen en vertelde ons over het aantal toeristen op de Lofoten en dat dit zo enorm is toegenomen de afgelopen jaren. En wilden we een rustigere bestemming die qua natuur niet onderdoet voor de Lofoten, dan zou Vesterålen ons wel kunnen bevallen.
Hoewel we de Lofoten nog wel bezocht hebben, zijn we na een paar dagen toch teruggereden naar het noorden. En daar hebben we zeker geen spijt van gekregen! Hieronder lees je zes redenen waarom:
Reden 1: Het is nog een hidden gem
Waar de Lofoten steeds populairder worden onder toeristen (niet gek, het is er prachtig), is Vesterålen nog wel echt een hidden gem. Het is zelfs zo dat als je er een hike maakt, locals er vanuit gaan dat je Noors bent en vrolijk tegen je beginnen te praten. Geen zorgen, ze schakelen net zo soepel over op Engels, maar het geeft wel even aan hoe weinig toeristen deze prachtige archipel bezoeken.
Zelfs op de ‘mooiste hike van Noorwegen’ hadden we het pad regelmatig helemaal voor onszelf!
Reden 2: De natuur is prachtig en afwisselend
De verschillende eilanden van Vesterålen hebben allemaal hun eigen ‘specialiteit’ als het om landschap gaat. Je vindt er indrukwekkende pieken die rechtstreeks uit de zee de hoogte in schieten, talloze mooie baaitjes met witte zandstranden en een azuurblauwe zee, glooiende heuvels en ook de schattige vissersdorpjes ontbreken niet.
Reden 3: De mooiste hike van Noorwegen
De Dronningruta (de koninginneroute) is in 2012 uitgeroepen tot de mooiste hike van heel Noorwegen. Wij deden een stuk van deze 15,9 km lange route en konden niet anders dan het eens zijn met deze bewering. Zeker omdat de route toegankelijk en niet te moeilijk is. De route neemt je mee langs verschillende landschappen en geeft je prachtige uitzichten over bergen, meren, vissersdorpjes en natuurlijk de zee. Binnenkort volgt een uitgebreidere blog van de hike!
Reden 4: Je kunt er veel dieren spotten
Vesterålen is misschien wel het bekendst vanwege de walvissen. De toeristen die er komen, gaan vaak dan ook direct naar het meest noordelijke puntje, Andenes, vanuit waar de meeste walvissafari’s vertrekken. Het hele jaar door heb je tijdens een safari zo’n 95% kans om walvissen te spotten. In de zomer spot je er potvissen en in de winter kun je er orka’s en bultruggen zien. Maar de eilandengroep heeft nog veel meer te bieden. Britte spotte er dolfijnen (waar Juul nog steeds jaloers op is) en samen zagen we er talloze papegaaiduikers en zeearenden. Er is ontzettend veel wildlife op Vesterålen. Zeker als je into vogels bent, kun je hier je hart ophalen.
Reden 5: Je mag er overal kamperen
Net als vrijwel overal in Noorwegen, mag je ook op Vesterålen overal je tentje opzetten. Het wordt wel erg weinig gedaan, de toeristen die er zijn hebben voornamelijk een camper om in te overnachten. Maar ook die mag je overal neerzetten. Een auto is wel absoluut onmisbaar als je deze noordelijke archipel wilt ontdekken.
Ga je voor het eerst wildkamperen? Lees eerst even onze tips, dan ga je goed voorbereid op pad!
Reden 6: Het licht is er prachtig
In welk seizoen je er ook komt, het licht op de eilandengroep zorgt voor veel ‘oooohh’s’ en ‘aaahhh’s’. Vanaf ongeveer september t/m april heb je er kans op het noorderlicht. En omdat er weinig steden zijn, heb je weinig last van lichtvervuiling en kun je optimaal van het natuurspektakel genieten. In de zomermaanden gaat de zon niet onder en kun je de middernachtzon bewonderen. En ben je er net als wij aan het eind van de zomer, dan word je hier bijna dagelijks getrakteerd op prachtige zonsondergangen.
Hoe kom je op Vesterålen?
Net als de Lofoten, ligt Vesterålen nogal afgelegen. Je kunt er met de auto naartoe rijden, maar hou er rekening mee dat het ruim 2700 kilometer is en dat je lang niet altijd over een snelweg rijdt. Het openbaar vervoer is ook een optie, maar daarmee heb je wel weinig vrijheid als je eenmaal op Vesterålen bent (tenzij je een auto huurt). Je kunt met de trein via Zweden naar het Noorse Narvik en vanuit daar rijden er dagelijks bussen naar hoofdstad Sortland. Vliegen is ook prima te doen, vanuit verschillende vliegvelden in Noorwegen kun je naar het vliegveld Harstad/Narvik. Ter plekke een auto huren is dan wel een aanrader.
Net als de rest van Noorwegen, is ook Vesterålen geen goedkope vakantiebestemming. Gelukkig hebben we wat tips voor je verzameld waarmee een reis naar Vesterålen iets goedkoper uitvalt.