Hou je van ruige bergen, diepe valleien en een uitdagende wandelvakantie inclusief ditto via ferrataroute? Dan is de tocht van de Vrata vallei naar de top van de Triglav, de hoogste berg van Slovenië, zeker een must. Maar, de route is pittig en vergt wat klimmaterialen als je ‘m veilig wilt kunnen uitvoeren. In deze blog mijn kijk op de route, wat je absoluut moet meenemen en wat tips voor onderweg.
De Triglav heeft een speciale betekenis voor Slovenen. Iedere ‘echte’ Sloveen moet minstens een keer in zijn/haar leven op de top van de hoogste berg van het land gestaan hebben. Maar dat betekent niet dat de tocht naar de top een gemakkelijke is. Zeker niet als je voor de route vanuit de Vrata vallei kiest. Daarom een kleine waarschuwing vooraf: doe deze route niet als je erg last hebt van hoogtevrees of als je een beetje wankel op je benen staat. Ook als je over een twijfelachtige conditie beschikt is dit wellicht niet de beste hike om te doen 😉
Zorg voor een plan B
De eerste keer dat ik op de top van de Triglav stond, is alweer 3 jaar geleden. Ik kende Juul nog maar net en hij werkte een zomer in Slovenië als buitensportinstructeur. Naast (onder andere) rafttochtjes, kayakafvaarten en canyoningtrips, deed hij ook regelmatig met een groep een meerdaagse hike naar de top van de hoogste berg van Slovenië. Toen ik hem kwam opzoeken, wilde hij ook met mij een variant op die bergtocht maken. Ik was daar een ruime maand, maar het weer was lang niet altijd gunstig. Als je zelf een trip plant naar de top van de Triglav en je hebt weinig tijd, hou er dan rekening mee dat de weersomstandigheden altijd roet in het eten kunnen gooien. Niets is zo veranderlijk als het weer, en zeker het weer in de bergen kan behoorlijk snel omslaan. Een plan B (en C) is daarom geen overbodige luxe.
De route
Omdat we niet graag twee keer hetzelfde stuk lopen, ligt het start- en eindpunt van deze wandelroute niet op dezelfde plek. Wil je dit wel? Dan geef ik je daar onderaan dit artikel nog een optie voor. Ook is ons ebook met 25+ verschillende routes in én rondom het Triglav National park top als je je verder wilt oriënteren op de mogelijkheden in het gebied.
Deze route start op de parkeerplaats voorbij het dorpje Mojstrana en eindigt op de parkeerplaats voorbij Pokljuka. Dat zag er ongeveer zo uit:
Verderop in dit artikel vind je een downloadbaar GPX-bestand van deze route voor op je GPS.
Wat heb je nodig op deze wandelvakantie?
De hike naar de top van de Triglav is in één dag te doen, maar prettiger is het om ‘m in twee dagen op te delen. Je slaapt dan in de berghut Triglavski dom na Kredarici. Let wel op dat je deze hut van tevoren reserveert als je in de zomermaanden gaat. In dit artikel beschrijf ik onze hele route van drie dagen, inclusief de afdaling aan de andere kant van de berg en een tweede overnachting in berghut Vodnikov dom na Velem polju. Maar het is ook mogelijk om de tweede overnachting te skippen en direct door te lopen naar het eindpunt. Tijdens deze wandeltocht heb je nodig:
- Een (kleine) backpack
- Klimgordel
- Helm
- Via ferrataset
- Wandelstokken
- Eten voor onderweg (het liefst noten, repen, gedroogd fruit, brood met zoet beleg etc.)
- Voldoende water*
- Kleding (denk in laagjes!)
- Slippers voor in de hut (of gebruik de pantoffels die ze daar vaak hebben)
- EHBO-set
- Kompas + kaart (wij gebruiken deze van Triglav National Park)
- Contant geld (in de berghutten kun je niet pinnen)
Wil je zeker weten dat je niets vergeet op je wandelvakantie? Check even onze complete paklijst voor een meerdaagse hike. Daarop vind je ook items die je meeneemt als je gaat kamperen, die kun je tijdens deze trip achterwege laten.
* Het water in de berghutten die op hoogte liggen (zoals Kredarici en Planika) is niet drinkbaar. Tenminste, dat is wat er op de bordjes staat. Wij drinken het wél altijd en zijn er nog nooit ziek van geworden.
Van de Vrata vallei naar de top van de Triglav
De hike begint op de parkeerplaats in de Vrata vallei. Rij voorbij het dorpje Mojstrana en vervolgens een kilometer of tien over een onverharde, slingerende weg in de richting van de parkeerplaats (volg de bordjes Vrata). Als je daar in de zomer je auto wilt parkeren, moet je betalen. Maar heb je iemand die je kan afzetten, dan kan dat gratis. Je hoeft op deze plek nog niet je volledige klimuitrusting aan te trekken, sterker nog: daar wordt het eerste stuk van de hike niet echt comfortabeler van 😉
Tominšek route: pittig beginnen met geweldige uitzichten
Er zijn drie gangbare routes naar de top van de Triglav vanaf de parkeerplaats. Wij deden de Tominšek route, niet de moeilijkste, maar ook niet de makkelijkste route omhoog vanaf de noordzijde van de berg. De route is goed aangegeven met rood/witte markeringen, maar hier en daar moet je wel een beetje opletten. Vanaf de parkeerplaats vertrek je in de richting van de hut Aljažev Dom. Loop langs de hut totdat je een grote karabiner ziet (een monument om alle verongelukte militairen tijdens WOII te herdenken). Hier splitst het pad zich, neem de route die naar links afbuigt, de (opgedroogde) rivier oversteekt en het bos ingaat. Dit stuk van de route is pittig omdat het vrij steil omhoog gaat. Omdat je nog maar net begonnen bent met lopen, voelt dit stukje extra zwaar. Dit gedeelte is ongeveer 1,5 kilometer en daarin stijg je ongeveer 400 tot 500 hoogtemeters. Zodra je boven de bomen uitkomt, zie je waarom deze route populair is: je hebt prachtige uitzichten over de groene vallei waar je net uit bent geklommen.
Imposante bergwanden en de start van de via ferrata
Na het steile eerste gedeelte, volgt een iets vlakker deel waar je voornamelijk tegen de imposante bergwand aankijkt terwijl je verder klimt. Een breed bergpad is het niet, het pad blijft smal en hier en daar is er wat handen en voeten werk nodig om naar boven te komen. De eerste kabel die je tegenkomt is nog niet zodanig spannend dat je er je gezekerd voor moet zijn, maar als je nog even wilt oefenen met je via ferrataset is dit een mooie gelegenheid. Na de steen die de 1700 meter aangeeft, begint het echte werk (op ongeveer 1775 meter). Hoewel de geoefende bergsporters het misschien niet nodig vinden om te zekeren, is het slim om het wel te doen. Je staat soms op een smal richeltje met onder je niets anders dan rotsen en uiteindelijk de vallei, honderden meters lager.
Ongeveer halverwege de via ferrata kom je in een gedeelte dat Devils Ravine genoemd wordt. Hier komt vrijwel geen zon, en kan nog tot diep in de zomer sneeuw liggen. En die sneeuw zul je over moeten. Zorg dus dat je in ieder geval wandelstokken mee hebt, en als je vroeg in het seizoen gaat, ook een ijsbijl. Dit punt hebben we voor je gemarkeerd in de GPS route. Na Devils Ravine volgen nog een paar smalle passages waar je behoorlijk dicht langs de afgrond gaat. Op ongeveer 2100 meter hoogte kun je je via ferrataset even laten rusten. Je loopt een klein stukje over een puinhelling met losse stenen voordat de gletsjer begint. Tijd om je wandelstokken tevoorschijn te halen, zeker als er sneeuw ligt.
Op de gletsjer is het even goed opletten of je nog op het juiste spoor zit. Er lopen verschillende paden, waarvan er eentje naar links afbuigt en naar de Dom Valentina Staniča pod Triglavom hut gaat, blijf rechtdoor lopen en volg de bordjes met Triglavski dom na Kredarici. In het laatste stukje voor de hut volgt nog wat klim en klauterwerk om in het dal waar de hut ligt te komen. Vanwege de locatie zie je de hut pas op het allerlaatste moment liggen, maar als je ‘m ziet, dan ben je er ook echt bijna!
De berghut Triglavski dom na Kredarici met de top van de Triglav op de achtergrond.
Als je je nog fit voelt, kun je ook de laatste klim naar de top van de Triglav nog maken, maar wij kiezen er altijd voor om eerst een nachtje lekker te slapen in Triglavski dom na Kredarici op 2515 meter hoogte. Zodat we de volgende dag uitgerust aan de toppoging kunnen beginnen.
Dag 2: de tocht naar de top van de Triglav
‘s Ochtends heb je vaak het beste weer op de berg. En bovendien moet je voor 7 uur je bed in de hut verlaten hebben, dus maak van de gelegenheid gebruik om vroeg op pad te gaan. De eerste keer dat ik op de top van de Triglav stond, waren we om vijf uur ‘s ochtends klaar om te vertrekken, maar dat is geen aanrader als je geen ervaren gids bij je hebt. Slimmer is het om net na zonsopkomst te vertrekken (als je wilt, kun je trouwens die zonsopkomst bewonderen op een bergtop vlakbij de Kredarici hut). Dit laatste deel van de route naar de top is ook gelijk het meest uitdagende (en het leukste!). De route is duidelijk aangegeven en er zitten flink wat stukken in waar je je via ferratasetje weer kunt gebruiken. Nu je zo ongeveer op het hoogste punt in de hele regio staat, heb je ook meer last van de wind en de kou. Het kan hier behoorlijk spoken!
Je staat hier op smalle richeltjes en kijkt uit over afgronden die meters diep zijn. Het laatste stukje van de route gaat over een smalle graat waar je je gelukkig wel kunt zekeren, zodat het je hopelijk vooral een supergaaf gevoel geeft! Je loopt over de top van de Mali Triglav (2725 meter) als je in de verte je bestemming al ziet liggen. Hoewel de laatste klim behoorlijk steil is, kun je je goed vasthouden en zekeren aan de stalen kabels en pinnen die er overal in de rotsen gebeiteld zitten. Eenmaal op de top kun je genieten van een prachtig, panoramisch uitzicht over ongeveer het hele Triglav National park. Als het weer meezit natuurlijk 🙂
De afdaling
Als je tijd hebt en het weer is goed, geniet dan even van het uitzicht op de top voordat je de tocht naar beneden weer inzet. Het eerste deel van de afdaling is hetzelfde als het laatste stukje omhoog. Maar in plaats van dat je na Mali Triglav linksaf gaat naar Triglavski dom na Kredarici, hou je rechts aan en daal je af naar de Dom Planika pod Triglavom berghut (die kun je al zien liggen vanaf de top). In het eerste gedeelte vind je weer de bekende stalen kabels en pinnen waar je je aan kunt zekeren, naarmate je dichterbij de hut komt, veranderen de rotsen in gletsjers en losse stenen. Dit is een pittige afdaling, dus zorg dat je je wandelstokken gebruikt als je snel last krijgt van je knieen. Dom Planika ligt op 2401 meter en vanaf daar is de route naar het eindpunt redelijk gemakkelijk. Je kunt je klimgordel, helm en via ferratasetje opbergen, die zul je vanaf hier niet meer nodig hebben. In Dom Planika zul je over het algemeen niet overnachten, omdat het slechts op één tot twee uurtjes lopen vanaf de top ligt, maar je kunt er natuurlijk wel even uitrusten of iets eten.
Van Dom Planika naar Vodnikov dom
De route vanaf Planika is goed aangegeven met de bekende, rood/witte markeringen en hier en daar een bordje. De tijden daarop staan, kun je trouwens met een korreltje zout nemen; die zijn veel te optimistisch. Naarmate je verder afdaalt, wordt de omgeving weer groener en groener en heb je wederom prachtige uitzichten op de omliggende bergen. De tocht van Planika naar Vodnikov dom is ongeveer drie kilometer, maar hou er rekening mee dat het een stukje moeilijker lopen is dan wanneer je diezelfde afstand op een verharde weg loopt. Vodnikov dom is een prima plek om te slapen. Het is een comfortabele hut (je kunt er zelfs douchen!) en je hebt een prachtig uitzicht op de toppen waar je eerder die dag nog overheen liep en de groene vallei (als je helder weer hebt, wat wij dan weer niet hadden…).
Dag 3: de laatste loodjes
Het kan zijn dat je flink wat tegenliggers tegenkomt op weg naar beneden. Deze route naar Planika is namelijk een populaire wandeltocht omdat hij relatief eenvoudig is. Niet voor niets wordt dit de Triglav highway genoemd. Als je mazzel hebt, valt het mee met de drukte en kun je genieten van het afwisselende landschap en de alpenweides zoals je die in Oostenrijk hebt. Hier vind je ontzettend veel verschillende soorten bloemen en planten en dat is wel even iets anders dan het ruige, rotsachtige landschap dat je de afgelopen dagen gezien hebt. Volg de route eerst richting Rudna Polje en vervolgens richting Planina Konjščica. Het laatste stukje loop je langs een boerderij waar je een echt Sloveens kaasje kunt kopen (als de boer ze heeft liggen), voordat je voor het laatste stukje nog even de bossen induikt. Aan het eind van het pad is een parkeerplaats waar je weer opgepikt kunt worden.
Handige informatie over de tocht
GPX-tracks: download de route voor je GPS.
Moeilijkheidsgraad: De tocht naar de top van de Triglav is geclassificeerd als T4 op de Zwitserse hiking schaal, wat staat voor een alpine hike. De via ferratasecties in deze hike zijn medium/zwaar. De Sloveense classificatie van de route (zelo zahtevna pot = zeer zware route), is ietwat overdreven 🙂
Totale afstand: 16.14 kilometer (van A naar B)
Starthoogte: 988 meter
Hoogste punt: 2864 meter (Triglav)
Duur: 2 of 3 dagen
Hutten op de route: Aljažev Dom v Vratih, Triglavski dom na Kredarici, Dom Planika pod Triglavom, Vodnikov dom na Velem polju
Kaart: Wandelkaart Triglav van Sidarta (schaal van 1:25 000)
Markering: Goed (rood/witte stippen en pijlen, af en toe een bordje). Met uitzondering van het laatste gedeelte over de gletsjer naar de hut Triglavski dom na Kredarici. Daar is de route soms wat moeilijk te volgen, zeker als er nog veel sneeuw ligt. Zorg in dat geval voor een GPS waar de route naar de hut op staat.
Gevaren: Vallende stenen komen veel voor, draag daarom altijd een helm. Ook het weer kan heel snel omslaan in dit gebergte. Laat je goed voorlichten en zoek zo snel mogelijk een schuilplek bij dreigend onweer.
Heb je geen mogelijkheid om afgezet en opgepikt te worden op het begin- en eindpunt? Dan zul je je hike op hetzelfde punt moeten beginnen en eindigen. In dat geval kun je voor de tocht terug beter niet dezelfde route aanhouden als die je omhoog bent gelopen. Niet alleen is dat minder leuk, maar het kan ook lastig worden met tegenliggers. Een betere route om te volgen is de Čez Prag route.
Wil je meer routes én informatie over hiken in het Triglav National Park in Slovenië? Bestel ons ebook met meer dan 25 routes in en rondom dit prachtige stukje Slovenië. Inclusief route-informatie, handige tips én kant-en-klare GPX-bestanden van alle routes.
Zelf geen via ferrata-uitrusting?
We krijgen veel vragen over het huren van een via ferrata-uitrusting. Logisch, want zo’n set bestaande uit een helm, klimgordel en via ferrataset aanschaffen is best een investering. Gelukkig kun je tegenwoordig een set huren bij het Slovenski Planinski Muzej in Mojstrana. Dit ligt precies op de route naar de start van de hike! Dat kost:
Voor 1 dag: €15 pp
Voor 2 dagen: €25 pp
Voor 3 of 4 dagen: €32 pp
Voor 5 tot 8 dagen: €40pp
Het is verstandig om de setjes op tijd te reserveren. Dat kan voor één dag via de website van Mojstrana. Je kunt op deze website ook een sessie met een gids inplannen waarin je leert hoe je met een via ferrata-uitrusting omgaat. Wil je voor meerdere dagen een uitrusting huren? Bel dan even naar het museum of ga van tevoren langs. Je kunt alleen met contant geld betalen.
Vragen over de route naar de top van Triglav?
Wil je meer weten over een wandelvakantie in Slovenië of het Triglav National Park, de verschillende routes naar de top van de Triglav of heb je vragen over deze route? Stel ze gerust hieronder of mail me.
10 reacties
Ik weet niet als ik het zelf zou wagen hoor. Wel eens een bergje beklommen, maar dit lijkt mij net een beetje te eng. Ik zou de plek van dichtbij willen meemaken, de foto’s geven al een beeld van hoe prachtig het eruit ziet 🙂
Beste,
Is het mogelijk om in de hoogste berghut een helm en klimgordel te huren om de beklimming naar de top te doen?
Vriendelijke groeten
Hi Michiel!
Het is helaas niet mogelijk om hardware in Kredarica, de hoogste hut te huren. Deze zul je voordat je begint met lopen al bij je moeten hebben. Welke route wil je gaan doen en wanneer wil je gaan? Afhankelijk van met name je route kan het verstandig zijn om op weg naar Kredarica al een helm en gordel bij je te hebben.
Groetjes!
Juul
Hey Juul,
Wij zouden begin juli de top willen beklimmen. Een klimgordel moet normaal geen probleem zijn maar een helm meesleuren op de vlieger wordt wat moeilijker. Kan je die ergens anders aan de voet van de berg huren misschien?
groeten,
Michiel
Hallo,
Waar kun je het beste je auto parkeren en moet je echt alle bergklim materiaal aanschaffen om een dag naar de top te lopen/klimmen??
Hoi Willy,
Sorry voor de late reactie! Als je deze route wilt lopen, kun je het beste parkeren in de Vrata-vallei (ongeveer 10 kilometer voorbij het dorpje Mojstrana). Je moet natuurlijk niets, maar voor deze route raden we het gebruik van een via ferrata-uitrusting wel aan (helm, klimgordel, via ferrataset). Je kunt dit eventueel ook ter plekke huren, bijvoorbeeld bij het Slovenski planinski muzej (alpine museum) in Mojstrana.
Veel plezier alvast!
Groet,
Britte
Ik wil over twee weken de Triglav willen beklimmen… in één dag en omdat we met de auto zijn, ook zelfde start en eindpunt gebruiken.
Wat adviseer je als kortste (qua tijd) route om te lopen?
Bedankt alvast!
Hi Christian,
Oef, dat is pittig! We raden het eigenlijk niet aan, maar als je een ervaren loper bent en de juiste spullen mee hebt (en mazzel hebt met het weer) is het te doen. Je kunt dan het beste de route vanuit de Krma vallei lopen, daar kun je je auto vrij ver in de vallei parkeren. Als je iets meer uitdaging wilt, kun je ook Tominsek omhoog doen en Cez Prag omlaag. Dan start je in de Vrata vallei. Kun je daar iets mee?
Succes!
Britte
hallo, wij zouden de west loop rijden op de Mtb, deze passeert langs de Triglav, is er een mogelijkheid om met de Mtb over het gebergte te rijden. de west loop rijd er eigenlijk rond, toch zou het een extra dimensie geven als we er over zouden rijden. Zijn er hier van gpx routes, dikwijls zijn wandelpaden niet berijdbaar en dit is niet goed te zien op kaarten.
graag tot mails…;
Andy
Hoi Andy,
De paden rondom Triglav zijn echt hikepaden, voor zover ik weet is het niet toegestaan om er te fietsen. Bovendien is het vaak ook niet mogelijk, omdat er vrij veel klim- en klauterwerk bij komt kijken. Slovenen zijn vrij enthousiaste MTB’ers, dus er zijn ongetwijfeld prachtige routes te vinden. Een paar daarvan vind je hier: https://www.slovenia.info/en/things-to-do/active-holidays/biking/mountain-biking
In onze webshop verkopen we naast de standaard wandelkaarten ook specifieke outdoorkaarten van het gebied rondom Kranjska Gora én het gebied rondom Trenta/Bovec. Hierop zijn routes voor verschillende outdooractiviteiten, waaronder ook fietsen, goed aangegeven.
Hopelijk kun je daar wat mee. Mocht je toch nog vragen hebben, let me know!
Groetjes,
Britte