Als je een meerdaagse hike gaat maken, zul je in veel gevallen zelf eten mee moeten nemen. En met de prijzen die je voor bijvoorbeeld lichtgewicht kant-en-klare maaltijden in outdoorwinkels betaalt, wordt dat best een prijzige aangelegenheid. Gelukkig kun je ook zelf je eigen outdoormaaltijden maken. Dat is niet alleen lekkerder én goedkoper, maar ook nog eens een stuk gevarieerder.
Toen we bezig waren met de voorbereidingen voor onze reis naar Scandinavië in 2016, kwamen we voor een dilemma te staan. We wilden namelijk ons eigen eten meenemen, zodat we tijdens onze hikes écht off-the-beaten track konden zijn, maar als we voor elke dag dat we aan het hiken waren ontbijt, lunch én diner moesten meenemen zou dat een behoorlijke kostenpost worden… Toevallig waren we in die periode op de wandelbeurs bij een lezing over eten tijdens een hike. Daar maakten we voor het eerst kennis met zelf je eten drogen. En onze interesse was direct gewekt!
Eten drogen? Hoe werkt dat?
De reden dat de kant-en-klaar maaltijden uit de outdoorwinkels zo licht zijn, is omdat al het water eruit gehaald is. Wat overblijft is vaak een harde substantie of soms zelfs poeder. En dat weegt natuurlijk een stuk minder! Bovendien kun je de maaltijden veel langer bewaren, omdat er geen vloeibare substantie is die kan gaan schimmelen.
Als je zelf je eigen eten gaat drogen, is het handig om een paar dingen te weten. Zo is eten drogen een best wel tijdrovend klusje. Het duurt bijvoorbeeld gerust 24 uur voordat een pastamaaltijd helemaal droog is. Je kunt er een speciale voedseldroger kopen (wij hebben deze), maar een oven kan vaak ook. Je kunt heel veel verschillende soorten voedsel drogen, bijvoorbeeld:
- Fruit
- Groente
- Sauzen
- Vlees
- Aardappels/pasta/rijst
- Complete maaltijden
Er zijn mensen die het liefst alle onderdelen van een maaltijd apart drogen. Stel dat je een pastamaaltijd wilt maken, moet je dan dus de saus, pasta en vlees apart drogen. Makkelijker (en sneller) is het om gewoon één pan pasta te maken, daar de saus doorheen te doen en dat vervolgens te drogen. Op die manier hoef je na het hiken alleen nog maar water toe te voegen en kun je binnen tien minuten eten.
De temperatuur is gemakkelijk in te stellen op een droogmachine.
Tip: als je pasta of rijst gebruikt, kook dit dan wel eerst. Het voelt een beetje dubbel, omdat het al droog is voordat je het kookt. Maar voeg je ongekookte pasta of rijst aan je maaltijd toe, moet dat ter plekke nog koken. En dat kost niet alleen meer tijd als je op pad bent, maar ook nog eens meer brandstof.
Uitproberen maar!
Je eigen eten voorbereiden voor een trip van een maand vergt even wat voorbereiding. We hadden uitgerekend dat we ongeveer voor zo’n twintig dagen aan avondeten nodig hadden. Kan je nagaan, een gevriesdroogde maaltijd kost ongeveer zo’n 8 a 9 euro voor twee personen. Voor deze trip zou alleen ons avondeten ons dus al 170 euro kosten! En dan wordt zo’n budgettrip door Scandinavië toch ineens een stuk duurder! Natuurlijk, de apparatuur die we hebben aangeschaft om eten te kunnen drogen was ook niet gratis, maar daar heb je natuurlijk wel meerdere vakanties profijt van 🙂 Ook kun je voor voedseldrogers vaak een stuk schappelijkere prijzen vinden op bijvoorbeeld Marktplaats.
Onze voorraad aan eten voor de trip door Scandinavië.
Welke maaltijden kun je goed drogen?
Wij hadden geen zin om elke dag hetzelfde te eten, dus zijn we een beetje gaan experimenteren met verschillende maaltijden. We probeerden onder andere pasta met gehakt en groente, gehaktmengsel voor in wraps (die we daar ter plekke kochten), risotto met champignons, mac & cheese, java kip + losse rijst en kip in pindasaus + losse rijst. Om te zorgen dat de maaltijden smaakvol waren, hadden we wat extra smaakmakers mee. Sowieso is een potje met peper, zout en nog wat andere kruiden erg handig, en ook de zakjes kaassaus maakten de pasta nog wat smeuïger (bovendien hadden we wat extra calorieën nodig na al dat lopen). Ook bouillonblokjes zijn onmisbaar onderweg en zijn ook ideaal om bijvoorbeeld tijdens een pauze even wat warms te drinken. De pasta met saus, mac & cheese, risotto en het gehaktmengsel voor in wraps werkten prima. De kip was op zich wel eetbaar, maar een beetje droog.
Hoe maak je lekkere outdoormaaltijden?
Wij houden het nu bij vegetarische maaltijd of maaltijden met gehakt. Ga je zelf eten drogen, begin dan met een simpele pastamaaltijd. Maak de pasta klaar met de groenten die je lekker vindt, maar snij ze zo klein mogelijk. Dit helpt om het vocht sneller uit de maaltijd te onttrekken. Doe de groenten met het gehakt (tenzij je vegetarisch wilt eten) in de pan en bak zoals je gewend bent. Voeg de saus en de gekookte pasta toe (macaroni is ideaal vanwege het formaat), met de saus en laat het afkoelen. Als je geen voedseldroger hebt, kun je ondertussen de oven voorverwarmen. Een avondmaaltijd met pasta droog je op ongeveer 60 tot 70 graden. Het is een relatief dure manier van voedseldrogen, omdat de deur van de oven open moet blijven om de waterdampen uit het eten uit de oven te laten ontsnappen. Wil je vaker eten gaan drogen, dan is een droogoven dus zeker een verstandige investering.
Hoe lang duurt het om eten te drogen?
Of je nou een droogmachine gebruikt, of in de oven droogt, het is belangrijk dat de warme en droge lucht rondom je eten kan stromen. Gebruik in de oven dus altijd een rooster, tenzij je sauzen wilt drogen. In dat geval kun je bijvoorbeeld een stuk bakpapier op het rooster leggen. Hoe lang je eten moet drogen, hangt af van een aantal zaken. Allereerst wat voor eten je wilt drogen. Natte substanties zoals sauzen en sommige fruitsoorten zoals ananas, duren langer om te drogen dan bijvoorbeeld champignons of paprika. Een paar geschatte droogtijden op een rij:
- Groenten (zoals champignons, paprika, wortel, ui, courgette en mais): 6 tot 8 uur op ongeveer 55 graden
- Vlees (alleen mager, zoals gehakt, ham of kip): 6 uur (8 uur voor kip) op ongeveer 65 graden
- Fruit: loopt erg uiteen van 8 tot maar liefs 18 uur (ananas en blauwe bessen) op ongeveer 60 graden
Het nadeel als je een complete maaltijd droogt, is dat je er iets meer bij moet blijven omdat de verschillende ingrediënten verschillende droogtijden hebben. Je zult dus af en toe de maaltijd moeten omscheppen om te zorgen dat het gelijkmatig droogt.
Zet de oven niet te hoog, dan verbrandt het eten en verlies je veel smaak én vitamines.
Wat doe je met ontbijt, lunch en tussendoortjes?
Natuurlijk moet je meer eten dan alleen een avondmaaltijd. Daarom hadden we voor iedere dag dat we niet in de bewoonde wereld zouden zijn een zakje met havermout, kaneel, rozijnen en volle melkpoeder gemaakt. Wat water toevoegen en voila: breakfast is served. Om het nog iets zoeter te maken, hadden we een flesje honing mee. Als je om de paar dagen in de bewoonde wereld bent en een supermarkt tegenkomt, kun je net als wij voor de lunch regelmatig een brood kopen. Vul thuis handige, lichtgewicht tubes met bijvoorbeeld jam en pindakaas en je hebt een simpele lunch tijdens het hiken. Voor de afwisseling kan je ook pakjes kant-en-klare noodles meenemen: licht, snel klaar en goedkoop. Voor tussendoor kun je echt van alles meenemen, notenmixen, fruit, gedroogd fruit, repen, koeken. Dit zijn vaak dingen die we onderweg aanvullen.
Stukjes appel en appelmoes drogen in de voedseldroger.
Handig bij eten drogen: een vacumeermachine
Is de maaltijd goed droog? Laat het dan ietsje afkoelen en verdeel het in de juiste porties. Laat het niet te lang buiten de (droog)oven liggen zonder verpakking, want dan kunnen bacteriën er toch nog vat op krijgen. Het is niet per se nodig, maar wil je je eten echt vers houden? Dan kun je de gedroogde maaltijden het beste ook nog luchtdicht verpakken. Dat kan met een vacumeermachine. Hierdoor zijn gedroogde maaltijden meer dan een jaar houdbaar. Doe bij het vacumeren twee keukenpapiertjes om het eten heen om te voorkomen dat het scherpe gedroogde eten de verpakking lek prikt (vooral bij rijst!). Heb je geen vacumeermachine, dan kun je de gedroogde maaltijden ook in afsluitbare plastic zakken bewaren. Verdeel de gedroogde maaltijden per portie in de zakken. Dat is makkelijker met opwarmen. Vergeet er niet op te schrijven wat er in zit, want al het gedroogde eten lijkt nogal op elkaar 😉
Gedroogd voedsel weer eetbaar maken
Wil je na een lange dag hiken of fietsen van je welverdiende outdoormaaltijd genieten? Dan is het verstandig om de maaltijd eerst even een tijdje met een laagje water in de pan te laten staan. Op die manier hoef je nog geen brandstof te gebruiken, maar krijgt je maaltijd wel langzaam z’n normale vorm terug. Zet het vervolgens op het vuur en voeg beetje bij beetje water toe. Als je exact weet hoeveel water erbij moet, kun je natuurlijk ook alles in het begin erbij doen, maar wij spelen liever op safe 🙂 Eventueel kun je nog wat droge parmezaanse kaas, kruiden of zoals wij een zakje kaassaus door je pasta roeren mocht de smaak van je outdoormaaltijden wat tegenvallen. Verder is het gewoon genieten 🙂
4 reacties
Hoi , leuke tips over het drogen van maaltijden, ik heb meteen een droger aangeschaft via marktplaats. We gaan deze winter met onze Milady Landy naar Scandinavië en ik was op zoek naar mogelijkheden om wat voorraad me te nemen. Ik denk eraan om champignons en vegetarisch gehakt een stukjes te drogen. Hele maaltijden zijn denk ik niet echt nodig maart ik ga het eens bekijken.
Hartelijke groet van Gert Jan
Hi Gert Jan,
Wat leuk om te horen! Wij zijn ook heel blij met onze voedseldroger. Als je regelmatig in de bewoonde wereld bent zijn hele maaltijden misschien niet nodig idd, je kunt dan makkelijker er iets bij halen in de supermarkt om je maaltijd compleet te maken. Maar met de hoge prijzen in Scandinavië wel een mooie aanvulling 😉 Alvast veel plezier!
Hi,
Weten jullie nog ongeveer hoe zwaar jullie eten was samen?
Groetjes
Hi Yael,
Interessante vraag! Wij hebben gek genoeg ons eten nooit per dag gewogen. Het verschilt natuurlijk enorm per hike. Maar je zit per persoon per dag toch snel aan zo’n 300-400 gram., afhankelijk van hoeveel je eet. Over het algemeen is eten dat je. zelf droogt iets zwaarder dan kant-en-klaar gevriesdroogde maaltijden. Hopelijk kun je hier iets mee 🙂
Groetjes,
Britte