Reisfotografie: met deze uitrusting schieten wij de beste foto’s!

Een vraag die we veel krijgen is: “Wat voor camera gebruiken jullie voor reisfotografie?”  En om eerlijk te zijn, toen we begonnen met foto’s maken hebben we ons niet verdiept in een specifieke camera. Britte heeft in 2013 een spiegelreflexcamera gekocht voor haar opleiding. Ze heeft op internet gekeken naar een goede aanbieding, een paar reviews gelezen en uiteindelijk een Nikon D3200 gekocht. De laatste paar jaar ben met name ik flink bezig met fotografie, en beetje bij beetje hebben we onze uitrusting uitgebreid. En omdat we veel vragen krijgen over onze uitrusting, delen we die graag met jullie!

Eerst wil ik even een veel gehoord misverstand de wereld uit helpen: je hebt absoluut geen dure, high-tech camera nodig om gave foto’s te maken! Zelfs de meest dure camera zal je geen mooie foto’s opleveren, zolang jij niet weet wat je doet met je camera. De kennis van je camera, je eigen creativiteit en je nabewerking-skills zijn de drie voornaamste ingrediënten voor een toffe foto. Dit kan prima met een eenvoudige camera zonder al te veel knoppen en instellingen (die zorgen er misschien toch alleen maar voor dat je door de bomen het bos niet meer ziet). Met de techniek van tegenwoordig, kan je al heel gave foto’s schieten met een compact camera, die ook wel point-and-shoot camera’s worden genoemd. De naam verraadt het al: makkelijk in gebruik zonder dat je je al te veel bezig hoeft te houden met knoppen en instellingen.

Maar goed, laten we het bij het onderwerp van deze blog houden: welke uitrusting gebruiken wij voor reisfotografie?

Onze reisfotografie uitrusting - Dutchies Abroad

Onze camera’s

Onze eerste camera – Nikon D3200 (huidige opvolger is de Nikon D3500): Zoals ik net al zei, kocht Britte deze camera voor haar opleiding, eigenlijk zonder enige kennis van fotografie. Na haar studie is de camera in de doos in een kast beland. Op een van onze eerste vakanties samen, heb ik ‘m meegenomen en ben ik er gewoon maar mee gaan spelen. Ook ik had totaal geen verstand van camera’s en fotografie, dus om meteen met een spiegelreflex camera te beginnen was wel een sprong in het diepe. Maar ik vond het wel tof! Gewoon proberen om wat ik om me heen zag zo goed mogelijk op het schermpje achterop de camera te krijgen (zo’n beetje alle instellingen op automatisch, je moet ergens beginnen toch?). Eenmaal thuis waren Google en YouTube mijn beste vrienden om uit te volgen wat ik nou eigenlijk deed, wat ik niet zou moeten doen, en vwat ik juist ik wél zou moeten doen (en vooral waarom!). Hier ben ik alsmaar mee doorgegaan, en stapje voor stapje begon ik meer te snappen en de camera steeds meer met de hand in te stellen. Totdat ik op het punt kwam dat ik meer wilde doen dan alleen maar leuke vakantiekiekjes voor thuis schieten, en besloot om te investeren in een (professionele) full frame spiegelreflex camera.

Onze reisfotografie een stapje omhoog met de Nikon D810: Ik wilde sowieso weer een Nikon camera. Ik was vertrouwd met de knoppen en instellingen door alles wat ik mezelf had aangeleerd met de D3200. Daarnaast, Nikon is de marktleider wat betreft camerasensoren, het belangrijkste onderdeel van je camera. Na veel research, vonden we via een betrouwbare webshop een tweedehands Nikon D810 die nog amper gebruikt was voor een heel gunstige prijs. Je begrijpt: die was voor mij! In het begin was ik toch wel behoorlijk overdonderd door alle knoppen en instellingen. Maar Google en YouTube lieten me weer niet in de steek, en ik kreeg de camera al snel onder de knie. Tot op de dag van vandaag heb ik nog geen spijt van deze aankoop. Hij heeft heel veel mogelijkheden, is hufterproof wat betreft schokken en (spat)water, en ik leer nog steeds nieuwe dingen bij over de camera.

Voor al het actiewerk – GoPro HERO6 Black: Deze camera hebben we gewonnen, lucky us! We gebruiken ‘m voornamelijk onder water, en om zo nu en dan een video op te nemen. Het was een gigantische stap vooruit ten opzichte van onze GoPro HD HERO2! De belangrijkste verbeteringen (naast de verbeterde beeldkwaliteit ten opzichte van onze oude, bijna middeleeuwse GoPro) waren het touchscreen, en dat de camera RAW foto’s maakt. Zonder al te technisch te worden: RAW foto’s bevatten alle originele data, waardoor je bij het nabewerken controle hebt over alle details in de foto. JPG bestanden zijn gecomprimeerd, waardoor er data verloren gaat. Maar daarover meer in een volgende blog! Met onze nieuwe GoPro konden we nu alle instellingen bedienen via het touchscreen achter op de camera, en voor het eerst konden we via dit schermpje ook zien wat we aan het fotograferen of filmen waren. Dat was zo fijn!

Een extra dimensie toevoegen aan reisfotografie met drones – DJI Mavic 2 Pro Fly More Combo: Wij wilden ook van die adembenemende luchtfoto’s en video’s kunnen maken die we overal op het internet zagen verschijnen om een nieuwe dimensie toe te voegen aan onze reisfotografie. Na een uitgebreid onderzoek naar de verschillende drones, besloten we voor een DJI Spark Fly More Combo te gaan. Een kleine drone die daardoor makkelijker mee te nemen was en werd aangeraden voor beginners. Perfect voor ons! Helaas bleek de Spark niet zo betrouwbaar bij het vliegen op grotere afstand. Niet bij ons, maar ook bij veel andere mensen niet. We hebben meerdere keren gehad dat de drone signaal verloor tijdens het vliegen (en onze hartslag omhoog schoot!). Daarnaast misten we ook de mogelijkheid om RAW foto’s te maken. Het vliegen hadden we wel onder de knie gekregen, dus we besloten iemand anders blij te maken met onze Spark en voor een opvolger te gaan kijken. Het werd een DJI Mavic 2 Pro. Deze drone lijkt alles wel te kunnen! Maar waar we vooral superblij mee zijn is dat ie hartstikke betrouwbaar is, de batterijen langer mee gaan dan de DJI Spark en RAW foto’s schiet. We hadden in het begin wat twijfels over de maat en het gewicht. Hij is behoorlijk wat zwaarder dan z’n kleine broertje, maar dat nemen we voor lief. Een groot pluspunt is dat de DJI Mavic 2 Pro inklapbare armen heeft, waarmee hij in opgevouwen toestand zo’n beetje even groot is als de Spark. Daarnaast zit er een adapter bij, waarmee je je telefoon kan aansluiten op de batterijen en deze als powerbank kunt gebruiken!

Niet te vergeten – onze telefoons!: We hebben een iPhone 6S en een iPhone 8, die we voornamelijk voor onze Instagram Stories gebruiken. Soms maken we er ook foto’s mee wanneer we de camera niet bij de hand hebben. Met Adobe Lightroom Mobile, waar ik later op terug kom, kan je RAW foto’s maken met je mobiel. In sommige gevallen de ideale vervanger voor onze camera!

Reisfotografie uitrusting Dutchies Abroad

Lenzen voor reisfotografie: ga voor kwaliteit!

Wat misschien nog wel moeilijker is dan een camera kiezen, is het uitzoeken van een lens. Een goede lens maakt echt een enorm verschil in de kwaliteit van je foto, veel meer dan de camera zelf! We hadden al een AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G voor onze Nikon D3200, wat eigenlijk een lens voor een full frame camera is. Maar alsnog een prima lens om gave foto’s mee te maken! Je kunt er hele mooie wazige achtergronden mee creëren, waardoor het onderwerp van je foto extra opvalt. Maar met alleen een 50mm lens kun je niet zo veel verschillende dingen, aangezien deze lens niet kan zoomen. Dus gingen we op zoek naar een zoomlens voor meer flexibiliteit bij het maken van foto’s. We hebben nu een Tamron 24-70mm F/2.8 SP Di VC USD Nikon (die ook verkrijgbaar is voor andere cameramerken). Een te gekke lens die haarscherpe foto’s maakt, met een redelijke groothoek tot aardige zoom. Voor echte weidse foto’s van landschappen en cityscapes schiet ie wel tekort. Hiervoor staat de AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED nog op m’n verlanglijstje 🙂 .

Statieven en stabilizer

FEISOL Tournament Tripod CT-3442 Rapid: Voor onze reisfotografie, kunnen we eigenlijk niet zonder statief. Tenzij je constant mensen wilt vragen om een foto van je te maken waar je vervolgens maar half op staat, of je camera op een tricky ondergrond wilt zetten. Ons eerste statief was een Manfrotto Compact Action Aluminium, een topstatief! Vooral vanwege het handige, ergonomische handvat om de camera mee te draaien. Onze Nikon D810 was helaas te zwaar voor dit statief, dus moesten we op zoek naar een nieuwe. We wilden een statief die zowel tegen water als tegen een stootje kon. Na veel zoeken vonden we de FEISOL Tournament Tripod CT-3442 Rapid. Superlicht (iets meer dan 1 kg) voor het gewicht dat hij kan dragen. En hij heeft zonder problemen in rivieren en in de zee gestaan, dus daar zijn we hartstikke blij mee!

GoPro Karma Grip: Voor onze GoPro hebben we een GoPro Karma Grip stabilizer. Alhoewel we (nog) niet veel met video doen, hebben we een keer een situatie gehad waarin we heel graag een stabilizer hadden gehad. Zo hebben we een keer een video opgenomen voor Visit Greece voordat we een stabalizer hadden. Dat filmpje was gewoon ongemakkelijk om naar te kijken, zo veel geschud en getril! Dit vonden we niet kunnen voor een video in opdracht van een ander, dus besloten we in een stabilizer te investeren. Helaas hebben we onze research toen niet al te best gedaan. Want als we even wat langer hadden gezocht, hadden we gezien dat GoPro op het punt stond om de GoPro HERO7 te lanceren. Met ingebouwde stabilizer… In dat geval hadden we onze HERO6 verkocht en waren we voor de HERO7, wat ons een hoop ruimte en gewicht in onze tas zou schelen.

PEDCO UltraPod II Lightweight: Dit kleine statief gebruiken we voor de GoPro. Hij is klein, compact, superlicht en kan op vanalles en nog wat bevestigd worden. Te gek voor creatieve opnames!

Met deze tassen nemen we onze reisfotografie spullen mee

Tenba BYOP 10 DSLR Backpack Insert: Het vinden van een geschikte tas voor onze reisfotografie was nog een serieuze uitdaging! We kwamen tot de conclusie dat een echte cameratas niet werkt voor ons tijdens het reizen. We doen ook meerdaagse hikes waarbij we onze tent en ons eigen eten meenemen, en we vonden gewoon geen cameratas waar dat allemaal in past én die ook nog comfortabel zit. Gelukkig vonden we het perfecte alternatief! De Tenba BYOP 10 DSLR Backpack is een kleine cameratas die gemaakt is om mee te nemen ín je backpack. Onze cameraspullen passen er perfect in, ideaal voor reisfotografie wanneer je naast je cameraspullen nog allerlei andere dingen mee wilt nemen in je backpack.

Osprey Farpoint 40 Travelpack: Het is geen echte cameratas, maar voor ons werkt deze tas perfect! De Backpack Insert past er makkelijk in en er is nog genoeg ruimte over voor andere spullen. Ons statief kan aan de buitenkant bevestigd worden, waardoor we die niet constant hoeven te dragen. Daarnaast is deze tas ontworpen als de perfecte tas om mee te nemen als handbagage. Hij is zo ontworpen dat ie zonder problemen binnen de afmetingen van de meeste luchtvaartmaatschappijen valt. Dus ook als we zonder onze reisfotografie spullen reizen en we alleen handbagage hebben, gaat deze tas sowieso mee!

Reisfotografie onze gear Dutchies Abroad

Fotobewerking

Lightroom: Ik gebruik vooral Adobe Lightroom, wat onderdeel is van Adobe Creative Cloud om foto’s te bewerken. Het is een slider based programma, wat betekent dat je al je aanpassingen doet door knoppen op sliders te verschuiven. De mogelijkheden zijn eindeloos! Het vergt wel even wat oefening om het onder de knie te krijgen, maar de basis is eigenlijk heel logisch. Ik had het er eerder al over, maar je kunt ook GRATIS Adobe Lightroom Mobile downloaden in de App Store en Google Play Store. Hartstikke handig als je even snel een foto wilt bewerken voor Instagram bijvoorbeeld óf als je RAW foto’s wilt schieten met je telefoon.

Wil je ook je foto’s professioneel bewerken?

We zijn bezig met het ontwikkelen van presets voor Adobe Lightroom en Adobe Lightroom Mobile. Hiermee kun je je foto’s met slechts één knop bewerken. Wil je het als eerste weten als ze beschikbaar zijn? Meld je hieronder aan! Je krijgt dan ook gelijk een gratis stappenplan voor het maken van goede reisfoto’s van ons, plus je kunt op meer voordelen rekenen!

Back-ups: onmisbaar voor iedere reisfotograaf

Wat is het zo’n beetje het vervelendste wat kan gebeuren met reisfotografie? Juist, je foto’s kwijtraken! We bewaren onze foto’s op minstens twee plekken: op een externe harde schijf en in de cloud. Het zou ideaal zijn om ze ook op onze computer te bewaren, maar als je lang op reis bent is die binnen no-time vol.

LaCie DJI CoPilot BOSS: Deze schijf is echt onze steun en toeverlaat. Het is een externe harde schijf van 2TB. Hij bewaart onze foto’s veilig, en tegelijkertijd kunnen we er altijd bij, waar we ook zijn! Je kunt ‘m, zoals verwacht, op je laptop aansluiten, maar ook vanaf je telefoon is ie te bedienen. Handig als je geen laptop mee hebt op reis. Hij heeft alle mogelijke aansluitingen, dus het maakt niet uit wat voor telefoon je hebt. Je sluit ‘m aan, opent de bijbehorende app en je hebt toegang tot al je bestanden. Als ik snel een foto nodig heb voor Instagram bijvoorbeeld, haal ik die van de schijf af, open ‘m in Adobe Lightroom Mobile en kan ‘m direct bewerken en posten: easy! Daarnaast kan de schijf ook SD kaarten lezen. Dus wanneer je SD kaart onverwachts vol is stop je ‘m in de schijf, en met een druk op de knop kopieert de schijf de complete inhoud van je SD kaart. Die kan je leeghalen je bent weer good to go! Tot slot functioneert de schijf ook als powerbank voor je telefoon, altijd handig. Dankzij deze schijf hoeven wij voor onze reisfotografie ons niet meer druk te maken over ruimtegebrek, ook al zijn we ergens in de middle of nowhere.

TransIP StackVoorheen gebruikten we Google Photos om onze foto’s online kwijt te kunnen. Helaas comprimeert Google je foto’s, waarmee er dus data verloren gaat. We zijn overgestapt op Stack van TransIP, wat ons prima bevalt! Waar we vooral blij mee zijn, is dat het voorkomt dat je onnodige ruimte vult. Wanneer je een bestand upload met een bestandsnaam die al eerder is geüpload, krijg je hier eerst een melding van die je moet bevestigen. Google upload de foto’s gewoon, ongeacht of het bestand er misschien al staat. Je kan je bestanden daarnaast ook beheren via hun app, te downloaden in de App Store en Google Play Store.

Accessoires

3 Legged Thing QR11-LC Universal L-bracket: Deze gadget maakt het wisselen van je camera van landschapstand naar portretstand op een statief zo eenvoudig! Wanneer je de L-bracket op je camera hebt bevestigd, hoef je je camera alleen maar los te halen van je statief, 90 graden te draaien en weer op je statief bevestigen. Je hoeft verder dus niet aan je statief te zitten, je compositie weer helemaal opnieuw zoeken en je camera weer waterpas krijgen. Gewoon loshalen, draaien, bevestigen, et voila! In onze ogen onmisbaar voor reisfotografie wanneer je snel je camera moet draaien wanneer je bijvoorbeeld het risico loopt dat die adembenemende lucht snel verdwijnt. Daarnaast blijf je toegang houden tot alle aansluitingen op je camera dankzij de sleuf in de L-bracket aan de zijkant heeft. Je hoeft ‘m dus niet iedere keer te verwijderen als je iets op je camera aan wilt sluiten.

Caruba RC-N101V Type-1 afstandsbediening: We gebruiken onze afstandsbediening niet heel veel. Meestal gebruiken we de zelfontspanner. Wanneer we foto’s van onszelf maken, kunnen we moeilijk een afstandsbediening met een draadje in ons hand hebben, toch? En daarnaast is die draad maar 1,5 m lang. Je kan natuurlijk ook voor een draadloze afstandsbediening gaan. Dit zou voor ons ook nog wel een uitkomst zijn in plaats van steeds de tijd van de zelfontspanner in te moeten stellen een een sprintje te trekken. Toch zijn er situaties waarin een afstandsbediening onmisbaar is! Bijvoorbeeld wanneer je een foto wilt nemen met een hele lange sluitertijd. De meeste camera’s kunnen tot een sluitertijd van 30 sec. gaan, maar soms is dat niet genoeg. Je afstandsbediening is dan de perfecte oplossing. Met je afstandsbediening aangesloten druk je ‘m in, vergrendel je de knop, en tegelijkertijd laat je een timer op je telefoon lopen om je sluitertijd in de gaten te houden.

Cleaning kit: Een schoonmaaksetje is simpelweg een must-have voor je reisfotografie (of wat voor fotografie dan ook) uitrusting. Er is niks vervelender dan een te gekke foto schieten, en er thuis achter komen dat er stof of een vet vlekje op je lens zat die je foto verpest. In Lightroom is een hoop mogelijk qua nabewerking, maar een klein vlekje of stofje op je lens wordt op je foto gigantisch uitvergroot, waardoor dit bijna niet te corrigeren is zonder dat je het ziet. En dan baal je! Een kwastje, blazertje en een paar doekjes voorkomen een hoop narigheid. Check van tevoren dus altijd of je lens schoon is. Blaas sowieso even met je blazer op je lens of haal je kwastje er even over om ook de kleine stofjes te verwijderen. Dit kan je achteraf een hoop frustratie schelen!

Waar bestaat jouw reisfotografie uitrusting uit? Wat vind jij écht onmisbaar? Laat het ons weten!

Reisfotografie onze uitrusting Pinterest Dutchies Abroad

—————

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets aanschaft via deze links. Geen zorgen, je betaalt hiervoor niets extra’s!

Delen:

2 reacties

  1. heb je problemen gehad met drone vliegen in Nederland? wij willen ook een drone aanschaffen met het zelfde doel als jullie maar lopen tegen veel restricties aan…. worden deze drone regels streng na geleefd? en heb je er met reizen problemen mee gehad?

    1. Hoi Joris en Susan,

      In Nederland zijn er inderdaad veel regeltjes, maar als je rekening houdt met waar je wel en niet mag vliegen is het gelukkig best goed te doen 🙂 Op deze kaart kun je vinden waar je wel en niet mag vliegen in Nederland. Op reis hebben we geen problemen gehad met onze drone, al keken we wel heel goed uit waar we vlogen. Er is nog geen eenduidige wetgeving over drones op sommige plekken, dus ik zou zeggen: bij twijfel gewoon niet doen. Juul schreef eerder dit artikel over je drone meenemen op reis, misschien hebben jullie daar nog iets aan: http://dutchiesoutside.nl/drone-mee-op-reis/

      Groetjes,
      Britte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen