6 redenen waarom je je foto’s met Lightroom Presets moet bewerken

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Goed, je hebt een foto gemaakt waar je super tevreden over bent. De omstandigheden waren perfect en je hebt er voor je gevoel het maximale uit gehaald. Maar je bent er nog niet: nu moet je foto nog bewerkt worden om er die wow-factor aan te geven! Hiervoor kan je uren achter je computer zitten, zeker als je niet echt bekend bent met foto’s bewerken, maar je kunt ook Lightroom Presets gebruiken om je foto met slechts één klik te bewerken!

Adobe Lightroom is het bekendste programma om foto’s mee te bewerken. Het werkt volledig met schuifknoppen, wat het erg makkelijk te gebruiken maakt zodra je het eenmaal onder de knie hebt. Voor de desktopversie kan je een maandabonnement afsluiten. Wanneer je fotobewerking leuk vind en je écht wat van je foto’s wilt maken, is dit zeker wel de moeite waard. Naast bewerken, kan je het afhankelijk van je abonnent, ook gebruiken om je foto’s op te slaan en te organiseren. Een andere optie is de GRATIS mobiele app, te downloaden in de App Store en Google Play Store. Ideaal voor bijvoorbeeld je Instagram foto’s of andere snelle bewerkingen. Daarnaast kan ook foto’s in RAW-formaat maken met de app. RAW foto’s geven je veel meer mogelijkheden bij het bewerken van je foto’s. Dus als het even kan, RAW in plaats van JPG! Maar hierover later meer in een volgende blog 🙂

Wat zijn Lightroom Presets?

De naam zegt het eigenlijk al. Het zijn vooraf ingestelde (pre-set) instellingen in een bestandje voor Adobe Lightroom (Mobile), die je met één klik toepast op je foto. Het grote voordeel is dat dit je héél veel tijd scheelt, je hoeft lang niet alle ins en outs van het programma te kennen voor een tof resultaat, en het zorgt er bijvoorbeeld voor dat wanneer je een serie soortegelijke foto’s hebt ze allemaal dezelfde look krijgen.

Daarnaast zijn er nog veel meer redenen om met Lightroom Presets te werken, laten we ze gewoon één voor één af gaan!

1. Het vereenvoudigt je fotobewerkingen aanzienlijk

Voordat ik er achter dat presets überhaupt bestonden, gebruikte ik Adobe Lightroom al meer dan een jaar. Ik zat uren achter m’n laptop om foto’s te bewerken. Toen ik de presets ontdekte, hield ik veel meer tijd over voor andere zaken. Dat scheelde echt een hoop! Een foto bewerken is nu een stuk simpeler geworden. Zodra ik een foto met de hand heb bewerkt, sla ik de instellingen op als een preset zodat ik deze de volgende keer zo weer toe kan passen op een soortgelijke foto. Op deze manier hebben we ondertussen een aardige verzameling presets verzameld. Lightroom Presets maakt foto’s bewerken een stuk sneller en makkelijker.

2. Je tijd is waardevol, toch?

Ik benoemde het hiervoor al even een beetje. Met Lightroom Presets kan je een hoop tijd besparen! En je tijd is is erg waardevol, toch? Afhankelijk van hoe je je foto bewerkt wilt hebben en hoe handig je ermee bent, kan het bewerken van een kwartier tot uren duren. Vermenigvuldig die tijd met een groot aantal foto’s en reken maar uit hoe veel tijd je er aan kwijt bent. Het is gekkenwerk om uren kwijt te zijn aan foto’s bewerken. Als het je business is, dan is het een ander verhaal. Dan levert je resultaat je (direct) geld op. Maar als je bijvoorbeeld foto’s moet bewerken voor je website of social media… In diezelfde tijd kan je waarschijnlijk een hoop andere dingen doen. Lightroom Presets zijn een een ideale oplossing om tijd te besparen en tegelijkertijd mooie foto’s te krijgen!

Wil je meer weten over hoe wij onze foto’s maken? Deze uitrusting gebruiken wij op reis!

3. Meerdere foto’s tegelijk bewerken met Lightroom Presets

Deze sluit eigenlijk naadloos aan op het vorige punt. Je kunt nog meer tijd besparen door Lightroom Presets toe te passen. Als je veel soortgelijke foto’s hebt, kan je dezelfde preset op meerdere foto’s tegelijk toepassen in plaats van ze één voor één te moeten bewerken. Stel je hebt wel 50 foto’s van een adembenemende zonsondergang op het strand genomen. Het licht bleef maar veranderen waardoor je maar bleef schieten en heel veel dezelfde soort foto’s hebt. Je kunt dezelfde Lightroom Preset tegelijkertijd op al die foto’s toepassen! Het zal er niet perfect uit zien op alle 50 foto’s (hier kom ik later op terug), maar slechts kleine aanpassingen moeten kost een stuk minder tijd dan ze stuk voor stuk te moeten bewerken, toch?![/vc_column_text][vc_empty_space][cq_vc_beforeafter beforeimage=”10074″ afterimage=”10075″ autoslide=”0″][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Dit is een voorbeeld van een foto waarbij ik onze preset ‘Colorful city’ heb toegepast. Versleep de slider om het verschil tussen de originele foto en de bewerkte foto te bekijken. Wil je onze presets ook op jouw foto’s gebruiken? Vul onderaan deze blog je gegevens in en we houden je op de hoogte![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

4. Jij blijft de baas met Lightroom Presets!

Helaas werkt het niet zo dat je een Lightroom Preset op 50 foto’s toepast en dat je meteen 50 kant-en-klare foto’s hebt. Op elk moment van de dag is het licht anders, niet iedereen heeft dezelfde huidskleur, niet al het water heeft dezelfde kleur… En zo zijn er nog heel veel andere variabelen die elke foto weer anders maakt. Maar geen paniek, jij hebt nog steeds de touwtjes in handen! Je kan nog aan alle schuifknoppen zitten en net zo veel aanpassingen doen als je zelf wilt. Het is zelfs mogelijk om lokale aanpassingen te doen, die vaak niet in presets zitten.

Een voorbeeldje: Ik heb een foto bewerkt en daarin een lokale aanpassing aan de zon gedaan. Die was gewoon te fel. Deze instelling zou ik op kunnen slaan in de Lightroom Preset, maar dit zou niks toevoegen. In tegendeel zelfs! Als jij vervolgens die preset zou toepassen op een foto van jou, staat de zon waarschijnlijk op een andere plek dan bij mijn foto, waardoor je op de plek waar mijn zon stond nu een donkere vlek hebt omdat ik daar de belichting heb aangepast. Dit kan je veel beter gewoon zelf doen. Dus als de belichting niet helemaal top is na het toepassen van een Lightroom Preset, een bepaalde kleur net niet mooi uitkomt of je zelf een kleine aanpassing wilt toevoegen. Jij bent nog steeds de baas over je eigen foto!

Let op! Je kunt geen lokale bewerkingen doen in de gratis versie van Lightroom mobile. Wil je dit wel, dan heb je een licentie nodig.

5. Creëer eenheid in je foto’s

Zoals ik net al zei, zijn er een hoop variabelen die een foto er anders uit kunnen laten zien. Maar als je een goede preset op een serie soortgelijke foto’s toepast, geef je je foto’s allemaal een zelfde look. Ze zullen allemaal dezelfde soort kleurtonen en stijl hebben. Je doet her en der een paar kleine aanpassingen waar nodig, en je hebt een mooie serie foto’s in dezelfde stijl. Zelfs wanneer je verschillende presets op de juiste foto’s toepast wanneer je weet welke preset je moet hebben, kan je alsnog een mooie eenheid van al je foto’s maken. Hierdoor kunnen Lightroom Presets je Instagram wall een flinke boost geven!

6. Variatie

Ja, ik weet het… Ik had het net nog over eenheid, en vervolgens ga ik het over variatie hebben! Maar wat ik hiermee bedoel, is dat de Lightroom Presets die we hebben verzameld (en nu aan het ontwikkelen zijn om ze voor jou ook waardevol te maken), geschikt zijn voor allerlei verschillende soorten foto’s. Strand, jungle, zonsondergang, in de stad… Met onze Lightroom Presets kan je jouw foto’s die op allerlei verschillende locaties en in allerlei verschillende gemaakt zijn snel en eenvoudig bewerken!

Wil je als eerste op de hoogte zijn als onze presets gelanceerd worden? Meld je aan en we sturen je een mailtje zodra ze beschikbaar zijn. Als cadeautje krijg je nu alvast 9 handige tips om je reisfotografie te verbeteren!

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Dutchies Abroad - 6 redenen om lightroom presets te gebruiken

—————

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets aanschaft via deze links. Geen zorgen, je betaalt hiervoor niets extra’s!

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen