[vc_row][vc_column][vc_column_text]Als je je wel eens hebt verdiept in fotografie, ben je vast wel eens op websites en artikelen terecht gekomen waar fotografen aanraden om RAW foto’s te schieten. Maar wat is RAW fotografie, waarom is het zo’n belangrijk iets volgens veel fotografen en waarom zou jij ook RAW foto’s moeten maken?
RAW fotografie: het klinkt misschien heel technisch en ingewikkeld als je het voor het eerst hoort. Maar geen paniek, in dit artikel zal ik je heel basic alles uitleggen wat je moet weten over RAW fotografie: wat het is, waarom je RAW foto’s moet maken, maar ook waarom je het misschien NIET relevant is voor je.
Wat is RAW fotografie?
RAW is een bestandsformaat, net zoals JPG (of JPEG, wat precies hetzelfde is). Wanneer je foto’s maakt, ongeacht of je dit met je camera of met je telefoon doet, worden je foto’s waarschijnlijk automatisch als JPG bestanden opgeslagen. Dit is een bestandsformaat wat direct geopend en bekeken kan worden op zo goed als elk apparaat. Dit maakt het ook ideaal om op social media te delen, naar iemand te mailen of op je website te uploaden.
Naast dat dit een gebruiksklaar bestandsformaat is, is het ook een gecomprimeerd bestandsformaat. Er zijn enkele wijzigingen aan gedaan om te zorgen dat het geen gigantisch bestand wordt. Ideaal! Je bespaart er veel opslagruimte mee en het verzenden of uploaden ervan gaat lekker snel. De downside? Het gaat ook ten koste van de kwaliteit van je foto. Hoe meer compressie van je foto, hoe groter het kwaliteitsverlies.
Als je je foto’s wilt bewerken, loop je met JPG bestanden tegen veel meer beperkingen aan, wat bij RAW bestanden niet zo is. Wanneer een bestand wordt gecomprimeerd om er een JPG van te maken en dus kleiner te maken, worden er belangrijke gegevens die je fotobewerkingssoftware nodig heeft weggegooid. Daarnaast doet je camera een paar kleine bewerkingen aan je foto voordat die het bestand opslaat als JPG, zoals de kleuren wat versterken, contrast toevoegen en je foto scherper maken. Dit is achteraf moeilijk aan te passen vanwege het comprimeren, omdat er belangrijke gegevens zijn weggegooid.
Hier komt RAW fotografie om de hoek kijken!
RAW bestanden zijn ongecomprimeerde afbeeldingen. Je camera neemt alle gegevens direct over van de sensor en slaat die linea recta op op je geheugenkaart. Je bestand behoudt dus ALLE gegevens en er worden ook geen kleine bewerkingen aan je foto gedaan zoals bij JPG bestanden. Je RAW bestanden zijn hierdoor wel aanzienlijk groter. De RAW bestanden van onze camera zijn rond de 75 MB per stuk.
Waar JPG bestanden “.jpg” achter je bestandsnaam hebben staan om aan te geven wat voor bestand het is, hebben RAW geen “.raw” achter de naam staan. De grote cameramerken hebben allemaal hun eigen RAW formaat ontwikkeld. Nikon gebruikt bijvoorbeeld “.NEF” als bestandsextensie en CANON gebruikt “.CR2”. Dus in plaats van “Bestandsnaam.jpg”, zullen de RAW bestanden eruit zien als “Bestandsnaam.NEF” of “Bestandsnaam.CR2”.
Om RAW bestanden te openen, heb je speciale software zoals Adobe Lightroom nodig, wat onderdeel is van Adobe Creative Cloud. Daarnaast zijn ze ook nog eens veel te groot om ze te versturen of om te uploaden! Toch heeft RAW fotografie zeker voordelen ten opzichte van JPG bestanden schieten, die ik zo zal benoemen. Maar laten we eerst de vergelijkingen tussen RAW en JPG bestanden op een rijtje zetten.
- Soort bestanden
- Het zijn allebei afbeeldingen
- Bestandsgrootte
- JPG bestanden zijn aanzienlijk kleiner dan RAW bestanden
- Bestandsformaat
- JPG kunnen op in principe alle apparaten direct geopend worden, RAW bestanden hebben speciale software nodig
- Bruikbaarheid
- JPG bestanden kun je direct openen, delen en uploaden, RAW bestanden moeten eerst opgeslagen worden als JPG bestand
- Controle over je foto
- Je hebt veel meer controle over je RAW bestanden omdat die nog alle gegevens bevat. JPG bestanden zijn gecomprimeerd en hierdoor gegevens verloren waardoor je hier aanzienlijk minder mogelijkheden mee hebt
- Ondersteunde apparaten
- JPG bestanden kunnen in principe op alle apparaten bekeken worden en gemaakt worden met alle camera’s en telefoons. Om RAW foto’s te kunnen maken heb je meestal een spiegelreflexcamera, een systeemcamera nodig, of een compact camera die dit ondersteunt. Er zijn ook apps voor je telefoon beschikbaar om RAW foto’s mee te maken, zoals Adobe Lightroom Mobile (GRATIS te downloaden in de App Store en Google Play Store)
- Kleuren
- JPG bestanden kunnen tot 16 miljoen kleurtonen bevatten, RAW bestanden kunnen tussen de 68 miljard en 4,3 biljoen kleurtonen oplsaan, afhankelijk van de camera (dat is veel!!)
Voordelen van RAW fotografie
Goed, laten we nu eens kijken naar RAW fotografie en waarom je WEL RAW foto’s zou moeten maken!
Eigenlijk heb ik het eerder al benoemd. RAW bestanden bevatten alle gegevens van de camera sensor, terwijl JPG bestanden gecomprimeerd zijn en er dus informatie verloren is gegaan. RAW foto’s geven je veel meer controle over de details in je foto. Dit geeft je de mogelijkheid om kleine en lokale aanpassingen aan je foto te doen, zonder dat dit invloed heeft op de rest van je foto. Dit is simpelweg niet mogelijk met JPG bestanden omdat die geen gevens meer bevatten over die details. Lokale aanpassingen zullen ook effect hebben op de rest van je foto, of ze zullen er gewoon niet mooi uit zien.
Laten we naar een voorbeeld kijken. In de afbeeling hieronder zien de lucht er goed uit, maar Britte en ik en de rest van de voorgrond zijn veel te donker. Gelukkig bevat het RAW bestand genoeg informatie om dit lichter te maken in Adobe Lightroom zoals je kunt zien.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][cq_vc_beforeafter beforeimage=”10240″ afterimage=”10241″ autoslide=”0″][vc_empty_space][vc_column_text]Ik kan exact hetzelfde doen met het JPG bestand, maar het komt er bij lange na niet zo goed uit te zien als bij het RAW bestand. Moet je de kleuren op onze kleren zien, die zien er niet uit! Het bestand heeft simpelweg niet genoeg informatie om dit mooi te herstellen. Dit is een extreem voorbeeld om je het verschil duidelijk te kunnen laten zien. Het formaat en de kwaliteit van je JPG bestand spelen hier een belangrijke rol in.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][cq_vc_beforeafter beforeimage=”10242″ afterimage=”10243″ autoslide=”0″][vc_empty_space][vc_column_text]Zie je hoe slecht de kleuren eruit zien in het gedeelte dat ik lichter heb gemaakt?
Om je een idee te geven wat de mogelijkheden van een RAW bestand zijn, kan je de slider op de onderstaande foto heen en weer schuiven:[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][cq_vc_beforeafter beforeimage=”10246″ afterimage=”10247″ autoslide=”0″][vc_empty_space][vc_column_text]
Hoe ziet het met die GIGANTISCHE bestanden?
Ik heb het al vaak herhaald, maar je hebt volledige controle over je RAW bestand. Dus ook over de hoeveelheid compressie wanneer je je RAW bestand opslaat als JPG met bijvoorbeeld Adobe Lightroom. Je kunt kiezen hoe hoog de kwaliteit wordt, de maximale bestandsgrootte, de resolutie… jij bent de baas! Het is natuurlijk wel zo dat hoe groter de kwaliteit, hoe hoger de resolutie of wat dan ook, hoe groter je JPG bestand wordt.
Wist je dat de meeste camera’s die RAW foto’s kunnen maken, ook de mogelijkheid hebben om van elke foto die schiet zowel een RAW en een JPG bestand op te slaan?
Mijn JPG bestanden zien er veel mooier uit dan mijn RAW bestanden… hoe kan dat?!
Als je zowel RAW als JPG bestanden schiet en die naast elkaar op je beeldscherm bekijkt, zul je verschillen in licht en kleur zien. Goede kans dat je je JPG bestand er zelfs beter uit vindt zien! Je RAW bestand heeft waarschijnlijk minder kleur, minder contrast en ziet er gewoon een beetje flets en saai uit.
Maar weet je nog wat je camera met een JPG bestand doet? Je camera doet een paar kleine bewerkingen aan je foto voordat die het bestand opslaat als JPG, zoals de kleuren wat versterken, contrast toevoegen en je foto scherper maken. Dit wordt ook wel een image profile genoemd, die toegevoegd wordt aan je foto. Elke camera heeft zijn eigen je image profile om je een kant en klaar JPG bestand te kunnen geven.
Schuif de slider naar links om de onbewerkte JPG foto te zien, en naar rechts om de onbewerkte RAW foto te zien.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][cq_vc_beforeafter beforeimage=”10266″ afterimage=”10265″ autoslide=”0″][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Een RAW bestand is een totaal onbewerkt bestand. Je kan het met een leeg canvas vergelijken dat je zelf moet vullen door je foto te bewerken! Wil je snel wat leven in je foto blazen zodat je RAW bestand er levendig uitziet? Adobe Lightroom heeft een knop die “Auto” heet en het licht en de kleuren er direct een stuk levendiger uit doen zien.
Wanneer moet ik geen RAW foto’s maken?
Ondanks dat RAW fotografie heel veel voordelen heeft, en ik er ook bij zweer, zijn er ook redenen en situaties waarbij JPG de beste keuze is.
Om te beginnen, foto’s bewerken kan een tijdrovende klus zijn. Je hebt aan het einde van de rit natuurlijk wel precies de foto die jij voor ogen had, maar ik neem aan dat je tijd ook waardevool is voor je. Dus als je die tijd simpelweg niet heb naast je werk en alles wat je nog meer moet doen, of het simpelweg niet leuk vindt, dan is het misschien beter om RAW fotografie te laten voor wat het is.
Een andere reden om geen RAW foto’s te maken, is omdat je heel snel foto’s achter elkaar wilt maken door de ontspanknop ingedrukt te houden. Wanneer je foto’s van sport maakt bijvoorbeeld. Je weet ondertussen dat (en waarom) RAW bestanden aanzienlijk groter zijn dan JPG bestanden. Het duurt langer om deze grote bestanden op je geheugenkaart te schrijven. Met JPG bestanden kan je dus meer foto’s kort achter elkaar schieten om de actie goed vast te leggen. Of dit relevant is hangt ook af van hoe snel de beweging is die je probeert vast te leggen. Het is uiteindelijk een afweging die je maakt tussen de controle over de foto die je hebt of wilt hebben achteraf, of puur het vastleggen van dat snelle beeld.
Wij hebben onze camera zo ingesteld dat die zowel RAW als JPG foto’s maakt. We hebben twee geheugenkaarten in de camera, voor elk bestandsformaat eentje. De JPG bestanden gebruiken we alleen om onze foto’s aan familie en vrienden kunnen laten zien zonder ze te hoeven bewerken. Als dit het enige doel van je fotos is, zijn JPG foto’s meer dan genoeg om te schieten.
Trouwens! Wist je dat dat je de kwaliteit van je JPG bestanden in kunt stellen in je camera? Ik zou deze op de hoogst mogelijke kwaliteit zetten voor de mooiste foto’s. Je bestanden worden er wel groter door, maar het komt bij lange na niet in de buurt van het formaat van een RAW bestand![/vc_column_text][vc_column_text]
Bewaar deze blog
op Pinterest
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
—————
Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets aanschaft via deze links. Geen zorgen, je betaalt hiervoor niets extra’s!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]