Voor veel mensen is een vakantie niet compleet zonder minstens een paar foto’s. Maar lang niet iedereen heeft zin om met een zware camera te slepen en dat is ook helemaal niet nodig. Vrijwel iedereen heeft namelijk een goede camera op zak: een smartphone! Met deze tips kun je je camera voortaan thuis laten en maak je de mooiste foto’s door te fotograferen met een smartphone.
Na weken plannen, voorbereiden en afwachten is het moment eindelijk daar: je gaat op reis. Logisch dat je de mooiste momenten van die reis wilt vastleggen. Gelukkig kan dit tegenwoordig ook met je smartphone! Natuurlijk, iedereen kan een foto schieten met zijn of haar telefoon, maar met een paar handige tips worden jouw smartphone-foto’s straks ook Instagram- óf fotoboek-waardig!
De regel van derden
Een bekende en veel gebruikte richtlijn door fotografen is de regel van derden. Door deze compositieregel te gebruiken, worden je foto’s interessanter en sprekender. En of je nou fotografeert met een camera van duizenden euro’s of je smartphone, deze regel kun je altijd toepassen!
Bij de regel van derden verdelen twee horizontale lijnen en twee verticale lijnen een beeld in negen vlakken van precies dezelfde grootte. Zorg je ervoor dat het onderwerp van je foto op de één van deze lijnen ligt? Dan is je foto veel spannender dan wanneer je het onderwerp pal in het midden plaatst. Niet alleen de verticale lijnen, maar ook de horizontale lijnen kun je gebruiken. Fotografeer je bijvoorbeeld een zonsondergang of een landschap? Plaats de horizon dan niet in het midden, maar op de bovenste lijn voor meer aandacht voor het landschap óf juist op de onderste lijn, als je de focus meer op de lucht wilt leggen. Op veel telefoons kun je een raster aanzetten, waarmee je makkelijker de regel van derden kunt toepassen.
Hou je lens schoon
Je gebruikt je smartphone voor meer dan alleen foto’s maken en waarschijnlijk is je scherm en ook de achterkant van je telefoon daardoor niet altijd even schoon. Stof, zand en vette vingers verzamelen zich allemaal op de lens van je camera. Wil je er niet achteraf achterkomen dat er een vingerafdruk op al je foto’s staat? Maak je lens dan even schoon voordat je die waanzinnige foto schiet.
Practise makes perfect. Oefenen, oefenen, oefenen dus!
Let op het licht
Je ogen zien veel meer dan de lens van je camera. Die prachtige omgeving die jij ziet, komt daarom lang niet altijd zo goed over op de foto, zeker als je gaat fotograferen met een smartphone. Als jij tegen de zon inkijkt, zie je waarschijnlijk nog verschillende kleuren en vormen, terwijl je camera alleen maar schaduwen vastlegt. Daarom is het handig als je weet waar de zon is als je een foto maakt. Door dat licht op de juiste manier te gebruiken, krijg je de mooiste foto’s. Ook met je smartphone! Wil je de persoon op de foto laten stralen? Zorg dan dat het zonlicht op zijn of haar gezicht valt. Op veel telefoons kun je bovendien zelf je focuspunt selecteren door op je scherm te klikken. Hierdoor pas je het licht in de foto aan. Handig! Zeker bij zonsopkomst en -ondergang, wanneer je vaak het mooiste licht hebt.
Kies de juiste instellingen
Bij fotografie is timing vaak belangrijk. Zorg ervoor dat je telefoon er altijd klaar voor is door van tevoren de juiste instellingen te selecteren. Je kunt op sommige toestellen de kwaliteit van de foto’s instellen, zorg dat je hier altijd voor de hoogste resolutie kiest. Op de iPhone en veel Androidtoestellen kun je bijvoorbeeld ook de optie HDR aanzetten. Hiermee worden drie verschillende belichtingen gecombineerd tot één foto. In de meeste gevallen levert dit een realistischere foto op. Op sommige smartphones kun je ook geavanceerdere instellingen zoals de witbalans en contrast van tevoren instellen. Wil je dit op een iPhone, dan kun je hier een app voor downloaden (bijvoorbeeld VSCO). Let ook op dat je extra opties als frames, filters etc. niet standaard aan hebt staan.
Nabewerken? Kies voor RAW
Als je veel fotografeert met een spiegelreflexcamera, ben je misschien wel bekend met fotograferen in RAW. In RAW heb je veel meer gegevens van een foto beschikbaar, waardoor je in de nabewerking veel meer controle hebt en de kwaliteit van je foto goed blijft. Dus ben je van plan om de foto’s die je met je smartphone neemt ook wat na te bewerken? Dan kun je beter in RAW fotograferen. Op veel nieuwe smartphones kan dit tegenwoordig. Je telefoon moet minimaal draaien op Android versie 5 Lollipop of iOS 10. Hoe je de instelling aanzet, wisselt per merk en type telefoon, meestal zit het ín de instellingen van de camera (dus niet de algemene instellingen). Als je een iPhone hebt, heb je een aparte app nodig om de RAW-functie te kunnen gebruiken. Ik gebruik hier bijvoorbeeld de gratis Lightroom app voor. Ben je klaar met bewerken? Dan zul je de foto nog wel van een RAW-bestand naar een jpeg-bestand moeten converteren. Een app als Lightroom kan dat voor je doen.
Weinig licht zorgt voor slechte foto’s
Fotografie en licht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar je met een écht goede camera vaak nog behoorlijk wat mogelijkheden hebt om mooie foto’s te maken als het donker is, is de camera van je telefoon niet gemaakt om goede foto’s te maken met weinig licht. In sommige situaties kun je proberen om de flitser te gebruiken, al zal dit niet altijd voor mooie foto’s zorgen. Bij nacht- of avondfotografie is het belangrijk dat je je telefoon stilhoudt. Gebruik een tripod of zet je telefoon ergens tegenaan om te zorgen dat je geen onscherpe foto’s krijgt. Waar de HDR functie overdag voor mooiere foto’s zorgt, kun je ‘m bij weinig licht beter uitzetten. Net zoals bij veel dingen: practise makes perfect! Oefen dus regelmatig op je vriend, vriendin of je huisdier 🙂
Vermijd te veel focus op één onderwerp
De camera’s van smartphones zijn ideaal voor overzichtfoto’s. Dit heeft vooral te maken met de korte brandpuntsafstand van de camera op je telefoon. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om een gedetailleerde muurschildering mooi te fotograferen met een smartphone. Je kunt beter wat meer afstand nemen en een overzichtsfoto maken. Met nabewerkingssoftware kun je vervolgens een deel van de foto uitsnijden.
Fotograferen met een smartphone? Denk na voor je klikt
Als je een foto maakt met een spiegelreflexcamera, schiet je waarschijnlijk ook niet in het wilde weg. Je kijkt wat je wilt fotograferen, scant de omgeving om te kijken of je niet nét iets moois mist en drukt vervolgens af. Fotograferen met een smartphone werkt eigenlijk op dezelfde manier. Op deze manier zijn je foto’s (en waarschijnlijk ook je composities) interessanter, met een mooiere foto als gevolg.
Pssst, meer tips over fotograferen op reis? Jessica van Corners of the world geeft je óók nog negen handige tips om met de mooiste foto’s thuis te komen.
Combineer mensen, plekken en dingen
De beste foto’s zijn vaak foto’s met een combinatie van mensen, plekken en dingen. Stel, je wilt een foto maken van de Big Ben in Londen op een regenachtige dag. Je pakt je telefoon, richt ‘m op de toren en de kans is aanwezig dat je een prima foto maakt. Maar wat nou als je je vriend, vriendin, moeder of kinderen op de voorgrond zet, terwijl ze een kleurrijke paraplu vasthouden? Dan heb je pas echt een leuke foto!
Koppelen met de cloud
Zit je telefoon vaak vol? Koppel dan een clouddienst als Google Drive of Dropbox aan je telefoon. Je kunt dan automatisch alle foto’s naar een map in de cloud sturen, waardoor je voldoende ruimte op je telefoon overhoudt. Vaak heb je dan wel een internetverbinding nodig. Maar dat lukt tegenwoordig wel op de meeste plekken 🙂
Twijfel je nog of je je camera écht thuis wilt laten? Deze tips maken je keuze misschien wat makkelijker.
Welke tips voor het fotograferen met een smartphone op reis heb jij? Deel ze hieronder!
5 reacties
Handige tips!
Ik ken de vsco app niet. Ik moet toch eens kijken wat die app me kan brengen.
Handig! Soms is het gewoon handig om even snel een foto met je mobiel te maken en dan zijn dit hele nuttige tips! Ik verbaas me soms wel over de goede kwaliteit…vaak boven verwachting en wordt nog steeds beter!
Ja, als je er niet al te veel mee wilt doen qua nabewerking of afdrukken, is het echt prima!
Ik maak ook steeds vaker foto’s met mijn telefoon, ondanks dat ik geen geweldige camera op mijn telefoon heb. Het is vaak gewoon makkelijk. De app VSCO heb ik onlangs ook gedownload, maar ik heb er nog niets mee gedaan. Zal de app toch eens openen 😉
Vaak hebben we de telefoon toch als eerste in de hand en dus klaar om een foto mee te snappen! Handige tips!!