5 documentaires om je wanderlust aan te wakkeren

Als het even kan zijn we ergens in het buitenland van een prachtige hike aan het genieten of de lokale cultuur aan het beleven. Lukt dat niet, dan doen we graag wat nieuwe inspiratie op voor onze volgende reis. Hoe? Met reisdocumentaires! Ben je een beetje avontuurlijk ingesteld en kun je nog wel wat inspiratie gebruiken (wie niet!)? Deze vijf indrukwekkende documentaires wakkeren je wanderlust aan. 

Indrukwekkende reisdocumentaire: Into twin galaxy’s

Deze docu zagen we eerder dit jaar tijdens EOFT (European Outdoor Film Tour, georganiseerd door onder andere Bever). De drie hoofdpersonen in deze reisdocumentaire maken een serieus indrukwekkende reis van 1000 kilometer dwars door het onherbergzame Groenland. Het doel: kayaken over een rivier waarvan ze eigenlijk niet eens zeker weten of hij wel bestaat… 

 

 

De hele film is te bekijken op de website van Redbull.tv.

Voor de liefhebbers van Planet Earth: Human Planet

Heb je de veelbekroonde serie Planet Earth (en deel 2!) al gezien en wil je meer? Dat kan nu met de nieuwe serie van de BCC: Human Planet. In 8 afleveringen van een klein uurtje word je meegenomen op reis langs verschillende gebieden en culturen. Daarna wil je linea recta in het vliegtuig stappen!

 

https://www.youtube.com/watch?v=2HiUMlOz4UQ

 

Bekijk alle alle afleveringen op deze website.

Living on one dollar

Op Netflix vind je de documentaire Living on one dollar. Het verhaal van vier Amerikaanse vrienden die voor twee maanden naar het platteland van Guatemala verhuizen om daar te leven van gemiddeld 1 dollar per dag; het gemiddelde inkomen van een Guatemalaan op het platteland. Natuurlijk gaat dat niet zonder slag of stoot. Want wat als één van de vrienden echt goed ziek wordt?

 

 

De hele documentaire is te bekijken op Netflix.

Only the essential

De Pacific Crest Trail (PCT) werd bij het grote publiek bekend door het boek Wild van Cheryl Strayed en de gelijknamige film met Reese Witherspoon. Maar lang voor die faam, was het al één van de meest indrukwekkende lange afstandspaden ter wereld dat jaarlijks door slechts een handjevol wandelaars van A tot Z gelopen wordt. In deze documentaire volg je avonturiers Casey Gannon en Colin Arisman in hun 4.293 kilometer (!) lange tocht van Mexico, door de wildernis van Californië, Oregon en Washington naar Canada.

 

180° South: Conquerors of the Useless

Ben je een liefhebber van Zuid-Amerika en Patagonië in het bijzonder? Dan mag je deze docu zeker niet overslaan. De reisdocumentaire volgt het verhaal van avonturier Jeff Johnson. Hij treedt in de voetstappen van zijn helden Yvon Chouinard en Doug Tompkins, die in 1968 een geweldige reis maakten naar Patagonië. Zelfs al ben je zelf geen fan van avontuurlijke buitensporten, dan nog is deze film een aanrader vanwege zijn adembenemende landschap. 

 

 

De hele documentaire kun je kijken op Vimeo.

Wat zijn jouw favoriete reisdocumentaires?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe, indrukwekkende reisverhalen en kunnen altijd meer inspiratie gebruiken :). Welke reisdocumentaires raad jij aan? 

Delen:

22 reacties

 1. Inderdaad ideaal als je even niet weg kunt. Benieuwd of ze van 1 dollar kunnen rondkomen. Ik had er wel over gehoord, maa rik heb het nog nooit gezien. Misschien toch eens op afstemmen tijdens de kerstvakantie. Nieuwe plannen maken is altijd een goed idee!

 2. Het lijken me allemaal mooie documentaires, maar ik kan tegenwoordig geen geduld meer opbrengen om ze te kijken.. Living on one dollar klinkt erg boeiend.. ben benieuwd hoe het afloopt met die zieke vriend.

 3. Ik vond de serie “naar het einde van de wereld” hartstikke leuk. Stiekem zou ik ook wel eens ver van de bewoonde wereld willen wonen. En dan nog voor minder dan een dollar per dag rondkomen. Maar hoelang ik dat volhoud?…

 4. Om eerlijk te zijn kijk ik bijna nooit reisdocumentaires. Ik haal mijn inspiratie meestal van Instagram, van de travelgrammers die ik volg. Maar af en toe vind ik zo’n reisdocumentaire best leuk. Die over rondkomen met 1 dollar per dag lijkt me interessant. Die ga ik deze vakantie zeker bekijken!

 5. Fijne lijst, met name zo voor de kerstdagen (je moet immers toch ook iets anders doen dan alleen eten haha ;p) Ik heb alleen nog maar living on one dollar gezien, maar de rest klinkt ook erg interessant! Fijne feestdagen 🙂

 6. Momenteel ben ik aan het herstellen in Nederland. Kan ik mooi al deze docu’s kijken. Bedankt voor dit mooie lijstje!
  Voor een korte docu die de andere kant van reizen belicht kan ik aanraden “Framing the other”. Ik heb hem al vaak gezien en is echt interessant!!

 7. Ik heb alleen Planet Earth gezien, maar de andere lijken mij ook erg interessant. Overigens heb ik een groot aantal natuurdocumentaires in mijn kast staan 🙂

 8. Mooie lijst! De Pacific Crest Trail wil ik graag een keer lopen. Die docu ga ik zeker kijken! Living on a dollar lijkt me interessant… al vind ik het bij ‘goedkope’ reisbestemmingen beter om juist wat meer geld uit te geven. Zodat jij als rijke toerist geen budget vakantie hebt terwijl de mensen op bestemming er niets aan verdienen…

  1. Ja dat is inderdaad beter voor de lokale bevolking. Maar het is wel schokkend om te zien waar mensen daar van moeten leven. De Pacific Crest Trail lijkt me inderdaad zo machtig om een keer te lopen, maar het is echt een race tegen de klok omdat je niet in alle seizoenen overal kunt lopen.

 9. Living on a dollar heb ik ook gezien. Was best indrukwekkend allemaal en het wekte mijn interesse om vaker dit soort documentaires te kijken. De rest heb ik nog niet gezien, maar ik ga er zeker een paar opzoeken 🙂

 10. Wat een fijne lijst!
  Ik had nog nooit gehoord van Human Planet. Zeker eentje om naar uit te kijken dus!
  Nu kijk ik al héééééél hard uit naar de nieuwe Blue Planet. Ik kan niet wachten tot die op Netflix komt zodat ik ‘m in één keer kan uitkijken!

  Zag je Frozen Planet ook al? Zo mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen