4x doen tijdens een citytrip naar alternatief Ljubljana

Een grote stad als London, Parijs of Berlijn is de Sloveense hoofdstad Ljubljana niet. Maar met z’n kleine centrum, gezelligheid en relaxte sfeer is het wél een stad die ontzettend leuk is om te bezoeken. Ljubljana is een echte studentenstad. Mede daardoor heeft de stad ook een levendige alternatieve scene met wijken als Metelkova. Staat een citytrip naar Ljubljana op jouw wishlist, of wil je de stad eens van een andere kant bekijken? Denk dan eens aan een trip naar alternatief Ljubljana!

Het centrum van Ljubljana is klein, maar wordt vaak omschreven als schattig. Niet zo gek, met z’n smalle straatjes met kinderkopjes, gezellige cafés aan het water, de slotjesbrug en de kleurrijke gebouwen is het ook een plaatje. Maar wie verder kijkt, ziet dat de stad ook een alternatieve kant heeft. Op veel plekken zie je graffiti, er zijn veel skatershops en ook het straatbeeld is duidelijk anders. Ben je benieuwd naar deze alternatieve kant van Ljubljana? Breng dan zeker een bezoekje aan deze plekken:

De hotspot van alternatief Ljubljana: Metelkova

De kunstwijk Metelkova is misschien wel de bekendste wijk van Ljubljana. Het was tot begin jaren 90 een militaire kazerne die is gekraakt en sindsdien bewoond wordt door kunstenaars, artiesten en alternatievelingen.Het contrast tussen Metelkova in de jaren 80 en nu, is enorm. Het is een artistieke zone waar studenten, activisten, artiesten, designers en punkers rondhangen. Mensen zijn hier vrij om zichzelf te uiten zonder dat ze zich al te veel zorgen hoeven te maken over de wet. Het gebied bestaat tegenwoordig uit zes gebouwen met onder andere een voormalige gevangenis (nu een hostel, zie verderop), verschillende clubs, LGBT bars, kunstgalleries, studio’s en meer.

Alternatieve wijk Metelkova

Kleurrijke gebouwen vol streetart

Overdag is Metelkova redelijk rustig, perfect om wat foto’s te maken van de kleurrijke gebouwen. Je ziet hier en daar wat mensen lopen, maar that’s it. ‘s Avonds barst het feest hier pas echt los. Vrijwel dagelijks worden er allerlei sociale en culturele activiteiten georganiseerd zoals exposities en lezingen maar ook optredens van artiesten in allerlei muziekgenres. Metelkova is een zelfverklaard autonome, culturele zone die grotendeels zelfvoorzienend is. Met het geld dat wordt verdiend met concerten en exposities, wordt het terrein onderhouden en worden de gas- en elektriciteitsrekening betaald.

Metelkova

Streetart in Metelkova

Gedetailleerd huis in Metelkova

Aparte details
Je vindt hier heel bijzondere creaties

Als toerist kun je Metelkova gewoon bezoeken. Als je wilt kun je een van de vele feesten bijwonen, de alternatieve kunstwerken tijdens een expositie bewonderen of gewoon lekker over het terrein struinen.

Foto's maken in Metelkova
Foto’s maken mag, maar doe het respectvol

Alternatieve winkelstraat Trubarjeva Cesta

De straat Trubarjeva Cesta loopt vanaf het bekende Prešerenplein middenin het centrum naar een buitenwijk. Als je naar Metelkova wilt, zul je meestal ook via Trubarjeva Cesta lopen. In deze straat vind je veel alternatieve winkeltjes en leuke eettentjes. Op sommige plekken zijn de muren voorzien van mooie streetart en als je omhoog kijkt, zie je hier en daar ook veel schoenen hangen. Hierover doen verschillende verhalen de ronde. Waar dit in Brazilië gebeurt door bendes als ze iemand vermoord hebben, is dit in Ljubljana niet het geval. Hoewel niemand het met zekerheid kan zeggen, gaat het verhaal dat het eerste paar schoenen in Trubarjeva Cesta is opgehangen door een schoenmaker die een winkel heeft in de straat. Ze hing een paar schoenen op en haar winkel werd direct meer bezocht. De volgende dag deed een advocaat hetzelfde, waarna hij zijn eerste cliënt kreeg. De derde dag kwam er een balletdanseres en zo volgde er steeds meer mensen die hun schoenen over de draad gooide. Eigenlijk weet niemand meer precies hoe het zit, maar een mooi verhaal is het wel 🙂

De schoenen in de Trubarjeva Cesta

Streetart op Trubarjeva Cesta

Op Trubarjeva Cesta vind je veel leuke eettentjes. Zo aten wij een heerlijke pad thai bij Osha (aanrader!). Maar je kunt er van alles krijgen. Van falafel tot Indiaas en van kebab tot een simpel kopje koffie. Deze straat is een ideaal startpunt van je ontdekkingstocht door alternatief Ljubljana.

ROG

Loop je de Trubarjeva Cesta helemaal af, dan kom je bij ROG terecht. Een pand dat met z’n saaie, grijze uitstraling vooral doet herinneren aan de de Sovjet-tijd.

Het troosteloze ROG van buiten
Het troosteloze pand van ROG
Alternatief Ljubljana ROG entree
De entree

ROG is een Sloveens fietsmerk dat z’n hoogtijdagen kende tussen 1951 en 1991. De fabriek sloot in 1991, maar heeft sinds 2006 een andere bestemming gekregen. Dit filmpje vertelt het verhaal van ROG:

 

Bij de entree van de oude fietsfabriek staat een bordje dat de fabriek gesloten is en dat toegang op eigen risico is. Zodra je op de binnenplaats bent, word je omgeven door gebouwen die stuk voor stuk vol zitten met streetart.

Alternatief Ljubljana bezoeken ROG overzicht

Streetart in alternatief Ljubljana

Indrukwekkende streetart bij ROG
De streetart is indrukwekkend!

Maar wat ook opvalt is de stilte. Er gebeurt hier weinig. Een rondje over het terrein toont voornamelijk nog meer streetart en gebouwen met kapotte ruiten. Jammer genoeg is het skatepark in het gebouw dicht op het moment dat wij er zijn. Later horen we dat het skatepark open is, als de jongens komen om ‘m te openen. Juist 😉

Binnenkijken bij ROG
Binnenkijken bij ROG
Aparte kunst in ROG
Je vindt aparte kunstwerken in de oude ROG fabriek
Alternatief Ljubljana bezoeken ROG
Het pistool, gemaakt van allerlei verschillende items, symboliseert het gevecht van de krakers tegen de gemeente.

Overnachten in alternatief Ljubljana: een oude gevangenis

Een leuke manier om alternatief Ljubljana te beleven, is door te overnachten in hostel Celica. Dit hostel staat pal naast Metelkova. Ideaal dus als je een van de vele feesten op het terrein wilt meemaken. Maar het hostel zelf heeft ook een bijzonder verhaal. Wat nu een hostel is, was namelijk vroeger een gevangenis! De cellen zijn door verschillende kunstenaars onder handen genomen en zijn nu stuk voor stuk kunstwerkjes om in te slapen.

Hostel Celica en Metelkova

Hostel Celica kamer
Onze kamer in hostel Celica

De kelder van het hostel is nog redelijk in z’n oude staat gebleven. Op de trappen naar beneden zijn borden geplaatst waar je kunt lezen over de historie van het hostel én de gevangenis. Beneden is het klein en vochtig, de plek waar gevangenen eenzaam opgesloten werden.

De historie van Celica

Vind je het niet erg om met tralies voor je raam te slapen en wil je op een unieke plek overnachten? Dan is hostel Celica zeker een aanrader!

Nog een extra tip: wil je lekker eten en heb je zin in pizza? Vergeet de terrasjes op de Cankarjevo nabrežje en loop in de richting van de universiteit. In de Gregorčičeva ulica vind je namelijk Foculus. Deze pizzaria zit vrijwel elke avond barstensvol met voornamelijk studenten en dat is niet voor niets. Voor nog geen 25 euro krijg je hier twee grote én smakelijke pizza’s, twee bier (en nee, dat zijn geen glazen zoals je ze in Nederland krijgt) en koffie toe. Ben je student? Neem dan zeker je studentenpas mee, dan krijg je hier namelijk nog meer korting!

Ben jij wel eens in Ljubljana geweest en heb je toen ook alternatieve hotspots bezocht? Deel je reactie in de comments!

De natuur van Slovenië ontdekken

Wil je voor of na je bezoek aan de hoofdstad de natuur in? Het Triglav National Park is daar bij uitstek dé plek voor in Slovenië! Ga je wandelen? Dan is ons ebook met 25+ routes in en rondom het park een must voor een optimale voorbereiding.

Delen:

5 reacties

  1. Wat gaaf dit! Ik wist eigenlijk maar heel weinig Llubjana, maar het ziet er heel tof uit. Ik zou zeker jn de oude gevangenis willen slapen, dat moet toch wel een heel bijzondere ervaring zijn!

  2. Wat is dat hostel leuk zeg! Daar zou ik wel een nachtje willen slapen. Hoewel ik erg van ‘mooie’ steden hou, vind ik de sfeer in alternatieve wijken altijd veel fijner en de eettentjes zijn er meestal ook veel beter. Ik vind het wel wat weg hebben van Berlijn, daar heb je ook zoveel streetart.

    1. Het is zeker een bijzondere ervaring om in een cel te slapen 😉 Ljubljana heeft eigenlijk het beste van twee werelden, want er is ook een ‘mooier’ deel met een mix van Barok en Jugendstil. Bovendien is het een relatief kleine stad, waardoor je het centrum prima te voet kan verkennen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen