Hiken op Santo Antão: wandelen over een oude vulkaankrater

Twee weken geleden schreef ik voor het eerst over het Kaapverdische eiland Santo Antão, wat mij betreft hét mooiste eiland van de hele eilandengroep. Eén van de redenen waarom ik dat vind, is omdat je fantastisch kunt hiken op Santo Antão. Het eiland is dan ook geliefd onder wandelaars en andere avonturiers. De mooiste wandeling van het eiland is die door het dal van de rivier Ribeira do Paúl, een prachtige groene vallei met als startpunt een krater van de inactieve vulkaan Cova do Paúl. 

 

Deze hike is prima te doen als je een goede conditie hebt en je wandelschoenen en eventueel ook wandelstokken bij je hebt. Loop je deze hike in originele richting, dan loop je voor het grootste deel bergafwaarts. Wel is het belangrijk dat je voldoende water meeneemt. De totale hike neemt ongeveer 5 – 6 uurtjes in beslag en is zo’n 12 km lang. Die tijd kun je overigens met een korreltje zout nemen, wij waren véél langer onderweg omdat we constant stopten om foto’s te maken 🙂 

Het startpunt: de krater van Cova do Paúl

Het startpunt van deze wandeling door de Paúl vallei begint midden op het eiland, bij de weg die langs de krater van de oude vulkaan Cova do Paúl loopt. Je kunt je hier laten afzetten door een van de taxibusjes (aluguers) die je op het eiland vindt. Een andere optie is om in de buurt van het startpunt een slaapplek te zoeken. Bijvoorbeeld dit leuke hostel, dat gerund wordt door een Italiaanse eigenaar. 

De Cova krater waar de wandeling begint ziet er op het eerste gezicht helemaal niet uit als een vulkaankrater (gelukkig maar :)). De vruchtbare grond wordt inmiddels gebruikt door locals die er gewassen op verbouwen. Grote kans dat er mensen aan het werk zijn op het moment dat jij je hike begint. Pas als je om je heen begint te kijken, zal je zien dat je inderdaad omgeven bent door de ‘wanden’ van de vulkaan. Vanaf de weg kun je het pad waar je straks omhoog moet al zien liggen. Zodra je de prachtige, groene krater door bent, zie je al de eerste rotsen waarop met pijlen duidelijk gemaakt wordt welke kant je op moet. Het eerste deel van de wandeltocht loopt flink steil omhoog, maar eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht! Met mooi weer kun je vanaf daar de zee zo’n tien tot twaalf kilometer verderop zien liggen.

 

Ooit vulkaan nu landbouwgrond

Er wordt hard gewerkt in Cova do Paúl
De oude vulkaan is nu vruchtbare landbouwgrond
Hiken op Santo Antão bovenop Cova do Paúl
Het topje gehaald!

Prachtig uitzicht tijdens een hike op Santo Antão

Zigzaggend naar beneden

Als je bovenaan de vulkaan staat, zie je het resterende deel van de wandeling voor je. Zelfs het pad is duidelijk te herkennen, zigzaggend door het indrukwekkend groene landschap van Santo Antao. Het pad zelf is redelijk goed, hier en daar wat losse stenen, maar met een beetje opletten blijf je wel overeind 😉 Wel is het flink steil en een aanslag op je knieën, zeker als je een zware rugzak meezeult. Wandelstokken zijn dus zeker geen overbodige luxe tijdens deze wandeling!

 

Het zigzag pad vanaf Cova do Paúl naar beneden
Het zigzag pad vanaf Cova do Paúl naar beneden
De paden van de wandelroute op Santo Antão zijn prima
De paden van de wandelroute op Santo Antão zijn prima

Hiken op Santo Antão: puur genieten!

Zoals ik eerder al zei, duurt de wandeling waarschijnlijk wat langer dan er voor staat… Wees vast gewaarschuwd, want na elke bocht wil je weer stoppen om van het prachtige uitzicht te genieten of om de zoveelste foto te maken. Maar het motto van Kaapverdië is niet voor niets: ‘No stress’. Doe het dus lekker rustig aan en geniet tijdens het hiken op Santo Antão van al het moois onderweg!

 

Er wonen mensen op de route
Onderweg kom je hier en daar hutjes tegen. Locals wonen hier midden tussen hun gewassen
Soms loop je even beschut tegen de felle zon
Soms loop je even beschut tegen de felle zon
De terrassen zie je overal op Santo Antão
De terrassen zie je overal op Santo Antão
Het uitzicht vanaf Cova do Paúl op Santo Antão
Het uitzicht vanaf de route naar Cova do Paúl
Prima manier om je was te drogen
Prima manier om je was te drogen

Slapen in het dal van Ribeira do Paúl

Deze hike loopt van de krater van Cova do Paúl helemaal tot aan de kust. Totaal is het zo’n 12 kilometer lopen, maar het laatste deel loop je voornamelijk over een weg waar ook auto’s en taxibusjes rondscheuren. Een andere optie is om een slaapplek te zoeken in de vallei, zoals wij deden. Wij sliepen bij Casa Cavoquinho, een fijne accomodatie gerund door twee Spanjaarden die ook nog eens heerlijk kunnen koken. En dat is best fijn na zo’n wandeltocht. De hike liepen we in omgekeerde volgorde. Vanaf Casa Covquinho in de richting van de vulkaan en vervolgens weer terug. Dat maakt de route iets korter, maar wél direct een stuk pittiger, omdat je nu ook een groot gedeelte van de wandeling omhoog loopt.

 

Casa Cavoquinho in het groen
Casa Cavoquinho ligt prachtig in de vallei

Wandelen op Santo Antão? Een paar aandachtspunten 

Santo Antão is hét eiland waar je komt om van de natuur te genieten als je naar Kaapverdië gaat. Er zijn veel leuke wandelingen op het eiland. Wij hadden destijds de Duitse Rother wandelgids van Kaapverdië bij ons. Een Nederlands alternatief wat de wandelroutes zo goed omschrijft is er tot nu toe niet. In deze gids vind je deze hike van Cova do Paúl, maar ook een leuke kustwandeling die start in Ponta do Sol en nog veel meer andere hikes op andere eilanden.

De wandelroutes die wij hebben gelopen zijn redelijk goed aangegeven en gaan over het algemeen over prima paden. Vaak zijn dit paden die locals ook gebruiken om in hun dagelijks leven van A naar B te komen, dus het is geen klim- en klauterwerk. Wel zijn ze soms wat steil, waardoor een goede conditie op sommige plekken wel van pas komt 🙂

 

Hiken op Santo Antão
Flink wat meters stijgen, als je de route in omgekeerde volgorde loopt

 

Het kan behoorlijk warm worden op de Kaapverdische eilanden en ook op Santo Antão kan de zon flink z’n best doen. Hou hier rekening mee als je gaat lopen. Kies er bijvoorbeeld voor op wat vroeger te vertrekken, zodat je niet op het heetst van de dag aan het lopen bent. Neem ook voldoende water mee, in die hitte wil je echt niet zonder water komen te zitten. Tijdens de meeste wandelingen loop je in de zon, zorg dus ook voor voldoende zonnebrandcrème en neem even een pauze als je wél in de schaduw kunt staan. Als je gaat hiken op Santo Antão is het weer sowieso iets waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk niet voor niets zo groen: het regent er regelmatig! En dan kunnen die prima paden opeens toch glad worden. September is gemiddeld gezien de natste maand. Wij waren er in maart en we hadden prima weer, afgezien van het feit dat het een beetje heiig was. 

 

Uitzicht tijdens een wandeling op Santo Antão
Zelfs als het heiig is, kun je de zee zien liggen

 

En, is hiken op Santo Antão wat voor jou? Zou je deze wandeling dan meepakken? 

Delen:

10 reacties

 1. Wat een gave wandeling is dit! De uitzichten op de omgeving zijn prachtig. Altijd bijzonder om op een vulkaan te wandelen. Mooi ook die hutjes die je onderweg tegenkomt en de accommodatie!

 2. Dit is zeker iets voor mij. Vind hiken zo ontzettend fijn en brengt mij ondanks dat je soms over je eigen grens moet gaan rust. Ik zou trouwens er ook veel langer over doen, ook iets met foto’s maken. Misschien juist ook wel goed. Dat is genieten 🙂

 3. Een collega van mij vertelde ook dat ze een vakantie had geboekt naar Kaapverdië om te gaan hiken. Toen ze dit vertelde had ik eigenlijk geen idee wat ik me erbij voor moest stellen. Wist toen ook helemaal niet dat de eilandengroep zo geliefd was door natuurliefhebbers. Maar na het zien van jouw foto’s begrijp ik het maar al te goed waarom zij naar Kaapverdië ging! Wat een geweldige natuur en een prachtige wandeling.

 4. Wat een gave wandeling! Voor ons te lang met 2 jonge kids, maar wie weet als ze wat ouder zijn. Dit eiland trekt mij ook het meeste van Kaapverdië.. ik zie veel gelijkenissen met La Gomera en dat staat met stip op 1 van de Canarische eilanden. 🙂

 5. Het lijkt me een topper, die wandeling! Ik zou eigenlijk graag eens naar Kaapverdië gaan als digital nomad (als in: werken combineren met hiking in mijn geval 😉 ). Denk je dat dat te doen is op deze eilanden? Is de wifi voldoende sterk?

  1. Het is absoluut heerlijk! Toen ik er was (in 2015), was er al prima wifi in het guesthouse waar wij verbleven. Beetje afhankelijk van je werkzaamheden is het prima te doen!

 6. Prachtig! Die groene terrassen en die toppen… Volgens mij schreef ik al eerder dat ik het bijna geboekt had. Helaas werd het toch te duur. Zo jammer, want het lijkt me echt schitterend!
  Leuk ook die foto met je armen omhoog. Dat gaf vast een fijn gevoel. 🙂

  1. Ja, je moet inderdaad een beetje mazzel hebben met het boeken, anders kunnen de kosten flink oplopen! Hopelijk kom je er nog eens terecht 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen