De Kaapverdische eilanden: 9 dingen om te doen op Sal

De Kaapverdische eilanden zijn een ideale reisbestemming tijdens de Europese winter. Kaapverdië bestaat uit 12 eilanden in de Atlantische oceaan. De eilanden liggen ter hoogte van de kust van Senegal en het is er vrijwel altijd boven de 25 graden, perfect als je even een break nodig hebt van het koude winterweer. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks vliegen naar Sal, het populairste eiland van de Kaapverdische eilanden. En gelukkig kun je op dit eiland veel meer dan alleen in de zon liggen. 

 

Veel mensen bezoeken Sal voor de prachtige, parelwitte stranden en verlaten hun hele vakantie dat strand niet. Zonde, want hoewel de stranden echt heel mooi zijn, heeft het eiland met zijn Portugese én Afrikaanse invloeden heeft nog veel meer te bieden. Daarom geef ik je in dit artikel 9 dingen om te doen als je naar Sal gaat. 

1. Naar de vismarkt op de pier

Elke dag rond 11 uur komen de vissers terug naar de pier van Santa Maria om hun gevangen vis schoon te maken en te verkopen. Het is even ontzettend druk op de pier en ontzettend leuk om dit momentje van de locals mee te pikken tijdens je reis. Het levert bovendien altijd leuke plaatjes op!

 

De pier van Santa Maria, Sal De visvangst wordt van tevoren besproken De vangst wordt binnengebracht Vis schoonmaken Souvenirs op de pier van Santa Maria

2. Huur een quad

Je kunt prima een auto of een scootertje huren om Sal te verkennen, maar nóg leuker is het om een dagje op een quad over het eiland te toeren. Zo kom je ook op de echt leuke plekjes. Regelmatig stoppen om een foto te maken is een must! Hoewel er geen officiële paden zijn aangelegd, zijn er wel routes ontstaan doordat veel mensen een quad gebruiken om zich over het eiland te verplaatsen. Hier en daar is het een beetje hobbelig, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar avontuurlijker.

 

Quad rijden op sal Op de Quad over de Kaapverdische eilanden

3. Neem een kitesurfles

Als je landt op het vliegveld van Sal, zul je ze (afhankelijk van het seizoen), waarschijnlijk wel zien: kitesurfers. Sal heeft een strand waar alle surfers het water op gaan: Kite beach. Het strand ligt iets noordelijker dan het strand van Santa Maria, maar is bijvoorbeeld prima per quad te bereiken. Er is ook een gezellig surferstentje waar je even kunt relaxen met een drankje of een lunch. Sowieso is het strand een mooi gezicht met al die kites in de lucht, of je nou kunt surfen of niet. Wil je leren surfen? Dan kun je op het strand van Santa Maria je eerste kitesurfles nemen. Bij sommige aanbieders is zo’n eerste les van ongeveer een half uurtje zelfs gratis! 

 

Kitesurfen op de Kaapverdische eilanden Kite beach op Sal Een eerste kitesurflesje

4. Lekker ontbijten

Heb je een hotel of appartement zonder ontbijt? Of wil je eens wat anders dan het dagelijkse ontbijtbuffet? Ga dan ontbijten bij Cape Fruit, net buiten het toeristische centrum van Santa Maria. Hier krijg je heerlijke sappen, smoothies, bakjes yoghurt met fruit of complete ontbijtjes met brood, een eitje en een bakje cornflakes. Er heerst een heel relaxt sfeertje en het eten is er prima!

 

Ontbijttentje Cape Fruit Sal

5. Buracona: “The blue eye”

Rij je vanuit het dorpje Palmeira via de onverharde weg naar het noorden, dan kom je Buracona tegen. Als de zee niet te ruig is, kun je een duik nemen in het natuurlijke zwembad dat hier door de oceaan gevormd is. Hier is ook het beroemde “blue eye”: een diepe grot die is volgestroomd met water en dat, op een specifiek moment van de dag, een prachtige blauwe gloed laat zien. Ben je er in het hoogseizoen? Dan kan het behoorlijk druk zijn tijden. Bovendien moet je er dan toegangsgeld betalen. Toen wij er waren (begin maart), was er alleen een eenzame verkoper en konden we gratis doorlopen. Wil je het “blue eye” zien? Kom dan als de zon recht boven de hemel staat.

 

Buracona op Sal The blue eye op de Kaapverdische Eilanden

6. De zoutmijnen bekijken in Pedra de Lume

Sal betekent letterlijk zout. Op verschillende plekken op het eiland zie je dan ook hoopjes zout terug. Bij het gehucht Pedra de Lume, aan de oostkust van het eiland zie je nog de restanten van een zoutwinningsinstallatie. De mijn wordt nu alleen nog als toeristische attractie gebruikt, maar dat maakt het niet minder spectaculair. Het is een behoorlijke tour om bij deze zoutmijnen te komen. Het makkelijkste is vanaf Santa Maria om met een quad langs de kust naar het noorden te rijden. Vergeet dan niet om onderweg af en toe te stoppen en van het uitzicht te genieten ;-). Je betaalt een paar euro voor toegang tot de zoutmijn en daarna kun je, als je wilt, lekker urenlang ronddobberen in het zoute water. Dat is overigens een leuke ervaring! Want net als in het water van de Dode zee, kun je hier zonder moeite blijven drijven. Bovendien schijnt het zoute water wonderen te doen voor je huid…

 

Pedra Lume zoutmijn Hopen zout op Sal Zwemmen in een zoutmeer

7. Zwemmen met haaien

In Santa Maria worden veel verschillende tours aangeboden die je kunt doen. Veel zijn erg duur en lang niet altijd krijg je waarvoor je betaald hebt. Via via hoorden wij dat het leuk was om de ‘citroenhaaien tour’ te doen. Tijdens deze tour ga je ‘zwemmen’ (of liever gezegd: pootje baden) met haaien! Bij het woord ‘citroenhaaien’, moest ik in eerste instantie lachen. Bestaan die echt? Even googelen en wat bleek: dit type haai ziet er gevaarlijk uit, maar valt ‘in principe’ geen mensen aan en zwemt op bepaalde tijden vlak voor de kust van Sal. Oké, best spannend dus! Een tientje per persoon moesten we afrekenen en we konden ‘s middags al met het busje naar de andere kant van het eiland. Met een groepje mensen liepen we vervolgens een stuk over land en vervolgens nog tientallen meters de zee in. Het moment dat je de eerste haaienvinnen ziet opdoemen is toch een beetje gek. Zeker als je tot je middel in het water staat en de kust best ver is. Maar de gids hield ons op een veilige afstand. Na een minuut of twintig keerden we terug naar het busje en waren we een ervaring rijker. Op basis van het seizoen dat je Sal bezoekt, zijn er verschillende tours die je kunt doen. Op de Kaapverdische eilanden zijn de inwoners bijvoorbeeld heel begaan met de Carreta Carreta schildpadden. Deze soort legt elk jaar haar eieren op het strand. Er zijn organisaties waar je als reiziger kunt helpen om te zorgen dat de eieren de broedperiode van 60 dagen overleven. In de periode september t/m december komen de eieren uit. Leuk om te bekijken als je toevallig in die periode op Sal bent. 

 

Citroenhaaien tour op Sal Citroenhaaien voor de kust van Sal

8. IJsjes eten

Iets wat je op Sal ook prima kunt doen, is ijsjes eten. Het lijkt wel alsof Kaapverdië Italiaans is in plaats van Portugees. Op een steenworp afstand van de pier, aan de Rua 15 Agosto zit een ijssalon die de lekkerste smaken ijs verkoopt. Mijn persoonlijke favoriet? Fleur de sel; een soort caramel zeezout. 

 

Ijsjes eten op Sal

9. Mensen kijken

Net als op zo veel plekken, is mensen kijken op Sal een leuke bezigheid. Of je nou rondloopt op de pier als de vis verhandeld wordt, op het strand zit met een cocktail in je hand of geniet van de kunsten van de lokale kitesurfers: er is op Sal al-tijd wat te zien!

 

Boodschappen dragen op Sal Dansende meisjes op de Pier

Extra tip: de Kaapverdische eilanden verkennen

Toegegeven, Sal is zeker niet het meest bijzondere eiland van Kaapverdië. Maar een week is eigenlijk te kort om te gaan island hoppen. Heb je iets meer tijd en hou je van natuur? Dan mag een bezoekje aan Santo Antão écht niet ontbreken. Maar ook de andere Kaapverdische eilanden zijn pareltjes om te ontdekken. Zo kun je op Fogo een vulkaan beklimmen (en er vanaf rennen), op het eiland Santiago ligt de hoofdstad Praia en op Boa Vista heb je werkelijk prachtige stranden (wel is het er net als Sal redelijk dor). Heb je twee weken op de Kaapverdische eilanden? Kies dan voor maximaal drie verschillende eilanden. Zo voorkom je dat je constant heen en weer aan het reizen bent. Je komt tenslotte om te relaxen!

 

Wat je ook doet als je op Sal bent, hou rekening met het motto van de Kaapverdische eilanden dat je werkelijk overal tegenkomt: No stress 😉 

 

Het motto van Kaapverdie no stress

Delen:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen