Een geschikte tent kopen… lastige klus! De keuze is gigantisch en het blijft een kwestie van compromissen sluiten. Maar waar begin je in hemelsnaam en waar let je nou op? Door al die tenten in een grote trechter te gooien en slechts vier simpele stappen te doorlopen, valt er per stap een flink aantal tenten af, met als resultaat onderaan de trechter een selectie tenten waaruit jij supermakkelijk een geschikte tent kunt kiezen.
Niks is zo veranderlijk als het weer. Als je gaat kamperen wil je hoe dan ook droog en comfortabel kunnen slapen, logisch. Ga je een tent kopen, dan kun je alle kanten op, afhankelijk van wat je gaat doen. Gebruik je je tent bijvoorbeeld alleen maar een paar keer per jaar voor een paar dagen op een festival? Gooi je je hele kampeeruitrusting in de auto om het vervolgens in Zuid-Frankrijk eenmalig uit te halen voor drie weken? Of moet je tent mee in je rugzak en gebruik je ‘m in weer en wind? Hoe je je tent ook gebruikt, het blijft een kwestie van afwegingen maken. De perfecte tent voor alle omstandigheden bestaat jammer genoeg niet.
1. Hoeveel personen moeten er in de tent kunnen?
Het eerste wat je doet bij een tent kopen, is bepalen met hoeveel personen je in de tent gaat slapen. Hierdoor zullen al heel veel tenten afvallen, waardoor je al meteen minder opties overhoudt. Slaap je als een soort zeester en heb je veel ruimte nodig? Dan kan je er altijd voor kiezen om een persoon extra te rekenen. Je tent zal dan logischerwijs ook groter en zwaarder worden.
2. In welke seizoenen ga je kamperen?
De volgende stap in de trechter is vaststellen in wat voor omstandigheden je je tent gaat gebruiken. Hiervoor zijn tenten globaal opgedeeld in 2-, 3-, en 4-seizoenstenten.
Een 2-seizoenstent is in principe een zomertent. Ze zijn geschikt voor warmer weer. Geen zorgen, zo af en toe een regenbui kunnen ze prima hebben en een winderige avond overleven ze ook wel. Op een paar dagen stevige regen en/of wind zit je niet te wachten. Ze hebben meestal een beperkt aantal scheerlijnen en haringen waardoor ze gewoon niet zo veel kunnen verduren. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor trektochten. Het voordeel daarentegen is dat 2-seizoenstenten over het algemeen goed ventileren waardoor je niet snel wakker zult worden met condensdruppels aan de binnenkant van je tentdoek. Een bekend voorbeeld zijn de opvouwbare Quechua-tenten. Prima als je gegarandeerd lekker zomerweer in het vooruitzicht hebt en supergemakkelijk op festivals bijvoorbeeld!
Onze 3-seizoenstent: lichtgewicht, kleine voortent om belangrijke spullen te bewaren en weinig stokken
3-Seizoenstenten zijn de meest allround-tenten. Voor zowel de zomer, herfst en lente zijn ze over het algemeen geschikt. Als het niet regent of waait, dan laat je de scheerlijnen die eraan vastzitten lekker voor wat ze zijn. Als er wel slecht weer aankomt, kan je ze altijd nog afspannen. De stokken zijn voor deze omstandigheden over het algemeen een stuk steviger als die van een 2-seizoenstent. Meestal bestaan deze tenten uit een binnen- en een buitentent waarvan de naden geseald of getapet zijn, en hebben ze meerdere ventilatiemogelijkheden. Toch kunnen 3-seizoenstenten onderling nog grote verschillen hebben, bijvoorbeeld qua stormbestendigheid en opzetgemak, maar ook het prijskaartje.
4-Seizoenstenten zijn echte alleskunners. Het grootste verschil ten opzichte van een 3-seizoenstent is dat ze ook geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Flinke pakken sneeuw zijn geen probleem voor dit soort tenten. Ze hebben een zo klein mogelijk grondoppervlak ten opzichte van de ruimte in de tent, zodat er zo weinig mogelijk kou via de grond je tent binnenkomt. Als het stormt, wil je je tent zo snel mogelijk hebben staan. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er maar weinig haringen nodig om je tent als een huis te laten staan, en zet je de binnen- en buitentent vaak tegelijk op. Hierdoor blijft je binnentent dus altijd droog. Tot slot kunnen deze tenten tot aan de grond toe worden afgesloten wanneer het stevig vriest. Een goede 4-seizoenstent heeft wel goede ventilatiemogelijkheden, om te voorkomen dat je last hebt van condens en de ijspegels in je tent gaan groeien.
You can’t buy happiness, but you can buy a tent
3. Welk type tent is geschikt?
Nadat je hebt besloten wat voor seizoenstent je nodig hebt, ga je kijken naar het type tent. Wordt het een tunneltent, koepeltent, noktent of een hybridetent? Afhankelijk van de keuze die je hierboven hebt gemaakt, is de kans groot dat je sommige van deze opties meteen al door kunt strepen.
Een tunneltent is by far de meest eenvoudige en praktische tent, die bestaat uit twee of meer boogstokken. Je hebt enorm veel ruimte in je tent ten opzichte van het gewicht. Hierdoor zijn ze prima te gebruiken bij trektochten te voet of met de fiets. Een nadeel is dat ze veel wind vangen en hierdoor kwetsbaarder zijn. Je zult ze altijd moeten afspannen met de scheerlijnen.
Koepeltenten hebben in verhouding met de hoeveelheid tentdoek (dus gewicht) de meeste ruimte, en zijn zelfdragend. Hierdoor heb je weinig haringen en scheerlijnen nodig. Koepeltenten waarbij de stokken elkaar kruisen zijn heel stevig, kunnen een flink pak sneeuw verdragen en zijn stormbestendig. Bij sommige koepeltenten kan je de binnentent los van de buitentent opzetten. Dit zorgt voor optimale ventilatie en is te gek onder een heldere sterrenhemel! Naast kleine koepeltentjes, zijn er ook grote koepeltenten te koop waar je in kunt staan, verschillende slaapcabines hebt en met tot wel 8 personen in kunt slapen.
Bij noktenten wordt het tentdoek omhoog gehouden door één of meerdere verticale tentstokken. Het nadeel van kleine noktenten met één stok, is dat die waarschijnlijk midden in je tent staat, en het tentdoek van rondom daar schuin naartoe loopt. Dit kost veel praktische ruimte. Bij grotere noktenten heb je hier door het formaat minder last van. Noktenten met twee stokken hebben de tentstokken over het algemeen aan het hoofd- en voeteneind staan, waardoor je het tentoppervlak maximaal kunt benutten.
Hybridetenten zijn eigenlijk een cocktail van een koepel- en een tunneltent, met als doel de voordelen van beide soorten te combineren. Door de gekruiste tentstokken hebben ze de voordelen van de koepeltent, en door een losse boogstok bij de ingang wordt er een grote ingang gecreëerd voor je bagage. Deze tenten heb je in allerlei maten en voor verschillend aantal personen.
4. Laatste stap bij een tent kopen: je eigen voorkeur!
Je hebt nu aardig wat tenten weg kunnen strepen en als het goed is een selectie over gehouden. Al deze tenten zijn waarschijnlijk geschikt voor wat jij met je tent van plan bent. Het kan zijn dat er een behoorlijk prijsverschil zit tussen de overgebleven tenten. Op basis van je budget kun je nog wat tenten wegstrepen. Nu is het tijd om naar de details te kijken. Vergelijk de overgebleven tenten op basis van wat jij voor- en nadelen van je toekomstige tent vindt. Vind je het gewicht van de tent belangrijk? De bewegingsvrijheid in de tent? Het aantal ingangen? Het materiaal of de kleur van het tentdoek? Vanaf hier is het up to you!

Er komt best veel kijken bij een tent kopen. Laat je ook in de winkel goed adviseren door een medewerker, zij kunnen nog meer specificaties opzoeken die misschien belangrijk voor je zijn. Als er tenten staan uitgestald, probeer ze ook gewoon uit. Wat bij ons de doorslag gaf was door twee slaapmatjes en slaapzakken uit de winkel te pakken en gewoon in verschillende tenten gaan liggen. Het blijft een flink bedrag wat je gaat uitgeven, dan wil je wel een tent kopen waarvan je zeker bent dat ie bevalt!
4 reacties
Handig artikel, ik was net van de week aan het kijken om eindelijk weer een tent aan te schaffen. Tot de conclusie gekomen dat het waarschijnlijk 2 tenten moeten gaan worden, haha. Ik vind die slaapcabines zo ienemienie.. en we slapen graag op een groot luchtbed. Dat past gewoon niet met 4 personen.. Dus overweeg nu 2 4persoons-lichtgewicht tenten te kopen.. maar twijfel nog of dat heel erg aso is. 😉
Ach, wat is aso….? Uiteindelijk moet het voor jou/jullie leuk en comfortabel zijn toch? 🙂
Dat is inderdaad een moeilijk keus. Ik heb een paar keer meet campingtrip gemaakt waarbij tenten voorzien waren, gelukkig.. hoefde ik er zelf niet over te denken. Maar er zal een moment komen dat ik mn eigen tent zal aanschaffen, en dan zal het moeilijk kiezen worden…
Wij namen een zomertentje mee naar Noorwegen, dat bleek niet zo’n goed plan te zijn, haha! Hadden we jouw tips maar eerder gelezen, dan hadden we het vast een stuk warmer gehad 😉