Misschien wel een van de spannendste momenten in het voorbereiden van een wereldreis, is misschien wel het boeken van je tickets! Oké, met uitzondering van het ook daadwerkelijk aan boord stappen dan 😉 . Heb je je vliegtickets eenmaal geboekt, dan wordt het ineens echt. Je hebt een vertrekdatum, één of meerdere bestemmingen; nu kan het echte plannen beginnen! Maar waar hou je rekening mee bij het boeken van vliegtickets voor je wereldreis? En koop je losse tickets of kies je voor een wereldticket?
Wij kochten vorige maand onze tickets naar Nepal, de eerste bestemming van onze wereldreis. Een spannend moment waarmee onze reis écht vorm begint te krijgen. Bij het boeken van onze tickets keken we vooral naar twee dingen: de vertrektijd en het aantal tussenstops. Waarbij het laatste het belangrijkste criterium voor ons het aantal tussenstops was. Je hebt vanaf Amsterdam naar Kathmandu minstens één tussenstop, maar er zijn ook mogelijkheden met twee, drie of zelfs vier tussenstops. Omdat we zo verantwoord mogelijk willen reizen, wilden we dus per se een vlucht met één stop. Het opstijgen en landen van een vliegtuig is namelijk het meest belastend voor het milieu. Daarnaast wilden we graag ‘s avonds vertrekken en ‘s nachts vliegen.
Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je op een specifieke datum wilt vertrekken, je niet of juist wel met bepaalde maatschappijen wilt vliegen of voor de goedkoopste optie wilt gaan. Gebruik de ITA matrix om zelf de ideale vliegticket voor jouw situatie vinden.
De opties bij het boeken van je vliegtickets
Bij het boeken van vliegtickets voor je wereldreis heb je grofweg drie opties. De eerste is een wereldticket kopen, de tweede is zelf al je vliegtickets boeken en de derde is alleen een enkele reis vastleggen en verder ter plekke kijken waar je heen wilt. Misschien heb je al nagedacht over welke optie je het meest aanspreekt of twijfel je juist nog. Hieronder licht ik de verschillende opties even kort toe:
1. Een wereldticket of combinatieticket boeken
Met een wereldticket kun je in verschillende stops de wereld zien. Hoeveel vluchten je hebt, welke werelddelen je aandoet en hoeveel dagen je wegblijft is afhankelijk van jouw wensen. Het is een behoorlijk flexibele manier van reizen, terwijl je toch de zekerheid hebt van een x aantal vluchten. Een wereldticket boek je via een bureau, zoals Kilroy. Dit omdat er vaak veel uitzoekwerk bij komt kijken. Een wereldticket is zeker ook een verstandige optie als je niet langer dan een jaar gaat reizen, al duidelijk voor ogen hebt welke bestemmingen je wilt bezoeken en/of weinig tijd of zin hebt om alles zelf uit te zoeken.
2. Zelf je tickets boeken
Als je liever zelf de touwtjes in handen hebt en niet aan een vaste route wilt vastzitten (al is er via bureaus tegenwoordig ook veel mogelijk), kun je de tickets ook zelf van tevoren boeken. Tenzij je voor elke vlucht de optie ‘Annuleren of wijzigen mogelijk’ aanvinkt (en dus extra betaalt), heb je met deze optie de minste flexibiliteit. Maar als je maar kort gaat reizen, wil je misschien ook niet te veel afwijken van je plannen. Wil je de perfecte vliegtickets scoren? Juul schreef al meerdere blogs over de handige ITA Matrix, waarmee je de ideale vliegtickets vindt voor jouw situatie. Op Skyscanner of WTC.nl kun je ook zoeken naar meerdere bestemmingen.
Wil je wél meer ter plekke kunnen bepalen waar je naartoe gaat, boek dan alleen een retourvlucht vanaf Nederland naar het land van bestemming en terug. Wat ook kan, als je een route in je hoofd hebt, maar niet weet hoelang je overal wilt blijven, is kiezen voor een open jaw ticket. Hiermee vlieg je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Hongkong en vlieg je een aantal maanden later terug naar Nederland via Kuala Lumpur in Maleisië. Met deze optie heb je alle vrijheid van de wereld, zolang je maar op de vertrekdatum in Kuala Lumpur bent.
Lees verder over:
3. Een enkele reis
Wil je ultieme vrijheid, heb je langer de tijd en wil je niet het risico lopen dat je vluchten moet annuleren? Dan is een enkele reis boeken wellicht een optie. Omdat wij zonder concrete einddatum willen reizen, is dit wat wij ook gedaan hebben. We hebben alleen een enkele reis naar Kathmandu geboekt en that’s it! Toegegeven, dit moet wel écht bij je manier van reizen passen en bovendien is een enkele reis ook wat duurder (soms tot wel 70% van de prijs die je voor een retourtje betaalt).
Iets anders waar je rekening mee moet houden, is dat sommige landen je niet toestaan om zonder ‘uitreisbewijs’ het land te betreden. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een vliegticket of een trein- of buskaartje moet hebben waaruit blijkt dat je het land ook weer gaat verlaten binnen de termijn dat je visum geldig is. Iets wat je met een enkele reis vaak niet hebt. Check van tevoren de regels van de bestemming die jij gaat bezoeken. In dit artikel lees je alles over de problemen die je kunt tegenkomen als je een enkeltje boekt.
Wanneer boek je vliegtickets voor je wereldreis?
Wanneer je je vliegtickets gaat boeken hangt voor een groot deel af van waar je naartoe wilt en welke optie je hebt gekozen. Een wereldticket vergt bijvoorbeeld flink wat voorbereiding en bovendien moet je daarvoor een bureau inschakelen. Begin hier dus zeker een half jaar van tevoren mee. Als je zelf je tickets wilt gaan boeken, is het een lastigere kwestie. Het is handig als je een beetje een idee hebt wat een normale prijs is voor een vliegticket naar je bestemming(en). Om dat te weten, zul je de prijzen in de gaten moeten houden op vergelijkingssites als Skyscanner. Door een overzichtje te maken in Excel of een soortgelijk programma, kun je als je een aanbieding ziet vergelijken of het écht een goede deal is.
Té lang wachten is meestal geen goed idee, prijzen voor vliegtickets naar verre bestemmingen zijn gemiddeld het goedkoopste zo’n twee tot drie maanden voordat je wilt vertrekken. Als je ook nog eens flexibel bent in de datum waarop je wilt vertrekken, ben je vaak het goedkoopst uit.
Met het kopen van onze tickets naar Nepal is onze wereldreis met één klik wel ineens een stuk concreter geworden. We hebben niet alleen een eerste bestemming vastgelegd, maar ook een vertrekdatum! Nu kan het echte plannen beginnen!