Hiken in de herfst: 6 tips voor een heerlijke herfstwandeling

De herfst is een perfect seizoen om erop uit te trekken. De natuur barst van de prachtige herfstkleuren, terwijl het op de wandelpaden een stuk rustiger is dan in de zomer én je meer kans hebt om wildlife te spotten. Win-win! Een mooie herfstdag vraagt dus gewoon om een wandeltocht, ver weg of dichtbij huis. Toch heb je voor een herfstwandeling nét even een andere voorbereiding nodig dan wanneer je er hartje zomer op uit trekt. Waar moet je rekening mee houden en wat stop je in ieder geval in je backpack? 6 tips.

 

Naast de prachtige herfstkleuren, heb je ook te maken met kortere dagen, koudere nachten en veranderlijk weer. Wandelen in de herfst vraagt dus om een iets andere voorbereiding. Geen zorgen, we helpen je op weg!

Herfstwandeling? Let op je gear!

Check altijd even je spullen voordat je een (lange) wandeling gaat maken in de herfst. Zijn je wandelschoenen nog comfortabel? Is je regenkleding nog wel waterdicht? Een simpele controle vooraf, voorkomt een hoop problemen onderweg. Zo kan een schoen die niet goed zit, makkelijker blaren veroorzaken. En schoenen die niet meer waterdicht zijn, kunnen je natte voeten bezorgen. Neem sowieso altijd een extra paar sokken mee. Je weet maar nooit 😉 

 

Goede wandelschoenen: een must voor een herfstwandeling

 

In de herfst moet je rekening houden met allerlei weersomstandigheden. Het kan ‘s ochtends prima weer zijn, terwijl het ‘s middags met bakken uit de lucht komt. Zorg dus voor goede regenkleding, zoals een kwalitatieve regenjas en in sommige gevallen ook een goede regenbroek. Als je regenkleding gaat aanschaffen, kijk dan altijd naar de materialen waar de kleding van gemaakt is. Zo zijn sommige jassen waterbestendig en andere waterdicht. Waterbestendig houdt in dat een jas wat regen zal tegenhouden, maar hij houdt je niet droog tijdens een echte plensbui. Waterdichte jassen doen dit wel. Tijdens een hike wil je wel een jas hebben die ademt, anders voelt het alsof je een plastic zak over je hoofd getrokken hebt. Een jas of broek met Gore Tex (of een soortgelijk membraam), zit een stuk prettiger omdat de stof als het ware kan ademen, maar geen water doorlaat.

Neem wat warms mee

Een warm drankje doet soms wonderen om je moraal een boost te geven. Dat is niet anders tijdens een herfstwandeling. Zorg dus altijd voor een goede thermosfles die de inhoud minstens een paar uur warm houdt, zodat je tijdens de pauzes even lekker kunt opwarmen met een kop thee of koffie. Eventueel kun je ook een brandertje meenemen om onderweg een maaltijd of water op te kunnen warmen. 

Denk in laagjes

Als je gaat hiken, is het eigenlijk altijd een goed idee om verschillende lagen kleding aan te doen of mee te nemen. Met een beetje mazzel kan je ‘s middags in je T-shirt lopen, maar ‘s ochtends is het daar nog iets te koud voor. Zorg dus altijd voor verschillende lagen die je gemakkelijk over elkaar heen kunt trekken. Draag je een T-shirt, neem dan bijvoorbeeld een softshell vest en een regenjas mee. Is het iets kouder, draag dan bijvoorbeeld een thermoshirt en stop een dunne donsjas en een regenjas in je tas. Als je loopt merk je misschien niet zo veel van de kou, maar tijdens een pauze koel je snel af. En niets is zo vervelend als het koud hebben tijdens een wandeltocht, zeker als het door een slechte voorbereiding komt. Check dus altijd even of je voldoende laagjes mee hebt voor de weersvoorspelling.

Hou de tijd in de gaten

De dagen zijn korter en dus heb je minder daglicht om je hike te kunnen voltooien. Als je goed voorbereid bent, is hiken in het donker eventueel geen ramp. Maar voorkomen is beter dan genezen. Kijk dus altijd goed naar de tijd die het kost om je route af te ronden. Begin op tijd, dan weet je zeker dat je voor het donker weer binnen bent. Neem voor de zekerheid een hoofdlampje mee. 

Controleer de condities van de paden

Ga je naar het buitenland en wil je daar een mooie bergwandeling in de herfst maken? vergeet dan niet om ter plekke naar de condities van de paden te vragen. Het kan zijn dat bepaalde routes niet toegankelijk zijn buiten het hoogseizoen. Let ook op losse bladeren. Zeker in combinatie met regen, kan zo’n bladerdek behoorlijk glad worden.

Kamperen in de herfst

Wil je een meerdaagse wandeltocht maken in de herfst? Hou dan ook rekening met de spullen die je meeneemt. Die één-seizoensslaapzak is prima voor zomerse temperaturen, maar in de herfst kan het ‘s nachts behoorlijk koud worden. Houd de weersvoorspellingen dus goed in de gaten en check voordat je gaat de comfort temperatuur van je slaapzak. In de herfst zul je al gauw naar een slaapzak met een comfort temperatuur van rond het vriespunt moeten kijken. Als vrouw moet je bij de aangegeven temperatuur trouwens een paar graden optellen, omdat vrouwen het over het algemeen sneller koud hebben. 

 

Kamperen in Nederland in de vrije natuur

 

Kamperen in de herfst is echt magisch. De campings zijn vaak een stuk rustiger en waardoor je ‘s ochtends echt het gevoel hebt dat je middenin de natuur bent. Wildkamperen kan natuurlijk ook! In Nederland doe je dat op een aantal vaste plekken, paalkampeerplekken genoemd. Maar in sommige landen mag je overal je tentje opzetten. 

 

Lees verder → 10 tips voor je eerste keer wildkamperen

 

Ben je nog op zoek naar prachtige wandelpaden dicht bij huis om deze herfst te ontdekken? Op deze blog vind je een paar van de mooiste herfstwandelingen van Nederland, inclusief handige routekaartjes. Welke herfstwandeling kun jij aanraden? 

 

Heel veel plezier met hiken deze herfst!

Delen:

Eén reactie

  1. Heel fijn geschreven! Ik hield eigenlijk niet zo van hiken. Sinds ik naar de Azoren ben gegaan, is dit het tegenovergestelde geworden. Het is zo rustgevend en je ontdekt meestal wondermooie plaatsjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen