Je ideale vlucht zoeken: zo haal je nóg meer uit de ITA Matrix!

Een vlucht zoeken die helemaal naar wens is kan nog een hele klus zijn. Je wilt niet te veel betalen, je hebt misschien voorkeur voor een bepaalde luchtvaartmaatschappij omdat je miles spaart, je wilt een gunstige tijd, geen urenlange overstaptijd… Iedereen heeft z’n voorkeuren. In m’n vorige artikel over de ITA Matrix heb ik verteld hoe je je zoekresultaten kunt bestuderen aan de hand van de wensen van je vlucht. In dit artikel gaan we een stapje verder en laat ik je zien wat er allemaal mogelijk is met de zoekopdrachten die je in kunt voeren.

 

De kracht van de ITA Matrix is, naast dat de zoekmachine 100% onafhankelijk is, dat de zoektijd bij een zoekopdracht ingesteld is op maximaal een minuut. Dit is langer dan bij andere zoekmachines en vergelijkingssites. Je zit er natuurlijk niet op te wachten om een minuut op je zoekresultaten te moeten wachten, en dat zal ook niet gauw gebeuren. Het geeft wel aan hoeveel bronnen de matrix gebruikt om jou je zoekresultaten te geven. Toch kun je je eigen zoekopdracht ook een hoop kracht meegeven. Hoe? Door bij een vlucht zoeken gebruik te maken van de geavanceerde zoekopdrachten: advanced route language.

Wat is advanced route language?

Advanced route language is een soort codetaal die je aan je zoekopdracht kunt toevoegen, om aan te geven waar jij wil dat je vlucht aan voldoet. Een paar eenvoudige voorbeelden zijn het uitsluiten van bepaalde luchtvaartmaatschappijen in je zoekopdracht, een specifieke tussenstop in je vlucht hebben (of juist niet), voorkomen dat je ‘s nachts vliegt… de mogelijkheden zijn oneindig! Het is iets waar je handig in moet worden en waar je een beetje mee moet spelen om het goed onder de knie te krijgen. Voor sommige mensen is het bijna een sport om met de ITA Matrix en advanced route language het beste vliegticket te vinden. Er zijn hele fora waar mensen op losgaan en hun kennis delen. Hier kom ik later in dit artikel op terug, maar het geeft wel aan dat je je er even in moet verdiepen om er het maximale uit te halen. Zelf ben ik er ook nog volop mee bezig. Ik was al vet blij dat ik een enkele vlucht naar Kathmandu vond die aan onze wensen voldeed door advanced route language te gebruiken. Maar goed, laten we kijken naar hoe je het gebruikt.

Hoe zoek je met advanced route language?

Door onder de zoekbalken van je vertrek- en aankomstlocatie op Advanced controls te klikken, verschijnen er onder beide velden twee zoekbalken: Outbound routing codes en Outbound extension codes onder je vertreklocatie, en Return routing codes en Return extension codes onder je aankomstlocatie. De routing codes gebruik je voor alle aanvullende informatie over de luchthavens waar je wel en niet wilt landen en met welke luchtvaartmaatschappij(en) je wel of niet wilt vliegen. Met de extension codes kun je alle andere eisen die je aan je vlucht stelt opgeven.

 

TIP: Je kunt ook al je wensen in de zoekbalk van je vertrek- en aankomstlocatie invoeren, door dit direct achter de luchthavens een “::” te typen. Vul daarna al je wensen, onderling gescheiden door een spatie, in. De Matrix plaatst die gegevens vervolgens uit zichzelf onder routing codes en extension codes.

Zoeken naar specifieke maatschappijen en luchthavens

De makkelijkste zoekopdracht om mee te beginnen is zoeken naar specifieke luchtvaartmaatschappijen en luchthavens waar je gebruik van wilt maken. Als voorbeeld gaan we een vlucht zoeken van Amsterdam Schiphol (AMS) naar Kathmandu (KTM). We willen deze vlucht perse met Etihad Airways (EY) maken (ken je ze nog, de IATA-codes van de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen uit het vorige artikel?). Onze zoekopdracht ziet er dan als volgt uit:

 

Departing from: AMS :: EY

Destination: KTM

 

Vlucht zoeken met outbound routing codes
Zoals je ziet zijn de gegevens van de luchtvaartmaatschappij automatisch in het veld routing codes terecht gekomen

 

Doordat we extra voorwaarden aan de zoekopdracht hebben toegevoegd, is de matrix heel gehoorzaam geworden. Hij gaat nu letterlijk naar een vlucht zoeken van Amsterdam (AMS) naar Kathmandu (KTM), met Etihad Airways (EY) als vervoerder. En dat vindt ie niet, want technisch gezien zoeken we nu naar een rechtstreekse vlucht, aangezien we geen tussenstop als voorwaarde hebben toegevoegd. En er gaan geen rechtstreekse vluchten naar Kathmandu. Het was je misschien opgevallen dat we hebben aangegeven op de heenweg met Etihad Airways (EY) willen vliegen, en niet op de terugweg. 

 

Let goed op wat je exact aan de matrix vraagt
Zodra je voorwaarden toevoegt aan je zoekopdracht, zoekt de matrix echt letterlijk naar wat je hebt ingevoerd

 

We moeten dus ook een tussenstop toevoegen. Hiervoor nemen we Abu Dhabi International (AUH). Op de terugweg willen we ook graag met Etihad Airways (EY) vliegen. Onze zoekopdracht ziet er nu als volgt uit:

 

Departing from: AMS :: EY AUH

Destination: KTM :: EY AUH

 

Vlucht zoeken met vereiste tussenstops
De matrix laat nu de zoekresultaten zien voor de vluchten met Etihad Airways via Abu Dhabi International (AUH)

 

Nu krijgen we wel zoekresultaten te zien. Het zal niet vaak voorkomen, maar met deze zoekopdracht kan het zo zijn dat we vanaf Abu Dhabi International (AUH) met een andere luchtvaartmaatschappij naar Kathmandu (KTM) vliegen. Als we nog de zoekopdracht nog eens letterlijk doornemen, zoeken we naar een vlucht van Amsterdam Schiphol (AMS) naar Abu Dhabi International (AUH) met Etihad Airways (EY), maar we geven niet op met welke luchtvaartmaatschappij we van Abu Dhabi International (AUH) naar Kathmandu (KTM) willen vliegen. Hetzelfde geldt voor de terugvlucht van Abu Dhabi International (AUH) naar Amsterdam Schiphol (AMS). Nogmaals, de kans is klein dat dit gebeurt. Wil je het helemaal indekken, dan zou je zoekopdracht er als volgt uit moeten zien:

 

Departing from: AMS :: EY AUH EY

Destination: KTM :: EY AUH EY

In één keer naar meerdere luchtvaartmaatschappijen en luchthavens zoeken

Op de bovenstaande manier kun je je zoekopdrachten zo uitgebreid en complex maken als je maar wilt. Een andere optie is om de Matrix met meerdere opties te laten komen. Dan heb je wat meer mogelijkheden om uit te kiezen. Om dit te doen voeg je je wensen net zoals hierboven toe aan je zoekopdracht, alleen plaats je dan een komma tussen de opties die je wilt zien in je zoekresultaten. 

 

Laten we naar de volgende zoekopdracht kijken:

 

Departing from: AMS :: EY,KL,9W AUH,DEL EY,KL,9W

Destination: KTM :: EY,KL,9W AUH,DEL EY,KL,9W

 

Het lijkt in eerste instantie op een of andere wetenschappelijke formule, maar laten we ‘m eens opbreken. Op de heenvlucht willen we van Amsterdam Schiphol (AMS) naar Kathmandu (KTM) vliegen, met een tussenstop op Abu Dhabi International (AUH) of Delhi (DEL). Zowel naar Abu Dhabi of Delhi, als naar Kathmandu willen we met Etihad Airlines (EY), KLM (KL) of Jet Airways (9W) vliegen. Hetzelfde geld voor de vlucht van Kathmandu (KTM) naar Amsterdam Schiphol (AMS). In de resultaten kun je vervolgens kijken welk van de gevonden mogelijkheden je het beste bevalt.

 

Haal meer uit de matrix door je zoekopdracht uit te breiden
Door meerdere, zelf gekozen opties aan je zoekopdracht toe te voegen kun je verschillende mogelijkheden met elkaar vergelijken

 

Het kan zo zijn dat je perse met een bepaalde luchtvaartmaatschappij wil vliegen, ongeacht het aantal tussenstops. Daarvoor gebruik je het plusteken (“+”).  Door het plusteken achter de luchtvaartmaatschappij te plaatsen, laat je de matrix naar een vlucht zoeken met de opgegeven luchtvaartmaatschappij, ongeacht het aantal tussenstops.

 

Departing from: AMS :: EY+

Destination: KTM :: EY+

 

Vlucht zoeken aan de hand van tussenstops
De matrix zoekt naar alle mogelijkheden om van Amsterdam Schiphol (AMS) naar Kathmandu (KTM) te vliegen met Etihad Airways (EY), ongeacht het aantal tussenstops en op welke luchthavens deze tussenstops zijn

 

Ondertussen heb je het principe van de mogelijkheden hopelijk een beetje door. Laten we nog een stapje verder gaan met zoeken door meerdere luchthavens toe te voegen bij je vertrek- en/of aankomstlocatie. Nederland is niet zo groot, dus het maakt ons niet uit of we vanaf Amsterdam Schiphol (AMS), Eindhoven Airport (EIN) of Rotterdam Airport (RTM) vertrekken. Als luchtvaartmaatschappij willen we met KLM (KL), Etihad Airways (EY), Air India (AI), Jet Airways (9W) of British Airways (BA) vliegen, ongeacht het aantal tussenstops op weg naar Kathmandu (KTM). Deze manier van zoeken kan je bijvoorbeeld ook gebruiken als je van plan bent om rond te gaan trekken en het je niet uitmaakt op welke luchthaven je landt.

 

Departing from: AMS,EIN,RTM :: KL,EY,AI,9W,BA+

Destination: KTM :: KL,EY,AI,9W,BA+

 

Vlucht zoeken aan de hand van meerdere luchthavens
Door meerdere luchthavens toe te voegen aan je zoekopdracht, maak je je zoekopdracht nóg krachtiger

 

Is er een bepaalde luchthaven waar je absoluut geen tussenstop wilt maken? Dit kan je aangeven door er in je zoekopdracht een “~” voor te zetten. Dit geldt ook voor luchtvaartmaatschappijen die je wilt uitsluiten. We gebruiken de volgende zoekopdracht:

 

Departure from: AMS :: EY,KL,9W ~DEL EY,KL,9W

Destination: KTM :: EY,KL,9W ~DEL EY,KL,9W

 

We geven de matrix de opdracht om te zoeken naar vluchten van Amsterdam Schiphol (AMS) naar Kathmandu (KTM). We willen vliegen met Etihad Airways (EY), KLM (KL) of Jet Airwais (9W), maar we willen geen tussenstop op Delhi (DEL). Ook na de tussenstop willen we weer alleen met dezelfde drie luchtvaartmaatschappijen vliegen. In dit geval hebben we het voor een luchthaven gedaan, maar je kunt hetzelfde doen met een luchtvaartmaatschappij waar je niet mee wilt vliegen.

 

Vlucht zoeken door luchthavens of luchtvaartmaatschappijen uit te sluiten
Met het “~” teken kun je bepaalde luchthavens of luchtvaartmaatschappijen uit je zoekopdracht weglaten

Maak je zoekopdracht zo concreet mogelijk!

Stel dat je naar een bepaald gebied gaat, en het je niks kan schelen waar je precies landt. Je gaat toch rondtrekken of met de trein reizen. De flexibiliteit die de ITA Matrix je geeft, vind ik een van de fijnste voordelen van de tool. Je kunt als je wilt wel tien luchthavens invoeren die je door komma’s scheidt om ze mee te laten nemen in je zoekopdracht. Je loopt wel het risico dat de zoekopdracht te groot is om alle mogelijkheden binnen de zoeklimiet (max 1 minuut) op je beeldscherm te krijgen. De nearby functie, waar ik in mijn volgende artikel op terugkom, kan hierbij helpen.

 

Je zult nog steeds veel resultaten voorgeschoteld krijgen, maar de kans is best groot dat er nog meer mogelijkheden zijn die misschien wel een stuk gunstiger of goedkoper zijn. Die wil je natuurlijk niet missen! Als je merkt dat je zoekopdracht erg lang duurt, kan je er ook voor kiezen om je vlucht op te delen en meerdere zoekopdrachten gebruikt voor delen van je vlucht waar je uiteindelijk één reis van samenstelt. 

Wees duidelijk over codeshares!

In mijn vorige artikel over de ITA Matrix heb ik het al over even over codesharing gehad. Codesharing houdt in dat een bepaalde vlucht door bijvoorbeeld KLM wordt aangeboden, maar uitgevoerd wordt door Jet Airways. Dit is te herkennen aan het sterretje (*) achter de IATA-code van de luchtvaartmaatschappij in je overzicht. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je dan niet dezelfde service krijgt als die je van KLM gewend bent, aangezien je met Jet Airways vliegt. Daarnaast kan het invloed hebben op de miles die je misschien bij een bepaalde luchtvaartmaatschappij spaart en krijg je vaak geen upgrade als je lid bent van een loyaltyprogramma van de aanbiedende luchtvaartmaatschappij, die de vlucht uiteindelijk niet uitvoert. Genoeg redenen dus om bij een vlucht zoeken hier scherp op te zijn en ze eventueel te vermijden! (En ook om de spelregels van het loyaltyprogramma goed door te lezen).

 

Codesharing
Codesharing is te herkennen aan het sterretje (*) achter de IATA-code van de luchtvaartmaatschappij

 

Door “O:” (van operator) toe te voegen aan je zoekopdracht, zoekt de matrix een vlucht die (deels) wordt uitgevoerd door een specifieke luchtvaartmaatschappij.

 

Departing from: AMS :: O:KL AUH,DEL,BOM KL,9W,AI

Destination: KTM :: KL,9W,AI AUH,DEL,BOM O:KL

 

Volgens deze zoekopdracht willen we vanaf Amsterdam Schiphol (AMS) vliegen, met KLM als uitvoerende luchtvaartmaatschappij. De tussenstop willen we op Abu Dhabi International (AUH), Delhi (DEL) of Bombay (BOM), en vanaf hier maakt het ons niet zo veel meer uit met welke maatschappij we vliegen. Dit mag KLM (KL), Jet Airways (9W), of Air India (AI) zijn en het maakt niet uit of het om een codesharevlucht gaat of niet. Voor de terugweg willen we exact dezelfde vlucht zoeken, maar dan in omgekeerde volgorde uiteraard.

 

Vlucht zoeken op basis van uitvoerende luchtvaartmaatschappijen
Je kunt specifiek zoeken naar uitvoerende luchtvaartmaatschappijen

 

Toch sluit je hier nog niet 100% mee uit dat je alsnog codesharevluchten in je resultaten te zien krijgt. Je zorgt er wel voor dat je geen codesharevlucht krijgt die door KLM wordt aangeboden en door een andere maatschappij wordt uitgevoerd, maar je loopt nog steeds risico op het tegenovergestelde: dat KLM de vlucht uitvoert terwijl deze wordt aangeboden door een andere maatschappij. 

 

Vlucht zoeken codesharing
Codeharing is niet 100% uit te sluiten in je zoekopdracht

Naar een vlucht zoeken met specifieke reisklasse: extension codes

Tot nu toe hebben we alleen maar met routing codes gewerkt aangezien alle wensen voor onze vluchten invloed hadden op de vliegroutes. Naast de routing codes zijn er ook nog de extension codes, die je gebruikt voor het specificeren van de reisklasse. Belangrijk om te weten is dat extension codes altijd als laatste in je code komen en beginnen met een forward slash (“/”) als je ze niet in het aparte veld voor extension codes invoert. 

 

Er zijn vier verschillende reisklasses met ieder hun eigen afkorting: Economy Class (Y), Premium Economy Class (W), Business Class (J), First Class (F). Je wilt waarschijnlijk zo goedkoop mogelijk vliegen, dus laten we een vlucht zoeken met Economy Class. We willen met Etihad Airways (EY) van Amsterdam Schiphol (AMS) naar Kathmandu (KTM) vliegen, met een tussenstop op Abu Dhabi International. De “f” achter de forward slash staat voor fare, waarmee je aangeeft dat de extension code te maken heeft met het tarief, gevolgd door de de booking class (bc), Economy Class (y).

 

Departing from: AMS :: EY AUH EY /f bc=y

Destination: KTM :: EY AUH EY /f bc=y

 

Vlucht zoeken met behulp van extension codes
Met extension codes kan je bijvoorbeeld zoeken naar een specifieke reisklasse

 

Naast je reisklasse opgeven, zijn er nog veel meer mogelijkheden met de extension codes. Net zoals dat je met routing codes nog eindeloos veel meer zoekopdrachten kunt maken en combineren. Of je nou op zoek bent naar een Open Jaw ticket, een zo gunstig mogelijk tijdschema, een zo verantwoord mogelijke vlucht, of simpelweg een zo goedkoop mogelijk ticket… de ITA Matrix is goud waard als je je er even in verdiept! Het is simpelweg niet mogelijk om alle codes te kennen en uit te werken in een artikel. Op Flyertalk staat een gigantische forumthread waar mensen hun kennis, tips en nieuwe codes delen. Het volgende overzicht van de ITA Matrix zal je al een heel eind op weg helpen om het onder de knie te krijgen:

 

Routing codes syntax
Codes voor routing codes
Routing codes voorbeelden
Voorbeelden van routing codes
Routing codes begrippenlijst
Begrippenlijst voor routing codes
Extension codes itineraries
Extension codes
Extension codes faring
Extension codes

[bsc_separator style=”solid” height=”2″]

Bronnen: ITA Software, Travel Codex, Flyertalk

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen