Andros: een Grieks wandelparadijs

De Griekse Cycladen zijn een populaire vakantiebestemming. Maar verder dan Santorini of Mykonos komen de meeste toeristen niet. Zonde, want Andros, het noordelijkste eiland van de Cycladen is zeker de moeite waard. Het veelzijdige eiland heeft voor ieder wat wils, maar ik kwam er vooral om te ontdekken of Andros een échte outdoorbestemming is…

 

Dat Andros niet heel toeristisch is, merk je wel zodra je gaat googelen. Er is maar weinig te vinden over dit Griekse eiland. Dat blijkt ook zodra ik eenmaal op het eiland ben. Op Andros zelf vind je weinig toeristische winkeltjes en restaurants en ook de kustlijn is niet volgebouwd met hotels. Wat vind je er wel? Lokale tavernes, rustige stranden én prachtige wandelroutes. Want hoewel hiken misschien niet het eerste is waar je aan denkt als je naar Griekeland gaat, kun je op Andros heerlijk wandelen! En met maar liefst 160 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden, heb je ook nog flink wat keuze als outdoorliefhebber. 

 

Landschap AndrosHet bergachtige binnenland van het eiland

Andros zonsondergang

Een wandelparadijs in Egeïsche Zee

In tegenstelling tot de andere Cycladen, is Andros rijk aan water. Met veel water in de vorm van rivieren, meren en zelfs watervallen is het dan ook niet zo gek dat het een behoorlijk groen eiland is. Zeker in het voorjaar zijn de valleien ontzettend groen en de rivieren en watervallen op hun mooist. Kom je vooral om te wandelen, dan zou ik zeker in het voorjaar naar Andros afreizen. Vergeet dan ook zeker niet een bezoekje te brengen aan het dorpje Menites, een klein dorpje dat door haar talloze waterbronnen een groene oase is. Omdat er ook veel wandelroutes rond het dorp lopen, is het een mooie pauzeplek voor hikers. 

 

Leeuwenkoppen MenitesDe groene omgeving van MenitesDe leeuwenkop van Menites, Andros

Het water uit deze leeuwenkoppen in Menites is, in tegenstelling tot het water dat uit de kraan komt, gewoon drinkbaar.

De route angels van Andros

Tijdens mijn trip naar Andros, werd ik door een Nederlands stel dat op Andros woont meegenomen op een korte hike. Ze zijn onderdeel van de vrijwilligersorganisatie Andros Routes, die zorgt voor het onderhoud van de wandelpaden op het eiland. Elk pad heeft zijn eigen ‘route angels‘; vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van dat betreffende pad. En dat wordt serieus aangepakt! In oktober is het eiland trouwens dé place to be als je van hiken houdt. Dan wordt er namelijk de hele maand een festival georganiseerd speciaal voor wandelliefhebbers: Andros on Foot. Je kunt elke dag wandeltochten maken met een ervaren gids, terwijl je onderweg pittoreske dorpjes ontdekt en uiteraard geniet van heerlijke Griekse maaltijden. 

 

Hiken op AndrosWandelroutes op Andros

Genoeg te ontdekken op dit Griekse eiland!

Stranden, cultuur en historie

Naast hiken en van de prachtige natuur genieten, kun je nog veel meer op Andros. De talloze baaien met prachtige zandstranden vragen gewoon om een duik. Op het eiland is een goede mix tussen populaire stranden waar je aan de bar een cocktail kunt bestellen en strandstoelen kunt huren en de aflegen baaitjes die je soms helemaal voor jezelf hebt. Ben je uitgezwommen? Ook op cultureel en historisch gebied kun je je op Andros helemaal uitleven. Er zijn talloze musea op het eiland (het historisch museum in Andros city is een aanrader!), maar ook wandelen door de eeuwenoude dorpjes is al een hele belevenis. Op Andros zijn meer dan duizend kerken (op 9000 inwoners!) en vier kloosters die je kunt bezoeken, de ene rijker dan de andere. Het Panachrantou klooster vlakbij Andros city ligt prachtig tegen een bergwand, waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de stad. 

 

Uitzicht over ChoraSt. Thalassini kerk

 

Een interessante, historische plek is de Agios Petros toren. Deze cilindervormige toren is vandaag de dag nog zo’n twintig meter hoog en gebouwd in de 4e eeuw voor Christus. Vanwege het instortingsgevaar is het niet verstandig om naar binnen te gaan, maar je hebt een mooi uitzicht over de lager gelegen baai. De toren ligt bij het dorpje St. Peter, vlakbij Gavrio.

 

St. Peters towerUitzicht vanaf de toren

Een bezoekje waard: hoofdstad Andros City

Of je nou into natuur, cultuur of geschiedenis bent, hoofdstad Andros City (ook wel Chora genoemd) is een must visit als je op het eiland bent. Je kunt er heerlijk dwalen door de oude straatjes met witte huisjes, een van de talloze kerken bezoeken (of gewoon genieten van de architectuur) of de piepkleine vuurtoren bewonderen. In Andros City vind je ook de meeste musea, zoals het museum voor de moderne kunst en het archeologisch museum. Het is sowieso een levendig stadje met leuke winkels en eettentjes, maar let wel op de tijd dat je Andros City bezoekt. ‘s Middags rond een uur of twee gaan de meeste winkels dicht en gaan ook niet meer open. Restaurants openen aan het einde van de middag wel weer. 

 

Kerk in AndrosHet kerkje en de vuurtoren in Andros CityDe straatjes van Andros CityDe zeeman van ChoraAndros brug en ruine van kasteel

Eten & drinken: waar moet je heen op Andros?

Omdat Andros niet heel erg toeristisch is, kun je op het eiland nog lekker authentiek Grieks eten. Twee restaurants sprongen er voor mij écht uit. De eerste is Lithodomi in Korthi. Je kunt er de hele dag terecht voor heerlijk vers, handgemaakte maaltijden. Van huisgemaakte marmelades bij je ontbijt tot een heerlijke tzatziki of een smaakvolle salade. Bovendien heb je op mooie dagen een prachtig uitzicht over de baai van Korthi, die door locals ook wel de riviera van Andros genoemd. 

 

Ben je in hoofdstad Andros? Dan is Verde een aanrader. In dit fonkelnieuwe restaurant kun je niet alleen heerlijk eten, maar heb je ook nog eens een prachtig uitzicht over de vallei die nog het meest doet denken aan Toscane met al haar cypressen. 

 

Eten bij VerdeHaventje in Chora

Overnachten: slapen op Andros

In het hoogseizoen in juli en augustus kan het behoorlijk druk zijn op het eiland. Dit zijn voornamelijk Grieken uit Athene, die in hun vakantie naar het eiland afreizen. Bezoek je Andros buiten de zomermaanden, dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen enkel probleem om een slaapplek te vinden. Hotel Perrakis in Kypri is een fijn driesterren hotel met comfortabele kamers. Bovendien hebben alle kamers een terras met zeezicht. Het hotel ligt direct aan de hoofdweg en je bent binnen tien minuten in de haven of in het bruisende Batsi.

 

Dat is lekker wakker worden!

Batsi, Andros

Het bruisende Batsi ligt op slechts een paar minuten afstand.

Hoe kom je op Andros?

Andros heeft geen vliegveld, dus het reizen duurt iets langer dan naar bijvoorbeeld eilanden als Rhodos of Kreta. Het makkelijkste is om naar Athene te vliegen en vanuit daar de ferry te nemen naar Andros. Het vliegveld van Athene ligt op ongeveer 20 minuten rijden van de haven Rafina. Een taxi vanaf het vliegveld naar de haven kost ongeveer 25 euro, maar je kunt eventueel ook met de bus. Dat duurt wel wat langer (ongeveer een uur), maar kost slechts 5 euro. Hoewel de ferries meerdere keren per dag gaan, is het verstandig om rekening te houden met de vertrektijden als een een vlucht boekt. De ferries vertrekken namelijk vooral ‘s ochtends en aan het eind van de middag.

 

Er varen verschillende ferrymaatschappijen tussen Rafina en de Cycladen, de ene is sneller dan de andere. Sea Jets is met een reistijd van een uur en twintig minuten de snelste, maar met 19 euro voor een enkele reis ook het duurste. Op deze website kun je verschillende maatschappijen met elkaar vergelijken en direct tickets kopen.

Het eiland verkennen: zorg voor een auto

Eenmaal op het eiland, wil je waarschijnlijk meer dan op je hotelkamer blijven. Het eiland is namelijk veel te mooi om een hele vakantie op het strand voor je hotel te liggen. Hoewel er wel bussen op het eiland rijden, doe je er goed aan om ter plekke een auto te huren om een beetje flexibel te zijn. In het havenstadje Gavrio zijn best wat verhuurbedrijven, dus opties genoeg. De wegen op Andros zijn prima, maar ‘s avonds niet verlicht. 

 

Zonsondergang op Andros

 

Disclaimer: Ik bezocht Andros op uitnodiging van Visit Griekenland, maar ik geef in dit artikel niets anders dan mijn persoonlijke mening.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen