Dataroaming gebruiken tijdens het reizen kan je hardgespaarde budget snel doen slinken. Toch wil je waarschijnlijk wel in contact blijven met het thuisfront, en ook bereikbaar zijn in het geval dat. Sterke redenen om niet van telefoonnummer te wisselen tijdens het reizen. Wij zaten met hetzelfde dillemma toen we aankwamen in Nepal, de eerste bestemming van onze wereldreis. Totdat we erachter kwamen dat van telefoonnummer konden wisselen, en tegelijkertijd op ons Nederlandse nummer in contact konden blijven met iedereen! Hier begon meteen onze volgende zoektocht: welke simkaart in Nepal moeten we kopen?
Veel mensen gebruiken toch dataroaming in het buitenland. Niet heel gek, het is ook wel gedoe om in ieder land een nieuw telefoonnummer te krijgen en iedereen daar steeds van op de hoogte te brengen. Dit gemakt hakt alleen wel in op je budget, hier kan je al gauw een hoop andere toffe dingen van doen! We hebben een hoop geld bespaard toen we erachter kwamen dat een simkaart in Nepal hartstikke goedkoop is, en dat we tegelijkertijd gewoon bereikbaar waren op ons eigen telefoonnummer!
De verschillende keuzes voor een simkaart in Nepal
Momenteel kun je kiezen uit drie verschillende providers: Nepal Telecom (NTC), ook wel bekend als Namaste Mobile, wat een provider van de overheid is, Ncell en Smart Telecom. NTC is de oudste van de drie en biedt veel services aan, waaronder 2G, 3G en 4G. Ncell is de populairste provider, met name onder reizigers vanwege het gebruiksgemak. Daarnaast zijn ze ook de marktleider en bieden ook 2G, 3G en 4G aan. De derde provider is Smart Telecom, een kleinere concurrent die alleen 2G en 4G aanbiedt.
Welke simkaart kies je?
Qua dekking zijn NTC en Ncell vergelijkbaar met elkaar. Bij Ncell is de 4G dekking en snelheid het beste wat je kunt krijgen. Alleen wanneer je bijvoorbeeld op trekking in de bergen gaat, doet NTC het beter wat betreft 3G zodra er geen 4G signaal meer is. Zodra het 4G signaal van Ncell wegvalt, zit je al gauw zonder signaal in de bergen, waar je met NTC nog makkelijk kan vertrouwen op hun 3G netwerk. Dit is ook de reden waarom trekking gidsen voornamelijk NTC gebruiken. Toch heb je onderweg echt wel de mogelijkheid om je ervaringen te delen met het thuisfront. Veel teahouses bieden tegenwoordig WiFi aan. Soms gratis, soms voor een paar rupees. Het is dus een afweging die je maakt: op meer plekken bereik, of meer gebruiksgemak en hogere snelheden.
Afhankelijk van je provider, heb je wel of geen signaal in de meer afgelegen gebieden en dorpjes
Waar koop je een simkaart in Nepal?
Wanneer je aankomt op het vliegveld van Kathmandu, kan je ervoor kiezen om daar meteen een simkaart te kopen. Net buiten de aankomstterminal vind je daar een verkooppunt voor Ncell en NTC met de logo’s erboven. Hier wil alleen nog wel eens een flinke rij staan. Begrijpelijk als je daar geen trek in hebt na een lange vlucht en je waarschijnlijk zo snel mogelijk je bagage wilt droppen in je hostel of hotel (waarschijnlijk in Thamel). In Thamel zijn stikt het van de verkooppunten, te herkennen aan de bordjes bij de verschillende shops. Mocht je voor NTC willen gaan, hou er rekening mee dat die dus ook Nepal Telecom of Namaste Mobile genoemd wordt. Zelf hadden we een Ncell simkaart in Nepal, en uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat je de verkooppunten echt overal tegenkomt. Op NTC hebben we niet gelet, maar van wat er op het internet te lezen valt moeten die ook goed te vinden zijn.
Het enige waar je voor moet zorgen is dat je een paspoort of een kopie ervan bij je hebt, en een pasfoto wanneer je een simkaart in Nepal gaat kopen. Daarnaast moet je een formulier met wat gegevens invullen in de winkel. Zonder paspoort of een kopie ervan mogen ze geen simkaarten verkopen. Een pasfoto doen ze niet zo moeilijk over. Die maken ze met alle liefde voor je, je betaalt er alleen ook voor.
In Thamel vind je overal verkooppunten van simkaarten
Zorg dat je niet belazerd wordt!
Het is gemakkelijk om opgelicht te worden en veel te veel te betalen voor een simkaart. Ze worden voor allerlei verschillende bedragen aangeboden. Daarnaast is de kans groot dat ze je willen doen geloven dat je naast je simkaart, ook een databundel moet aanschaffen om ‘m te kunnen gebruiken. ONZIN! Je kan gewoon een prepaid simkaart kopen en deze handmatig opwaarderen met beltegoedkaarten, van die kraskaartjes. Voor een Ncell simkaart betaal je 200 NPR, omgerekend zo’n €1,60. Hier zit dan 50 NPR tegoed op. Je kunt de medewerker vragen om de simkaart voor je te installeren en gebruiksklaar te maken voor je, dit hoeft je niks extra te kosten. Net zoals je beltegoed opwaarderen als je dat er meteen bij koopt. Als dit voor je gedaan wordt, moet je er voor zorgen dat ze aan je laten zien dat je telefoon het daadwerkelijk doet en dat ze laten zien hoeveel beltegoed erop staat. Daarnaast moeten ze je de verpakking van je simkaart meegeven, of in ieder geval het gedeelte waar je telefoonnummer op staat. En vergeet je oude simkaart ook vooral niet 😉
Onze eigen ervaring
Zoals ik eerder al zei, kozen wij voor Ncell. We hadden hier veel goede reviews over gelezen onder reizigers, iedereen was hier altijd dik tevreden over en dit werd ons ook aangereden door een Nepalese vriend. Zowel over de snelheden als over het gebruiksgemak. We merkten in de bergen inderdaad wel dat we op plekken waar onze gids met een NTC simkaart wel bereik had, wij geen bereik hadden. Maar het gebruiksgemak was een enorm pluspunt. Je kunt alles beheren via de app, die te downloaden is in de Apple App Store or Google Play Store. In de winkels koop je kleine kraskaartjes met beltegoed waarmee je kunt opwaarderen. Vervolgens kun je in de app kiezen uit verschillende databundels en aanbiedingen, die je van dat beltegoed koopt. Het beltegoed dat je niet aan data besteedt, heb je vervolgens tot je beschikking voor bellen en sms’en.
Wij waren erg blij met Ncell: prima snelheden en heel gemakkelijk in gebruik
En mijn eigen telefoonnummer dan?
Als je een simkaart in Nepal (of waar dan ook) koopt, kan je gewoon in contact blijven met de rest van de wereld dankzij WhatsApp. Dit was echt een openbaring voor ons! Zodra je Nepalese simkaart geconfigureerd is en je WhatsApp opent, vraagt de app onder welk telefoonnummer je WhatsApp wilt blijven gebruiken. Je geeft aan dat je dit via je originele telefoonnummer wilt doen, en that’s it! Je kan met iedereen blijven appen en (video)bellen met je eigen telefoonnummer. Toch een stuk makkelijker dan iedereen (keer op keer) op de hoogte te brengen van het feit dat je een nieuw telefoonnummer hebt!
Hopelijk heb je hier iets aan bij het besluiten om wel of geen simkaart in Nepal (of ander land) te nemen, en zo ja, welke je vervolgens neemt. Omdat wij Ncell als provider hadden, kon ik hier het meeste over schrijven. Mocht je aanvullingen hebben over ervaringen met andere providers, of op iets anders, laat ze vooral achter in de comments!