Onze reis #3: Holi vieren in Nepal

Er is weinig aan onze wereldreis wat we van tevoren gepland hadden, maar één van de dingen die we wel wisten, is dat we in maart een maand in Pokhara zouden doorbrengen. Waarom? De belangrijkste reden is dat ik in die maand beschikbaar moest zijn voor één van mijn klanten. Bovendien gaf een maand in Pokhara ons meer dan voldoende tijd om alle highlights van de stad te ontdekken én flink wat werk te doen. En we vielen met onze neus in de boter, want we waren precies op het juiste moment om Holi te vieren in Nepal

Valerie en Govinda zijn teruggegaan naar Nederland, zoals je misschien al hebt gelezen in onze vorige travel diary. Wij verblijven nog steeds in hotel Dandelion, waar we bijna onze hele tijd in Pokhara zijn verbleven. En ondertussen hebben we ook een nieuwe datum afgesproken voor de trekking die we oorspronkelijk samen met Valerie en Govinda zouden doen. En ondanks dat we het best naar onze zin hadden in de stad, keken we echt onwijs uit naar onze volgende trip naar de Nepalese bergen!

Maar eerst: werken! Maart stond dus vooral in het teken van werken. Helaas was het enige minpunt van Dandelion dat de wifi niet al te best was en dus waren we aangewezen op de restaurants van Pokhara. Gelukkig zijn er zat en beschikken een aantal er over een prima internetverbinding! En als je wilt kun je uren in zo’n restaurant zitten zonder veel meer dan een kopje koffie te bestellen. Het personeel valt je namelijk niet meer lastig zodra je iets hebt besteld… Wie zegt dat Nepal geen goede bestemming is voor digital nomads? 

Zoek je leuke plekken om te eten (én werken) in Pokhara? Bekijk deze blog met onze favoriete restaurants in de stad

Working as a digital nomad in Pokhara

In de weekends lieten we ons werk even links liggen en deden we allerlei activiteiten in en rond Pokhara. We vonden het vooral tof om op een scootertje de traditionelere dorpjes rondom de stad te ontdekken. En ook op de lokale markten in het oude, niet-toeristische deel van Pokhara keken we onze ogen uit.

Local life in Pokhara

Wat kun je nog meer doen in Pokhara? Hier zijn onze 9 tips

Holi vieren in Nepal

Het was puur toeval dat het Holi festival gevierd werd toen wij in Pokhara waren. Maar als je ooit de kans hebt om Holi te vieren in Nepal kan ik maar één advies geven: zeker doen! Voor het geval je niet weet wat Holi is; het is een jaarlijks festival dat door hindoes gevierd wordt. Wat ze dan precies vieren, is ons nog steeds niet duidelijk, zelfs na het aan meerdere locals gevraagd te hebben… We vragen ons af of ze het zelf eigenlijk wel precies weten 🙂 . Ze gooien met gekleurd poeder (en smeren het vol overgave in je gezicht) en water. Dus aan het einde van de dag zit iedereen onder het gekleurde poeder en is kletsnat van het water. 

 

We vonden het vooral ‘s ochtends leuk. De toeristen slapen dan nog en er waren voornamelijk kinderen op straat. Voor hen is het natuurlijk machtig mooi om iedereen nat te mogen spetteren zonder boze blikken. Ze smeren ook gerust een hele hand vol van het gekleurde poeder in je gezicht (let wel op dat je je mond dicht houdt) terwijl ze “Happy Holi” roepen. ‘s Middags is overal op straat muziek en wordt er gedanst. Jammer genoeg zijn er ook veel toeristen die doen alsof het hún festival is; ze wrijven ruw poeder in iedereens gezicht en drinken veel. We hebben nauwelijks locals gezien die alcohol drinken op straat. Logisch, want het is verboden. Maar voor toeristen is het blijkbaar wel toegestaan…

Klaar voor trekking!

In Nederland trainden we behoorlijk veel, dus na twee maanden vrijwel niets doen voelen we ons behoorlijk zwak. Om toch nog met een beetje conditie aan onze trekking te beginnen, zijn we een weekje gaan trainen bij een lokale gym in Pokhara (VYAYAMSHALA Gym). Het was zwaar, maar toen we een week later eindelijk van start konden met onze trekking, waren we toch blij dat we het gedaan hadden. 

Twee dagen voor het begin van onze trekking hadden we een afspraak met onze gids Susis. By Mountain People heeft voor ons een unieke route gemaakt en Susis nam de tijd om de planning van dag tot dag nog even met ons door te nemen. De route was voornamelijk een off-the-beaten track trektocht; van Mohare Danda naar Khopra Danda en naar Tadapani. Onze laatste nacht brachten we door in Ghandruk, een van de grootste dorpen in de Nepalese bergen. Binnenkort kun je meer lezen over onze trekking in een losse blog. Het is een waanzinnige tocht waar je, met een beetje geluk, de meest spectaculaire uitzichten hebt over de Annapurna range. 

Getting back to the mountains in Nepal

Mountain life in Nepal

Na de trekking is het bijna tijd om Pokhara te verlaten. En dat wordt ook wel tijd na bijna twee maanden in deze stad, die we ondanks de drukte wel zijn gaan waarderen en waar we hopelijk nog eens terug kunnen komen. Maar we verlaten Nepal nog niet! In onze volgende travel diary kun je alles lezen over onze volgende bestemmingen in dit prachtige land. 

Unieke treks van By Mountain People

—————

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets aanschaft via deze links. Geen zorgen, je betaalt hiervoor niets extra’s!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen