Wat te doen in Pokhara? 9 tips!

Pokhara is dé outdoor hoofdstad van de wereld. Omgeven door een paar van de hoogste bergen ter wereld en tal van wandelroutes mag het geen verrassing zijn dat mensen hier vooral voor één ding komen: trektochten in de bergen. Natuurlijk kwamen wij in eerste instantie ook voor een bergtocht, maar we besloten om een tijdje te blijven hangen en de stad wat beter te leren kennen. Deze 9 dingen kunnen we aanraden om te doen in Pokhara.

Pokhara is the place to be als je een trekking wilt doen in het onwijs indrukwekkende Annapurna gebied. Of je nou terugkomt van een trekking of nog even moet wachten voordat je op pad mag, in Pokhara is genoeg te doen om je even te vermaken. Geloof ons, wij kunnen het weten we bleven er meer dan anderhalve maand (geen aanrader :P). Het is een relaxte stad met een super westerse vibe. In de straten van Lakeside kun je bijna alle soorten eten vinden die je je kunt wensen, en dat is waarschijnlijk precies waar je op zit te wachten als je net uit de bergen komt en acht dagen lang dal bhat hebt gegeten. Maar Pokhara is meer dan alleen eten (geen zorgen, in deze blog lees je alles over de beste plekken om te eten in de stad). Dit kun je doen in Pokhara:

Wandel langs het Phewa Lake

Je kunt er eigenlijk niet omheen als je in Pokhara bent: het Phewa lake. En waarom zou je dat ook eigenlijk willen? Het is een fijne plek om rond te lopen, zeker ‘s ochtends vroeg als de zon net op is. Er zijn dan nauwelijks mensen, dus je kunt dan optimaal genieten van de stilte op het meer met de prachtige bergen op de achtergrond. Als je buik begint te rammelen, hoef je waarschijnlijk niet eens lang te zoeken naar een local die vers gebakken zoete broodjes verkoopt.

Wat te doen in Pokhara Lakeside

Zonsondergang Phewa Lake

Als je het meer op wilt, kun je een roeibootje huren. Dat kan voor een uurtje, een paar uur of heen hele dag. De prijzen zijn een beetje gek. Wil je een uurtje een boot huren dan ben je 500 roepie (ongeveer €4,-) kwijt, terwijl je voor een hele dag 1000 roepie betaalt. Wij kozen daarom maar voor een hele dag, want het meer is best groot en je wilt niet dat je net een eindje het meer op geroeid bent om vervolgens weer zo snel mogelijk terug te roeien omdat je uur bijna voorbij is. En dat roeien is zwaarder dan het er op het eerste gezicht uitziet. Na iets meer dan twee uurtjes in de brandende zon hadden wij het ook wel gezien. Het is wel heel leuk om naar de dorpjes langs het meer te roeien, je bootje aan land te trekken en met een goed boek lekker op een veilige afstand te genieten van de herrie van Pokhara.

Boats at Phewa Lake

Huur een scooter

Taxi’s in overvloed, maar wij vonden het leuker (en goedkoper) om af en toe zelf een scooter te huren om de plekken rondom Lakeside te ontdekken. Er zijn behoorlijk wat verhuurders, dus onderhandelen is zeker mogelijk. Voor een gewone scooter is een prijs ergens tussen de 800 en 1100 roepies voor een hele dag heel redelijk. Als je een schakelmotor wilt huren, betaal je meer (zeker als je zo’n super hippe Royal Enfield motor wilt). Wij huurden onze scooter van een man die altijd langs de weg staat met zijn scooters (je vindt ‘m ongeveer hier). Hij maakte een kopie van Juuls paspoort, maar heeft onze rijbewijzen niet gezien. Hij vroeg wel of we ‘m hadden, maar daarmee was het klaar. Hij vertelde ons nog wel dat het mogelijk was dat we aangehouden zouden worden door de politie. In dat geval moesten we waarschijnlijk iets van 500 roepies betalen. En hoewel we netjes foto’s hadden gemaakt van alle schade op de scooter (het waren een stuk of 20 foto’s, even voor de beeldvorming ;)) voordat we weggingen, keek hij niet eens naar de scooter toen we ‘m weer kwamen inleveren. In Nepal doen ze niet zo moeilijk, dat bleek maar weer.

Wat nog wel handig is om te weten, is dat in Nepal alleen de bestuurder verplicht is om een helm te dragen. Wat betekent dat je bij je huurscooter ook maar één helm krijgt. Hoewel Nepalezen het over het algemeen wel prima vinden, vond ik het toch wel een fijn idee om me met een beetje bescherming door het verkeer van Pokhara te begeven. Gelukkig was het bij onze verhuurder geen probleem om gratis een tweede helm te krijgen.

Uitzicht tijdens het scooteren

Bezoek Methlang

Heb je een scooter gehuurd? Ga dan zo snel mogelijk naar de heuvels rondom Pokhara. Hier vind je tal van authentieke dorpjes op slechts een paar minuten rijden vanaf Lakeside. Methlang is zo’n dorpje. Het ligt vlakbij de weg naar het populaire uitzichtpunt Sarangkot en is omgeven door terrassen en landbouwgrond. Het contrast tussen dit gebied en Lakeside is enorm. Wij genoten dan ook ontzettend van de tocht op (zeer hobbelige én stoffige) weg en de mogelijkheid om te stoppen wanneer we daar zin in hadden. En dat was vaak!

Visiting Methlang

Ontdek Old Pokhara

Online lazen we informatie over Old Pokhara (wat ook wel Purana Bazaar wordt genoemd) en we wisten direct dat we dit gebied wilden bezoeken. Het ligt ongeveer vier kilometer ten noorden van Lakeside en je kunt er komen met een local bus, taxi of door een stuk te lopen. Dit gebied was honderden jaren geleden hét handelscentrum van Pokhara, maar tijden veranderen. De meeste winkels zijn verdwenen en hebben leegstaande gebouwen achtergelaten. Echt jammer, want dit deel van de stad staat vol met de typische huizen in Newari stijl, zoals je ze ook in Kathmandu tegenkomt.

Naast de prachtige huizen, vonden we ook de échte Nepalese sfeer die er hangt erg tof. Het is zó anders dan in Lakeside met al haar hotels, restaurants en clubs.

Old Pokhara bezoeken

Visit Old Pokhara

Bezoek een Tibetaanse tempel

Pokhara en Kathmandu kennen niet veel overeenkomsten. Waar Kathmandu ontzettend vies en stoffig is, is de lucht in Pokhara een stuk schoner. En waar je in Kathmandu geen dag kunt doorkomen zonder ergens een indrukwekkende tempel of stupa te spotten, moet je in Pokhara écht je best doen om er eentje te vinden. In Lakeside is er eigenlijk alleen een grotere tempel op het meer en daarnaast een paar kleinere tempeltjes langs de weg. Wil je meer? Dan zul je Lakeside uit moeten. Toen we onze scooter hadden, bezochten we Matepani Gumba, een Tibetaanse tempel met een mooi uitzicht over Pokhara. Het is ongeveer twintig minuten scooteren vanaf Lakeside, maar de tempel is zeker een bezoekje waard. Toen wij de tempel bezochten in maart (hoogseizoen), waren we de enige toeristen. Verder waren er een paar scholieren en jonge monniken die rondrenden over het terrein.

Vergeet ook niet de kleinere tempel net onder Matepani Gumba te bezoeken, hij ligt een beetje verscholen tussen de bomen!

Wat te doen in Pokhara tibetaanse tempel

Matepani Ghumba tempel

Geniet van een zonsopkomst bij de World Peace Pagoda

Toen we nét in Pokhara waren, viel ons op hoeveel toeristen naar Sarangkot gaan voor de zonsopkomst. Het kan er daardoor behoorlijk druk zijn. Een andere toffe plek om de bergen te bewonderen tijdens zonsopkomst is de Shanti Stupa (beter bekend als de World Peace Pagoda). Vanaf Lakeside kun je deze stupa duidelijk zien bovenop Ananda Hill. Heb je geen zin om vroeg op te staan, kun je dit uitzichtpunt natuurlijk ook bezoeken tijdens zonsondergang.

Wold peace pagoda at sunrise

Je kunt de stupa op verschillende manieren bereiken. Met een scooter doe je er ongeveer 25 minuten over vanaf Lakeside (30-35 minuten als het donker is) en de weg ernaartoe is voor het grootste gedeelte prima. Het laatste stukje gaat het behoorlijk steil omhoog, maar we hebben het gered, dus het is zeker te doen. Je parkeert je scooter bij de ingang en vervolgens moet je nog een paar trappen op. Je loopt langs allerlei souvenirwinkeltjes en bakkertjes zo’n tien minuten omhoog voordat je bij de World Peace Pagoda bent. Als je overdag gaat, kun je ook helemaal omhoog lopen vanaf Lakeside. Laat je met een bootje droppen aan de voet van de heuvel, vervolgens loop je in ongeveer een uurtje omhoog. Je kunt natuurlijk ook een taxi nemen. Dat kost je ongeveer 800 roepies voor een enkele reis of 1500 voor een retourtje.

Probeer eenmaal boven niet te schreeuwen of muziek te draaien. Er staan overal bordjes dat stilte gewaardeerd wordt, helaas houdt lang niet iedereen zich daaraan.

Pokhara en de bergen vanaf de World Peace Pagoda

Ga shoppen in een bazaar

Hoewel de supermarktjes of de vrouwen op straat prima zijn om je dagelijkse boodschappen te halen, is het niet echt een belevenis. Een bezoekje brengen aan een lokale bazaar is dat zeker wel! Je moet er misschien even lopen (of een taxi nemen), maar het is zeker de moeite waard. Wij bezochten de Sasto bazar, maar er zijn er veel meer in het centrum van Pokhara. Een bazaar is een soort overdekte markt waar je vrijwel alles kunt kopen. Van fruit en groenten tot schoenen, kleding, speelgoed en natuurlijk talloze soorten kruiden.

What to do in Pokhara visit a bazaar

Toen we deze bazaar bezochten, waren we de enige toeristen en het was ook één van de eerste keren dat we een echte lokale plek bezochten. Mensen die een kraampje hebben in de bazaar, zijn hier dag in dag uit. Daarom nemen veel van hen regelmatig hun familie mee. Er renden dus flink wat kinderen rond, die nieuwsgierig opkeken toen er twee westerlingen binnenkwamen. En die hoeven maar heel even de kat uit de boom te kijken voordat ze letterlijk bovenop je klimmen…

Leer meer over de bergen in het International Mountain Museum

Wil je graag meer weten over de bergen van Nepal en de lokale etnische groepen die er leven? Dan is een bezoekje aan het International Mountain Museum een aanrader. Het museum ligt een paar kilometer buiten Lakeside, maar je kunt er prima heen wandelen. Het museum is een stuk groter dan wij verwacht hadden en het kost dan ook weinig moeite om hier een paar uur door te brengen. Je krijgt er heel veel informatie over de hoogste bergen van het land, bijvoorbeeld over hoe de bergen aan hun naam komen, wie de bergen beklommen hebben en natuurlijk tal van mooie plaatjes. Wat ook interessant is om te zien, is de uitrusting waarmee die eerste beklimmingen jaren geleden gedaan zijn. Het museum heeft namelijk een flinke collectie materiaal van de klimmers tentoongesteld. Ook het afvalprobleem in de bergen heeft een plekje in het museum, net als het effect van de klimaatverandering op de Himalaya en de omliggende omgeving. Tot slot kun je er ook meer leren over de etnische groepen die in de Nepalese bergen leven. Je ziet er niet alleen een pop met de kledingstijl van de groep, maar ook welke gereedschappen ze in hun dagelijks leven gebruiken én wat hun belangrijkste gebruiken en rituelen zijn.

Wandel naar Sarangkot

Ondanks onze oorspronkelijke twijfel om Sarangkot te bezoeken, vonden we dat we toch moesten zien waar iedereen zo enthousiast over was. Maar we konden niet kiezen of we de zonsondergang of zonsopkomst wilden bewonderen… Dus besloten we ‘s middags naar het uitzichtpunt te wandelen voor de zonsondergang, te overnachten in een van de guesthouses en vervolgens te genieten van de zonsopkomst de volgende ochtend. Naast dat je hiermee je kansen verdubbelt op een mooi uitzicht, is het ook een slimme manier om geld te besparen als je met een krap budget reist. Wij sliepen in het Superview Guesthouse, waarvoor we omgerekend zo’n €15,- hebben betaald. En dat is goedkoper dan heen en weer met een taxi! Bovendien sliepen wij niet eens in het goedkoopste guesthouse, waardoor dit trucje eigenlijk nóg goedkoper kan.

Zonsopkomst Sarangkot

Sunrise at Sarangkot

De wandeling naar Sarangkot duurt ongeveer 2 tot 3 uur, afhankelijk van hoe fit je bent en hoe zwaar je backpack is. Er zijn meerdere routes die je kunt nemen naar het uitzichtpunt op 1592 meter hoogte. Eén van die routes leidt door Methlang, het dorpje dat ik eerder noemde. Binnenkort volgt een gedetailleerdere blog van deze trekking!

Let op: je moet 50 roepies betalen bij de entree van het viewpoint, maar je kunt dit kaartje de volgende ochtend nog een keer gebruiken.

Bonus: Holi in Pokhara!

Als je flexibel bent in je reisdata, zorg dan dat je het Holi festival in Pokhara kunt meemaken (in 2020 op 10 maart)! Het is een superleuk festival om onderdeel van te zijn. Zeker ‘s ochtends, als er voornamelijk kinderen op straat zijn. Ze smeren je hele gezicht vol met gekleurd poeder en bekogelen je met waterballonnen, maar ze doen het met de grootste glimlach op hun gezicht!

Celebrate Holi in Pokhara

Ben je op zoek naar hotels in Pokhara? Er zijn er meer dan genoeg!

Booking.com

Hoe zit het met het avontuur?

Ben je op zoek naar wat meer avontuur? Ook dan is er buiten een trekking om nog voldoende te doen in Pokhara. Wij hebben hiervan niets gedaan, maar als je wilt kun je er paragliden, ziplinen, raften, mountainbiken, bungee jumpen of vliegen in een ultra light vliegtuigje. Je hoeft je dus in ieder geval niet te vervelen!

Nog iets wat we niet gedaan hebben omdat (geloof het of niet) we niet genoeg tijd hadden, is Begnas of Rupa Lake bezoeken. Dit zijn twee naar het schijnt prachtige meren buiten Pokhara. Begnas Lake ligt op ongeveer 40 minuten rijden (met scooter of local bus!) en wil je naar Rupa dan moet je daarvoor 50 minuten reserveren. De meren liggen overigens in het verlengde van elkaar en zijn dus ook prima te combineren voor een dagje aan het water zonder toeristen.

Bewaar deze blog

Wat te doen in Pokhara Nepal - 9 tips

—————

DisclaimerDit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets aanschaft via deze links. Geen zorgen, je betaalt hiervoor niets extra’s!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen