Allemansrätten in Zweden: vrijheid in de natuur

De Zweedse natuur is adembenemend mooi en onwijs uitgestrekt. Je kunt er prachtige wandeltochten maken, eindeloos kajakken of kilometers fietsen zonder ook maar iemand tegen te komen. En ‘s avonds? Dan zet je gewoon je tentje op waar je maar wilt. In Zweden geldt namelijk het Allemansrätten: the right to roam. Maar wat houdt het allemansrecht in Zweden in? En hoe maak je er optimaal gebruik van tijdens je reis naar Scandinavië?

Het allemansrecht in Zweden is helemaal ingebed in de cultuur van het land. De Zweden zijn gek op natuur en vinden dat iedereen daarvan moet kunnen genieten. Het recht om te ‘zwerven’ in de natuur vinden ze zelfs zó belangrijk dat het is vastgelegd in de wet. En daardoor kun je Zweeds Lapland, de bergen, de indrukwekkende kustlijn of de duizenden eilandjes voor de kust ontdekken op de manier die jij wilt.

Een overnachtingsplek in Zweden

Wat is het allemansrecht in Zweden?

Het Zweedse Allemansrätten houdt in dat je mag wandelen, varen of paardrijden waar je wilt, een duik mag nemen in een willekeurig meertje, bessen of paddestoelen mag plukken uit de vrije natuur én je tentje mag opzetten op een locatie die jou mooi lijkt. Er zijn wél een paar regels waar je je aan moet houden, waarbij respect voor de natuur de allerbelangrijkste is. Zorg dat je alles meeneemt en zeker geen afval laat slingeren.

Leave nothing but footprints

In een paar gebieden mag je niet zomaar wildkamperen. Bijvoorbeeld in Abisko National Park, in het noorden van het land. Dat geldt overigens voor meer nationale parken in Zweden. Wil je gebruik maken van het allemansrecht? Zorg dan dat je van tevoren goed kijkt waar je wel en niet zonder problemen je tentje mag opzetten. In Abisko mag je bijvoorbeeld alleen kamperen op de daarvoor aangewezen plekken. Prima, maar wel iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld het langeafstandspad de Kungsleden gaat lopen.

Allemansrecht in Zweden in Abisko
In National Park Abisko mag je maar op een paar plekken slapen, zoals op dit veldje

Ook op privéterrein mag je niet zomaar kamperen. Check dus altijd goed of je bordjes ziet die aangeven dat je je op eigen terrein bevindt. Heb je toestemming van de eigenaar? Dan is het uiteraard geen enkel probleem. Wildkamperen in Zweden is trouwens ook een mooie manier om de kosten voor een vakantie in Scandinavië laag te houden. Daarmee spaar je toch flink wat kronen uit!

Kamperen in Zweden

De vrijheid om te zwerven in Zweden

Om er exact achter te komen wat wel en niet mag in de regio die je bezoekt, kun je het beste even aankloppen bij een lokale VVV. Maar over het algemeen is dit wat het allemansrecht in Zweden inhoudt:

 • Je mag overal komen, behalve op privégrond, de directe omgeving van een woonhuis (70 meter) en landbouwgrond.
 • Je mag een tent opzetten.
 • Je mag bloemen, paddestoelen en bessen plukken.
 • Je mag rijden op een privéweg, tenzij anders aangegeven.
 • Je mag zwemmen in de meren.
 • Je mag op elk strand komen, zolang je maar niet te dicht in de buurt van een woonhuis komt.
 • Je mag vissen in de vijf grote meren en langs de hele kust.

Op veel plekken mag je ook een kampvuur maken. Hoe leuk is dat?! Zorg wel dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en let op dat je de natuur niet beschadigt. Je mag bijvoorbeeld geen takken afbreken of bomen kappen om het hout te gebruiken. Maak ook nooit een vuurtje op een rots; door de hitte kan ie barsten. Is het lang droog geweest? Dan kan het zijn dat open vuur tijdelijk verboden is.

Een vuurtje maken in de Zweedse natuur

Schuilhutten in Zweden
Langs veel wandelroutes vind je dit soort schuilhutjes, waar je even kunt uitrusten of koken.

Onze ervaring met het Allemansrätten in Zweden

Toen we onze reis door Scandinavië gingen plannen, werden we helemaal enthousiast van het allemansrecht in Zweden. Lekker met ons eigen tentje door de wildernis hiken; we zagen het helemaal zitten. En het was ook een heerlijke vakantie. In het begin deed ik op sommige momenten geen oog dicht omdat ik van alles hoorde ritselen langs de tent, maar daar wen je gelukkig vanzelf aan. Het gevoel dat je ‘s ochtends je tentje openritst en gewoon helemaal alleen bent op een prachtige plek is gewoon fantastisch!

Middernachtzon in Hoga Kusten Zweden
Toen we uitgelopen waren om half 12 ‘s avonds, zochten een plekje uit op het strand. Best fijn, dat het niet donker wordt in de zomer!
Allemansrecht in Zweden vrijheid in de natuur
En de volgende ochtend was dit ons uitzicht

Ook moet je er rekening mee houden dat je voor je dagelijkse wasbeurt aangewezen bent op de meertjes en rivieren die je tegenkomt. Maar stiekem is het best lekker om ‘s ochtends een verfrissende duik te nemen; een goed begin van de dag! En het leuke is, niemand kijkt je gek aan als je het doet. Wij vonden het verfrissend hoe weinig regeltjes er in Zweden zijn om van de natuur te kunnen genieten. Het is zo simpel, neem gewoon je troep mee en laat alles heel!

Je badkuip in Zweden
Dit is je badkuip!

De natuur is in Zweden ook nooit ver weg. Zelfs in grote steden als Stockholm heb je veel parken en kun je zonder problemen een dagje van de radar verdwijnen op een van de vele eilandjes net buiten de stad.

Ook in Noorwegen kennen ze trouwens een variant van het allemansrecht. Al zijn sommige regels daar nét iets anders!

De Zweedse Airbnb

Dat de Zweden wel van een geintje houden, blijkt wel uit het feit dat ze bij wijze van een stunt het hele land op Airbnb gezet hebben. Zweden is niet zo maar een land met bomen, meren en bergen, het is een huis met alle benodigdheden en voorzieningen die je nodig hebt. Je kunt onder de sterren slapen, in de meren zwemmen en wandelen waar je maar wilt. En nu te boeken via Airbnb 😉

 

Dat het Allemansrätten écht Zweeds is blijkt wel: zelfs Ikea heeft een gelijknamige productlijn 🙂

Heb jij ooit gebuik gemaakt van het allemansrecht in Zweden?

Delen:

10 reacties

 1. Jaaah ik kijk zo uit naar eind mei want dan ga ik dus kamperen in Noorwegen. Zo fijn dat je met respect voor natuur je tentje overal kunt opzetten. Ik zou idd ook even moeten wennen aan het geritsel maar in Zambia liepen er zelfs olifanten door het park haha. Vind zelf in een tent slapen ontzettend fijn. Ook de schuilhutten langs de route is echt even fijn.

 2. Wat gaaf! We gaan dit jaar voor het eerst naar Zweden (en ook voor het eerst Scandinavie) en het lijkt me zo gaaf! We gaan niet kamperen, maar we zitten ook een paar dagen aan een meer en misschien kan ik daar een dagje vissen…doe ik hier echt nooit, maar dat lijkt me in Zweden om een of andere reden heel erg leuk! Ik hoef niks te vangen hoor, maar gewoon lekker zitten en genieten van de natuur….ik kan niet wachten. Prachtige foto’s!!

  1. Haha, ik herken je gevoel! Met die grote meren heb je opeens zin om te gaan vissen 🙂 Waar gaan jullie heen in Zweden?

 3. Oh dat lijkt me zo gaaf, midden in de natuur. Eens kijken of we ooit zoiets ook kunnen gaan doen. Hoewel ik dan na een paar dagen waarschijnlijk een douche ook erg fijn zal vinden.

 4. Heel erg gaaf, mooie foto’s ook! Ik heb een tijdje in Zweden gewoond en mijn ouders wonen er nog steeds, het Allemansrecht is inderdaad erg bijzonder en veel mensen maken er gebruik van. Het is een fijne manier om de echte Zweedse natuur te ontdekken 🙂

 5. Nee, nog niet. Maar wie weet gaat het er wel van komen. Komende zomer gaan we een paar dagen kamperen in Zweden. Mijn schoonouders wonen hier, zo kunnen we een bezoek aan hun combineren met een paar dagen overnachten in een tent in de natuur. Nu al zin in!

 6. Fijn artikel! Ik ben erover aan het denken om deze zomer een fietstocht te maken in Zweden. Dan wil ik ook gaan kamperen. Goed om te weten dat er bepaalde gebieden zijn waar je dus niet over mag kamperen!

 7. Klinkt heerlijk, die vrijheid! Ik ben geen kampeerder, maar begin het nu serieus te heroverwegen. Lijkt me heerlijk, zo genieten van de ruige natuur! De duik ‘s ochtends lijkt me ook fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen